keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Lisää yhteisvelkaa ja veroja Euroopan Unionin käytettäväksi?

Meillä suomalaisilla on hyvässä muistissa EU-tasoisesen velkarahan jakaminen. Kirjoitin aiheesta esimerkiksi vuonna 2015 seuraavasti.

"Käytännössä Kataisen/Stubbin hallitusten merkittävin läpi mennyt päätös on ollut suomalaisen rahan riskeeraaminen Kreikan tukipaketteihin, tai oikeammin saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pelastamiseen. Tämä päätös on minun nähdäkseni johtanut  käsillä olevaan Euroopan pidentyneeseen taantumaan, jonka seurauksena EU on lopulta joutunut turvautumaan eräänlaiseen setelirahoitukseen."

Sen jälkeen Unioni on selvinnyt miten kuten, niin kuin Suomikin, mutta nyt on jälleen noussut esille ajatus yhteisen velan ottamisesta sekä bonuksena EU-tasoisen verotuksen luominen. Tällä kertaa sillä verukkeella, että Unioni tarvitsee parempaa kilpailukykyä ja lisää turvallisuutta

Italialaisen Mario Draghin mukaan EU tarvitsee näitä asioita edistäviin investointeihin vuosittain lisää 750–800 miljardia euroa. Ja mistäpä muusta tuo raha olisi saatavissa kuin ottamalla yhteistä velkaa, jota sitten jaettaisiin jollain perusteella takaisin jäsenmaille.

Suomessa on tällä kertaa onneksi hallitus, jolla on vastuullinen johto. Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) mukaan "Draghin paperissa ei juuri ole yllätyksiä – tiesimme tämän tulevan, sanoo Purra viestissään. Taantuvan Euroopan taudinkuvaus on oikea, mutta esitetty lääke – yhteisvelkaan perustuva elpymispaketti 2 – täysin väärä. Emme tarvitse EU:hun lisää suunnitelmataloutta, vaan vähemmän."

Hänen mukaansa EU:n yhteisillä ratkaisuilla voidaan toki tehdä paljon, esimerkiksi pääomamarkkinoiden kehittämisen ja sääntelyn purkamisen ja järkevöittämisen kautta, mutta julkinen pumpattu raha ei ole se keino, jolla Unioni selviää ongelmistaan. 

Myös pääministeri Petteri Orpo (kok) tyrmäsi Draghin ehdotuksen. Ja kauhisteli, että "Draghi puhui vieläpä pysyvästä, toistuvasta järjestelystä". Niinpä Suomen hallituksen kanta yhteisvelkainstrumentteihin on yksisellitteisen kielteinen Draghin ehdotukseen. 

Onneksi - ainakin toistaiseksi - Suomi ei ole ainoa Draghin toivoman velkavetoisen EU:n vastustaja, vaan myös Saksa ja Hollanti ovat ilmoittaneet vastustavansa sellaista. Toivon mukaan joukko kasvaa edelleen, mikäli tuleva komission ryhtyy ajamaan tosissaan EU:ta kohti velkaunionia, jossa kaikille valtiolle on määritetty omat tehtävänsä: yhdet jäsenet toimivat maksumiehinä ja toiset kuluttajina.

20 kommenttia:

  1. Jos tarvitaan lisää turvallisuutta, Nato-maat nostakoot puolustusmäärärahansa siihen Naton 2% tavoitteeseen.

    Jos ongelmia on sisäisen turvallisuuden kanssa - lopetetaan haittamaahanmuutto ja palautetaan kotimaihinsa jo tänne tulleet laittomat maassaolijat ja turvapaikanhakijat, joilla ei ole todellista turvapaikan tarvetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yle tänään

      Ruotsi lisää oikeuslaitoksensa rahoitusta rikollisuuden vähentämiseksi

      Maahan pesiytynyt jengirikollisuus on johtanut Ruotsissa viime vuosina vakavien väkivaltarikosten räjähdysmäiseen nousuun.

      https://yle.fi/a/74-20110899

      Artikkelista poimittua

      Ruotsin hallitus kasvattaa oikeuslaitoksensa budjettia 3,46 miljardilla kruunulla (303 miljoonalla eurolla) vuonna 2025. Yhdessä aiempien päätösten kanssa oikeusjärjestelmän rahoitus kasvaa ensi vuonna jopa 700 miljoonalla eurolla.

      Ruotsin oikeusministerin Gunnar Strömmerin mukaan rahoitusta lisäämällä pyritään kitkemään rikollisuutta.

      – Tahdomme palauttaa turvallisuuden Ruotsiin kaikille rehellisille kansalaisille. Tämä tarkoittaa käytännössä kolmea asiaa: Vakaviin väkivaltarikoksiin puuttumista, laittoman kaupan estämistä, ja sitä, että estämme nuorten ja lasten värväämisen jengeihin, Strömmer sanoo.

