maanantai 29. toukokuuta 2017

Korruption korjaamisellakin on seurauksensa

Korruptio on yksi pahimmista toimivan yhteiskunnan esteistä. Niinpä erilaiset maiden hyvinvointiin tai muuhun sellaiseen perustavat listaukset sijoittavat valtiot pääpiirteissään samanlaiseen järjestykseen kuin niiden käänteinen korruptoituneisuuslistaus.

Korruptiota torjutaan ympäri maailmaa aktiivisesti. Siitä huolimatta sen seuraukset ovat jääneet vähälle huomiolle.

Uusimmassa Science-lehdessä kerrottiin kahdesta korruptionvastaisten toimenpiteiden seurauksia selvittäneestä tutkimuksesta. Niistä ensimmäisessä selvitettiin mitä siitä seurasi, kun amerikkalaisessa vähäosaisten avustusohjelmassa ryhdyttiin valvomaan tukiseteleillä ostettujen tavaroiden hintoja.

Oli nimittäin käynyt ilmi, että siellä, missä tukiseteleitä jaettiin oli kauppiaiden piirissä syntynyt kaksihintajärjestelmä, jossa setelillä ostetun tuotteen hinta oli 50% kalliimpi rahalla ostettuun verrattuna. Avunsaajille asialla ei ollut merkitystä, koska seteli oikeutti tiettyyn ruoka-annokseen, jonka kauppias sitten laskutti USA:n valtiolta.

Kaksihintajärjestelmän selvittyä hintoja ryhdyttiin seuraamaan rakentamalla sähköinen laskutusjärjestelmä, joka mahdollisti hintojen seurannan. Lopputuloksena maksutapojen välinen hintaero katosi.

Mutta monin paikoin kaupoista katosivat myös tukisetelillä hankittavaksi hyväksyttävät terveelliset elintarvikkeet. Näin siksi, ettei niiden tavanomainen kaupankäynti ollut kannattavaa ilman setelistä saatavaa ylihintaa.

Niissä kaupoissa, joissa setelituotteita jäi saataville, oli niiden hintaa nostettu keskimäärin yhdeksällä prosentilla. Näin noiden tavaroiden kauppa jäi kannattavaksi.

Lopputuloksena korruption kitkemisen seurauksena terveellisten elintarvikkeiden hankkimisesta tuli vaikeampaa tai ainakin kalliimpaa kaikille köyhien asuttamien kaupunginosien asukkaille.

* * *

Toinen lehden esimerkki kertoi romanialaisten koulujen päättökokeesta, joihin järjestettiin videovalvonta huijaamisen estämiseksi. Lisäksi koevilpistä säädettiin aiempaa kovemmat rangaistukset niin oppilaille kuin lahjuksia ottaneille opettajillekin.

Muutokset toimivat, sillä kameroiden saapumisen yhteydessä testitulokset putosivat merkittävästi. Tulokset kuitenkin putosivat enemmän köyhien kuin vauraiden lasten kohdalla.

Tutkimuksen tekijän mukaan yksi syy sille oli se, että kollektiivisesta järjestelmän huijaamisesta luopumisen jälkeen vauraat oppilaat saattoivat vielä lahjoa yksittäisiä opettajia antamaan parempia pisteitä. Lopputuloksena köyhien nuorten osuus korkeatasoisiin yliopistoihin päässeistä putosi enemmän kuin rikkaiden kakaroiden. Näin yhteiskunnan meritokraattinen kierto heikkeni.

* * *

Edellä mainituista esimerkeistä opimme ennen kaikkea sen, että korruption kitkemiselläkin on arvaamattomat seurauksensa. Siksi toimenpiteet kannattaa suunnitella katsoen asioita monelta kantilta, jotta vältyttäisiin ei-toivotuilta seurauksilta.

Toinen mielenkiintoinen seikka koskee sitä, kuinka ihmiset löytävät omalta kannaltaan tarkoituksenmukaisia toimintatapoja myös huijaamisessa. Kuten tavataan sanoa: tilaisuus tekee varkaan. Näin kävi niin kaksihintajärjestelmän kehittäneille amerikkalaisille kauppiaille kuin romanialaisille oppilailtaan lahjuksia vastaanottaville opettajillekin.

Erilaisten selvitysten mukaan Suomessa ei juuri ole korruptiota. Lienee kuitenkin selvää, että myös suomalaiset löytävät erilaisissa tilanteissa tarkoituksenmukaisia toimintatapoja riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta.

Yhden esimerkin saimme juuri kuluneella viikolla, kun kävi ilmi, että Lahdessa oli opittu käyttämään vastaanottokeskuksissa tarjolla ollutta ilmaista työvoimaa lisäämään yrityksen kannattavuutta ja ajan myötä myös kilpailukykyä. Olisi hyvä tietää mitä siitä seuraa, kun turvapaikanhakijoiden työharjoitteluita ryhdytään Lahden tapahtumien seurauksena kontrolloimaan aiempaa paremmin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä
Vihreää kielipeliä
Verovaroin tuettua väkivaltaa ja lahjontaa

12 kommenttia:

 1. ”Saksan hallinnon tietovuoto: 6,6 miljoonaa ei-valkoista odottavat pääsyä Eurooppaan!

  Saksalainen Bild-lehti väittää nähneensä Saksan hallituksen salaisen raportin, jonka mukaan jopa 6,6 miljoonaa ”turvapaikanhakijaa” odottelee pääsyä Eurooppaan! Valtava ihmismassa odottelee lähtöasemissa pääsääntöisesti Jordanian, Pohjois-Afrikan ja Turkin alueella.

