torstai 11. heinäkuuta 2024

Onko Itä-Afrikan johtotähti sammumassa?

Kenia on ollut yksi harvoista Saharan eteläpuolisista Afrikan valtioista, joiden kehitys on ollut positiivista. Siellä on vallinnut afrikkalaisittain suhteellisen toimiva demokratia ja talous on kasvanut nopeasti - jopa henkeä kohden laskettuna - kuten alla olevasta kuvasta näkyy.


Tämän seurauksena Kenia lasketaan nykyisin alemman keskitulon maaksi, minkä seurauksena sen saama kehitysapu on pienentynyt. Sen ja taannoisen koronapandemian seurauksena maan hallitukselle on syntynyt akuutti tarve korottaa veroja julkisen talouden nopean velkaantumisen pysäyttämiseksi. 

Samaan aikaan myös inflaatio on nostanut päätään, joten yhä useamman kenialaisen elintaso on laskenut. Eivätkä veronkorotukset ainakaan nosta sitä.

Tämä kaikki ei näytä sopivan Kenian väestölle, vaan maasta on viime aikoina kantautunut uutisia, joiden mukaan siellä on järjestetty väkivaltaisia mielenosoituksia ensin veronkorotuksia ja sittemmin maan hallintoa vastaan. Eivätkä maan turvallisuusviranomaiset ole jääneet toimettomiksi, vaan ovat vastanneet tuliasein. 

Näissä yhteenotoissa on kuollut 39 ihmistä ja loukkaantunut yli 300. Siten kyseessä eivät ole yksittäiset väkivallanteot vaan jo mittavaksi kasvanut yhteiskunnallinen ongelma. 

Nykyisin mielenosoittajien tavoitteena on presidentin syökseminen vallasta. Tähän heitä ovat johtaneet nuoret ja usein koulutetut ihmiset, jotka osaavat hyödyntää sosiaalista mediaa tavoitteidensa ajamiseen.

Nähtäväksi siis jää, säilyykö Keniassa jatkossa demokratia vai palaako se tyypilliseksi epädemokraattiseksi afrikkalaismaaksi, jossa valta siirtyy sotilaille ja mahdollinen taloushyöty katoaa hallitsijan sveitsiläiselle pankkitilille. Ja tämän kaiken seurauksena itäisestä Afrikasta sammuu yksi johtotähti mantereen mustan väestön etsiessä tietään kohti tulevaisuutta.




18 kommenttia:

  1. Vanhan Britannian siirtomaa joka kokee Etelä-Afrikan ja Zimbabwen kohtalon koska se on alkanut hylkimään ja karkoittamaan valkoisia. Palaa pikkuhiljaa normaaliksi Afrikan maaksi joka elää YK:n avustuksilla.

    VastaaPoista
  2. Kenialla on selvästi rahapula. YK:n tukema ja Yhdysvaltojen johtama kansainvälisten poliisijoukkojen operaatio alkoi hiljakkoin Haitissa.

    Sinne Port-au-Princeen lähti ja saapui 400 kenialaista poliisia pitämään järjestystä; mm. takaisinvaltaamaan maan suurin satama ja moottoriteiden vapauttaminen rikollisryhmien "tietulleilta".

    Uutisia kun lukee, niin olisi sitä järjestyksenpitoa ja töitä ollut omassakin Afrikan kotimaassa riittävästi...

    https://yle.fi/a/74-20096290

    VastaaPoista
  3. Oletamme, että väestönkasvu on ollut tuttu afrikkalainen 3 %/vuosi. Jossain vaiheessa kone vain hyytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Afrikkalaiseksi matalahko 1,9 prosenttia ja selvässä laskusuunnassa. Toki nopeaa väestönkasvua sekin.

      Poista
  4. Afrikkalaiset karkottavat valkoiset ja seuraavat itse pian perässä. Pitäisikö Välimeren etelärannikko miinoittaa?

    VastaaPoista
  5. Afrikan väestöräjähdys tuhoaa afrikkalaisten lisäksi sen luonnon ja eläimet. Ja saastuttaa roskilla kaikki joet ja maat. Afrikan lisäksi he tuhoavat Euroopan.

