sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Suomalaisen yhteiskunnan on ryhdistäydyttävä

Suomen hallitus on ollut julkisuudessa monenlaisten asioiden yhteydessä. Viimeksi suurta huomiota sai Petteri Orpon (kok) kabinetin viime vuonna lupaama kuuden miljoonan euron rasisminvastainen koulutuspaketti, jolla tyynnyteltiin vuoden 2023 kesällä järkensä menettänyttä vihervasemmistoa. 

Samalla hallitus kuitenkin tekee hartiavoimin työtä sen eteen, että Suomen julkinen talous saataisiin palautettua kestävälle uralle. Ja juuri tämä päivä näkee yhden sen ikävimmistä seurauksista, sillä yleinen arvonlisävero nousee 25,5 prosenttiin. 

Se tarkoittaa, että valtio rouhaisee jatkossa 25,5 prosentin veron kaikista niistä ostoksista, joista se aiemmin otti 24 prosenttia. Eikä siinä kysellä sen enempää maksavan asiakkaan kuin myyvän yrityksenkään tuntoja. 

Käytännössä muutos tarkoittaa, että lompakossa olevan tai kortilta virtaavan rahan käypä arvo alenee. Eli meistä jokainen saa palkallaan alv:n noston verran vähemmän ostovoimaa - tai vaihtoehtoisesti sitä myyvän yrityksen voittomarginaali supistuu saman verran. Eikä kumpikaan näistä vaikutuksista edistä Suomen talouden elpymistä. 

Samaan aikaan valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) kuitenkin ilmoitti, että hallitus aikoo aloittaa valtionhallinnon supistamisen. Se tarkoittaa vähemmän rahanjakoa erilaisille edunsaajille sekä pienempää henkilöstöä hoitamaan kansalaisten yhteisiä asioita. 

Myös tämä on sellainen päätös, joka näyttäytyy ikävänä tavallisille kansalaisille. Mutta myös se on pakko tehdä, koska ilman julkisen talouden korjaustoimia Suomi ajautuisi vuosi vuodelta entistä syvempään velkaloukkuun, jossa sitä lopulta rangaistaisiin holtittomuudesta entistä suuremmilla koroilla. Ja ne leikkaisivat aikanaan vieläkin suuremman osan julkisesta taloudesta kun valtion nykyisillä lainaehdoilla.

* * *

Edellä kuvaamani ikävät päätökset korostavat suomalaisen yhteiskunnan ryhdistäytymisen tarvetta. Se tarvitsee enemmän osaamista, kekseliäisyyttä, rohkeutta, yrittäjyyttä ja työntekoa. Eli suurempaa kykyä tuottaa arvonlisää tehdylle työlle. 

Selkokielellä sanottuna Suomi tarvitsee siis uusia innovaatioita, joille on kysyntää meillä ja etenkin muualla. Siksi oli mukava lukea artikkeli, jossa MTV3 kertoi espoolaisesta yrityksestä - Varjo Technologies - joka tuottaa muun muassa hävittäjälentäjien koulutukseen soveltuvaa virtuaaliteknologiaa.

Tämän - itselleni aiemmin täysin tuntemattoman - yrityksen tuotteita käyttävät lähes kaikki maailman suurimmat ilmailu- ja puolustusteollisuuden toimijat sekä merkittävimmät autonvalmistajat kuten Volvo, Volkswagen, BMW, General Motors, Lockheed Martin, Airbus, Boeing, BAE Systems sekä Yhdysvaltain armeija ja usean Nato-maan puolustusvoimat. Enkä epäile yhtään, etteikö yrityksen työntekijöillä olisi mukavan elämän tarjoava palkkataso tai etteikö sen liikevoittoprosentti olisi vähintäänkin riittävä. 

Toinen viime aikojen esimerkki suomalaisen yrityksen läpimurrosta on lääkeyhtiö Orionin kehittämä uusi eturauhassyöpälääke. Yhtiön yhteistyökumppanin Bayerin tekemän arvion mukaan lääkkeen vuotuinen maailmanlaajuinen myynti voisi parhaimmillaan ylittää kolme miljardia euroa. 