      Vuoteen 2027 mennessä oikeuslaitoksen rahoitusta on tarkoitus nostaa noin yhdeksään miljardiin kruunuun.

      Maahan pesiytynyt jengirikollisuus on johtanut Ruotsissa viime vuosina vakavien väkivaltarikosten räjähdysmäiseen nousuun.

      Ruotsissa tapahtuu tällä hetkellä EU-maista eniten ampuma-aserikoksia väkilukuun suhteutettuna.
      -------------------------------

      Kaikki lukijat varmaan ymmärtää, että nämä rikolliset ovat pääasiassa turvapaikanhakijoita tai heidän jälkeläisiään.

      Poista
  2. Lyödään vaikka vetoa niin 100 varmaa on että tuo menee heittämällä läpi, on sen verran ikää ja muisti toimii että en ala intoilemaan jostain mitä ei tapahdu, eli se että Suomi kieltäytyisi maksamasta taas eu syövälle elvytyspaketteja.

    VastaaPoista
  3. Vuonna 2000 EU:n päättäjät kilistelivät shampanjalaseja päätettyään tehdä EU:sta maailman kilpailukykyisimmän ja dynaamisimman talousalueen seuraavien 5 vuoden aikana (vrt. Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmat). Tuon juhlinnan ja kekinäisten kehujen jälkeen samaiset poliitikot ja heidän seuraajansa ovat Brysselistä käsin luoneet yhä uusia velvoiteita, rajoituksia ja muita kustannuksia aiheuttamia direktiivejä ja ohjeistuksia. Tämän seurauksena EU-alueen talouden kilpailukyky ja dynaamisuus ovat romahtaneet, tehtaan ja työpaikat ovat siirtyneet halpatyömaihin ja edessä häämöttää taloudellinen stagnaatio ja ja lopulta romahdus.

    Nyt samaiset poliitikot Mario Draghin johdolla hamuavat itselleen vielä lisää taloudellista valtaa. Nähdyn perusteella pelkkä ajatuskin hirvittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuvostoliittoon voi verrata myös siinä, että vaaleilla valitsemattomilla komissaareilla on aloiteoikeus. Tätä ammottavaa demokratiavajetta ei yritettäkään korjata.

      Poista
  4. IL 8.9.2024

    US: Suomen EU-kohumiljardeista paljastui vakava ongelma
    Suomen osuus kohutun EU:n elvytyspaketin rahoista uhkaa kutistua entisestään, sillä rahojen hakemisella on jo kiire. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle valtiovarainministeriöstä.

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d296e1ab-4211-4263-abe0-b6652b24aa04

    Artikkelista poimittua

    Suomelle tulee kiire hakea ja saada osuutensa koronapandemian vuoksi rakennetun, kohutun EU:n elvytyspaketin rahoista. Aikataulupaineesta kertoo Uudelle Suomelle finanssineuvos Laura Vartia valtiovarainministeriöstä.

    Suomen pitäisi tehdä yhteensä kuusi maksupyyntöä osuutensa saadakseen, mutta vasta yksi on tehty.

    Vartian mukaan maksuja ei voi hakea, jos niihin liitettyjä tavoitteita ei saavuteta.

    ”Loppuvaiheessa tulee huomattava kiire.”

    Suomen saantiosuuden elvytyspaketista arvioidaan olevan 2,6 miljardia euroa. Suomi maksaa yhteisvelkaan pohjautuvasta elpymispaketista 6,6 miljardia euroa, jonka Suomi maksaa kokonaan riippumatta siitä, ehditäänkö kaikki Suomelle kuuluvat rahat hakea.

    Suomi on varakas EU-maa, joten se on nettomaksajien joukossa.
    ---------------------------------------

    Kuriositeettinä täytyy kysyä miten Suomi on varakas? Tänäkin vuonna otetaan valtion velkaa 12,7 mrd €.

    VastaaPoista
  5. Marinin hallitus oli idioottien hallitus, joka teki umpisurkean diilin hyväksymällä tuon elvytyspaketin. Mutta kyllä virkakoneisto taitaa panna vielä paremmaksi, jos vielä niiden tukiropojen hakeminenkin osataan sössiä. Eipä ole Suomella herraonnea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hesari muuten kirjoitti Marinin verosuunnittelusta, että juuri niin pitääkin tehdä, koska se auttaa rikastumisessa. Ja Marin kun itse arvosteli moista pääministerinä. Hesarilla on näköjään kaksoisstandardit tässäkin asiassa.

      Poista
  6. Lisää kikka loputtomia tulee kun hallitus ei tee eroa eu:sta.