    Yksikään järjestö, ei YK eikä EU eikä mikään muukaan ole huolissaan muusta kuin afrikkalaisten ja heidän lastensa elämästä. Jokaisella on ihmisoikeudet ja oikeudet tulla Eurooppaan.

    Ainoa mikä voisi Euroopan ja Afrikan pelastaa olisi kehitysavun täydellinen lopettaminen. Sekä kielto päästä asumaan Eurooppaan. Kun afrikkalaiset joutuisivat elättämään itsensä omin keinoin, vähenisi väestönkasvu olennaisesti ja nälänhädät korjaisivat ylijäämäväestön.

    Vaihtoehtoina on omillaan toimeen tuleva Afrikka, jossa palataan vuosikymmenten jälkeen vuoden 1960 väkilukuun 300 miljoonaa tai muun maailman elättämä Afrikka, jossa väkiluku on neljä miljardia, joista pahimmillaan Eurooppaan tulee enemmän afrikkalaisia kuin siellä on nyt asukkaita (EU:ssa 448 miljoonaa, Afrikassa nyt 1,5 miljardia ja kasvaa parissa vuosikymmenessä 2,5 miljardiin).

    Maailmaa ei pidä ajatella yksittäisen ja jokaisen ihmisen näkökulmasta. Ei luontokaan niin toimi. Politiikan tulisi nähdä suuret kokonaisuudet ja toimia sen mukaan.

    Tämä sama koskee myös muslimien maahanmuuttoa Eurooppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun se, mikä Euroopaksi ymmärretään kulttuurin ja ihmisten kannalta on tuhoutunut, eikä ihmisoikeuksia™ enää ole, afrikkalaiset joutuvat tulemaan omillaan toimeen. Ja he tulevat tekemään sen omalla tyylillään loistavasti;
      Mitä väliä jos lapsista muutama kuolee tauteihin, nälkään tai janoon? niitä on 10 lisää. Ihmisten lukumäärät ovat niin hirvittäviä että joku jää aina henkiin vaikka miljoonat kuolevat. Kun eurooppalaisia ei enää ole, katoaa myös sellainen normi, että kaikilla on oikeus asuntoon ja ilmaiseen terveydenhuoltoon (ja afrikkalaisilla oikeus ilmaiseen elämään suomessa).

      Poista
    2. Pauli Vahtera kiteytti olennaisen. Nykysysteemissä Afrikan johtajilla ja afrikkalaisilla itsellään ei ole minkäänlaista houkutinta laittaa maitaan kuntoon, koska he aina voivat dumpata liikäväestönsä Eurooppaan (muut maanosat eivät juurikaan heitä ota, etenkään Aasia) ja käsi ojossa vaatia länneltä rahaa. Sulkemalla Afrikka "väestösaartoon" (=yhtään afroa ei päästetä pois sieltä) Afrikan olisi pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja lopettaa väestöpommi. Pitäisi myös sulkea kaikki vastikkeeton rahavirta Afrikkaan. Afrikan luonnonvarat sallisivat heille varsin hyvän ja riittävän elintason, kunhan väestömäärä saataisiin kestävälle tasolle ja hallinto kuntoon. Mutta nuo 2 asiaa eivät tule kuntoon ilman pakkoa; se ei ole afrikkalaisen kulttuurin luonne. Afrikassa ei ole demokratiaperinnettä ja korruptio ja nepotismi ovat iskostuneet afrojen aivoihin hyvin syvälle. Ne väistyvät vain pakolla.

      Poista
    3. Eikös se ole tuon leveyspiirin ihmisillä kautta maapallon ole ollut sellaista, helppoa, ei ole tarvinnut ajatella, rehkiä.
      Tietysti meillä pohjoisen asukkailla pieni vastuu siinä mielessä on, JOS ilmastonmuutos kurittaa näitä alueita tulevaisuudessa.

      SK

      Poista
  6. Keniassa 10 pros väestöstä on muslimeita. Mikähän lienee näiden osuus rähinöinnistä?

    Ählämien olemassaolo maassa ja tietysti arvatenkin osuuden jatkuva nousu tekee tyhjäksi viimeistään kaiken kehariavun, (kuten viimeistään suvakkien ihme teorian naisten voimaannuttamisen positiivisista vaikutuksista)

    Joita kehariavun tuloksia on aikaa odotella sukupolvia, mutta Helsingissä on välitön "ilmastohätätila". Tuloksia odotellessa neekerit lisii miljardeihin ilman kattoa vain ravinto rajoittaa, ja suvakit ruokkii. Kehariavun tuloksia odotellessa koko Afrikka tuhotaan ja sen eläimet ja luonto. ja se kuitataan valkoisten syyksi ilmastonmuutoksena.

