torstai 19. syyskuuta 2019

Kaupungin vuokra-asunnoista ja sosialismin kirouksesta

Pari päivää sitten nimimerkillä kirjoittanut helsinkiläinen ihmetteli sitä, kuinka hyvätuloiset ihmiset asuvat kaupungin tukemissa halvoissa vuokra-asunnoissa samalla kun vähävaraiset joutuvat jonottamaan niihin.

Kirjoituksessaan hän totesi, että "lähinnä minua kiinnostaisi ­tietää, maksammeko me helsinkiläiset veronmaksajat näiden hyvätuloisten halpaa asumista". Vastaus on tietenkin, että kukapa muukaan sen maksaisi.

Kirjoituksen jälkeen on syntynyt kovasti keskustelua siitä, että voiko ihmisiä häätää kotoaan. Ja tulipa tänä aamuna esille myös kaupungin vuokra-asunnon siirtäminen yhdeltä varakkaalta toiselle. Samaan aikaan toinen ja kolmas - molemmat köyhiä - kertoi joutuneensa olemaan pitkään asuntojonossa.

Tähän kaikkeen totean, että meillä on nyt nähtävillä ja elävästi käsillä osa sitä logiikkaa, minkä takia sosialismi ei toimi. Eli minkä takia hyvää tarkoittavat veronmaksajien tuet niin usein johtavat väärinkäytöksiin ja tehottomuuteen.

Tuo ongelma on se sama, mikä tekee markkinataloudesta ylivoimaisen suunnitelmatalouteen verrattuna. Siis yksinkertaisesti ihmisten taipumus ajatella ensisijaisesti itsensä ja läheistensä parasta.

Tuo taipumus saa yrittäjän yrittämään parastaan liiketoiminnan jatkumiseksi ja työntekijän ahkeroimaan edetäkseen urallaan. Mutta myös veronmaksajien piikkiin annettavien tukien vääristävään vaikutukseen.

Itse tarjoaisin tässä tilanteessa ratkaisuksi kaupungin vuokra-asunnoista luopumista ja niiden myymistä pois. Sen jälkeen voitaisiin - jos niin haluttaisiin - tukea ihmisten asumista pelkästään suoralla tulotasoon sidotulla asumistuella, joka määrältään ei johtaisi kannustinloukkuihin ja jonka saisi käyttää hyväkseen hankkiessaan asuntoja vapailta markkinoilta.

Tähän on vielä lisättävä, että samalla kaupungin olisi purettava toinen sosialistinen elementti eli nihkeä kaavoituspolitiikka. Näin tarjolla olevien asuntojen määrä nousisi tarpeen mukaiseksi, eikä tuen vaikutus vuokratasoon nousisi kohtuuttoman suureksi - kuten sen kävisi tilanteessa, jossa asunnoista on pulaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kuinka sosialismi lisääntyy suomalaisessa yhteiskunnassa
Käytännön sosialismia
Onko suomalainen sisimmässään sosialisti?

8 kommenttia:

 1. Eikös se kuuluisin kaupungin vuokrakämpässä asustelija ollut Paavo Arhinmäki? En hämmästyisi, vaikka suuri osa kaupungin virkamiehistöstäkin olisi saanut itsensä jotenkin junailtua kyseisen edun piiriin.

  Perustuslain pykälän sanamuotoa, jossa kirjataan jokaiselle oikeus valita oma asuinpaikkansa on jostain syystä tulkittu pätevän myös siinä tapauksessa ettei ihmisellä ole siihen varaa. Tämähän ei suinkaan ole lainkohdan tarkoitus vaan se, että ihmistä ei saa estää asumasta siellä missä haluaa ja kykenee. Sosialistisessa Suomessahan sanan "oikeus" tulkitaan tarkoittavan samaa kuin "jakamaton etu" sen sijaan ettei asiaa ole erikseen kielletty

  Professori esittää ainoan oikean ratkaisun ongelmaan, eli siirtymisen KELAn yleiseen asumistukeen jossa ei saa olla mitään aluekohtaisia korotuksia. Tämän jälkeen on jokaisen oma valinta kuinka paljon käytettävissä olevista varoistaan haluaa kuluttaa asumiseen.

  Ja ennenkaikkea missä.

  VastaaPoista
 2. Professori kirjoitti:

  "Ja tulipa tänä aamuna esille myös kaupungin vuokra-asunnon siirtäminen yhdeltä varakkaalta toiselle."

  Voi kysyä kuinka paljon tässä kaikessa on mukana "hyvä veli"- tai "hyvä sisko"-järjestelmä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tässä maassa on niin paljon ns piilokorruptiota.

   Poista
 3. Ihmistä ei tarvitse "häätää kotoaan", jos vuokra sidotaan tuloihin, eli jos ihmisen tulot ajan kuluessa kasvavat, hänen vuokransa nousee vastaavasti. Tätähän ehdotti joku Kokoomuksen poliitikko Hesarin jutussa. Siten kasvaneilla vuokratuloilla kaupunki voisi rakentaa lisää vuokra-asuntoja vähävaraisille. Ei hassumpi ajatus, ainakaan teoriassa, vaikka kai tuostakin jokin sudenkuoppa löytyy.

  VastaaPoista
 4. Se on lopulta aika vähän kuinka paljon tsadilaiset tukevat/maksavat toiste suomalaisten asumista. Nämä kun pahukkeri sentään maksavat kuitenkin sen vuokran itse. Enemmän olisin huolissani ja pitäisin ääntä näistä "äänettömistä" yhtiömiehistä joiden kaikki kulut maksetaan siitä yhteisestä kukkarosta saamatta tai varsinkaan vaatimatta mitään tilalle. Nääs ne "paperittomat" eli oikeaasti laittomat asujat ja olijat.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisää on tulossa, Yle tänään:

   "Kreikan saarilla pakolaisleirit ovat ratkeamispisteessä: Ihmisiä nukkuu taivasalla ja pulaa on kaikesta"
   Elokuussa Turkista tuli lähes 8 000 pakolaista ja siirtolaista Kreikan saarille. Tulijoiden määrä on voimakkaassa kasvussa.

   https://yle.fi/uutiset/3-10976991

   Poista
  2. Pahalta näyttää, ja meillä vielä vallassa vastuuttomat maailmanhalaajat Rinteen ja Ohisalon johdolla. Vuoden 2015 painajainen voi toistua, kun nuo alkavat jakaa taakkaa.
   Miksi muuten kaikki puhuvat nykyään taakasta, miksi kukaan ei enää puhu rikkaudesta ?
   Missä ovat moniosaajat ja akavalaiset ?

   Poista
 5. Missä ovat moniosaajat ja akavalaiset ? Ne on kuule edelleen siellä suvakkien utopioissa jossa ne on aina olleet.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!