sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Elon Musk oikeuteen? Donald Trump presidentiksi?

Tämän blogin otsikon alla lukee teksti, jonka tulin aikanaan kirjoittaneeksi Hommafoorumille viestiin, jota en enää löytänyt. Sen mukaan "niin kauan kuin yhteiskunnassa on todellinen sanavapaus, se ei voi olla läpeensä mätä. Sen sijaan jokaisesta läpeensä mädästä yhteiskunnasta puuttuu todellinen sananvapaus."

Tämä ajatus on tullut jälleen ajankohtaiseksi, koska - yksi PayPalin perustajista, SpaceX-yrityksen perustaja ja kantorakettien kehittäjä, sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja osaomistaja sekä X:n eli Twitterin omistaja - Elon Musk otti ja kertoi Euroopan komission tarjonneen X:lle salaista sopimusta, mikäli se ryhtyisi sensuroimaan ihmisten viestejä kertomatta siitä kenellekään. Palkkioksi kyseisen sosiaalisen median ei tarvitsisi maksaa sakkoja siitä, että sen käytännöt ovat rikkoneet EU:n digipalvelusäädöstä

Miljardöörin mukaan muut sosiaalisen median alustat ovat hyväksyneet vastaavanlaisen tarjouksen, mutta hän lupasi harkita asian viemistä oikeuteen. Mikäli Musk todella tekee näin, saamme seurataksemme todellisen jännitysnäytelmän sananvapaudesta. 

EU:n päätöksen taustalla on luonnollisesti sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio, jota etenkin Venäjä on suoltanut sinne valtavia määriä. Ja nyt kansalaiset halutaan digipalvelusäädöksen avulla suojata siltä. 

Tämä pyrkimys on tietenkin hyvää tarkoittava, mutta kuka takaa sen, ettei sensuuri ulotu vaarallisen disinformaation lisäksi esimerkiksi mielipidekysymyksiin? Tai ettei se olisi jo ehtinyt tehdä niin?

Tiedämmehän me, että erityisesti poliittisella vasemmistolla on intohimoja tähän suuntaan. Eihän Peppi Pitkätossunkaan isä ole enää neekerikuningas. Eikä meille ole kerrottu lukemattomissa rikostapauksissa syylliseksi epäiltyjen maahanmuuttajien etnisestä taustasta vaikka vastaavissa teoissa kantaväestöön kuuluminen muistetaan yleensä mainita. 

Jääkäämme siis jännityksellä odottamaan lähteekö Musk oikeuteen. Ja jos lähtee, niin kuinka oikeus ratkaisee asian.

* * *

Samaan aikaan presidenttipeli kovenee Yhdysvalloissa. Sen viimeisenä käänteenä oli ehdokkaan murhayritys, jonka seurauksena yksi todennäköinen Donald Trumpin äänestäjä kuoli, samoin kuin ampuja. Lisäksi ainakin kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti. 

Lienee kuitenkin todennäköistä, että murhayrityksen seurauksena korvaansa haavan saaneen Trumpin kannatus pikemminkin kasvoi kuin väheni äänestäjien joukossa. Näin jo siitäkin syystä, että kuumentuneen vaalikampanjan aikana on demokraattien joukosta lausuttu varomattomasti toiveita Trumpiin kohdistuvasta väkivallasta - eivätkä tämän kannattajat ujostele tuoda asiaa esille. 

Tapaus on vakava myös sananvapauden kannalta. Siinä keskeinen kysymys on, että olisiko viime yön ampuminen jäänyt tapahtumatta ilman demokraattien väkivaltapuheita. Vai olivatko ne lopulta merkityksettömiä ja ampujan motiivi olisi sittenkin syntynyt "tavanomaisen" poliittisen keskustelun seurauksena. Sehän on joka tapauksessa äärimmäisen polarisoitunutta Yhdysvalloissa.

Näihin kysymyksiin me emme saa koskaan varmaa vastausta, koska ampuja ei ole sitä kertomassa. Eikä tämä asia muutu, vaikka tapauksen taustoja pohdiskelisi minkälainen poliittisten kommentaattoreiden asiantuntijakaarti.

39 kommenttia:

  1. Biden ei taida voida kampanjoida enää tyyliin, jossa Trumpia pilkataan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bidenin tilanne on tosiaan hankala. Hän on nyt tuominnut tapauksen ja ilmoittanut muun muassa rukoilevansa Trumpin puolesta. Toisin sanoen yrittää pelastaa sen mitä pelastettavissa on, kuten kuuluukin.

      Poista
    2. Bidenistä näkee kyllä, että Yhdysvalloissa se todellinen valta on piilossa..

