maanantai 29. joulukuuta 2014

Kreikka aloittii prosessin, jonka lopuksi se jättää velkansa maksamatta

Kreikan parlamentti ei tänään pystynyt valitsemaan presidenttiä. Niinpä edessä on uudet parlamenttivaalit 25. tammikuuta. Tällä hetkellä noiden vaalien voittajaksi odotetaan Syriza-puoluetta, joten odotusten toteutuessa Kreikka tulee irtisanoutumaan niistä säästötoimista, jotka muu EU on sille määrännyt.

Niinpä edessä on pikainen mutta likainen vaalikampanja, johon todennäköisesti poltetaan tavalla tai toisella myös muiden EU-maiden rahaa. Kreikkalaisia pelotellaan ja heitä maanitellaan. Mutta mikäli tämä ei onnistu, lienee edessä Kreikan velkojen maksamatta jättäminen sekä potkiminen ulos ainakin eurojärjestelmästä ja todennäköisesti koko Unionista.

Tässä vaiheessa, siis ennen kuin vaalien tulos on tiedossa, haluaisin kuitenkin muistuttaa siitä, mitä kirjoitin kesäkuussa 2011. Näin siksi, että tuolloisen näkemykseni mukaan toiminen olisi säästänyt sekä Kreikan kansan että meidät EU:n veronmaksajat paljolta pahalta. Tai arvioikaa itse.

"Tässä tilanteessa Kreikalle pitäisi vain suoda oikeus jättää velkansa...maksamatta (eli viedä se saneeraukseen) ja tukea tappiolle jääviä pankkeja...antamalla pankkien järjestää EU- ynnä muille tukijamaille suunnattuja osakeanteja. Näin riskejä ottaneiden pankkien omistajat maksaisivat virheistään omistusosuuden pienentymisenä menettämättä kuitenkaan koko pankkia.

Samalla Kreikka tulisi irrottaa euromaiden joukosta, jolloin uudelleen käyttöön otettava drakma voisi rauhassa devalvoitua palauttaen Kreikalle kilpailukyvyn.... Näin maa saisi ongelmansa hoidetuksi yhdessä tai kahdessa vuosikymmenessä.

Edellä kuvaamallani tavalla Euroopan taloudelle tulevat kokonaisvahingot jäisivät selvästi pienemmiksi kuin millään muulla esillä olleella tavalla toimien. Bonuksena saattaisi käydä niin, että... ehkä kreikkalaisetkaan eivät tuntisi olevansa kovin väärinkohdeltuja. Samoin kaiken maksumiehinä toimivat Pohjois-Euroopan maiden veronmaksajat voisivat tuntea oikeuden tapahtuvan, kun myös rikkaat mutta holtittomat pankkiirit joutuisivat kärsimään vastuuttomasta toiminnastaan. Ja ehkäpä aikanaan jaloilleen nousevien pankkien talouskehitys mahdollistaisi osakkeiden merkintöihin käytettyjen varojen takaisin saamisenkin..."

Ja lainaanpa vielä pätkän omasta tekstistäni marraskuulta 2012, koska näin jälkikäteen EU:n talouskehitystä vasten arvioituna se tuntuu suorastaan profeetalliselta.

"Euroopan poliittisten ja taloudellisten johtajien pelko Kreikan euroeron seurauksista perustuu puutteelliseen analyysiin, jossa romahduksen seurauksia on tarkasteltu yksipuolisesti ja liian lyhyellä aikavälillä. Sen seurauksena Etelä-Euroopan maiden luoma talouden epävarmuus mitä luultavimmin näivettää eurooppalaista taloutta vielä vuosikymmeniä eteenpäin, emmekä pääse nauttimaan luonnollisen talouskasvun luomasta hyvinvoinnista, joka seuraisi Kreikan euroeroa muutaman vuoden viiveellä. "

Euroopan taloudelle Syrizan voitto siis tietäisi pienen viiveen jälkeen nousukiidon alkua. Samoin Kreikalle itselleen. Sen sijaan koko kriisin aiheuttaneet saksalaiset ja ranskalaiset pankinomistajat ovat jo päässeet kuin koira veräjästä, eikä heitä taideta enää saada vastuuseen toimistaan.

Lopuksi on todettava, että Kreikan vaalien tuloksella ja mahdollisella säästökuurien lopettamisella
 tulee olemaan merkittävä rooli Suomen seuraaville eduskuntavaaleille. Syrizan voitto tulee nostamaan Perussuomalaisten ja ehkä Sipilän Keskustankin kannatusta kun taas Uuden demokratian voitto hyödyttäisi Euroopan liittovaltiokehitykseen vahvasti sitoutuneita Kokoomusta ja SDP:tä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

6 kommenttia:

 1. lienee edessä Kreikan velkojen maksamatta jättäminen sekä potkiminen ulos ainakin eurojärjestelmästä ja todennäköisesti koko Unionista.

  Velat jää joka tapauksessa hoitamatta, siitä ei enää ole mitään epäilystä. Euro-projektissa on mukana niin paljon poliittista pääomaa, että pieni 10 miljoonan Kreikka pidetään mukana vielä pari vuotta. Sen jälkeen on vaalit Ranskassa, joka on ensimmäinen euroeroaja.

  Olisihan se koomista jos Kreikka potkaistaisiin ulos EU:sta. Suurena rauhanprojektina esitelty hanke, joka potkii omiaan pois jäsenyydestä olisi lievästi ilmaistuna ristiriitainen hankkeen julkikuvan kanssa :)

  Soinille tämä on kuin lottovoitto, mutta Stubb ja Rinne lienevät kauhuissaan. Tai ainakin olisi syytä, sillä Kreikan ja meidän vaalien väliin jää kolme kuukautta, minä aikana saadaan jo jonkinlaisia arvioita seuraavista askelmerkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai Kreikan maksukyvystä tosiaan ole aiemminkaan ollut epäselvyyttä. Mutta tämän prosessin loputtua maksukyvyttömyys tulee ikään kuin virallistettua.

   Poista
 2. Tästähän tulee mukava piriste meidän vaaleihin, kun svenssonit jänistivät matkien Käteisen sexpakkia.
  Mutta nuo aiemmat blogimerkinnät:
  - olisi tullut kaikille osapuolille kovasti paljon halvemmaksi mutta nyt on ns maito maahan kaatunut. Prkl!
  -Beowolf-

  VastaaPoista
 3. Hei me tienataan tällä.Kataisen itselleen kreikkarahoilla junailema virka oli ja on korruptiota puhtaimmillaan.Toimintaa voi kuvata vain sanalla maanpetos mutta pääasia että kannetaan vastuuta ja ollaan ytimessä.
  Perkele.

  VastaaPoista
 4. Ukraina ei taida ehtiä lähentyä länttä kohden, ennenkuin koko eu hajoaa, joutuvat hattu kourassa taas solmimaan uudestaan parempia suhteita pahaan venäjään :p ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukraina on kyllä kieltämättä pahassa välikädessä. Venäjä rankaisee, eikä EU tue ainakaan sotilaallisesti. Tosin Saudien epäsuora tuki näyttäisi olevan kohtuullisen tehokasta.

   EU sen sijaan kyllä jatkaa elämäänsä nähtävissä olevan tulevaisuuden ajan; tosin Kreikka mahdollisesti jää ulos. Mutta odotetaan nyt senkin asian kanssa ensin Kreikan vaalitulos.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!