  Saksan tiedustelupalvelun tekemä raportti kertookin karua kieltä. Määrä on noussut valtavasti suhteellisen lyhyessä ajassa, koska Tammikuussa luku oli vielä 5,9 miljoona, kun nyt se on noussut 6,6 miljoonaan. Raportin mukaan Balkanin alueella olisi tällä hetkellä jumissa yli 70 000 turvapaikanhakijaa…”, http://magneettimedia.com/saksan-hallinnon-tietovuoto-66-miljoonaa-ei-valkoista-odottavat-paasya-eurooppaan/

  Mitä tekevät ne EU-diktatuuriin alistettut maat, joissa on Brysselin korruptoimat johtavat poliitikot – toisin kuin esim. Puolassa ja Unkarissa?

  Vuodelta 1995 peräisin olevan Barcelonan sopimuksen mukaisesti EU takaa yhdeksälle muslimimaalle paitsi mm. vapaakauppa-alueen myös VAPAAN IHMISTEN LIIKKUMISEN Euroopan Unioniin, ”The Barcelona Declaration – Euro Mediterranean – EU’s dirty secret”, http://balder.org/avisartikler/Barcelona-Declaration-Euro-Mediterranean-English.php

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä sovi unohtaa myöskään Kalergi-suunnitelmaa eurooppalaisten tuhoamiseksi maahantunkeutuja-invaasion alle: "Euroopan väestö vaihdetaan", http://kalergisuunnitelma.blogspot.fi/2009/11/kreivi-kalergin-suunnitelma.html

   Nytkin rikollisia vallanpitäjiä tukeva valta-VALE-media VALEHTELEE VAIKENEMALLA kansalaisille erittäin tärkeästä asiasta.

   Poista
 2. "Pian sinäkin näet, millaisia sidonnaisuuksia kuntasi päättäjillä on – Piilokorruption tutkija pitää tervetulleena: "Voi puhdistaa ilmaa"

  http://yle.fi/uutiset/3-9605714

  Valitettavasti se kokoomuksen lempilapsi,
  hallintorekisteri-laki tuli voimaan kun persut käänsi takkia. Mistähän se oikein johtu?

  VastaaPoista
 3. Olipa kerran tarina, jossa epäiltiin PÄÄministerin ja Katera Steelin suhmuroinnista. Ja taas "syyttömät" kärsii...voi, voi:

  "Ylen uutisjohtaja Atte Jääskeläinen jättää Yleisradion"

  http://yle.fi/uutiset/3-9637513

  VastaaPoista
 4. Valo ry:ltä peritään 2,6milj. ja
  Olympiakomitealta vuosi sitten liki puoli miljoonaa.
  Mitä nämäkin aikuisten oikeasti oikein touhuaa?

  "Urheilun kattojärjestö käytti valtionavustuksia väärin: "Tänä päivänä käytännöt voivat olla toisia"

  "– Opetus- ja kulttuuriministeriö on omalta osaltaan käynnistänyt toimet avustusjärjestelmän kehittämiseksi."

  http://yle.fi/urheilu/3-9637433

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://yle.fi/urheilu/3-9637370

   Poista
  2. Ylen artikkeli kertoo järkyttävällä tavalla miten valtion rahaa käytetään.
   Onko kyseessä suhmurointia, korruptiota tai hyvä veli kerhoa vai mitä, jätän lukijan arvioitavaksi.
   Ja Suomi on täynnä erilaisia yhdistyksiä, joita tuetaan yhteiskunnan varoista!

   "Murskaava raportti liikuntarahojen käytöstä – Olympiakomitean uusi pomo järkyttyi kuultuaan miljoonaperinnästä"

   http://yle.fi/urheilu/3-9640248

   Poista
  3. "Jälleen uusi karhukirje – valtio vaatii 500 000 euroa takaisin liikuntasäätiöltä"

   "Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likesin on palautettava valtiolle yli puoli miljoonaa euroa valtionavustuksia. Säätiöllä on kuukausi aikaa toimittaa vastine tai maksaa rahat vapaaehtoisesti."

   https://yle.fi/urheilu/3-9657362

   Poista
 5. "käyttämään vastaanottokeskuksissa tarjolla ollutta ilmaista työvoimaa lisäämään yrityksen kannattavuutta ja ajan myötä myös kilpailukykyä"
  Tätä on paljon uutisoitu ja kauhisteltu. Missään lehdessä en ole nähnyt vertailua tai rinnakkain esitettynä työvoimaviranomaisten yrityksille osoittaman työvoiman ja näiden uutisen vierastyöläisten asemaa. Olisko vaikka työttömän pakko mennä ilmaiseksi tai kahdeksalla eurolla ja toinen saa mennä jos haluaa ja saa ehkä pitää juomarahat tai saa jonkin muun näkymättömän korvauksen.

  VastaaPoista
 6. Minun mielestäni vaaliehdokkaiden taloudellinen tukeminen on vain korruptiota, ei mitään muuta.

  VastaaPoista
 7. Suomalaisilla taisi tuossa Lahden tapauksessa olla vain maksajan osa. :(

  VastaaPoista
 8. Hirvittää ajatuskin, että tällaisille Lahden tapauksen tapaisille yrityksille annettaisiin oikeus sopia (=sanella) itse paikallisesti työehdot...

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!