sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Hassan Nasrallah tapettiin, mutta Libanonista tuskin tulee uudelleen Lähi-idän Sveitsiä

Israel kertoi eilen tappaneensa Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin Libanonin Beirutissa. Näin paha sai jälleen kerran palkkansa, mikäli tieto pitää paikkansa.

Valitettavasti taitaa olla niin, ettei tämä tarkoita koko Hizbollahin tuhoutumista, vaikka saattaakin johtaa sen neuvottomuuteen ja sisäiseen valtataisteluun joksikin aikaa. Ja tässä tapauksessa ehkä pitkäänkin sellaiseen, koska juutalaisvaltion asevoimat ovat eliminoineet jo aiemmin suuren osan Hizbollahin johdosta. 

On selvää, että tämä kaikki heijastuu koko Libanoniin. Eikä suinkaan positiivisesti ainakaan siinä tapauksessa, että maan historia jatkaa entisillä urillaan.

Libanonilla on nimittäin Israelin tavoin pitkä historia alkaen foinikialaisesta merenkulkukansasta ja sen jälkeisestä eri valtioiden miehityksistä toisen maailmansodan jälkeiseen itsenäistymiseen. Alku näyttikin hyvältä, sillä uuden valtion talous kasvoi toisen maailmansodan jälkeen voimakkaasti arabimaiden kasvavan öljykaupan ja maksunvälitystoiminnan ansiosta. 

Vielä 1960-luvulla etenkin Beirut ja sen ympäristö rikastuivat matkailun ja pankkitoiminnan ansiosta ja Libanon tuli tunnetuksi ”Lähi-idän Sveitsinä” ja Beirut ”Lähi-idän Pariisina”. Mutta sitten aivan vuosikymmenen lopulla tapahtui maan kohtalon muuttanut äärimmäinen virhe, kun marraskuussa Libanonin armeijan komentaja Emile Boustany ja Palestiinan vapautusjärjestö PLO:n puheenjohtaja Jasser Arafat sopivat, että palestiinalaiset voivat perustaa leirejä Libanoniin. 

Siitä eteenpäin on menty pelkkää alamäkeä, joka kulminoitui täysimittaiseen sisällissotaan keväällä 1975. Siinä olivat vastakkain kristittyjen falangistit ja maahan muuttaneet - Jordaniasta vähän aiemmin pois ajettujen - palestiinalaiset välillä. 

Taistelut levisivät koko maahan, jolloin palestiinalaiset joukot liittyivät libanonilaisiin vasemmistomuslimeihin. Lopulta kesäkuussa 1976 maahan kutsuttiin syyrialaisia sotilaita, mikä rauhoitti Beirutin. Sotiminen kuitenkin jatkui Etelä-Libanonissa, josta palestiinalaiset ammuskelivat rakettejaan Pohjois-Israeliin provosoiden nämä ensin vuonna 1978 ja uudelleen siitä neljän vuoden kuluttua sotilaallisiin hyökkäyksiin, joissa se sai tukea Libanonin kristityiltä. 

Kaiken tämän seurauksena Libanonin oma armeija lopulta romahti ja maa on siitä alkaen ollut sekavassa tilassa, jossa Syyria on keitellyt omia soppiaan. Samalla Libanon on lähentynyt myös Irania, jonka etäohjaamasta Hizbollahista on viimeisen kymmenen vuoden kuluessa kasvanut merkittävä ja suosittu organisaatio, joka on pitänyt huolen sekasorron säilymisestä ja Israelin ärsyttänisestä.

Kaiken tämän ajurina on ollut muslimiväestön määrän kasvu ohi kristittyjen. Nykyisin maan asukkaista on 32 % kristittyjä, 32 % sunnilaisia, 31 % šiialaisia, viisi prosenttia muita Islamin suuntauksia ja loput monia muita uskontoja tunnustavia. Eikä paluuta Lähi-idän Sveitsiksi ole odotettavissa.

13 kommenttia:

  1. Tuskimpa Sveitsiä, ei edes Liettuaa...
    Kun piritorilla katselee siellä hengailevia, huomaa kaksi asiaa: perunakiljua kipanneet huumehörhöt ja toisaalta ählyt ja neekerit, jotka eivät paljoakaan eroa ensin mainituista.

    VastaaPoista
  2. Tarinan lopussa pitäisi aina kirjoittaa
    "Sen pituinen se."

    VastaaPoista
  3. Kohtalokas virhe tuo, että päästivät palestiinalaiset muslimit maahansa.

    Saman virheen ovat tehneet Eurooppalaiset valtiot. Nyt sitten seurataan mitä tapahtuu Ruotsille, Ranskalle, Saksalle... Suomelle.

    Osammeko ottaa oppia historian virheistä ja muuttaa toimintaamme esim. lopettamalla haittamaahanmuuton?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsissahan on jo sota käynnissä. Vähän väliä ammutaan ja tapetaan julkisilla paikoilla porukkaa ja toisinaan taas tulitetaan ikkunasta sisään tai oven läpi. Ja rakennuksia räjäytellään jos ei muu auta.