    Tämä on yleis sääntö tätä Kenian tilannetta sen tarkemmin tuntematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. josta neekerien alueiden tuhoutumisesta syytetään valkoisia ja täten muodostuu Euroopalle velvollisuus ottaa maahan koko Afrikan neekerit, joo lol.. ei paljoo naurata. Ja lähi-itäläiset myös!.. MIkä ettei kaikkki intialaisetkin!

      Poista
  7. Taannoin, ehkä noin miljoona vuotta sitten, tutustuin näihin afrikan ihmeisiin Helsingin yliopistolla. Nämä olivat jonkin sortin kansakunnan helmiä afrikkalaisuudessaan, saaden lahjapaikan suomalaisessa koululaitoksessa.
    Opiskelivat näitä helppoja aineita, uskontotiedettä, sosiologiaa etc.
    Juttuhetki heidän kanssa selkiinnytti sen, miksi Afrikka on mitä on ja sen, miksi olen "rasisti".

    VastaaPoista
  8. Terhomatti Hämeenkorpi11. heinäkuuta 2024 klo 9.47

    Proffa kirjoitti ja Pauli kommentoi - VIISAASTI!

    VastaaPoista
  9. Tavallaan tällaisten taivastelujen lähtökohta on niin väärä kuin mikään ikinä olla voi. Jos ymmärtäisimme edes jotain niistä ihmiskunnan historiassa täysin ainutlaatuisista tajunnallisista emergensseistä, jotka eurooppalainen kulttuuri ja ihminen kokivat keskiajan ja uuden ajan taitteessa, emme tietenkään tarkastelisi muuta maailmaa odottaen sen seuraavan oman aivan erityisen kehitystiemme jalanjälkiä.

    Oman ajattelumme suurin synti on se että korvaamme todellisuutta tarkasti ja jäännöksettömästi kuvaavat käsitteet yliyleistävillä yleiskäsitteillä, ja uskomme lujastio siihen, että tällaisen käsitereralismin varassa voimme kuvata ja selittää kaikkien maailman ihmisten ja yhteisöjen käyttäytymistä.

    Esimerkki: vaikka länsimaat ovat yrittäneet viedä "demokratiaa" teokratioihin, se on pysynyt pystyssä vain niin kauan kuin kaikkia kadunkulmia vahtivat länsivaltojen kiväärimiehet. Mikään todellista tajunnallista muutosta merkitsevä tekijä ei muuttunut USA:n miehittämässä Afganistanissa, pari viikkoa jenkkien lähdön jälkeen teokratia palasi kuin silloin ennen.

    Mutyta niin syvään uskoon olemme oman kognitiivisen illuusiomme kanssa vajonneet, että edelleen uskomme siihen, että teokratian voisi tuoda omiin yhteiskuntiimme ja täällä se vain pienen hankauskitkan jälkeen sulaisi osaksi demokratiaamme.

    Ei sula. Siinä käy täysin päinvastoin. Jo maahantulijoiden toiset sukupolvet ovat ensimmäisiä epäsopeutuvampia ja radikalisoituneempia.

    Kukaan ei meille kouluissamme opeta sosiologian alkeita -- sitä miten erityinen on oma, eurooppalaisella uudella ajalla syntynyt yksilöindividualismi. Siksi myös individualismin kielteiset piirteet -- individualistinen sokeus, joka estää meitä näkemästä' ihmisen lajityypillistä sosiaalisuutta -- ovat toteutuneet niin vahvoina. Osaamme ajatella ihmistä vain poliittisten ideologioiden kautta ja puoluepukareiden ehdoilla. Niillä ehdoilla keskaika taas palaa keskuuteemme, ja taannumme teokraattisiin totalitarismeihin. Se tapahtuu tietysti -- kuten kaikki totalitarismit -- kaikkein hienoimpien tarjolla olevien absoluuttisten ihanteiden -- nyt "ihmisarvo- ja -oikeusideoilogioiden" -- nimissä.

