keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Säästötoimien sietämätön vaikeus

Tänään tuli eteeni kaksi uutista liittyen valtion tutkimuslaitoksiin. Ensimmäisessä kerrottiin paikallisen eläinlääkäriseuran huolesta koska Eviran Seinäjoen laboratoriotoiminta lakkautetaan. Toisessa uutisessa kerrottiin vuodenvaihteessa aloittavasta uudesta Luonnonvarakeskuksesta, jossa on lähes 40 yksikköä.

Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja Mari Walls kertoi tutkimusrahoituksen vähenemisen tarkoittavan seinistä tinkimistä. Siis joidenkin toimipaikkojen lakkauttamista.

Aika näyttää kuinka sujuvasti uusi luonnonvarajohtaja saa säästetyksi seinistään. Varmaa on kuitenkin, että mikäli lopettamiset koskevat pieniä maaseutuyksiköitä, tullaan kaikki seudun toimijat mobilisoimaan tuon päätöksen kiertämiseksi. Siis aivan samoin kuin ensimmäisessä uutisessa Evirasta kerrottiin.

Eviran tapaus kertookin lähinnä siitä, kuinka vaikeaa Suomen julkiselta sektorilta on säästää. Seinäjoella ei sentään olla luopumassa mistään korvaamattomasta vaan eläinlääkärien huoli joidenkin näytteiden tarpeeksi nopeasta analysoinnista voidaan varmasti hoitaa yksikön ylläpitämistä halvemmalla vaikka helikopterilähetyksin vaihtoehtoisiin laboratorioihin. Tutkimuslaboratorion ylläpitäminen kun on todella kaukana ilmaisesta, vaikka se rahoitettaisiinkin verovaroista.

Toivotan siis sekä Eviralle että Luonnonvarakeskukselle menestystä yhteisten verovarojen uudelleensuuntamisessa seinien vuokrista laitosten olemassaolon tarkoittamaan toimintaan. Ja paikalliselle siltarumpupolitiikalle kuoliniskua nykyisen taloustilanteen saneleman tilanteen seurauksena.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Julkisen sektorin liiat virkamiehet
Myrsky viskilasissa paljasti valtionhallinnosta oivan säästökohteen
Luonnonvaraministeriön esteenä on vihreiden pikkupolitikointi

1 kommentti:

  1. Siltarummuista muuten, siltarumpu on monissapaikoissa parempi kuin tehdä betonisilta, pienen kanavan tai joen yli..
    Suurinongelmahan yleensä julkisilla instansseilla on se että päällikköä ja päälikönpäälikköä on enemmän kuin ns. suorittavaa porrasta ja sitten viellä ne pääliköt yleensä saa palkkaa moninkertasesti verrattuna niiihin ns suorittavaan porukkaan, ei ihmekään että palkkakulut karkaa julkisella hanskasta.

    -jpt-

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!