    VastaaPoista
  7. Muistaako kukaan enää, kuinka hillotolppaministeri ja seteliselkäsankainen Timo Soinikin suostui näihin Kreikan tukipaketteihin. Kun oma etu on etualalla, niin silloin voidaan suostua vaikka mihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä vain. En ikinä luottanut sikaposuun.

      Poista
    2. Kyllä kansa tietää. Halla-aho on eduskunnan puhemies, mutta missä on Soini.

      Poista
  8. Orpoon en luottaisi elvytyskakkosen kieltämisestä.

    Ennen kuin Sanna Marin meni Brysselin yöhön sopimaan elvytysrahastosta olivat puolueet yhteisvelkaa vastaan, myös SDP. Kokoomus olisi voinut estää velan, mutta Orpo halusi Suomen maksajaksi.

    Suomen ”rikkaus” johtuu euron ostovoimasta, jota Suomessa ei ole. Suomen hintataso on hyvin korkea. Jäsen- ja elvytysrahastomaksut määritellään arvonlisäveropohjan ja bruttokansantuotteen määrän perusteella eli korkeat hinnat nostavat Suomen maksuja.

    Nyt syyskuussa tuntemani henkilö osti Latvian Ikeasta keittiökalusteet. Aivan samat kalusteet (sama EAN-koodi) maksavat Suomen Ikeassa yli kaksi kertaa enemmän. Korkeat hinnat johtavat korkeampiin EU-maksuihin, ei vauraus eikä julkisen velan syöksykierre.

    Kolmantena jäsenmaksukriteerinä on muovin kierrätys. Suomessa on Euroopan paras pullojen kierrätysjärjestelmä, mutta kerätystä muovista yli puolet poltetaan. Poltettu muovi nostaa EU-jäsenmaksua. Tämänkin asian ovat poliittiset päättäjämme tunaroineet.

    VastaaPoista
  9. Minä nyt muistutan Bobrikovin ohjelmasta. Sen pääkohdathan olivat:

    Suomen ja Venäjän tullirajan poistaminen, eli vapaakauppa-alue. (x)

    Suomen oman rahan poistaminen. Valtakunnassa piti käytettämän vain valtakunnan rahaa. (x)

    Suomen sotaväki piti saada normaaliksi osaksi valtakunnan sotaväkeä (x)

    Valtakunnan lainsäädännön piti mennä Suomen oman lainsäädännön yli (x)

    Mitä vielä puuttuu? Kenet pitää ampua senaatin portaikossa?

    VastaaPoista
  10. Mitä turhaa enään, EU tulee menemään rytinällä rotkoon, enään on kysymys kinka nopeesti se tapahtuu, 10v 15 sisällä ? ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että 10V sisään... regulaatio kuristaa jo nyt liiallisesti taloutta.
      - Tietäjät tietää

      Poista
  11. Yhteisvelka ja liittovaltio tulee toteutumaan. Tämä on jo nähty niin monta kertaa että Suomi ja muut maat vastustaa jotain eu esitystä pontevasti puheissa ja kotimaassa. Aikaa kuluu ja kaikki puheet perutaan ja esitykset hyväksytään.
    Turha täällä on jauhaa jotain muuta, Orpo sanoi sitä ja Purra tätä.

    VastaaPoista
  12. Kaikkien näiden mahtavien elvytyspakettien lisäksi EKP ruiskuttaa rahaa erilaisten "välineiden" avulla (LTRO jne.). Ovatko ne ihan ilmaisia Suomelle vai mahtaisiko niihinkin sisältyä jonkinlaisia velvoitteita (ainakin seuraaville sukupolville)?

    V-VF

    VastaaPoista
  13. Persutkaan ei näe mitään pahaa yk:ssa vaan sinne ammennetaan veronmaksajiemme rahaa, sama kun rahat mätettäisiin suoraan terroristeille.

    VastaaPoista
  14. MTV uutiset 11.9.2024

    Jalkapalloa pelannut lapsi pahoinpideltiin Espoossa

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jalkapalloa-pelannut-lapsi-pahoinpideltiin-espoossa/9005854

    Artikkelista poimittua

    Länsi-Uudenmaan poliisilaitos sai viime viikon keskiviikkona tehtävän espoolaisella jalkapallokentälle.

    Ilmoituksen mukaan kaksi nuorta miestä oli tullut kentälle käyttäytyen aggressiivisesti. Toinen heistä oli lyönyt alaikäistä, kentällä pelannutta poikaa vatsaan ja varastanut tämän repun. Toinen miehistä poistui paikalta.

    Poliisi otti toisen miehistä kiinni. Mies vastusti rajusti kiinniottoa yrittäen purra ja potkia poliiseja.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!