sunnuntai 11. elokuuta 2024

Historiallista tuontitavaraa

Maatalouden leviäminen varhaisten sivilisaatioiden keskuudessa on ollut yksi merkittävimmistä tapahtumaketjuista ihmiskunnan historiassa. Se mahdollisti ennennäkemättömän väestönkasvun joka johti aikanaan väestökeskittymien syntyyn ja johti lopulta nykyaikaisten yhteiskuntien syntymiseen. 

Tästä huolimatta varhaisten maatalousolosuhteiden ja -käytäntöjen yksityiskohdat ovat edelleen varsin epäselviä. Siksi tuoreessa tutkimuksessa raportoidut - Espanjan La Dragassa tehdyt - havainnot tuottivat mielenkiintoista tietoa varhaisesta maataloudesta. Tutkimuksessa selvisi, että noin 7 000 vuoden takaiset yhteiskunnat kehittyivät ilmastollisesti suhteellisen kosteisiin - eli suotuisiin - olosuhteisiin. 

La Dragan asukkaiden muinoin viljelemien vehnän ja ohran jyvien hiili- ja typpi-isotooppien ja painon perusteella näytti siltä, että alueen maanviljelijät harjoittivat jo tuolloin laajamittaista maataloutta pienten puutarhamaisten palstojen sijaan. Näitä löydöksiä verrattiin myös kuudestatoista muusta varhaisesta maatalousyhteisöstä tehtyihin havaintoihin. 

Jyvien koon ja tähkien rakenteen perusteella voitiin päätellä myös, että eurooppalaisen maatalouden alkumetreillä viljeltyjen kasvien ominaisuudet olivat todennäköisesti varsin samanlaisia kuin nykyisissä viljelykasveissa. Tämä tarkoittaa sitä, että maatalous oli kehittynyt ja sen tärkeimmät piirteen vakiintuneet muualla. Siten se saapui Länsi-Eurooppaan valmiina elämäntapana - eli tuontitavarana - jonka leviämisen mahdollistivat silloiset suotuisat olosuhteet.

* * *

Edelle lyhyesti referoimani tutkimus vahvistaa sitä käsitystä, että yksi ihmiskunnan historian tärkeimmistä kehitysaskeleista on otettu muualla kuin Länsi-Euroopassa. Ja toki tiedämme, että ehkäpä juuri tämän seurauksena ensimmäiset korkeakulttuurit - eli sumereiden, babylonialaisten, assyrialaisten ja egyptiläisten valtakunnat - syntyivät Euroopan sijasta nykyisen Irakin ja Egyptin alueella. 

Ja Eurooppa nousi noiden alueiden rinnalle ja ohi vasta paljon myöhemmin ensin kreikkalaisten ja sitten roomalaisten ansiosta. Ja eurooppalaisten selkeä ylivoima kulttuurien välisessä kilpailussa sai odottaa aina uuden ajan alkuun saakka. 

Maailma on kuitenkin juuri nyt siirtynyt uuteen kehitysvaiheeseen, jossa eteläiset ja pohjoiset väestöryhmät ovat nopeasti sekoittumassa eteläisten kansojen vyöryessä lapsiköyhään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Nähtäväksi jää, minkälaiseen muutokseen se tulee johtamaan. 

Eli ottaako ihmiskunnan kehitys uusia loikkia eteenpäin kuten tapahtui 7 000 vuotta sitten maataloutta harjoittavien ihmisten saapuessa Länsi-Eurooppaan? Vai seuraako siitä jotain samantapaista kuin läntisessä Euroopassa tapahtui Rooman läntisen osan sortuessa ajanlaskun ensimmäisen vuosisadan puolivälin tienoilla tapahtuneiden kansainvaellusten puristuksessa? 

* * *

Lopuksi lunastan eilisen lupaukseni. Eli paljastan siinä mainitun "täysin riippumattoman tahon". Kuten kirjoitustani seuraavassa keskustelussa jo arvattiinkin, oli blogani arvioinut taho tekoäly eli ChatGPT. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Fertiliteettitilastot ja maahanmuuton tarve
Lapsiuhreja, sukulaisia ja supernopeaa evoluutiota
Russakan ihmeelliset seikkailut

20 kommenttia:

  1. Mul on vahva epäilys, etteivät nämä muinaiset Sumerilaiset olleet pikipäitä, vaan ikäänkuin arjalaisten esi-isiä.

    en myöskään pidä siittä, että minut rinnastettaisiin..liitettäisiin yhteenkuuluvaiseksi johonkin "ihmiskuntaan" eli johon samaan termiin myös ujutetaan pikipäät, eli neekerit ja ählämit.

    EN HALUA KUULUA TUOHON JOUKKOON , ENKÄ OLLA MISSÄÄN TEKEMISISSÄ PIKIPÄIDEN KANNSA.

