tiistai 16. heinäkuuta 2024

Historiallinen ihmisryhmien sulautuminen

Ihmisen evoluution ymmärrys on minun elinaikanani edennyt askel askeleelta. Yksi sensaatiomaisimmista havainnoista oli aikanaan Euroopassa ennen nykyihmistä asuneiden neandertalilaisten ja meidän esi-isiemme välistä risteytymistä osoittaneet löydökset.  

Tämän asian suhteen on saatu jälleen uutta merkittävää tietoa. Sen taustalla oli erinomainen idea: aiemminhan oli selvitetty sitä, paljonko meidän geeneissämme on jälkiä neandertalilaisista, mutta nyt tutkijat päättivätkin selvittää sitä, paljonko neandertalilaisen geeneissä oli niin sanottujen nykyihmisten perintöainesta. 

Tämä oli mahdollista käyttäen kahta kriteeriä. Niistä ensimmäinen perustui siihen, että neandertalilaisten tiedettiin jo aiemmin olleen paljon nykyihmisiä harvalukuisempia, joten heidän genominsa sisälsivät todennäköisesti vähemmän muuntelua. Siten neandertalilaisten genomin muita muuntelevammat geenialueet olisivat mahdollisia nykyihmiseltä peräisin olevia geenialueita. 

Kun tällaisia geenialueita sitten löytyi, voitiin niitä vastaavia perintöaineksen osia etsiä nykyisiltä afrikkalaisilta, jotka eivät ole koskaan risteytyneet neandertalilaisten kanssa. Jos heiltä löytyisi samanlaisia genomisegmenttejä kuin nyt löydetyt muita muuntelevammat alueet, olisi niiden täytynyt kehittyä nykyihmisessä eikä neandertalilaisissa. Ja toden totta, näin saatiin vahvistetuksi se, että peräti noin kymmenesosa neandertalilaisten geeneistä oli lopulta peräisin nykyihmiseltä. 

Uuden tiedon perusteella voidaan myös päätellä, että neandertalilaiset eivät ehkä sittenkään kadonneet maailmasta, vaan ainoastaan sulautuivat itseään paljon monilukuisempiin nykyihmisten populaatioihin. Ja jättivät näihin oman geneettisen jälkensä eli joukon - jo aiemmin löydettyjä - neandertalilaisessa kehittyneitä geenejä, jotka ovat sittemmin periytyneet niin minulle kuin kaikille teillekin, arvoisat lukijani - ellette sitten ole kokonaan afrikkalaista sukujuurta.

56 kommenttia:

  1. Kyllä me elämme sitten erikoista aikakautta. Tieteellä ja tutkijoilla on nykyään käytössä jumalten työkalut ihmislajin historian tutkimisessa, mutta jos joku tutkija edes hiiskahtaa että eri alueilla elävillä ihmisillä voisi olla eroja älykkyydessä, niin silloin neandertalinihmistäkin sivistymättömämmät ihmiset aloittavat rasisminvastaisen ja tasa-arvoa toitottavan huutokuoronsa!

    VastaaPoista
  2. En paljon panostaisi tuohon. Sillä neandertalilaisten ja kehittyneemmän ihmislajin välillä ei ollut siitosta. Sillä erot oli noiden välillä samaa tai vieläkin isompaa luokkaa kun nykyihmisen ja apinan välillä, ja leviääkö apinoiden ja ihmisen siitokset? Nuo tutkijat on samaa kastia niiden kanssa jotka väittää että sukupuolia on enemmän kun 2.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi se toinen olisi ollut kehittyneempi? määrällisesti nyt ainakin. Juttusi viittavaat hihhuliin. Sukukolmanneksia on kolme.

      Poista
    2. "Juttusi viittavaat hihhuliin." Ai minä vai, väittää joku joka kuvittelee että on 3 sukupuolta. Minä en usko mihinkään uskontoon, ne on satuja. Minä uskon biologiaan ja järkeen. Nykyihmisen edeltäjä poikkesi täysin epäsikiöistä jotka tappoivat sukupuuttoon. Eli sinä uskot että apina ja ihminen pystyy sikiämään keskenään, on siinä "terve" ihminen.