    VastaaPoista
  10. Tatu Vanhasen ja kumppaneiden tutkimukset taitavat kertoa syyn, miksi Afrikka on mitä on, ja miksi on aika vähän toivoa sen tilan paranemisesta. Etelä-Afrikka on surullinen esimerkki, mitä tapahtuu, kun musta enemmistö pääsee valtaan. Koko ajan mennään huonompaan suuntaan, ja kaikki yhteiskunnan toiminnot ja järjestelmät tuhotaan. Esimerkiksi sähköjärjestelmät lakkaavat toimimasta, kun kaapelit ja laitteet varastetaan kuparin takia. Ja niin edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa valtamedia jostakin kumman syystä ei kerro Etelä-Afrikan tilanteesta halaistua sanaa. Ilmeisesti liian hapokasta, eikä sovi agendaan. Eihän edes Ruotsista paljon uutisoida uusruotsalaisten murha- ja raiskausluvuista tai sosiaaliavun väärinkäytöksistä. Naapurissa kaikki hyvin ja maailman turvallisin maa siinä missä Suomi on onnellisin. Ja höpön höpö.

      Poista
  11. Yle tänään

    Hallitus haluaa sitoa kehitysyhteistyön Suomen talouteen ja vientiin liittyvien etujen ajamiseen – almujen aika on ohi

    Kehitysyhteistyö muuttuisi enemmän laina- ja sijoitusmuotoiseksi, jossa tarkoitus on tuottaa tulosta. Hallitus haluaa myös yksityisen sektorin vahvemmin mukaan.

    https://yle.fi/a/74-20098990

    Artikkelista poimittua

    Hallitus haluaa sitoa kehitysyhteistyön vientibisnekseen.

    Torstaina julkistetussa selonteossa Suomi pyrkii tekemään sellaista kehitysyhteistyötä, joka lisää suomalaisyritysten vientiä. Samalla kehitysyhteistyötä tullaan tekemään entistä valikoidummin ja siinä keskitytään omien strategisten intressien edistämiseen.

    Kyseessä on ensimmäinen selonteko, jossa kehityspolitiikka on yhdistetty kauppapolitiikkaan. Kauppapolitiikan tärkein tavoite on suomalaisten yritysten viennin ja investointien edistäminen.

    Lisäksi selonteossa on mukana perussuomalaisten hallitusohjelmaan päätynyt vaatimus sitoa kehitysyhteistyörahat palautuspolitiikkaan. Jos jokin maa ei ottaisi vastaan Suomessa kielteisen turva­paikkapäätöksen saaneita kansalaisiaan, kehitysyhteistyö kyseisen maan kanssa lopetettaisiin.
    ...
    ...
    Ukrainan tuki jatkuu, samoin tyttöjen ja naisten aseman parantaminen

    Ukraina on viime aikoina ollut Suomen suurin kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kumppanimaa.

    – Ukrainaa tuetaan erillisen momentin kautta 58 miljoonalla eurolla vuodessa, kuten Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) toi esiin tammikuun tiedotustilaisuudessa.

    Selonteon mukaan Suomi jatkaa pitkän aikavälin ihmisoikeuspoliittista linjaansa muun muassa naisten, tyttöjen, vammaisten henkilöiden, alkuperäiskansojen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden oikeuksien edistämiseksi ja puolustamiseksi.

    Suomi jatkaa myös humanitaarista apua, joka kanavoidaan YK-toimijoiden, Punaisen ristin liikkeen ja suomalaisten kansalaisjärjestöjen kautta.

    Selonteossa kehitysyhteistyön painopistettä siirretäänkin pois kahdenvälisistä valtioiden välisistä maaohjelmista kotimaisten kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön.

    VastaaPoista
  12. Kenian väkiluku oli vuonna 1960 vähän yli kahdeksan miljoonaa ja vuonna 2023 yli 56 miljoonaa. Ennuste on, että kasvaa miljoonalla vuodessa. Huh huh! Eikö tälle mielettömyydelle voida tehdä mitään vai eikö oikeasti haluta tai uskalleta, koska se kauhea RASSSISSSIMI? Eurooppa ei tule kestämään sitä painetta, joka Afrikasta siihen suuntautuu. Peli voi kyllä olla jo menetettty.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!