      Poista
    2. Kaikki masssmaamaahanmuutosta syntyneet ongelmat on toteutuneet jokaikisessä Euroopan maassa, johon se on suuntautunut. Suomessakin annettiin ymmärtää, että ei koske meitä, kyllä täällä osataan asiat hoitaaa! Ja kuinkas sitten kävikään? Sama turvattomuus kaduilla ja kouluissa, väkivalta, nuorten katujengit, sosiaalimenojen paisuminen ja etuuksien väärinkäyttö, white flight ja ghettoutuvat lähiöt. Vastuuta ei kukaan ota eikä epäonnistumista tunnusteta. Meitä on kyllä varoitettu, mutta varoittajat on rasistin tai fasistin leimalla hiljennetty tehokkaasti. Totuudenpuhujia ei tunnetusti rakasteta.

      Poista
    3. Islam on kuin sosialidemokratia, jonka kosketus muuttaa kaiken paitsi kusen paskaksi. Islam muuttaa tosin kusenkin.

      Poista
    4. Ja lopputulos on Paskastania. Sen pituinen se.

      Poista
  4. Onko Libanon nykyään Iranin vai Syyrian eksklaavi?

    VastaaPoista
  5. Onko kehituskulku mahdollista Ranskalle, Ruotsille, Suomelle... ?.

    VastaaPoista
  6. Itse kannatan Ristiretkeä koko Turkkiin ja Lähi-itään ja näiden alueiden muuttamista kristityiksi, juutalaiset pitäkööt Juudeansa ja hieman jopa laajentukoot. Bysantti palautettakoon.

    Ählyt pitää ajaa takaisin jonnekkin Arabian aavikoille. Euroopasta tietty myös pois helvettiin.

    VastaaPoista
  7. Yle eilen

    Nuoren naisen surma järkyttää Pariisin tunnetulla virkistysalueella – näin paikalliset kommentoivat tapausta

    Murhasta epäillään nuorta marokkolaismiestä, joka oli saanut karkotusmääräyksen Ranskasta. Oikeistopuolueet ovat vaatineet tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan.

    https://yle.fi/a/74-20114322

    Artikkelista poimittua

    PARIISI Ranskaa on viime päivinä järkyttänyt tapaus, jossa 22-vuotiasta marokkolaista miestä epäillään nuoren naisen murhasta ja raiskauksesta. Epäilty oli jo aiemmin saanut Ranskasta karkotuspäätöksen.

    19-vuotias nainen löytyi surmattuna viime viikon lauantaina Boulognen metsästä, joka on suuri puistomainen metsäalue Pariisin länsipuolella. Nainen kuoli iltapäivällä perjantaina 20. syyskuuta. Hänet löydettiin seuraavana päivänä metsästä puoliksi haudattuna.

    Nainen oli läheisen Paris Dauphine -yliopiston opiskelija. Hänen ruumiinsa löytyi muutaman sadan metrin päässä yliopistosta.
    ...
    ...
    Epäilty oli jo aiemmin tuomittu raiskauksesta

    Murhasta epäilty mies jäi tiistaina poliisin haaviin Sveitsissä.

    Hänet oli tuomittu Ranskassa vuonna 2021 seitsemäksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2019 tehdystä raiskauksesta. Mies vapautettiin kuitenkin jo tämän vuoden kesäkuussa.
    Epäilty sai kesäkuussa karkotusmääräyksen Ranskasta. Määräystä ei kuitenkaan ollut pantu toimeen.

    ”Tapauksen jälkeen asensin puhelimeeni paikantimen”

    Perjantaina moni Boulognen metsässä lenkkeilevä nuori nainen sanoi, että alueella tapahtunut nuoren naisen surma on aiheuttanut heissä pelkoa.
    -----------------------------------------

    Turun torin tappaja loikoilee vankilassa ja...

    Toinen palvelus

    Bouananen yhteydenpito Gummerukseen ei katkennut hovioikeuskäsittelyn kariutumiseen.

    Toisen pyynnön hän esitti oltuaan vankilassa jo pitkän aikaa. Bouanane soitti ja pyysi, että järjestäisin hänelle selliin pelikonsolin.

    Gummerus hankki 20 euroa maksaneen Playstation 2 -konsolin, jonka käyttäminen on vankilassa sallittua. Hän osti myös Bouananen pyytämän Fifa-jalkapallopelin sekä muistikortin, johon peliä voisi tallentaa.

    https://yle.fi/a/74-20112975

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö tuon tyypin voisi jo karkottaa kotimaahansa? Kuolleita ei saa takaisin ja kustannukset suomalaisille veronmaksjille on kohtuuttomat, vaikka nyt joku Gummerus mukavia pelihetkiä järjestäisikin. Mikähän mahtaa olla asianajajan motiivi?

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!