      Poista
    3. Todellinen valta on piilossa:
      "Biden’s Debate Performance Was Shocking Proof That He’s Merely a Puppet. Who Actually Runs the Country?" (Bidenin debattiesitys oli järkyttävä todiste siitä, että hän on pelkkä sätkynukke. Kuka oikeastaan johtaa maata?),
      https://vigilantcitizen.com/latestnews/bidens-debate-performance-was-shocking-proof-that-hes-merely-a-puppet-so-who-actually-runs-the-country/

      Poista
  2. Jännityksellä odotan VMP:n kannanottoja tähän "parempaan väkivaltaan"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ampuja oli ilmeisesti rekisteröitynyt republikaani, joten veikkaan sen nousevan vahvasti esille.

      Poista
    2. Niin kerrotaan, van se ei mielestäni todista mitään puoleen tai toiseen. Kuka vaan voi rekisteröityä kannattajaksi, vaikka pahin vihamies.
      Huru-ukko

      Poista
    3. Tuosta reksiteröitymisestä tulee vain mieleen että oliko hän jo pidempiaikainen myyrä organisaatiossa? sitenhän olisi saanut tietää miten esim tuo tilaisuus tulee menemään, tarpeellista murhayritykselle....

      Poista
    4. Tuo rekisteröityminen johonkin ei tarkoita, että kannattaisi puoluetta. Sama heppu tehnyt lahjoituksen demokraattipuolueelle.
      Vastaavaa tehtiin "kapitolin valtauksessa", jossa antifan porukat laittoivat päähänsä MAGA hatut, joten olivat siis Trumpin kannattajia?

      Ja tällaisia lausui kilpaileva ehdokas:
      "“I have one job, and that’s to beat Donald Trump. I’m absolutely certain I’m the best person to be able to do that. So, we’re done talking about the debate, it’s time to put Trump in a bullseye,” Biden said."

      Joutuuko tuosta oikeuteen, kun suorastaan käskee väkivaltaan?

      Poista
    5. Rekistöitymällä saa äänestää esivaaleissa?

      Poista
    6. Jaha, kyseinen ampuja, Thomas Crooks on tehnyt rahalahjoituksen demokraattien vaalikampanjaan, osallistunut aiemmin mm. Antifan toimintaan.
      Totuus alkaa paljastua...

      Poista
  3. Taitaa olla viisaampaa jättää tänään X:n seuraaminen vähemmälle, uskon että mielipiteet tapahtuneen murhayrityksen johdosta voivat olla aika kärjistyneitä. Ei asioita kuuluisi näin ratkoa, mutta tämähän on valitettavan tuttua juuri Yhdysvalloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäjällä ihmiset tipahtavat tai hyppäävät ikkunasta.
      Kiinassa kadotaan julkisuudesta.

      Poista
  4. Kuka valvoo valvojia!

    VastaaPoista
  5. Iltalehti kiirehti mainitsemaan, että ampuja on valkoihoinen mutta ei sitä, että Trump on valkoihoinen. Trumpin kuva verisinä korvineen ja veriviiruisine naamoineen jää historiaan ja saattaa tunteisiin vetoamalla ratkaista vaalit.

    VastaaPoista
  6. Yle:"Trump piileskeli lavalla." Minä:"Trump suojautui lavalla." Mielestäni Ylen rahoitusta on leikattava kovemmin kuin keneltäkään koskan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuosta yhdestä sanastakin paljastuu tuon puljun asenne.

      Poista
    2. Näinpä, olisi pitänyt seistä suorana ja liikkumattomana, että paikalle järjestetty ampuja olisi osunut paremmin.

      Poista
    3. Ylenannon vaikea piilottaa Trumppivihaansa edes tällaisella hetkellä.

      Poista
    4. Ja Trump ’heilutteli nyrkkiäkin’, totesi ylen toimittelija. Voi voi sentään!

      Poista
    5. Eikö se nyrkinheiluttelu ole tuota vasemiston käyttämää tapaa enemmänki ?

      Poista
  7. Täydellistetty EU-diktatuuri täydellisine sensuureinen on eräs etukäteen suunniteltu askel harvainvaltaiseen, tyrannimaiseen maailmanhallitukseen.
    Yhdysvaltalaisen, jo edesmenneen kongressiedustajan Larry McDonald'in mukaan Rockefellerien tavoite on yhdistää äärimmäinen kapitalismi kommunismin kanssa saman katon alle. Kiina on jo hyvin lähellä Rockefellerien idaalia. Monet suomalaisetkin maanpetturi-poliitikot käyvät vuosittain kuulemassa ohjeistusta Bilderberg-kokouksissa, joissa ohjeistuksen antajiin kuuluu Bilderberg-sisäpiiriläisenä mm. Rockefellerien edustaja.
    Rockefellerien perustamaan ja hallitsemaan Trilateraalisen komissioon kuuluu tällä hetkellä Suomesta mm. Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.
    "In politics, nothing happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way." (Politiikassa mikään ei tapahdu sattumalta. Jos jotain tapahtuu, se on varmasti suunniteltu niin.) - Franklin D. Roosevelt, eräs Yhdysvaltain aikaisemmista presidenteistä.