Salaisuudeksi kuitenkin on jäänyt, kuinka suuri osa siitä virtaa liikevoittona suomalaisyhtiön osakkeenomistajille. Jotain kai kuitenkin kertoo se, että Orionin osakekurssi on viimeisen vuoden kuluessa noussut melko tarkalleen neljänneksellä. 

* * *

On tietenkin selvää, ettei kumpikaan edellä mainituista suomalaisyrityksistä tule työllistämään valtavia ihmisjoukkoja. Mutta ne jotka työllistyvät, käyttävät elämiseensä rahaa ja mahdollistavat sitä kautta osaltaan rahoituspohjan erilaisille palveluntarjoajille ruokakaupoista taidegallerioihin.

Ja samalla kilahtelee lantteja myös verokarhun usein kovin pohjattomaan pussiin, jota nykyinen hallituksemme näyttäisi kuitenkin yrittävän tosissaan paikata edellisten vuosikymmenten valtioneuvostojen leväperäisyyden jäljiltä. Toivon mukaan se myös onnistuu siinä.

Samoin on toivottava, että suomalaisilta löytyy rohkeutta ja osaamista synnyttää uusia pieniä yrityksiä, joiden osaaminen riittää kasvuun ja menestymiseen maailmalla. Ja että jo olemassa olevista yrityksistä mahdollisimman moni onnistuu alallaan ja jopa kasvaa. Ja että ne kaikki tarjoavat menestyksensä kautta kasvualustaa palvelusektorille sekä verotettavaa rahaa julkiselle hallinnolle. 

61 kommenttia:

  1. Auttaako asiaan innovaatiot tai positiivinen taloustilanne?
    Elätettävien määrä kasvaa jatkuvasti, afrikkalaiset eivät lopu maailmasta.
    Nyt ronkitaan työttömyysturvaa, verotus kehittyy ja kohta kajotaan eläkkeisiin.
    No auttaako se?
    En ole pessimisti, mutta Rokan Anttia siteeraten: Kaik on mänt.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antti Rokka oli fiktiivinen henkilö ja sitäpaitsi väärässä. Kaikki ei mennyt, ei sinne päinkään, nimittäin Suomi säilytti itsenäisyytensä, eikä joutunut kommunistisen mielivallan alle, vankileireille ja teloituskomppanioiden eteen.

      Poista
    2. Niimmutku... läheltä meni.
      Muuten, Väinö Linna joskus aikoinaan totesi, että Rokalle oli todellinen esikuva olemassa.

      Poista
    3. Esikuva oli Viljam Pylkäs Kannaksen Sakkolasta. Hän taisteli talvisodassa kk-ampujana hyvin menestyksellisesti Vuoksen rannalla, oman maatilansa lähistöllä.

      Poista
    4. Ok. nyt kun muistelen, niin sama ajatus....

      Poista
    5. Mutta me olemme kaikki ennimmiltä osiltamme "fiktiivisiä" henkilöitä. Jokainen meistä syntyy aikaansa, sen kielimuotoihin, aikalaisajatteluun ja -järkeen. Ja ne ovat kaikki pikemminkin fiktiivistä muodostetta kuin lopullista totuutta.

      Meille pitäisi kouluissa opettaa myös, että kaunokirjallisuuden romaanimuoto on eurooppalaisen uuden ajan tuote, ja että omalla erityiseen "edustuksellisuuden" kognitioon perustuvalla demokratiallamme on enemmän tekemistä kirjallisuuden henkilöhahmojen kuin valistusajan valtio-oppineiden tai myöhempien valtiotieteilijöiden akateemisten pähkäilyjen kanssa.

      Poista
    6. Du kanske har rätt. Mutta. Kaikki nämä ovat rajapinnalla. Romaanikirjallisuus on oheinen, faktatekstien oheen.
      Tiedämme sen jo siksikin, että tekstuaalisuus ei vastaa todellisuutta, kuin vain harvoin.....

      Poista
  2. Varjo Technologies Oy:n liikevaihto viime vuonna oli 24 miljoonaa euroa ja liiketulos tappiollinen 34 miljoonaa euroa. Aikamoinen saavutus sekin. Yhtiö työllistää 217 henkilöä.

