lauantai 23. toukokuuta 2015

Ruotsin eilisiltaiset maahanmuuttajamellakat mediassa

Kaksi Ruotsissa suomeksi kirjoittavaa blogistia, Rähmis ja  Paavo Tajukangas, kertovat meille viime yönä Tukholman Tenstassa sattuneista mielenosoituksista, joissa naamioituneet maahanmuuttajanuoret ovat ryhtyneet mellakoimaan. Ensin nuorisojoukko oli onnistunut ajamaan poliisin pakosalle, mutta myöhemmin paikalle saapuneet konetuliasein varustautuneet erikoisjoukot olivat saaneet tilanteen hallintaansa.

Mellakan aikana tuhoutui ilmeisesti kaksi tai kolme poliisiautoa, mutta kukaan ei kuollut. Ambulansseja väitetään kuitenkin nähdyn.

Mielenosoitusten jälkiselvittelyissä poliisi löysi eräästä autotallista kasoittain molotovin coctaileja, bensiiniä ja pommien valmistusvälineitä. Niiden käyttötarkoitus on luonnollisesti arvoitus, mutta se on tuskin millään tasolla hyväksyttävä.

Ruotsissa asia on esillä lehdissä. Myös Norjassa mellakat ovat saaneet palstatilaa. Niinpä ajattelin etsiä vastaavaa uutista myös suomalaisesta valtamediasta; meillähän on maailman vapain lehdistö, jonka ei tarvitse pelätä uutisointinsa seurauksia, mikä antaa sille mahdollisuuden toimia vaikeidenkin asioiden kaikkia puolia valaisevana tiedonjakajana.

Helsingin Sanomista en kuitenkaan löytänyt sanaakaan Tenstan tapahtumista. En toki yllättynyt tiedon pimittämisestä. Sinänsä hauskasti saman mediatalon Ilta-Sanomatkin vaikenee, mutta katsoo uutisoinnin arvoiseksi kaksivuotiaan traagisesti päättyneen kellahtamisen kylpypaljuun Ruotsissa.

Eikä verorahoista elävä Yleisradiokaan ole katsonut tarpeelliseksi tiedottaa naapurimaan tapauksesta. Sen sijaan se kertoo sinänsä mielenkiintoisesta mellakasta Amsterdamissa, missä vaaditaan lisää valkoisia maahanmuuttajavaltaisiin kouluihin. Valkoisten käyttäytymisen sanotaan vähemmän yllättävästi johtuvan rasismista ja aiheuttavan häpeää. Kuinkas muutenkaan?

Eli ei Yleisradiokaan yllättänyt (positiivisesti). Sen sijaan aiempien kokemusten valossa odottelin Iltalehdeltä uutisointia Tenstan tapahtumista. Valitettavasti jouduin pettymään senkin osalta. Samoin Aamulehden, Etelä-Suomen Sanomien ja Ilkan kohdalla.

Seuraavaksi siirryinkin MTV3:n nettisivuille nyt jo epäilevänä, mutta kuitenkin toiveikkaana. Valitettavasti jouduin pettymään pöllöfirmankin suhteen, vaikka kieltämättä huulilleni nousi hymynhäivähdys huomatessanii kylpypalju-uutisen myös sen nettisivuilla.

Katsahdinpa myös Hufvudstadsbladetin nettisivuille ilman odotuksia, enkä joutunut yllättymään. Uutispimentohan se oli vastassa sielläkin.

Viimeisen toivoni asetin Turun Sanomiin, mutta eipä sekään katsonut tarpeelliseksi uutisoida Tenstan tapahtumista. Kaikesta edelle kirjoittamastani ei voi tehdä kuin yhden johtopäätöksen: ruotsalaisen yhteiskunnan muutoksesta ei ole mahdollista päästä perille suomalaisen valtamedian uutisointia seuraamalla.

Toki on odotettavaa, että suomalainenkin valtamedia herää, mikäli Tenstan mellakointi jatkuu tai pahenee entisestään, kuten kaksi vuotta sitten kävi Husbyssä. Ja saattaahan viime yön tapahtumistakin vielä ilmaantua pikku-uutinen jonnekin.

Jos arvoisa lukijani siis haluaa seurata ruotsalaisen yhteiskunnan muutosta massamaahanmuuton seurauksena, kannattaa suomalaisen valtamedian sijasta seurata ruotsalaista mediaa joko suoraan tai tämän jutun alussa mainittujen blogien välityksellä. Vain siten voi saada sellaista tietoa, joka auttaa ymmärtämään suomalaisen maahanmuuttopolitiikan vaihtoehtoisten toimintamallien seurauksia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poliittista uuskieltä
Abdigadir muuttui jälleen tuntemattomaksi
Miksi Ruotsin rakettisota salataan suomalaisilta


12 kommenttia:

 1. Pohjoisen Suomen riippumaton keskutsalainen, puolen valtakunnan tabloid-lehti yllättti julkaisemalla uutisen.

  Se taas ei yllättänyt, että tekstiä oli sensuroitu ja kyseessä olikin "nuoret": http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/nuorisojoukko-hyokkasi-poliisia-vastaan-tukholman-tenstassa/697921/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kaleva olisi tosiaan pitänyt skannata myös, mutta unohtui. Tosin olisi mielenkiintoista tietää, miten Kalevan (ja myöhemmin julkaistujen Ilta-Sanomien ja Turun Sanomien) muodossa ollut uutinen ymmärretään tavallisten kaduntallaajien joukossa. Siis sellaisen, joka ei juurikaan ole uhrannut ajatuksia maahanmuuttopolitiikkaan.