    Tässä blogissa kuitenkin kaikki tuollainen on suoralta kädeltä "salaliittoteoriaa", aitoon HS-Brysselin Pravda -tyyliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo weffihän noita pilderbergin kokouksia on pyörittänyt. Siellähän meidän edellisen hallituksen ministerit ravasivat saamassa ohjeita.
      Jännä puulaaki tuo wef. Miksi takavasemmalle pakenevan pomon pitää pyytää lupa eroonsa sveitsin hallitukselta?
      Ja miksi paeta nyt? Onko romahdus tiedossa?

      https://injektiopiikki.com/2024/05/24/pommi-sveitsi-linkkuveitsia-ja-diplomaattista-suojaa/

      Poista
    2. Ano 12.12. Saat toki nähdä asian kuten esität, mutta pidän itselläni oikeuden muodostaa oma näkemykseni. Eikä se vastaa edellä kuvaamaasi.

      Poista
    3. Professori perustaa näkemyksensä ahdasrajaisesti "viralliseen totuuteen". Kulissien takainen todellisuus on hyvin erilainen ja kulissien takaa kontrolloidaan "virallista totuuttta" mm. sensuurin ja disinformaation avulla.
      Suosittelen professorille ALKAJAISIKSI esim. tietokirjailija Daniel Estulinin kirjoja
      "The True Story of the Bilderberg Group"
      ja "Tavistock Institute: Social Engineering the Masses"
      sekä prof. Ant(h)ony Sutton'in ja Patrick Wood'in kirjaa
      "Trilaterals Over Washington: Volumes I & II".

      Mainittakoon, että Estulinin Bilderberg-kirjasta oli valmis suomenkielinen käännös olemassa ja sitä olivat mm. kirjastot ehtineet tilata. Yllättäen tulikin ilmoitus, että painosta ei enää myydä. Tiettävästi suomenkielisessä painoksessa oli luettelo Bilderberg-kokouksiin osallistuneista suomalaisista. Oman otaksumani mukaan jotkut luettelossa mainituista (maanpettureista) eivät halunneet kansan tietävän petollisesta vehkeilystään ja tavalla tai toisella onnistuivat estämään kirjan edelleen levityksen.

      Poista
    4. Chomskylaisittain salaliiton ei tarvitse olla organisoitu järjestö, ei edes mikään kiinteä ryhmä, vaan todellinen yhdistävä side palautuu kielen ja ajattelun tajunnallisiin alkutekijöihin, käsitteenmuodostustakin syvempiin vesiin, alitajuntaan ja hahmonmuodostukseen.

      Kun yhteisöt kriisiytyvät, alkaa tapahtua kummia. Yhteisömoraalin laatu taantuu, ja yksilöt alkavat tehdä tekoja joihin kukaan ei ole heitä käskyttänyt. Esimerkiksi niin sanottujen "pernaruttokirjeiden" lähettäjäksi paljastui isänmaallinen mies, joka uskoi kirjeiden toimivan kansan yhtenäisyyttä lujittavana tekijänä.

      Kriisiytyvät yhteisöt taantuvat ja moraali muuttuu sosiaalisesti sitovaksi niin, että yksilö ja yhteisö sulavat yhteen. "Ein Volk, ein Reich, ein Führer!"

      Meidän pitäisi nähdä ihmisten kuoren läpi ja pinnan alle, jos oikeasti haluaisimme ymmärtää, mikä noita 31 kansanedustajaa yhdistää jotka omaan moraaliinsa varauksetta uskoen äänestivät käännytyslakia vastaan. Syvyyspsykologia voi oitis nimetä yhden yhdistävän tekijän: narsistinen taipumus samaistua uhrirooleihin, ja uhrin periaatteellisesta viattomuudesta seuraava taipumus ottaa oikeus omiin käsiin.

      Näistä asioista käydään niin kiivasta ideologista keskustelua, ettei millään oikeasti ihmisyyden perusteisiin palautuvilla selityksillä ole väittelyissä mitään tehoa. Se on tavallaan aika surkea juttu. Kun keskustelukulttuuri on mitä on, poliitikot voivat kokea olevansa suuria ajattelijoita, ja juristeristit -- nuo normatiivisiin ympyröihinsä sukeutuneet surkimukset -- voivat vaatia todellisuudentajuttomille pykälilleen yleistä hyväksyntää.