    Yhtiön viimeisen neljän vuoden liiketappiot ovat 105 miljoonaa euroa. Liiketuloksesta vähennetään vielä korko- ja rahoituskulut ja saadaan toiminnan tappio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka/ketkä rahoittaa tuota harrastusta?

      Poista
    2. Varsin usein aloittelevien uutta teknologiaa markkinoille tuovien yritysten alkuvuodet ovat tappiollisia. Toivotaan, että Varjo sinnittelee alkuhankaluuksien yli.

      Poista
    3. Ano 18.09. Wikipediassa kerrotaan 100 miljoonan dollarin riskipääomasta. Sen lienevät sijoittaneet niin sanotut venturekapitalistit - todennäkäisesti lähinnä amerikkalaiset. Tämä siis arvauksena, ei tietona.

      Poista
  3. Mitäs siitä vaikka valtionhallintoa leikataan kunhan kuntasektorin ja sotealueiden suojatyöpaikkoihin ei kosketa. Jännituksellä odotan milloin koko julkisen sektorin henkilömäärä ylittää miljoonan rajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöskään seuraavassa lueteltuihin "pyhiin" työpaikkoihin varmastikaan ei kosketa:
      jukkahankamaki.blogspot.com/2017/12/kuinka-maahanmuutto-pelastaa-suomen.html

      Poista
  4. Arvonlisävero on työn verottamista. Se maksetaan palkkojen lisäksi palkkojen eläke- ja muista sosiaalikuluista sekä yrittäjän työstä. Arvonlisävero tulee maksettavaksi myös korkokuluista. Arvonlisävero on 30 % maksetuista palkoista, siis selvästi enemmän kuin työeläkemaksu.

    Arvonlisä syntyy juuri työstä ja yrittämisestä. Yritys sen maksaa. Jos ei maksa, tulee ulosottomies paikalle ja sen jälkeen onkin edessä konkurssi.

    Etenkin yksinyrittävät käsityöläiset kärsivät arvonlisäverosta. Koska työn tulokset eivät useinkaan ole kuluttajille välttämättömiä, ne jätetään ostamatta, jos rahasta on niukkuutta. Tällöin arvonlisävero ja sen korotus ovat suoraan pois yrittäjän ansioista, koska hintataso on pidettävä alhaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän päivän alv-korotuksen jälkeen 31 % palkoista

      Poista
    2. Eikö sitä arvonlisäveroa kutsuta myös kulutusveroksi, eli ne joilla on pätäkkää, ne maksaa. Oikeudenmukaista ?
      Oli miten oli, jostain ne rahat siihen tunnin junaan on revittävä,maksoi mitä maksoi. Ja sehän maksaa, niin kuin viime kirjoituksessa todistit.

      Poista
    3. Tuolla logiikalla kaikki verot ovat kulutusveroja. Asiakkaan maksamassa hinnassa on arvonlisäveron lisäksi työntekijän palkasta maksamat verot, työnantajan eläke- ja muut sosiaalikulut, työterveydenhoito, kiinteistövero, yhteisövero, yrittäjätulon ansiotulovero, sähkövero, polttoainevero, autovero, vakuutusmaksuvero, varainsiirtovero, sokerivero, alkoholivero, tupakkavero ja mitä niitä nyt onkaan. Myös kaikki nämä muutkin ostohintaan sisältyvät verot voidaan välttää vähentämällä kulutusta.

      Poista
    4. Käsittääkseni pörssiosakkeita tai asunto osakkeita eli kämppiä voi ostaa ilman että niissä on arvonlisäveroa? ja aikanaan myydä ne ilman sitä myös

      Poista
    5. Oleellista on, että alvin korotus tekee kaikkien elämästä kannattavampaa. Ja sitä kautta myös yrittämisestä vaikeampaa. Ei siis hyvä ratkaisu, mutta ilmeisesti hallitus ei pystynyt/uskaltautunut parempaankaan eli nopeaan valtion kulujen riisumiseen..

      Poista
    6. Prof.: "... alvin korotus tekee kaikkien elämästä kannattavampaa." Millä tavoin tekee?

      Poista
    7. Nyt tuli kyllä outo virhe. Piti tietenkin olla, että "...kaikkien elämästä kalliimpaa". Kiitos tarkkaavaisuudesta.

