perjantai 27. syyskuuta 2019

Muutama kysymys Elokapinasta

Ilmastonmuutos on saanut valtavasti huomiota viimeisten vuosien aikana. Eikä se ole ollut ilman vaikutuksia: maailman eri valtiot ovat sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksissa leikkaamaan päästöjään ennennäkemättömällä tavalla.

Mediatempauksista ehkä merkittävimmät ovat liittyneet ruotsalaisteinin, joka on päässyt puhumaan jopa Maailman talouskokoukseen ja YK:n ilmastokokoukseen. Molemmat tapaukset on uutisoitu erittäin näyttävästi.

Sen sijaan, että kaikki ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat henkilöt olisivat tyytyväisiä tapahtuneeseen, on meillä syntynyt Elokapinaksi itseään kutsuva porukka, joka on ottanut oikeuden omiin käsiinsä ja tähän mennessä pyrkinyt pysäyttämään suuren risteilyaluksen ja pannut Helsingin keskustan liikenteen sekaisin.

Yle uutisoi molemmista suomalaisporukan tempauksista varsin neutraaliin ellei suorastaan positiiviseen sävyyn. Ja ilman sen suurempaa kritiikkiä uutisoi liikkeen edustajan väitteen, jonka mukaan "klassisia ilmastomarsseja on järjestetty kymmeniä vuosia, on kirjoitettu adresseja ja vähennetty saastutusta yksilötasolla, mutta se ei ole vaikuttanut tuonne ylös. Koemme, että häiriön aiheuttaminen on valitettavasti viimeinen keino."

Koska henkilön väite - ja siis Elokapina-liikkeen peruste oikeuden ottamiselle omiin käsiin - on ilmiselvästi väärä, nousi mieleeni muutama kysymys, joihin minulla ei ole vastausta. Mutta joihin haluaisin sellaisen kuulla.

Miksei Ylen jutuissa sen toiminnasta ollut sen kummempaa pohdintaa liikkeen todellisista motiiveista oman käden oikeudelle?

Mikä on liikkeen todellinen motiivi: onko kyse todella ilmastonmuutosasioista vai kenties vain sen käyttämisestä anarkismin tai yleisen riehumisen tekosyynä?

Vai onko kyse yksinkertaisesti ns. egotrippailusta eli huomion hakemisesta omalle itselle keinolla millä hyvänsä?

Jos liikkeen motiivina on huoli ilmastonmuutoksesta, onko viime aikojen ilmastonmuutosuutisointi sekoittanut heidän mielensä ja pitäisikö heidät siten saattaa mielenterveydelliseen hoitoon?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Me suvaitsemme
Vihreiden ja taksien tulisi sanoutua irti oman käden oikeudesta
Vihervasemmisto hyväksyy väkivaltaisiksi tiedettyihin mielenosoituksiin osallistumisen

14 kommenttia:

 1. "Keinoistahan" ne mielellään puhuvat, mutta päämääristä vähemmän, ihan siitäkin syystä etteivät mielenosoittajien keinot yleensäkään valikoidu päämäärien mukaan -- vaan keinot ovat institutionalisoitunutta ilmaisullista käyttäytymistä -- ja myös siitä varsinaisesta syystä, ettei niitä päämääriä useimmissa kysymyksissä oikein kukaan järki-ihminen maapallolla väitä täsmälleen tietävänsä.

  Ei se mielenosoittaminen kuitenkaan mitään holtitonta touhua ole. Kyllä siinä on oma psykologiansa. Keskeistä on se, että jokin joka ajatuksissa jää ideologiselle tai muuten teoreettiselle tasolle, tarvitsee edes jonkinlaisen "todellisuusefektin". Kun ryhdytään toimintaan, todellisuusefektistä tulee totuusefekti, ja usko omaan ajatteluun saa vahvistusta.

  Enpä suosittelisi mitään mielnterveydellistä hoitoa. Onko professorilta ehkä unohtunut, tai jäänyt noteeraamatta, että tällaiset suositukset kuuluivat esimerkiksi N-liiton normaalikäytöntöihin? Ehkä emme kuitenkaan sorru samaan.