      Poista
    5. Em. vigilantcitizen.com-artikkeli viittauksineen olisi professorille myös suositeltavaa luettavaa ahdasrajaisen, vääristyneen "virallisen totuuden" mukaisen näkemyksen avartamiseksi enemmän kulissien takaista todellisuutta vastaavaksi.

      Poista
  8. Ns professorilla ei selkeästikään ole ymmärrystä käsitteestä sananvapaus.

    Ns proffa ei ole ainakaan juridiikan alalta. Tekininen ala on myös poissuljettu. Veikkaan, että ns proffa on r-kiskan myyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et sitten osaa kirjottaa mielipidettä käymätä heti henkilöön käsiks ?

      Poista
  9. Pystyiskö proffessori lausumaan jonkun hieman lyhyemmän proffessuurimaisen latteuden tähän tapaan: https://yle.fi/a/74-20099628/64-3-239671

    Samalla minä käännän yleksi proffesorin kirjoituksen:

    Ajatteleva proffessori kertoo rebulikaaniksi rekisteröityneen ampujan uhriksi tulleen Trumpin tapauksesta heränneitä ajatuksia:

    "Tapaus on vakava myös sananvapauden kannalta." Trumpin puheet ovat olleet populisia ja vähemmistöjä halveeraavia joissa vastakkain asettelulla luodaan viholliskuvaa suomessa vastaavanlaista retoriikkaa käyttää perussuomalaiset. Poliittinen keskustelu on ajattelevan proffesorin mukaan "joka tapauksessa äärimmäisen polarisoitunutta Yhdysvalloissa." Supo kertoi taannoin äärioikeiston uhan olevan suomessa vakava.


    Yhdysvalloissa ei ole Ylen kaltaista luettavaa valtion rahoittamaan puolueetonta mediaa jonka johdosta tälläinen keskustelu saa helposti valtaa "ampujan motiivi olisi sittenkin syntynyt "tavanomaisen" poliittisen keskustelun seurauksena." toteaa proffessori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ylen kaltaista luettavaa valtion rahoittamaan puolueetonta mediaa"
      Siehän oot huumormiehii.... 🤣

      Poista
    2. Puolueeton media todellakin! Minne menisi nauramaan. Yle tuo agendansa jopa urheiluun; kaksi eri kertaa näin jalkapallo-ottelun tauolla videopätkän, jossa Ranskan maajoukkueen Mbappe kehotti ranskalaisia äänestämään vaaleissa niin, ettei vaarallinen äärioikeisto pääse valtaan. Sen sijaan Yle ei uutisoinut saksalaisesta astetta kuuluisammasta jalkapalloilijasta Toni Kroosista, joka valitti Saksan muuttuneen 10 vuodessa niin levottomaksi maahanmuuton takia, että asustaa perheineen mieluummin Espanjassa.

      Poista
    3. Valtio ei rahoita Yleä sentilläkään, veronmaksajat rahoittavat ja saavat kuraa vastineeksi.

      Poista
  10. Mitä roskaa blogisti kirjoittaa.
    Mielestäni NRA on aina tukenut republikaani-puoluetta. Koska he eivät yritä rajoittaa aseistautumista, eli omat koirat purivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai niin, meinaatko että kaveri ei olisi saanut asetta käsiinsä, jos olisi tiukemmat aselait? Tuolla perusteellahan Suomessa ei tapahtus yhtään aserikosta ..

      Poista
    2. No kyllähän ne laillisilla aseilla tapahtuvat tapot ja murhat hyvin harvassa ovatkin, mutteivät mitenkään mahdottomia. Kerran vuoteen sellaista taitaa tapahtua. Mutta tuollainen pitkäaikainen fanaatikko kyllä saa aseen meilläkin jos vain älyää pari asiaa, ei rikoksia ja ei mielenterveysdiagnoosia ennen aseen hankintaa. Olihan tässä se intin käynyt ääriviherfanaatikko naisihminen joka noudatti tuota ja sai jopa ysimillisen pistoolin. Ei vaan saanut sitten enää pidettyä hulluuttaan piilossa vaan meni uhoamaan netissä sen aseen kanssa aatettaan ja otettiin talteen ja oikeuteen.

      Poista
  11. Assets magazine kirjoittaa ampujasta aika tyhjentävän artikkelin https://www.caclubindia.com/assets/thomas-crooks/#google_vignette

    VastaaPoista
  12. Kiina lähestyy näinkin Rockefellerien harvainvaltaista kapitalistis-kommunistista, itse asiassa teknokraattista ideaalia:
    "Kiina: Tietokoneen johtama kaupunki rakenteilla",
    https://www.kansalainen.fi/kiina-tietokoneen-johtama-kaupunki-rakenteilla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patrick Wood'in www.technocracy.news-sivustolta saa hyvän käsityksen, mitä teknokratia käytännössä tarkoittaa.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!