      Poista
  5. Kaikki leikkaukset olisi 90% pinemmöt jatkossa jos Suomi eroasi eu:sta, mutta sitä ei aja mikää puolue. Eii, tynkkynenkin ulisi Brysselissä ennen eu vaaleja että isoin uhka on ilmastomuutos. Noin tyhmiltä on ihan turha odottaa mitään järkevää tulevan.

    VastaaPoista
  6. Vuosikymmeniä tavallisetkin ihmiset ovat matkustelleet ympäri maailmaa, nähneet erilaisia ihmisiä, ja osaavat suhtautua luonnollisesti toisiin.
    Käsittämätöntä tämänpäivän kadunmiehen mielestä kohkaaminen jostain "rasismista".
    Onko jossain päätetty kansakuntien sekoittamisesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja rasismiksi on sotkettu suurinpiirtein kaikki mahdollinen.

      Poista
    2. Suomalaiset eivät ole maailman mittakaavassa kovinkaan rasistisia. Eikä rasismia ole se, että suhtaudutaan vieraisiin varauksella ennen kuin heidän tapansa tunnetaan. Eikä myöskään se, että ihmisiä kohdellaan sen mukaan, minkälaisiksi he osoittautuvat jokapäiväisessä elämässä.

      Poista
  7. Valtiolaivamme ongelmat alkoivat yli 30 vuotta sitten, kun globalistien karttojen mukaisesti seilattiin suvakkikarikolle, joka puhkaisi sen runkoon sompun mentävän reiän. Reiän annettiin suureta rypemällä karikossa niin, että laivaan alkoi imeytyä musuja jo idän kamelimaista asti.

    Lapsikin ymmärtää, että uppoava laiva pitää pelastaa paikkaamalla reikä ja pumppaamalla sisään tunkeutunut painolasti ulos. Se ei pelastu sillä, että miehistön palkkoja heikennetään, veroja nostetaan, heivataan heitä satamaan työttömyysturvalle tai keksitään muuta sijaistoimintaa esimerkiksi tarjoamalla tunkeutujille sviitit tai ykkösluokan hytit.

    Päällystöön tarvitaan miehiä, jotka tekevät tarpeelliset toimet kuuntelematta vapaamatkustajina toimivia viherpuniikkeja, jotka aukaisisivat keulaportitkin, jotta saisivat haalittua kaikki vapaaehtoisesti merelle lähteneet ja sisi hätään joutuneet muukalaiset kyytiin.

    VastaaPoista
  8. En hyväksy mitään leikkauksia suomalaisille niin kauan kuin hallitukset puoluekannasta riippumatta haaskaavat miljardeja täysin vastikkeetonta rahaa moraaliposeeraukseen.
    Kehitysapu on tietenkin ilmeisin turha rahanreikä.
    Eikä jonkun paskastanian tupakanvalistus kampanjan kustantaminen kuulu Suomelle mitenkään. Maksaakin vain muutaman kymmenen miljoonaa.
    Näitä ja vastaavia rahanhaaskuita löytyy satoja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pitkälti samaa mieltä, kuten käsittääkseni myös ainakin yksi hallituspuolue. Valitettavasti hallituksessa on kuitenkin edustettuna myös poikkeavia mielipiteitä, joten asiaa jouduttaneen hoitamaan jonkinlaisella kompromissilla. Sekin on joka tapauksessa parempi kuin olla tekemättä mitään.

      Poista
  9. Vaikka tämä hallitus yrittää saada kuinka taloutta kuntoon ja hyvä niin, mutta on sinä tyhmiäkin päätöksiä, kuten esimerkiksi tämä kotitalousvähennyksen pienentäminen. Sillä ei saavuteta juuri mitään päin vastoin yritteliäisyys ja pimeät työt lisääntyvät. Myös tämä tunnin juna on täysin turha, se on täysin ideologinen Orpon unelma. Sitten tämä Ratamo Kouvolan sairaala, jos sieltä pistetään yöpäivystys pois niin se on jo täysin älytöntä ja se saattaa viherkommareiden laariin täysin. Perussuomalaisten kannatus pienenee tällä alueella huomattavasti. Lisäksi on paljon kalliimpaa kuljettaa potilaat Kotkaan, kun pitää yöpäivystys Kouvolassa. Kouvolassa muun muassa Suomen suurin varuskunta Vekarajärvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo toiminta näkyy monella paikkakunnalla. Lääkäriin jos haluaa niin eipä pääsekkään enää lähisairaalaan vaan pitää lähten lähes 100 kilometrin päähän, siinä sitä onkin miettimistä, että joskopa ei enää sairaalaan menisikään.