      Poista
    3. Homo sapiensin ja neanderthalilaisen välillä on tapahtunut risteytystä, miten ne geenit muuten olisi siirtyneet. Tutkimus väittää, että niillä ihmisillä joilla on takaraivossa kyhmy on neanderthalilaisen geeniperintöä.

      Poista
    4. Kaikilla Afrikan ulkopuolisilla on neartherdalilaisten geenejä 2-4%, aasialaisilla sitten vielä vaihteleva osuus denisovalaisten geenejä lisänä tai neanderthalilaisten sijasta.

      Tuon Anonyymin 16. heinäkuuta 2024 klo 8.54 purkaus on täysin käsittämätön. Nerkut eivät olleet sen kehittymättömämpiä kuin sapienskaan. Aivot olivat itseasiassa suuremmat.

      Poista
  3. Näihin kysymyksiin liittyvät arvotekijät, puolesta ja vastaan, sekoittavat pakkaa.
    Vielä 50-60 lukujen kouluhistoriankirjoissa, arvotekijät so. paremmuusjärjestys, sanelivat sisällön: Neanderthalin mies oli niissä väripiirroskuvissa kuvailtu melko karun oloiseksi, meidän, nykyihmisten mittapuun mukaan.
    Myöskään ei tekstin sisältö ollut kovinkaan imarteleva, vaikkakin jo tuolloin oli tiedossa neanderthalin ihmisen kallontilavuuden olleen suurempi kuin nykyihmisellä.
    Tosiasiassa muutamat luufossiilit eivät voi kertoa paljoakaan neanderthaliksen elämästä.
    Arvotekijöiden sotkeuduttua keskusteluun, tosiasiat menettävät merkityksensä, puolesta ja vastaan.
    Hyvänä esimerkkinä on keskustelu afrikkalaisuudesta: tosiasiallisia faktoja ei keskusteluun hyväksytä.

    VastaaPoista
  4. "nykyihminen"...Voitaisiinko sopia niin, että minä ja neekerit eivät koskaan muodosta minkäänlaista käsitettä "me". Minä nyt vain kieltäydyn kuulumasta samaan viiteryhmään neekerien kansssa. Olisiko tämä mun jonkinlainen neekerioikeus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiede ei tunne veto-oikeuksia tuloksiinsa. Koska eurooppalainen ja afrikkalainen voivat saada lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, kuuluvat nämä lajit määritelmän mukaisesti samaan ihmislajiin. Tahdoimme me sitä tai emme.

      Poista
    2. näköjään, mut tieteen mukaan myös neanderthalilaiset ja cro-magnon ihmiset..tai nyky-ihmiset..saivat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, miksi sitten neanderthalilaiset on luokiteltu eri kädellislajiksi? mitä ns. nykyihmiset?

      Poista
    3. ja on mul käsittääkseni oikeus ..kieltätytymisoikeus kuulumasta "me" ryhmään kenen tahansa kanssa, kuten vaikka nkereiden. riippumatta vaikka lisääntymiskyvystä.

      Kun on se niin shansns ilmiselvää että käsite "me" syntyy suvakkien silmissä vain silloin, kun valkoiset on jotenkin vastuussa esim. neek. paskatoiminnasta.. Silloin pitää maksaa!.. muuten monikluttuuri rules!!! eikä ole rotuja!

      Miten ihonväri vaikuttaa!!!! ihmisiä!!!! kaikkki ollaan ME!!... NO ei se ihonväri merkitsekkään vaaan ne muut rotuominaisuudet!

      Poista
    4. Varmaan neekerit ovat tyytyväsiä kun eivätkä halua kuulua samaan viiteryhmään debatoiajan kanssa, on niillä sentääs joku itsekunnioitus :)

      Poista
    5. Itse asiassa laji on varsin epämääräinen käsite ja siksi sille on olemassa useita erilaisia määritelmiä, joista biologinen lajikäsite on vain yksi. Neandertalilaiset on itse asiassa aikanaan luokiteltu ulkomuodossaan (luustossaan) olevien melko suurien erojen perusteella eri lajiksi kuin nykyihminen (mukaan lukien Cro Magnonit; morfologinen lajikäsite, katso https://fi.wikipedia.org/wiki/Laji). Tämä on ymmärrettävää, koska ennen kuin osattiin analysoida fossiilista DNA:ta, ei lajien biologisia yhteyksiä ollut mahdollista tutkia. Nykyisin se kuitenkin onnistuu ja biologisen lajikäsitteen perusteella neandertalilaiset ja varhaiset nykyihmiset pitäisikin ilman muuta luokitella samaan biologiseen lajiin. Tällöin neandertalilaiset kuuluisivat ihmisen alalajiin Homo sapiens neandertalensis.

