tiistai 23. joulukuuta 2014

Hyviä uutisia

Minua on vähän harmittanut se, että useimmiten kirjoitukseni tähän blogiin ovat olleet erilaisten asioiden kritiikkiä ja epäkohtien esille nostamista. Tämä on tavallista blogikirjoituksissa, mutta ensi näkemältä se koskee myös ammattilehdistöä.

Ehkä tästä syystä myös Helsingin Sanomat kirjoitti tänään, että viime aikoina on "saanut lukea hyviäkin uutisia". Juttu nostaa esiin vapaaehtoisen avun Hurstien, pelastusarmeijan tai erilaisten kehitysapujärjestöjen kautta.

On tietenkin hienoa, että talouden sakatessakin suomalaisilla riittää halua auttaa täysin tuntemattomia ihmisiä. Tästä ei voi olla kuin yhtä mieltä päätoimittajan kanssa. Mutta löytyisikö päivän Hesarista muita hyviä uutisia?

Yllätyksekseni sellainen löytyi heti seuraavassa vähemmän lupaavalla otsikolla varustetusta jutusta "nöyryytys on sodan siemen". Se päättyi nimittäin tietoon siitä, että "Pun­ka­har­jun ala­kou­lun kent­tä­kin kuu­lem­ma saa­tiin vii­me vuon­na ta­soi­tet­tua. Kun­ta­lii­tos­ra­hoil­la".

Lisäksi lehdessä kerrottiin, että Etelä-Suomi on saanut lumipeitteen jouluksi. Ja mikä parasta: tuore lumi voi helpottaa kaamosoireita. Lumen tulo on saanut myös laskettelurinteet auki.

Mainiota on sekin, että sinänsä ikävistä kaamoksen masennusoireista kärsivät ihmiset parantavat oloaan mitä erilaisimmilla keinoilla. Esimerkiksi löhöilemällä, kuntoilemalla, tapailemalla tuttujaan, opiskelemalla, ahkeroimalla töissä tai lisäämällä seksiä. Myös yksinäisille on tarjolla joulutilaisuuksia, kiitos vapaaehtoisten järjestäjien.

Laaja lehdessä raportoitu kysely puolestaan osoittaa suomalaisten enemmistön haluavan eroon pakkoruotsista, mutta samalla pitävän arvossa maamme ruotsinkielisten kulttuuria. Kansa siis ymmärtää pakkoruotsin kohtuuttomuuden, mutta ei missään tapauksessa halua tuhota maamme kaksikielistä identititeettiä. Meillä ollaan siis erittäin suvaitsevaisia erilaisuutta kohtaan.

Hyvä uutinen on sekin, että loppuun käytetyt suomalaiset yhteyslentokoneet on saatu myytyä ruotsalaisille. Ja uuden terminaalin rakentaminen Jätkäsaareen saattaa alkaa jo ensi vuonna; myös Keimolan vanhalle moottoriradalle aletaan lopulta rakentaa taloja. Ja jopa Korsnäsin räjäyttäjäksi epäilty on saatu kiinni.

Eikä sovi väheksyä muistelmaa romanialaisten rohkeudesta diktaattorinsa Ceausescun kaatamisessa. Ja suorastaan erinomainen oli uutinen siitä kuinka tuhannet saksalaiset osoittivat rauhanomaisesti mieltään islamilaista maahanmuuttoa vastaan. Tosin jälkimmäiseen liittyi se tavanomaisen ikävä piirre, että mielenosoitusta saapui häiritsemään väkivaltaisesti käyttäytynyt vastamielenosoittajien joukko. Ei siis niin hyvää, ettei jotain pahaa.

Erinomaiseksi on nähtävä sekin uutinen, että Venäjä ja Ukraina palaavat neuvottelupöytään. Ja muslimimaiden kuulumiset: Tunisiassa valtaan on noussut islamistien vastustaja ja Pakistan teloittaa 500 terroristia. Jälkimmäinen on tosin hyvä uutinen vain siltä osin, että terroristit on saatu kiinni, sillä en voi hyväksyä kuolemantuomiota edes terrorismista, koska aina on erehtymisen mahdollisuus.

Vaan entäpä uutinen siitä, että rikas sinivalkoiseksi suomalaiseksi itsensä määrittelevä omistaja lähtee Portugaliin suomalaista perintöverotusta pakoon? Mehän menetämme siinä ison tukun rahaa: viidenneksen tuon henkilön omaisuudesta. 

Mutta toisaalta tuo muutto toimii eräänlaisena kehitysapuna pitkään vaikeuksissa olleelle Portugalille. Ja samalla maastamuuttajan firma pysyy suomalaisena kun vaihtoehtona olisi sen myyminen ulkomaille. Kyllä kai tästäkin pitää siis iloita? Vai?

Lisää hyviä uutisia löytyy urheilu- ja kulttuurisivuilta, kuten aina. Mutta onko päivän lehden paras uutinen sittenkin se, että digitaalinen Helsingin Sanomat ilmestyy myös joulun aikaan?

Niin tai näin. Oli mainio kokemus lukea päivän lehti normaalista poikkeavalla eli asioiden hyviä puolia etsiskelevällä tavalla. Juuri nyt kirjoitusta päätellessäni tuntuu hyvältä, eikä talven harmauskaan haittaa - vai voisiko tuoreella lumella sittenkin olla näin vahva vaikutus?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hauska terrorismi-uutinen
EU:lta miljoonia euroja Suomen köyhille
Iloitkaamme irtisanomisesta

3 kommenttia:

  1. Minusta hyvä uutinen oli se, että tänä jouluna tavaraa menee entisiä jouluja huonommin kaupaksi. Vähittäiskauppa oli loma- vai marraskuussa laskenut jopa 4,9 prosenttia. Hyvä hyvä! Maailman luononvarat säästyvät, energiaa ei kulu ja ihmiset palaavat materian äärestä henkisten asioiden mietintään.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset blogista ja Hyvän Joulun toivotus Professorille!

    VastaaPoista
  3. Hyvää Joulua myös itsellesi ja kaikille muiillekin lukijoilleni.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!