      Poista
    2. Toivon mukaan hyvinvointialueiden kustannuksia saadaan supistettua mahdollisimman paljon toimintaa ja hallintoa tehostamalla.

      Poista
  10. Suomen ja suomalaisten ryhdistäytymistä estää osaltaan se, että jatkuvasti pelotellaan milloin mistäkin. Se vie voimavaroja.
    Tähän ovat varsinkin vihervasemmisto syyllistynyt ja sen muka tiedotusvälineet. Joko sen pelottelun voisi lopettaa?

    Muistan hyvin kun peloteltiin suurten ikäluokkien eläköitymisellä. No miten kävi?
    Vuonna 1947 syntyi suurin ikäluokka ja 63 vuoden päästä tulivat eläkeikään eli vuonna 2010.
    Tapahtuiko jotain kamalaa tämän eläköitymisen johdosta kuten oli peloteltu? En huomannut.

    Nyt RKP ja vasemmisto ovat hinkumassa 40.000 henkilöä vuodessa jostain syystä? Muuten tapahtuu taas muka kauheita jos niitä ei tänne haalita.
    Kahdeksassa (8) vuodessa se olisi Espoon verran väkeä lisää. Espoon väkiluku oli vuoden 2023 lopussa 314 024 henkeä.
    Mihin ne asutettaisiin - Helsinkiin vai Vantaalle vai minne?
    Mistä töitä kun nyt jo tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaiden työttömyysaste,
    eli työttömien osuus työvoimasta, oli heinäkuussa 7,9 %, kun se vuotta aiemmin oli 6,9 %. Työttömyysasteen trendiluku oli 8,3 %.

    Hallituspuolueen puheenjohtaja esittää siis aivan päättömiä opposition kanssa, joten aloitetaan se ryhdistäytyminen sieltä hallituksesta ja
    jätetään se rasismi nyt vähemmälle kun maalla on oikeitakin ongelmia. Esim. missä oikeasti on ne työpaikat näille 40.000 tulijalle vuosittain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työperäisessä maahanmuutossa työpaikka pitäisi olla valmiina maahan tultaessa. Ja mikäli jää työttömäksi ei pitäisi voida jäädä maahan loisimaan loppuelämäksi vaan palata kotiin ellei löydä nopeasti uutta työpaikkaa. On hyvä, että hallitusohjelma linjaa asiaa tämän suuntaisesti

      Poista
  11. Tästä meidän Suomi-talosta puuttuu kivijalka eli OMA VALUUTTA. Siitä syystä kaikki hyvät ideat tulevat jäämään idea-asteelle. Kohti romahdusta mennään ja koko ajan kiihtyvällä vauhdilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Tämä olisi se tärkein korjattava asia.

      Poista
    2. Euronkin kanssa voitaisiin elää, mikäli työmarkkinat voisivat toteuttaa sisäistä devalvaatiota. Valitettavasti tämä ei näyttäisi olevan mahdollista meillä Suomessa.

      Poista
  12. Petteri Orpo kertoi tavanneensa täysin suomalaisen opiskelijapojan, jonka toinen vanhempi on maahanmuuttaja. Poika ei ollut päässyt suomalaisiin opiskelijapiireihin vaan oli ulkomaalaisten kanssa. Tällä esimerkillä Orpo todisteli suomalaisten rasismia (jota gallupin mukaan suomalaiset eivät näe). Miten se kehtasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tainnut Orpon tapaama suomalaispoika olla suomalaisen näköinen.

      Poista
    2. Yksilöön fokusoituvat todistelut -- individualismi kaikkiaan -- on siis se sama ajatusvirhe joka ei erota yksityistä ja julkista taloutta. Mutta ihmisjärjen aikalaishulluus on meihin iskostettu niin, että kyhäämämme yleiskäsitteet noituvat ymmärryksemme ja osaamme vain ihmetellen kysyä: "Eivätkö nuo nyt ole aivan eri asioita?