      Poista
    6. Itse asiassa tuo menisi kai niin että sekä sapiens että nerkut olisivat jonkin yhteisen nimittäjän alalajeja, samoin kuin denisovat, ja sapiensilla on sitten tiedossa eri rotuja, kuten koirilla ja kissoilla. Meillä ei ole riittävästi tietoa että oliko nerkuilla myös rotuja, mutta ottaen huomioon että he olivat huomattavasti pidempään maapallolla mitä sapien on vielä ehtinyt olla, on todennäköistä että nerkuilla oli rotuja, montakin, samoin denisovilla.

      Poista
  5. Materian ja hengen, aineen ja elämän, rakenteen ja toiminnan -- opillisesti ottaen materialismin ja idealismin -- dualismi on edelleen ratkaisematon kysymys, ja sellaiseksi se jääkin.

    Eurooppalaisella uudella ajalla niin sanotun "kartesiolaisen paradigman" ja sille omninaisten totuudellisuuden laatujen pohjalta kysymys ratkeaa niin, että kaikki mahdollisuutemme saada maailmasta "korrespondenttista" tositietoa supistuvat rakenteiden selvittämiseen ja toiminnasta tehtyihin havaintoihion. Eli sekin järki, joka meillä on käytössämme ja joka muutaman viime vuosisadan aikana on muuttanut maailmaa ja ihmisen elinehtoja ihan käsittämättömässä määrin -- sekin järki jättää meidät viimeisten kysymysten äärelle lupaamatta meille niihin vastausta.

    Kaikista kliseistä huolimatta "tiede" ei ole "itseään korjaava systeemi joka koko ajan laajentaa tietomme piiriä" kunnes ehkä eräänä päivänä "tiedämme kaikesta kaiken".

    Sitä paitsi on ehkä jopa niin, että kun on keskitytty etsimään rakenteiden raameissa ratkaisuja itse ihmisyyden perimmäisiin ongelmiin, tietomme nimenomaan ihmisyydestä -- ihmisyyden ehdoista -- on pikemminkin vähentynyt kuin lisääntynyt. Korrespondenttisen totuudellisuuden laatu karsii kaiken ei-mitattavan tutkimuksen piiristä pois, ja niin tutkimuksen motiivitkin jäävät jonnekin tajunnallisen jäävuoren pinnanalaisiin syvänteisiin.

    Tilanteen voisi nähdä karikatyyrinakin. Onko ihminen apina vai ei? Kuka on kuka ei. Ja onko apinahäkki tuotava olohuoneeseen, kuten porvarisrouvat toivat "aidon vallankumouksellisen" Mrozekin ratkihaustassa novellissa?

    Eurooppalainen sivistys ja tiede ovat pelanneet itsensä paitsioon. Taannumme tiedollisesti koska emme hallitse imistieteitä. Politiikka mahdollistaa epäihmisten valtaannousun -- tai, hmmm, ehkä paremminkin sanoen, olennaisen tiedon laajalla rintamalla tapahtuvan pimittämisen ja yli-ihannoitujen ihmiskäsitysten levittämisen.

    Emme näe itseämme peilistä emmekä ymmärrä että pimitämme syvyyspsykologista ja sosiologista tietoa itseltämme, kun yritämme torjua sen tietoisuudestamme ja jalkisuudesta ja estää sen leviämisen "uusnatsien" yms. nykyjan harhaoppisten noitien piiriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voisitko vähentää "me" viiteryhmän käyttöä, koska esim. minä en kuulu mihinkään "me" ryhmään, enkä erityisesti varsinkaan neekerien kansssa.