    Se kait lienee ihmisoikeuteni täh? mitä suvakit sanoo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se kertoo vaan että ole idiootti :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi11. elokuuta 2024 klo 12.08

    Mitä nuo pikiperseet muuhun pystyy kuin paskomaan, rosvoamaan ja raiskaamaan ! Siinä heidän "kulttuurinsa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketä ne pikiperseet on, esiisiäsi Terhomatti ?

      Poista
    2. Ainakin se porukka, jolla on ylisukupolvista serkusavioliittoa taustalla on selvästi muita ihmisiä tyhmempiä. Heillä on huonompi impullissikontrolli kuin muilla ja jos he sattuvat olemaan negroideja heillä on korkeammat testosteronitasot kuin muilla. Tästä älykkäimmät jo pystyvätkin päättelemään, mitkä ovat ne elämänalueet, joilla tämä väki 'kunnostautuu'.

      Poista
  3. Se viljelyn laajamittaisuus on hieman tulkinnallinen asia. Nyt puhutaan siis kivikautisesta viljelystä. Tuolloin ei maata kynnetty tai edes käännetty. Kuokat ja härkävetoiset aurat tulivat vasta metallurgian kehittyessä.
    Kivikautinen viljelijä kulki teroitetun kepin, ns. viljelykepin kanssa, pistellen kepillä reikiä maahan, jonne siemenvilja laitettiin.
    Viljan korjaaminen tapahtui piikivi-iskoksin varustetulla sirpillä. Tekele on melko säälittävän näköinen, joko sarvesta tai käyrästä puusta tehty. Jo se, että pii-iskokset pysyivät sirpissä kiinni, oli oma ongelmansa.
    Pii-iskos sirppejä ja viljelykeppejä on nähtävillä arkeologisissa museoissa.
    Vaatimattomista olosuhteista on eteenpäin ponnisteltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ook..voin tulla sen verran vastaan jyrkässä rassismisuudessani, että voin nimitää pikipäitä Piipäiksi, ooks? Peace suvakit?

      Poista
    2. Juu, ei se minua haittaa: itsekin sain aikoinaan lähtöpassin US-blogeista.
      Kysyin tuolloin perusteita ja syynä oli kuulemma rasismi?? Kirjoitin vain tosiasioista.

      Poista
    3. Ei tosiasioista saa kirjoitella, muuten iskee woke cancellointi.

      https://www.suomenuutiset.fi/maailmankuulu-evoluutiobiologi-richard-dawkins-viskattiin-tylysti-pois-facebookista-kyseenalaisti-geneettisesti-miespuolisten-nyrkkeilyottelut-naisia-vastaan/

      Poista
  4. Vaeltelevien laumojen paikoilleen pysähtyminen ja viljelyn alku merkitsivät "kulttuurin" alkua ja ensimmäisten vakauden yhteiskunnallisten instituutioiden syntyä. Ohjelmoiduissa raameissa orasti myös ajantaju, ja erityisesti äännekirjoitus kehitti tajunnallista aikaa hallitsevia ominaisuuksia. Siirtyminen retoriikan -- puhutun kielen -- maailmasta kirjoitetun kielen maailmaan oli puhtaasti "läntisen" kulttuuripiirin kulttuurinen emergenssi, jonka seurausta sitten oli se mittakaavassaan suhteellisesti aivan valtava "tiedollinen" edistys, joka tapahtui eurooppalaisella uudella ajalla.

    Kaikki tuo tapahtui siis viimeisten kymmenen tuhannen vuoden kuluessa -- ja on syytä noteerata erityisesti se että ihmiskunnan kehityskeskittymänä toimi nimenomaan se kulttuuripohja, jota nimitämme "eurooppalaiseksi". On mahdollista monin tavoin lähestyä kysymystä siitä, miksi tieteet lopulta kehittyivät nimenomaan tämän kulttuuripiirin sisällä -- ja miksi juuri kulttuurin kokeman tuhatvuotisen tajunnallisen taantuman, keskiajan, jälkeen -- ja hyviä oppaita tällaisten aiheiden käsittelyyn ovat antropologien lisäksi syvyyspsykologit, klassinen sosiologia ja kielifilosofia -- tiedonalat tai komponentit, jotka kaikki tarvitaan yhdessä jotta koherentti kokonaiskuva inhimillisestä kehityshistoriasta olisi mahdollista muodostaa.

    Mutta on traagista, ettei juuri mitään tätä aihepiiriä käsittelevää opeteta kouluissamme. Akatemiammekin ovat totaalisessa ihmistieteiden alennustilassa. Meille opetetaan nykyisin vain riemunkirjavia "ismitotuuksia" -- jotka kuuluvat oman kulttuurikautemme rappeutumisen kuvaan -- ja korkein oppineisuutemme on valjastetettu toistelemaan sellaisia lauseita kuin että "kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta Seppo. Tosiasioilla on myös kielteinen puolensa: joku voi pahoittaa mielensä.

