Viime vuosina on kovasti väitelty
siitä, pitäisikö geeniteknologian mahdollisuuksia hyödyntää ruuantuotannossa. Eurooppalaisen maatalousteknologian kehittämisen esteeksi on myös kasattu joukoittain järjettömiä väitteitä, kuten esimerkiksi täydellistä ymmärtämättömyyttä osoittava "uutinen" GMO-kasvien sisältämistä antibiooteille vastustuskykyisistä geeneistä.
GMO-kasvien vaikutuksista maanviljelyyn on nyt tehty kattava yhteenveto (metatutkimus), joka on julkaistu Plos ONE -nimisessä arvostetussa julkaisusarjassa. Koska geenitekniikan hyödyntämisestä käyty keskustelu on monilta osin ollut järjetöntä, tuon tässä esiin tuon yhteenvetotutkimuksen päätulokset, jotka perustuvat 147 erillistutkimuksessa julkaistuun alkuperäisdataan.
GMO-kasvien vaikutuksista maanviljelyyn on nyt tehty kattava yhteenveto (metatutkimus), joka on julkaistu Plos ONE -nimisessä arvostetussa julkaisusarjassa. Koska geenitekniikan hyödyntämisestä käyty keskustelu on monilta osin ollut järjetöntä, tuon tässä esiin tuon yhteenvetotutkimuksen päätulokset, jotka perustuvat 147 erillistutkimuksessa julkaistuun alkuperäisdataan.
Tutkittujen viljakasvien osalta on geeniteknologian käyttö vähentänyt 37 prosenttia kasvinsuojeluaineiden käyttöä, lisännyt satoja 22 prosenttia ja kasvattanut maanviljelijöiden tuloja 68 prosenttia. Nämä hyödyt ovat olleet suurempia hyönteis-resistenteillä kuin kasvimyrkkyjä kestävillä lajikkeilla. Lisäksi GM-kasveista saadut hyödyt olivat suurimpia kehitysmaissa.
Toisin sanoen väitteet kasvinsuojeluaineiden käytön lisääntymisestä ja GMO-viljelyn haitallisuudesta maanviljelijöille voidaan unohtaa. Sen sijaan meille eurooppalaisille GMO aiheuttaa yhden todellisen riskin: mikäli jätämme koko teknologian hyödyntämättä, ajautuu kotimainen maanviljelystuotanto ajan myötä kestämättömään tilaan, joka voi johtaa pahimmillaan jopa koko eurooppalaisen maanviljelyn alasajoon. Ja joka tapauksessa maatalousyrittäjien kilpailukyvyn ylläpitoon tarvittavien tukiaisten määrän jatkuvaan kasvuun.
Mitä tulee GMO-lajikkeiden terveysvaikutuksiin, pitäisin tässä asiassa todistusvoimaisimpana sitä tosiasiaa, että muualla maailmassa GMO-ruoka on ollut arkipäivää jo kymmeniä vuosia, eikä sen ole todettu aiheuttaneen ylimääräisiä terveyshaittoja. Miksi se sitten aiheuttaisi niitä Euroopassa?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ei se geenimanipuloidun ruuan ongelma ole se terveydenvaikutukset, vaan sillä isot yritykset, monsanto mm etunenässä, yrittää luoda ns. uudenajan torpparimaaorjuuden maanviljelijöille, ..
VastaaPoista-jpt-
Montesato pyrkii tietysti maksimoimaan tuloksensa. Maanviljelijät eivät kuitenkaan ole typeriä, eivät edes kehitysmaissa, kuten artikkelista näkee: "kasvattanut maanviljelijöiden tuloja 68 prosenttia. " eli mistään maaorjuudesta ei ole kyse.
VastaaPoistaGreenpeace ja muut alarmistit jatkavat vastaavien negatiivisten myyttien toistamista mikä on todella ikävää.
Niin se on viellä, kun on viljelykasvientuotannossa muitakin siemenvaihtoehtoja kuin nämä yhtiöitten siemenet, paikalliset ja alueelliset luontaisesti jalostetut viljelykasvien siemenlajikkeet (joiden sato on myös siemenviljaksi käytettävissä seuraavaan satoon) käytössä, sitten kun nämä on saatu syrjäytettyä näillä yhitöitten siemeneillä (jonka sadosta ei voida ottaa seuraavan vuoden siemeniä, vaan siemenet pitää ostaa joka vuosi yhtiöltä, koska ne on muuneltu yleensä sellasiksi ettei esim. viljakasvien sadosta saada itämiskelpoista simenetä), eikä viljelijöillä ole muita vaihtoehtoja, niin tilanne muuttuukiradikaalisti ..
Poista-jpt-
Ihmisten yleinen tietämys fysiikasta, kemiasta, biologiasta ja matematiikasta on luvattoman niukkaa ja pinnallista. Siksi esim GP, WWF jne vetävät väkeä "asiantuntijoillaan" kuin pässiä narusta. Perustietojen vähyys haittaa todellisen tiedon perillemenoa.
VastaaPoistaTähä kaikki näkyy niin tässä GMO-asiassa aivan kuin se näkyy AGW-ilmastomuutoksessa ja ydinenergian vastustuksessa.
Sic transit...
-Beowolf-
Juuri näin.
PoistaAmerikkalaisella kuluttajalla on valinnanvaraa , itse ostaisin geenimuunneltuja elintarvikkeita , jos niitä vain olisi tarjolla
Poista