      Poista
    2. enkä tietenkään suvakkien kanssa kuulu mihinkään "me" ryhmään. I truly hate them

      Poista
    3. Jokainen syntyy jo olemassa olevaan kulttuuriin, aikaan, kielimaailmaan, elämänmuotoon ja elämänpiiriin.

      Jokainen on synnyttyään ensin "sinä" ja vasta vuosia myöhemmin alkaa kehittyä se mistä sanomme: "minä'.

      Margaret Thatcher oli niin väärässä kuin kukaan olla voi. Hän sanoi: "Yhteiskuntaa ei ole olemassakaan."

      Totuus on, ettei "yksilöä" ole olemassakaan.

      Poista
    4. Sepon kommentissa linkki kirjoitukseen ""natsit olohuoneessa". Siinä oli hienosti kiteytetty ajan henki. Suosittelen lämpimästi lukemaan.

      Poista
    5. Seppo Oikkonen on oikeilla jäljillä. Edesmennyt Yrjö Kallinen sanoi monta kertaa aikoinaan että "Vapautuminen aikakausien ajatusvirroista ja ympäristön ajatustottumuksista on vaikein ponnistus, mikä ihmisen osalle voi tulla. Sekä pelottavassa että meitä nöyryyttävässä määrin pitää paikkansa sana: Ihminen ei ajattele, vaan hänen ympäristönsä ajattelee hänessä."

      Kun edes osittain pystyy irrottautumaan oman kuplansa ajatustottumuksista, niin huomaa miten asiat alkaa näyttäytymään aivan eri tavalla mitä ennen. Sanotaanko näin että näkökulma laajenee!

      Kun on seurannut eräiden oman alansa auktoriteettien ulosantia viime vuosina, niin alkuun suorastaan ihmettelin näiden ns. huippuasiantuntioiden äärimmäisen kapea-alaista ajattelua. En ihmettele enää!

      Poista
  6. Mikä on geeniperimä, jos on isot aivot ja pienet munat?

    VastaaPoista
  7. Jo heti otsikossa on virhe. Neekerit eivät ole ihmisiä, vaan neekereitä. Täten neekerit eivät muodosta "ihmisryhmää".

    Suvakit muodostaa käsitteen "me" aina kun pitäisi maksaa jonnekkin (ählämeille tai neekereille), muuten ei suvakeilla tietenkään ole käsitettä "me", siis jos puhutaan oikeista suomalaisista. Kun ei ole rotuja eikä rotu-eroja

    noin muuten, tunnen enemmän "me" yhteenkuuluvaisuutta vaikkapa suomalaisen varpusen tai hyttysen kansssa, kuin NEEKERIN KANSSA! eli haistakaa suvakit uittuvaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä kuulut samaan ihmisryhmään vihreiden ja vasemmiston kanssa lokerointeinesi joka tosin tarkalleen ottaen ei ole lokerointia vaan terametristä laatikointia kuten heilläkin.

      Poista
    2. "tunnen enemmän "me" yhteenkuuluvaisuutta vaikkapa suomalaisen varpusen tai hyttysen kansssa"

      Tällainen käsitys minulle jäi aikounasn teikäläisestä jo apareena-ajoilta. Enemmän kuitenkin hyttynen kuin varpunen veikkaan.

      Poista
    3. Tunteet ovat tunneasioita. suomalainen feministi suvakki ilmoitti tuntevansa enemmän yhteenkuuluvuutta afrikkalaisen naisen kanssa, ja myös olevansa biologisesti enemmän sukua tms. hänen kanssaan, mitä suomalaisen miehen.

      eli tällaisten julistusten myötä mullakin on oikeus tuntea suomalaisen hyttysen hyttys arvo suuremmaksi ja läheisemmäksi mitä neekerin vastaava

      Poista
    4. on siin se neekerinaisen ja suomalaisen miehen välillä se ero, että suomalainen mies voi siittää arjalaisen feministi ääliön syntyväksi, mut sihen ei neekerinainen pysty

      näin on vaikka mies äänestäisi Trumppia. Mun "Make American Great Again lippis on jo tuloooos" tilasin amazingzonesta

      helvetin komee lippis, mukava pitää päässä vaikka Lidl tai Kesko kauppareissuilla!