      Poista
  13. Orpo ei ole muuttunut mitenkään vuodesta 2015, yhtä tolloa ja törkeää käytöstä Suomea kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urpo on globalisti ja kansansa pettänyt opportunisti.

      Poista
    2. Juuri noin, pettUri!

      Poista
    3. En ole suuri Orpo-fani, mutta olen kyllä näkevinäni valtavan eron hänen ja kahden edellisen pääministerin välillä. Tai Orpon ja Antti Lindtmanin välillä. Ja kaikki nämä vertailut siis Orpon eduksi.

      Poista
    4. Onhan se tuossa valossa toki edellistä parempi, mutta Suomelle silti täysi pommi. 6 miljoonaa johonkin rasismikoulutukseen hallitukselle on jotain jota ei normaali maailmassa kukaan jäkevä voi tajuta, samaan aikaan taa huudetaan kansalle että pitää jokaisen osallistua säästötalkoisiin. Täysin sairasta.

      Poista
  14. Liberalistinen talousajattelu oli kaikista uudella ajalla syntyneistä ja kehittyneistä tiedonaloista onnettomin -- se jäi kaikissa perusasetuksissaan ptolemaiolaisen maailmanjäsennyksen pohjalle, ja vaikka se yritti muotorakenteissaan apinoida luonnontieteitä, sen keskeiset käsitteet palautuvat yksittäiseen tavaranvaihtotilanteeseen, eikä mitään yleistä totuudellisuutta niillä voi muodostaa.

    "Raha" on pohjimmiltaan vain uskonnollisen kaikkivoipaisuuskuvitelman uusi muoto, ja usko aineellisen tarpeentyydytyksen loputtomaan lisääntymiseen on oman aikamme versio "iankaikkisuudesta".

    Numeerinen näennäiseksaktius noituu ymmärryksemme niin perusteellisesti,, että koemme talouajattelun "totuudellisuuden" auktorisoituvan numeroissa. Mikään ei voisi olla hahaisempaa. Luonnontieteissä suureet ja mittayksiköt palautetaan ihmisestä riippumattoman todellisuuden ilmiöihin, mutta taloususkonnossa kaikki jää ihmisen korvien väliin.

    Talousnobelisteista ainoa, joka on ottanut talousajattelun kokonaisuutena -- premisseineen -- arvioitavaksi, on Friedrich Hayek, joka päätyi pitämään taloutta "hajautetun järjen systeeminä". Hän yritti pelastaa taloustieteen olettamalla, ettei mitään kokonaisuutta koskevaa edes tarvita -- että kaikki kokonaisuutta tavoitteleva talousteoria on lopulta ylimielisyyttä, joka on esimerkiksi kommunistiselle ideologialle ominaista.

    Mutta kuunnelkaapa nyt näitäkin juttuja, joita poliitikot valtiontaloudesta esittävät ja joita talouden madonlukuihin uskonnollisesti uskovat kirjoittelijat omaa propagandistisuuttaan tajuamatta joka päivä julistavat. Kuka keksisi sen ihmisälyn vipuvarren, joka tämän tiukasti omaan harhaiseen totuudellisuuteensa käpertyvän "talousajattelun" voisi jostain hiushalkeamasta vääntäen suistaa sijoiltaan?

    Taloustotuuksissa palataan jopa etologisiin reaktioihin. Ihminen on eräänlainen harakka joka on mieltynyt kiiltäviin metalleihin. Taloustoimijat ja -ajattelijatkin ovat aaseja, jotka uskovat turpansa eteen ripustettuihin porkkanoihin.

    Talousajattelussa on kyse eurooppalaisen uuden ajan kartesiolaisen järjen premissien vääristymistä, ja jos joku on perehtynyt esimerkiksi syysuhdeajattelun tajunnallisiin ehtoihin ja edellytyksiin, hän tuskin voi muuta kuin järkyttyneenä seurata tämän uususkontomme toimijoiden tavatonta barbaarisuutta.