  Vasemmiston oma mielisosiologi Hannah Arendt kirjoitti viisaasti myös vallankumouksellisuudesta. Hänen opetuksensa "totalitarismin synnystä" voitaisiin päivittää nykyhetkeen ja todeta, että oho, olemme todellakin nyt taantumassa orwellilaiseen malliin, ja nyt totalitarismiin vajotaan "ihmisarvo- ja -oikeusideologioiden" nimissä.

  VastaaPoista
 2. Eilen oli eräs toinen uutinen ehdotuksesta, jonka järjellisyyttä voi myös kyseenalaistaa.

  Siinä helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok) haluaa lopettaa maidon tarjoamisen kaupungin tiloissa.
  Maitoa ei hänen ehdotuksessaan enää tarjottaisi ruokajuomana kouluissa, päiväkodeissa, ammattioppilaitoksissa eikä muissa yksiköissä.
  Maitotuotteista luopuminen olisi hänen mielestä ilmastoteko. Päästöt vähenevät, jos maidon käyttö vähenee.

  Mikä ihme näitä ihmisiä vaivaa? Alkaako paniikki iskeä, että maailmanloppu tulee vai onko tässäkin vain huomion kipeä ehdotuksen tekijä?
  Itse en aio lopettaa maidon juontia tai maitotuotteiden käytöä enkä suosittele sitä myöskään lapsille.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006251786.html

  VastaaPoista
 3. Jos menisi eduskunnan ekokapinaan mukaan, pyytäisi mikrofonin itselleen, ja julistaisi:"Kaikki tänään paikalla olevat, käsi ylös, jotka lopetatte lomalennot tästä hetkestä eteen päin!" Montahan kättä nousisi?

  Tulee vaan mieleen, miten Iiris Suomela, Sanna Marin... tai oikeastaan vähän kaikki ilmastohuolestujat ovat postailleet lomakuviaan milloin mistäkin päin Tellusta. Pekka Haavisto asuu 500 neliön omakotitalossa puolisonsa kanssa.

  Se on se kaksinaismoralismi pahinta tässä asiassa. Saasteiden vähentäminen - riippumatta siitä minkälaiset ilmastovaikutukset niillä faktisesti on - olisi ihan fiksua itsessään.

  Valtsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, että ilmastonmuutos vie kaiken huomion. Jos katseltaisiin ilmastonvaihtelun käyriä pitkältä aikaväliltä, niin jokainen voisi todeta, että ilmasto on muuttunut aina. Toinen mikä tulisi ymmärtää, että hiilidioksidin määrä on myös lämpömittari. Paljon hiilidioksidia, lämpimämpää. Vähän hiilidioksidia, kylmempää. Kaikilta osin tämä ei mene näin, mutta karkeasti ottaen näin tehdään esim. jäätikön ilmakuplista analyyseja menneistä vusosisadoista ja tuhansista.

   Mutta itse asiaan. Jos tämä kaikki ihmisenergia käytettäisiin saastuttamisen vastustamiseen, luonnonvarojen säästämiseen (=surkeille kertakäyttötuotteille kunnon vero), ympäristön roskaamisen kieltämiseen (muovin järjetön käyttö monissa maissa) jne, niin itsekin voisin antaa hyväksyntäni tälle menolla. Mutta ihmisen aiheuttaman hiilidioksidin kasvun vastustaminen on kyllä älyttömintä mitä keksin. Hiilidioksidi lisää vaan kasvien kasvua ja siten vihreyttä. Kä-sitttäkseni juuri sitä vihreyttä kaivataan. Ja se ihmiskunnan osuus hiilidioksidista. Juuri taidettiin uutisoida, että se on 4% luokkaa.

   Lasteni koulukirjoja selaillessani, en ole yhtään yllättynyt, että uudet sukupolvet ovat kauhuissaan ja se-kaisin. Lähes kaikissa oppiaineissa tavalla tai toisella ilmastonmuutos tungetaan sekaan.

   Poista
  2. Dostojevskin romaanihenkilö kirjassa "Riivaajat" vuodelta 1872 totesi, että kuta punaisempi sosialisti on, sitä raha-ahneempi hän on.