   Poista
  2. Kalevan mokutuslinjan mukaan sellaiset kommentit joissa mainitaan viittaustakaan "naamioituneisiin maahanmuuttajiin" tai "ei-perusswenssonit" tai "uus-ruotsalaiset" eivät tietenkään mene läpi.

   Poista
 2. Olipa kerran Ruotsin kansa, joka uskoi joulupukkiin. Vähemmän kauniiksi lopuksi sitten paljastuikin joulupukin olevan itse arkisaatana muhammed. Nyt vain sievästi ja sopuisasti odotellaan, että ilmat ja tunteet lämpenevät. Ruotsi lyö tänä kesänä kaikki aiemmat ennätyksensä etnisessä värinässä. Pitäisikö ilmatieteen laitokselta kysäistä, minkä uskontokunnan suunnalta tuulee?

  VastaaPoista
 3. Turun Sanomat ja Ilta-Sanomat julkaisivat aiheesta pikku-uutisen 09:49, 23.5. Näissäkin mainittiin vain "nuorisojoukko"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis noin kymmenen minuuttia tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen :) No, tuskinpa näillä sentään on syy-seuraus -suhdetta.

   Poista

 4. Peukkua tutkivalle journalistiikallesi

  VastaaPoista
 5. Rähmis ja Paavo tekevät hyvää ja arvokasta työtä. Olisi kuitenkin hyvä, jos he kirjoittaisivat sanomalehtikielellä, kuin sanomalehden uutisia, ts. käyttäisivät toisenlaisia ilmauksia kuin kehitysmaanuoret, pottunokat, värinä tms., mutta kirjoittaisivat tekijöistä ja tapahtumista kuitenkin rehellisesti niinkuin nytkin. Em. sanat ovat epämuodollista puhekieltä tai 'hyvän läpän heittämistä' kaverien kesken, vertauskuvallisesti omalle seurakunnalle 'saarnaamista'. Olisi tärkeää saada liberaaleja käännytettyä. He asettavat meidän kirjoituksillemme korkeammat ja virallisemmat standardit kuin itselleen ja toisilleen, ja heillä on keskenäänkin vähemmän taipumusta rentoon ja/tai humoristissävytteiseen kirjoittamiseen ja keskusteluun kuin meillä. Itselläni on pieni lukihäiriö, ja jos en pakkomielteisen huolellisuutta vastaavalla huolellisuudella ja mikroskoopin tarkalla oikolukemisella karsi kirjoitusvirheitä pois, liberaalit sivuuttavat kirjoitukseni idiootin höpinöinä, riippumatta siitä kuinka sisällöllisesti älykkäästi kirjoitan, ja kuinka vakava ja totuudenmukainen sisältö on. Liberaalit etsivät mitä tahansa tekosyitä voidakseen sivuuttaa kirjoituksemme, joten on suotavaa olla antamatta tekosyitä heille. Samalla periaatteella, samoilla ylikorkeilla standardeilla, liberaalit pitävät perusteettomasti esim. Rähmiksen kirjoituksia alhaisen tason kirjoituksina, jonkin epämääräisen katujätkän tms. slangijuttuina, jotka voi huoletta sivuuttaa riippumatta siitä kuinka tärkeitä, totuudenmukaisia ja vakavia kirjoitusten sisällöt ovat. Rähmiksen sivustolla on miellyttävä, tyylikäs ja ammattimaisesti tehty ulkoasu. Jos kirjoitusten kieli muistuttaisi sanomalehtien kieltä, se voisi kilpailla Ruotsiin liittyvien tapahtumien tiedonvälittäjänä menestyksellisesti valtavirtamedian kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rähmis ja Paavo Tajukangas tekevät minusta loistavaa työtä ja ansaitsevat suuren arvostuksen.

   Toisaalta olet varmasti osin oikeassa. Toisaalta bolggarikollegat kyllä linkittävät alkuperäiset lähteet, joista jokainen pakkoruotsinsa opiskellut voi tarkistaa kirjoitusten oikeellisuuden.

   Poista
  2. Minä olen myös taipuvainen uskomaan siihen (puhuttiinko siitä tässä blogissa?) )tutkimukseen, jonka mukaan huuhaahan uskovien usko huuhaahan vain vahvistuu, jos heille lyö tiskiin asian kumoavat faktat. Mokutushan on uskonto. Heräilevät sitten itse unestaan, jos ovat herätäkseen.

   Poista
 6. Kiitos Professorille tästä blogista ja kirjoituksista.
  Kirjoitat tärkeää asiaa!

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!