    "Taloudella" voi tosiaankin "mennä hyvin", vaikka kolmasosa kansasta kuolisi nälkään ja tauteihin.

    VastaaPoista
  15. Voi Petteri, Petteri minkä tempun teit. Kuusi miljoonaa tuollaiseen huu-haa-hömpötykseen. Sille nyt nauravat niin vihervasemmistolaiset kuin kunnon konservatiivitkin, edelliset pilkallisesti, jälkimmäiset kiusaantuneesti. Tämän jälkeen puhe talouden hoidosta ja tuhlaamisen välttämisetä herättää naurun pyrskähdyksiä. Ja puheet johtajuuden puutteesta saavat lisää vauhtia sillä eihän tuuliviiri ole mikään johtaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taisi olla hinta siitä, että mediat saatiin viime kesänä hetkeksi luopumaan ajojahdistaan.

      Poista
  16. Jos katsomme vaikkapa Capital Flow Map:ia ja vilkaisemme taloussykliä voimme todeta olevamme karhumarkkinassa ja pakenevan pääoman tilanteessa, jolloin ymmärrämme sen, että tosiasiallinen talouskasvu antaa vielä odottaa itseään... tästä seuraa luonnollisesti verotulojen supistuminen lähivuosina ja sitä seuraavat julkisensektorin säästöpaineet.
    Valitettavasti poliitikoilla ei ole kykyä tehdä riittäviä menoleikkauksia, josta seuraa melkoisia ongelmia.

    Ryhtiliikkeen toteuttamisen mahdollisuus aukeaa vasta, kun olemme ajaneet päin sitä kuuluisaa seinää johon kaikki ylivelkaiset valtiot vuorollaan törmäävät. Siihen asti yksilöt ja yritykset kärsivät nousevista veroista ja kiristyvästä lainsäädännöstä sekä lisääntyvästä valvonnasta. Ehkä saamme vielä yhden nousukauden nautittavaksi ennen sitä seinää...
    -Tietäjät tietää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän se riski on. Ja sen välttäminen edellyttää sitä, mistä kirjoitin päätekstissä.

      Poista
  17. Suomen siirtymistä Euroopan köyhimpien maiden joukkoon ei voi enää mikään estää. Vaikka säästäisimme ja leikkasimme kuinka. Kyse ei ole alv., sotesta, julkisista palveluista. Vaan siitä mitä resursseja, luonnonvaroja, etuja maantieteellinen asema, väestöpohja antaa.
    Mitkä ovat realiteetit.
    Parin kymmenen vuoden päästä Suomi on samassa asemassa kuin olimme keskiajalla. Euroopan köyhin harvaanasuttu perähikiä jossa on pieni hyvin toimeentuleva eu lle uskollinen eliitti ja köyhtynyt kansa joka apaattisesti on tottunut elämään köyhyydessä.

    VastaaPoista
  18. Hallitus jolle isoin ongelma on ilmastomuutos ja kansa kuulemma on maailman rasistin, on ihan turha odottaa yhtään mitään.

    VastaaPoista
  19. Orpo/Purran hallituksen tavoite tuskin on yrittää korjata Suomen valtiontaloutta.
    Tarkoitus on kyykyttää työväestöä, ja antaa Suomen rikkaille lisää rahaa. (Kokoomuksen ainoa tavoite)
    Pari esimerkkiä : Rikkaiden veroale 70 M€ tehty. Alkon alle 8% juomat ruokakauppaan, valtiotulot - 50 M€ tehty.
    Perintöveron muutos, valtiontulot - 500-600 M€ valmisteilla.
    Valtion yhtiöiden myynti yksityisille reippaaseen alihintaan, valtiontulot - ? M€
    valmisteilla. Tässä aina pientä viivettä, - toteutuu takautuvasti. ( Aikoinaan Kokoomus myi hallitessaan Sampoa X-hinnalla, ostaja sai ostohintansa takaisin osinkoina 6 vuodessa, valtiontalouden menetykset myöhempinä vuosina lasketaan jo miljardeissa € )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitäisi ymmärtää unohtaa tulonjakokysymykset ja saada talous ensin tuottavaksi. Vasta sen jälkeen on aika palata tulonjakoon, joka on edelleenkin Suomessa historiallisen tasainen.