      Poista
    5. Jos joku on niin saatanan puusilmä, ettei edes ulkonäöstä erota ihmistä neekeristä, niin on se jumankavita ihmeellistä.. myöskään neekerit eivät sikiä sattumanvaraisesti, vaan kahden neekerit täytyy NUHHIA uuden maailmalle vahingollisen neekerin aikaansaamiseksi..
      se ei siis ole sen syntyvän neekeri-vauvan vika, vaan niiden nussijoiden

      Poista
  8. Proffalla (ns.) on kyllä upea opetuslapsikatras. Proffa (ns.) on varmaan ylpeä näistä jutuista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielipiteet ovat olleet samat jo 40 vuotta, ehkä hieman jalostuneet (entistä tiukemmiksi).. ei proffalla ole täs mitään tekemistä..ainakaan mun suhteen

      Poista
    2. Sanavapaus sallii kaikenlaiset mielipiteet. Siis viisaat ja sivistyneet, mutta myös tyhmät ja sivistymättömät sellaiset. Siitä huolimatta minulla ei - blogistina - ole edelleenkään opetuslapsia.

      Tosin ammattini kautta eräänlaisia "opetuslapsia" minulle on kertynyt vuosien mittaan kohtuullisen paljon. Ainakin mikäli opinnäytteen ohjaaminen oikeuttaa käyttämään ohjattavasta sellaista nimitystä. Itse kutsun heitä kuitenkin mieluummin oppilaikseni kuin opetuslapsikseni.

      Poista
    3. Debatoija alleviivaa vain oman tyhmyytensä, räkyttäessään n*':stä kokoaika :)

      Poista
    4. Sananvapaus on sinällään hieno asia että se mahdollistaa sen että kukin voi kompromenttoida itse itsensä aivan vapaasti. Ja tehokkaasti. Kuten olemme vihervassarien ja mm. tämän depatoijan kirjoituksista täällä saaneet havaita. Heh...

      Poista
  9. Born in the USA, harmi ettei Maga-lakki viel oo tullu, eilen kun tuon karaoken kuvautin

    https://www.youtube.com/watch?v=RWkwf2ef2PQ&ab_channel=Hot5hotDriver

    VastaaPoista
  10. On kyllä surullista luettavaa tänäkin päivänä tällä palstalla. No, ihmiskunta menee nyt syöksylaskua alaspäin. Ehkä taas joskus toiseen suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mikä on surullista? mikä on ihmiskunta? älä rupee puhumaan joistain "ihmiskunnasta" minut sihen mukaan lukien, johan mä selitin. mut ei vaan uppooo järki täh

      MINÄ EN KUULU ENKÄ HALUU KUULUA SAMAAN ME RYHMÄÄN NEEKERIEN TAI ÄHLYJEN KANSSA. luulis että tämä asia edes olisi tulllu selväksi

      Poista
    2. On se tullut selväksi. Ns. Proffakin ilmeisesti kuuluu samaan viiteryhmään kanssasi.

      Poista
    3. SIIttä en tiijä, mihin viiteryhmään hän olettaa ja samaistuu kuuluvaksi.. Luulisin että valkoisten arjalaisten viite-ryhmään.

      kait mullakin on oikeus kieltäytyä kuulumasta neekerien viiteryhmään täh?

      mut ei kait, raastupaan..ihmisoikeudet ei koske arjalaisia

      Poista
  11. toi linkki ei ehkä toimi, noh, mä olen periksi antamaton taistelija, eli pistän täs sit koko karaokesivustoni linkin, jos ei toimi niin antaa olla, proffan sivustohan tämä on

    https://www.youtube.com/@Hot5hotDriver

    VastaaPoista
  12. Ns. Proffakin voi varmaan alkaa odotella poliisin soittoa, kun julkaisee tällaista palstallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitahan nyt rauhoittua, emme - onneksi - elä itäsaksassa tai neukkulassa.
      Kohdallasi pätee tuo Neula ja laakerin lainaus: "Vapautuminen aikakausien ajatusvirroista ja ympäristön ajatustottumuksista on vaikein ponnistus, mikä ihmisen osalle voi tulla"

      Poista
    2. Tapsakin siellä pätemässä:))

      Koettakaa nyt kasvaa oikeiksi suomalaisiksi mihiksi. Tuollaisia räkänökkia on maailma täynnä.