      Poista
    2. Jos kouluissamme opetettaisiin edes jotain perustavanlaatuista "kulttuureista" kaiken ihmisyyden perustekijöinä, emme olisi niin toivottomassa tilanteessa kuin mitä nyt olemme. Olemme todellakin täysin ilman tiedollisia eväitä vastaanottamassa ihmiskunnan historian toistaiseksi massiivisimmaksi paisuvaa kansainvaellusta.

      Meillä on valmiuksia vain hulluun mussuhumanismiin -- joka on vain epätoivoinen älyllinen väistöliike, jolla kulttuurisia hylkimisreaktioita ei suinkaan suitsita vaan padotaan ne kunnes ne purkautuvat hallitsemattomasti. Älylliseen epärehellisyyteen ja väistöliikkeisiin perustuva humanismi kylvää omaan ajatteluumme taipumusta samaistua uhrirooleihin, mikä taas johtaa kaikenlaisen omankädenoikeuden kasvuun.

      Jos edes jotenkin ymmärtäisimme oman eurooppalaisen uuden ajan ajattelumme erilaatuisuutta, ja jos ymmärtäisimme, että lajityypillisesti sosiaalisen laumaolennon liian erperusteiset tai kehityksessään erotasoiset "kulttuurit" voivat vain tuhota toisensa -- siitä huolimatta että "yksilöt" voivat näennäisesti "sopeutua" eri kulttuureihin -- emme olisi niin tuhoisan individualistisen sokeuden ja sokean empatian vallassa kuin miten nyt on asian laita. Omaa kohtaloamme on usein verrattu -- kuten blogistikin tekee -- Rooman valtakunnan hajoamisen aikoihin, mutta itse tahtoisin muistuttaa myös siitä, mitä natsi-Saksassa tapahtui nimenomaan joukkomittaisen "uhriajattelun" seurauksena -- uhrirooleihin samaistuminen on suora tie yhteisölliseen taantumaan ja totalitarismiin.

      Poista
    3. Niinpä, kunhan valkoinen rotu saadaan hävitettyä.

      https://odysee.com/@redicetv:1/diversity-is-a-weapon-against-white-people:2

      Poista
    4. Mutta miksi menneisyyttä ei saa tutkia? Miksi se estetään?
      Ja miksi estäjänä on WEF?
      Mitä sieltä voisikaan löytyä, kun tuollainen paniikki on päällä?

      https://rumble.com/v50rn6k-you-wont-believe-this-disturbing-gobekli-tepe-update.html

      Poista
    5. Niin juuri. Nyt vain katselemme sivusta, mitä tulee tapahtumaan.....

      Poista
  5. Itse olen käyttänyt vain teko äly geminiä. Vastaukset ovat mitä ovat, jos et osaa kysyä tarkasti

    VastaaPoista
  6. Väestöryhmät eivät ole sekoittumassa, vaan vaihtumassa.
    Esim. maassamme ajetaan kantaväestö ahtaalle, jolloin syntyvyys laskee, koska tulevaisuus on todella epävarma. Ja tuontitavaralle maksetaan kaikki, joten heillä menee hyvin, ja lisääntyminen on maksimaalista. Ja lisää porukkaa haalitaan, ja tulemisen estämistä kielletään kirkuen monelta taholta.
    Synkkä on tulevaisuus.

    VastaaPoista
  7. Chat-gpt on kaikkea muuta kuin riippumaton. Se on juuriaan myöten woke ja vasemmalle kallellaan. Esimerkiksi jos ihmiskunnan pelastaminen olisi siitä kiinni että jotain julkkista (kendal joku) kutsuttaisiin hänen alkuperäisellä pronominilla, eikä hänen nykyisin kokeman sukupuolen mukaan, niin ihmiskunnan voisi antaa tuhoutua. Muitakin vastaavia esimerkkejä löytyy. Joko chatgpt tai gemini oli sitä mieltä, että trumppia ei ole yritetty murhata.
    Riippumattomampi versio on tarjolla: Elon Muskin Grok, sitä ei ole ohjelmoitu wokeksi tai poliittisesti korrektiksi

    VastaaPoista
  8. Noiden kansojen kehitys pysähtyi kuin seinään kun eräs karaavena ryöstänyt psykopaatti kehitteli islamin. Sen jälkeen ei yksikään musumaa ole menestynyt oikein missään. Ne eläisivät edelleen luolissa jos eivät olisi sattunut syntymään öljyn päälle.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!