keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Ruotsalaiset kameleontteina

Ruotsin pääministeri päätti sitten hajottaa parlamentin ja järjestää uudet vaalit. Välittömänä syynä oli hallituksen budjettiesityksen kaatuminen.

Oman näkemykseni mukaan hajoamisen perimmäinen syy oli ruotsalaisten oikeisto- ja vasemmistoblokkien haluttomuus muuttaa maan maahanmuuttopolitiikkaa. Sen seurauksena Ruotsiin on syntynyt kolmas blokki, jonka olemassaolo esti kumpaakaan vanhoista blokeista saamasta viime vaaleissa enemmistöä.

Ruotsalaisesta politiikasta syrjäytetty Ruotsidemokraatit ilmoitti jo etukäteen kaatavansa kaikki hallitukset, jotka jatkavat vanhaa maahanmuuttopolitiikkaa. Muilla puolueilla olisi siis halutessaan ollut aikaa sopia yhteistyöstä, mutta siihen niillä ei ollut sen enempää kykyä kuin haluakaan.

Tästä syystä olisi älyllisesti epärehellistä syyttää ruotsidemokraatteja hallituksen kaatamisesta. Sen sijaan todellisia "syyllisiä" ovat vanhat blokit, jotka viimeistään tänään osoittivat yhteistyökyvyttömyytensä kaikkien eri tavalla ajattelevien kanssa. Siis myös toistensa.

Ruotsidemokraattien toiminta puolestaan osoittaa, että he ovat ottaneet tosissaan oman poliittisen agendansa tärkeimmän kysymyksen - eli tekevät kaikkensa muuttaakseen maahanmuuttopolitiikan, jonka perusteella enemmän kuin joka kahdeksas äänestäjä antoi heille valtakirjan. Tämä on oikein, sillä mikä tahansa muu käytös tarkoittaisi äänestäjien pettämistä.

Tilannetta voi verrata perussuomalaisten käyttäytymiseen vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa. He saivat jytkynsä pitkälti EU-tukiaisia vastustamalla, joten osallistuminen suomalaisten veronmaksajien rahoja Etelä-Eurooppaan kauhovaan Kataisen hallitukseen olisi myös heidän kohdallaan ollut äänestäjien törkeää pettämistä.

Ruotsin tulevat vaalit järjestetään ensi maaliskuun lopulla. Sitä ennen ruotsidemokraatit yrittänevät pitää maahanmuuttopolitiikkaa mahdollisimman paljon esillä. Vasemmisto- ja oikeistoblokkien sekä median käytöstä on muilta osin vaikea enneustaa, mutta olettaisin niiden käyttävän paljon energiaa ruotsidemokraattien mustamaalaamiseen ja julkisuudelta piilossa keskinäisen yhteistyönsä rakentamiseen.

Luvassa on siis likainen vaalikampanja, jonka aikana jopa äänestäjiltä piilotettujen kassakaappisopimusten sopiminen on mahdollista. Maailmankuulu ruotsalainen diskuteeraus on siis muuttamassa väriään kuin henkensä edestä juokseva kameleontti kukkatarhassa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko ruotsalainen oikeassa?
Romahtaako Ruotsin velkatalous
Tukholmasta löytyi pommi


3 kommenttia:

  1. Ruotsindemokraatit nappasivat aika paljon ääniä maltilliselta kokoomukselta. Se tuskin jäi kokkareilta huomaamatta.

    Veikkaan että mahdollisen yhteistyön rakentaminen vasemmistoblokin suuntaan voi olla vaikeaa sen jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Likainen vaalikampanja alkoi jo: Ruotsin pääministeri kertoo tänään Dagens Nyheterissä Ruotsindemokraattien ja sitä kautta myös heitä äänestäneiden olevan fasisteja. Jos kannatussuhteet säilyvät ennallaan, niin Ruotsi on todellisessa umpisolmussa. Kukaan ei halua tehdä töitä fasistien kanssa ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee blokkirajojen rikkominen.

    Sitä en vain käsitä, että miksei demarit Ruotsissa (tai vasemmisto siellä ylipäätään) myönnä ongelmia maahanmuutossa, kun ne ovat suoraan sanoen aivan ilmeiset. Ruotsi on siitä aivan kummallinen maa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!