   Poista
 4. Nämä kapinoitsijat toivat mieleeni pari kuranttia ajatusta:
  1. Miten heillä on aikaa luuhailla päivät pitkät mieltä osoittamassa? Ei töissä, ei koulussa, ei missään hyödyllisessä toiminnassa?
  2. Kuka maksaa (no sinällään tyhmä kysymys, veronmaksajahan se, kun se ei ole keneltäkään pois!) aiheutetut vahingot, näiden luusereiden elättämisen jne. kustannukset?
  3. Nämä "kapinoitsijat" lähinnä tuovat mieleen ne vanhat kunnon anarkistit, joiden mielestä on kapinaa kusta housuihin. Tai paskoa, kuten taannoin eräät "kapinoitsijat"

  t. Varakaani

  VastaaPoista
 5. Olisivat kaataneet jääkylmää vettä noiden tientukkijoiden niskaan, olisivat kyllä lähteneet nopsaan pois kun kylmä iskenyt ..

  VastaaPoista
 6. Koulupinnarien liikkeestä eriytyy pian ekoterroristien porukka. Supon paukut tämän tarkkailuun sensuurisähläämisen tilalle.

  VastaaPoista
 7. Media ei tee työtään eli tutkivaa journalismia tästä aiheesta Suomessa näemmä ollenkaan. Extinction Rebellionin taustojen tutkiminen kun ei vaatisi juuri Googlea kummallisempaa työkalua.

  Eräs liikkeen taustahahmoista, Stuart Basden) on kirjoittanut mm. tämän tekstin: https://www.resilience.org/stories/2019-01-16/extinction-rebellion-isnt-about-the-climate/

  Basdenin mukaan on liuta ilmastonmuutosta pahempia ongelmia, kuten valkoinen ylivalta, patriarkaatti, eurosentrismi, heteronormatiivisuus ja luokkahierarkia.

  Huomioita asiasta myös täällä, selvällä suomenkielellä: https://ilmastotiede.wordpress.com/2019/03/28/extinction-rebellion-ilmastotempauksissa-ei-ole-kyse-ilmastosta/

  Aivan peittelemättä ja häpeilemättä ajavat vallankumousta, jolla korvattaisiin nykyiset liberaalit demokratiat äärivasemmistolaisella diktatuurilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä artikkeli Jukka Hankamäeltä: ””Manaaja”-elokuvan ilmastopoliittinen jatko-osa”,
   http://jukkahankamaki.blogspot.com/2019/09/manaaja-elokuvan-ilmastopoliittinen.html

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 8. On esitetty, että elämme maailmankaikkeudessa, joka itse asiassa on tietokonesimulaatio

  https://www.vox.com/future-perfect/2019/4/10/18275618/simulation-hypothesis-matrix-rizwan-virk

  https://www.amazon.com/Simulation-Hypothesis-Computer-Scientist-Quantum-ebook/dp/B07M81F1KG

  Jos näin on, olisi varmaan aika katkaista virta universumpeliä pyörittävästä ihmelaitteesta. Eli mitä tämän pallon kanssa pelehtimään, pelastetaan koko universum!

  Naks!

  VastaaPoista
 9. Ilmasto on ihmisen olemassa olon aikana muuttunut jatkuvasti. Ja tulee muuttumaan jatkossakin.

  Tämä ilmastohype on taistelua tuulimyllyjä vastaan. Väistämättömän vastustamisen sijaan resurssit kannattaisi laittaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Sopeutuminen on kuitenkin edessä ennen pitkää - haluttiin sitä julkisesti myöntää tai ei.

  VastaaPoista
 10. Toinen komm.
  Lukusuositus: US Puheenvuoro eilen: Päivikki Karhula: Greta ja ilmastohätätila.
  Lukusuositusta tukee se, että kommentteihin usarissa ei näyttänyt olevan.

  VastaaPoista
 11. Tästähän siinä elokapinassa on kyse.
  Ei liity mitenkään ilmastoon, vaan jonkunlaista vallankumousta koitetaan järjestellä.

  https://ilmastotiede.wordpress.com/2019/03/28/extinction-rebellion-ilmastotempauksissa-ei-ole-kyse-ilmastosta/

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!