      Poista
    3. Kyl proffa on oikea proffa. Ei ns. proffa.

      Poista
  13. julkaisee millaista`? onks sul tajunnanvirta ongelmii? eikä proffa oo julkaissu mun juttujani vaan MINÄ

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ns proffan tutustua lainsäädäntöön. Se on totta että Depis on vastuussa teksteistään mutta sama vastuu on myös ns proffalla.

      Poista
    2. Tässä on kanssa se ero esim apareenaan tai trooliin että ne ovat käyttiksen takana. Tämä on julkinen blogi. Proffalla on paljon selitettävää.

      Poista
    3. Sananvapaus on vaikea laji sekä lainsäätäjälle että oikeudelle - mutta myös blogin pitäjälle. Helpointa sananvapauden ylläpitäminen tietenkin olisi, mikäli jokainen keskustelija huolehtisi omalta osaltaan keskustelun asiallisuudesta. Siksi pyydän kaikkia katsomaan blogin kommentointiohjetta ja noudattamaan sitä.

      Poista
  14. voithan sä tutkii mun sanomiseni vaikka täikamman kansssa, en usko että yhtään "laitonta" lausetta löytyy sieltä, täh?

    jos mun sanomisistani syntyy jollekkin rassistinen mielikuva, se on tarkoituskin, mutta se on ihan sen lukijan päässä..Mä oon taitava 40 vuoden sanataiteilijana.
    Mun kaltaiseen suoritukseen ei moni josk kukaan neekrei pysty!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei debatoijan kommentit sinänsä rasistisia ole, vaan debatoija osoittaa oman tyhmyytensä, kun kuvitteleee että tälläinen "2 promillen" humalassa mekastus on fiksua :)

      Poista
    2. ei mun mielipiteet mitenkään muutu promillemäärän mukaan oli sit 0 tai 4 promillee...

      Poista
  15. kun se rasssimi ei edelleenkään ole lainsäädännössä kielletty. Vain rassistinen TOIMINTA joissain tapauksissa on rikos..

    Kiihoittaminen? se on hyvin abstrakti termi. En usko että yksikään neekeri on näistä jutuistani 50 vuoden aikana "kiihoittunut". ja jos on, niin omasaa päässään, oma syy

    faktahan on, että neekrillä on pienemmät aivot kuin arjalaisella ihmisellä ja tämän lisäksi vähemmän poimuttuneet pintakerrroksissa, joissa piilee syvempi äly, kuten myös se että neekrillä otsalohko lähes puuttuu, jossa myös on se älykeskus.. Tämähän on päivänselvää aivan jo kallonmittauksista lähtien

    VastaaPoista
  16. enhän mä siis tiettty TOIVOISI että näin nää luonnontieteelliset faktat makaisivat eli olisivat faktoja, että neekerit OVAT alisuoritujia ja kutakuinkin imbesillejä..

    Miksi minä toivoisin nin? ei.. vaan se on olemasssa oleva fakta!! fakta joka kannattaa huomioida laskelmissaan, samoin kuin se että ählämit ovat vittupäitä.

    noi 2 seikkaa ovat luonnontieteellisiä faktoja, ei niiden kiistäminen kannata

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös sekin on osoitettu luonnotietellisesti, että apinat ovat fiksumpia kuin Debatoija :)

      Poista

  17. ei ole osoitettu, mut se taitaa olla fakta, että bonobo sinpanssit ovat afrikan älykkäimpiä olentoja, siis jos neekerit ei oo viel tappaneet niitä kaikkia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopeta, saatana, tuo tolkuton mölötyksesi vuorokaudeksi.

      Poista
    2. Debatoijan kannattaa välillä laittaa se viinapullonkorkki kiinni, kuulostaa samanlaiselta mölinältä, kuin kulmabubin nurkkapöydässsä, alkoholisoituneitten miesten mölinät :)

      Poista
    3. Tai alkoholisoitumattomien ählämien.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!