      Poista
    2. Professori näyttäisi olevan kyllä oikeassa tulonjaon tasaisuudessa, suurin muutos tapahtui jo 1990-luvulla.
      Silloin gini luku loikkasi Suomessa n. 70-90 % ylöspäin. Gini tilastot kyllä näyttäisivät laahaavan jopa 5 vuotta jäljessä.
      Toisaalta en kyllä ymmärrä miten Suomen talous saadaan tuottavaksi, kun veronkierrossa karkaa ulkomaille vuosittain 4-6 miljardia €, ja lisää sorvataan.
      Kokoomus muistaakseni kertoi jo tuolloin 1990-luvulla, että tuloerojen kasvu lisää työpaikkojen määrää ja yhteisöveron lasku talouden toimeliaisuutta.
      Nyt lähes 30 vuotta myöhemmin laulu on sama ja työpaikkoja on paljon vähemmän.
      Joskus vuosia sitten muistaakseni Gargotec ja Terek kävivät yhdistymisneuotteluja (ei toteutunut) ja tiedotteessa kerrottiin että toteutuessa kotipaikaksi tulee Suomi. Syy oli se että Suomen yhteisövero oli 24% ja Terekin kotiosavaltiossa Teksasissa (USA) se on 34%.
      Suomessa on kyseinen vero laskenut, onkohan Teksasissa ?

      Poista
  20. Marinadin hallitus otti 50 miljardii lisävelkaa, eikä se näkyny taloudessa mitenkään, se rahavain hävisi jonnekkin.

    Mutta, jos nyt aletaan supistaan ja leikkaamaan, niin se näkyy taloudessa siis laskevasti. Jos leikataan 4 miljardii, verotulot putoo 2 miljardii ... 14 miljardin leikkauksella verotulot putoo ehkä 7 miljardii ja bkt laskee prosenteilla.

    Toisin sanoen peli on menetetty. Suomen bkt on siis kyntäny jo 16 vuot paikallaan, mutta matua on otettu lisää varmaan tänä aikana jo 300 tuhatta. Eli siis BKT per ASUKAS, on laskenut tuntuvasti tänä aikana!!!

    Matut on semmonen rautapallo jalassa Suomelle, että tämä maa ei koskaan enää lähde lentoon vaan hukkuu suohon. Muitakin kankkulankaivoja toki on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siis verotulot putoo puolet leikkauksen määrästä vuosittain... Semmosiikin leikkauksii kyl löytyy joissa ei putoo vaan pikemminkin bkt ja verotulot kasvaa, kuten kehariavun lopettaminen ja matujen sossutuen leikkaaminen/ lopettaminen sekä vaiks yliopistoissa woketus ja feministi ja nais"tieteiden" lakkauttaminen

      Poista
    2. Niin tämä kohtaus jossa Rokka suolasi kymmeniä ryssiä suolle. En muista nyt tarkkaa lukua.
      Väinö Linna itse vai oliko se Pylkäs joka kertoi,että lukema oli alakanttiin..

      Poista
    3. Toisin sanoen, valtion budjetista pitäisi leikata heti noin 30 miljardia per vuosi, niin tällöin valtiontalous päätyisi omilleen.

      Kannatan tekoa näin tehtäväksi. parempi kertarytinä kuin ikuinen kitkutus joka ei edes toimi

      Poista
    4. Pudottaisiinpa pohjalle kunnolla,jäis ilmasto- ja rasismihöpinät tykkänään. Olisi pakko keskittyä olennaiseen!

      Poista
    5. nih, vaikkei budjetti putois kuin vain ehkä 10 vuoden takaiseen täh

      Poista
  21. Ei myyvän yrityksen tarvitse olla huolissaan arvonlisäveron korotuksesta, koska se ei maksa tätä veroa. Vain loppukäyttäjä maksaa veron.

    Myydessään tuotteen tai palveluksen asiakkaalle yritys laskuttaa alvin asiakkaalta ja tilittää verottajalle. Ostaessa toiselta yritykseltä yritys saa vähentää itse aikaisemmin maksamansa alvin. Jos vähennyksiä ei tule riittävästi, yritys saa maksamansa alvin veronpalautuksen.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!