lauantai 27. toukokuuta 2017

Nigerialaiskertomuksen todennäköisyydestä

Helsingin Sanomat tarjosi lukijoilleen tänä aamuna esimerkin niistä ongelmista, joihin Maahanmuuttovirasto törmää tutkiessaan Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden tarinoita. Jutussa kerrottiin raskaana olevasta homoseksuaalista nigerialaisnaista, joka oman kertomuksensa mukaan pakeni tapetun tyttöystävänsä isää, koska tämä oli seurannut häntä jopa maan pääkaupunkiin Lagosiin, minne hän oli paennut ihmisoikeusjärjestön hoiviin. Matkalla pääkaupunkiin nainen oli kertomansa mukaan tullut yhden raiskauskerran seurauksena raskaaksi.

HS:n jutun mukaan naisen puhuttelussa oli tulkkausvaikeuksia, mutta ne koskivat lähinnä sitä, miten nainen oli kokenut lesboutensa vaikutukset jokapäiväiseen elämäänsä homoseksuaalisuuteen vihamielisesti suhtautuvassa Nigeriassa. Edelle lyhentämääni tarinaan ne eivät vaikuttaneet, joten tarkastelkaamme tarinan kiistattoman osan uskottavuutta.

Tarinassa on minun nähdäkseni useita äärimmäisen epätodennäköisiä väitteitä. Niistä ensimmäinen koskee väitetyn tyttöystävän isää: kuinka todennäköistä on, että tyttärensä juuri menettänyt mies haluaisi murhata tämän lesboystävän niin innokkaasti, että seuraisi tätä jopa maan pääkaupunkiin Lagosiin ja muodostaisi tälle kuolemanvaaran siellä. Eikö olisi luontevampaa, että miehen mahdollinen viha kohdistuisi pikemminkin tyttärensä lynkkaajiin?

Toinen epätodennäköinen väite on se, että tyttöystävän isä pystyisi selvittämään naisen oleskelupaikan ihmisoikeusjärjestön suojissa peräti 21 miljoonan asukkaan suurkaupungissa.  Tai vaihtoehtoisesti, ellei mies pystynyt selvittämään naisen olinpaikkaa, että nainen saisi Lagosin kaltaisessa suurkaupungissa tietoonsa miehen aikomukset niin suurella varmuudella, ettei uskoisi olevansa turvassa edes järjestön suojissa.

Kolmas varsin epätodennäköinen kertomuksen osa koskee raskauden alkamista raiskauksen seurauksena. Raskaaksi tuleminen yhden yhdynnän perusteella ei tietenkään ole mahdotonta, mutta melko epätodennäköistä se on: tämän lähteen mukaan terveellä 30-vuotiaalla naisella on 20 prosentin todennäköisyys tulla raskaaksi kerran kuukaudessa.

Koska Suomeen pyrkii vuosittain tuhansia kehitysmaalaisia, joutuvat viranomaiset toimimaan todennäköisyyksien maailmassa. Päätöksen ratkaisee se, onko turvapaikanhakijan kertomus todennäköisesti totta tai valhetta.

Nyt HS:n meille esittämässä tapauksessa tarina on nähdäkseni äärimmäisen epätodennäköinen pelkästään edelle kirjoittamieni seikkojen perusteella: lopullinen todennäköisyyshän lasketaan kertomalla tyttöystävän isän murhanhimon ajaman toiminnan todennäköisyys naisen löytämisen/tiedonsaamisen todennäköisyydellä ja tämä tulo edelleen yhdellä raiskauksella raskaaksi tulemisen todennäköisyydellä.

Jos niistä ensimmäisen todennäköisyydeksi arvioidaan (nähdäkseni varsin optimistisesti) vaikkapa 10 prosentiksi, toinen niin ikään (optimistisesti) 10 prosentiksi ja kolmas 20 prosentiksi, saadaan tarinan tämän osan todennäköisyydeksi kaksi promillea. Sellainen kertomus ei ole uskottava.

HS kuitenkin toteaa, että päätöksessä olisi ratkaisevana yksityiskohtana pidetty sitä, ettei lesboudesta olisi naisen mukaan ollut ollut haittaa päivittäisessä elämässä. Ja että juuri tässä asiassa olisi ollut tulkkausvirheitä. Minusta asialla ei pitäisi merkitystä tilanteessa, jossa koko muukin tarina on erittäin epätodennäköinen.

* * *

Yleisellä tasolla voidaan todeta, että koska turvapaikanhakijoissa on sekä aidosti hätää ja vainoa paenneita sekä elintasopakolaisuuteen tähtääviä joutuu Maahanmuuttovirasto toimimaan todennäköisyyksien varassa. Siksi se tarkastelee hakemuksia yksilöllisesti päästäkseen selvyyteen niiden uskottavuudesta eli paikkansapitämisen todennäköisyydestä.

Tästä seuraa se epämiellyttävä tosiasia, että suurilla luvuilla pelatessa epätodennäköinenkin muuttuu vääjäämättömäksi. Siihen perustuu esimerkiksi veikkaus: vaikka lottovoiton osuminen kohdalle onkin äärimmäisen epätodennäköistä, silti Suomessa juhlitaan kymmeniä kertoja vuodessa päävoittoa. Ja onpa päävoitto osunut samalle henkilölle kahdestikin.

Tai käyttääksemme nigerialaisnaisen esimerkkiä: jos maahamme saapuu tuhat turvapaikanhakijaa yhtä uskottavalla tarinalla kuin HS:n jutussa, on heistä kahden tarina todennäköisesti totta. Ja heidät käännytetään väärin perustein.

On siis selvää, että Maahanmuuttoviraston todennäköisyyslaskelmat johtavat myös virheisiin: maahan pääsee sisään elintasopakolaisia ja palautettavaksi joutuu aidosti turvapaikkaa tarvitsevia. Koska kykymme elättää heikoilla sopeutumisedellytyksiä varustettuja tulijoita on rajallinen ja tahdomme kuitenkin auttaa hätää kärsiviä ottamalla heitä maahamme, on tämä tosiasia vain hyväksyttävä. Vaihtoehtoja olisivat ainoastaan Suomen sulkeminen kokonaan spontaaneilta turvapaikanhakijoilta tai maamme rajojen avaaminen kaikille halukkaille.

Siksi on järjetöntä, että lehdistömme nostaa kerta toisensa jälkeen esille yksittäistapauksia, jotka sen mielestä vaikuttavat virhepäätöksiltä. Ja vielä paljon omituisempaa on se, etteivät toimittajamme ole nostaneet ainakaan minun silmieni eteen ensimmäistäkään juttua, jossa se päivittelisi sellaista maahanmuuttoviraston päätöstä, jonka perusteella maahan näyttäisi päässeen elintasopakolainen virhearvion perusteella.

Ehkä lehdistöä ei kiinnosta lainkaan sen lukijoiden eli suomalaisten veronmaksajien kohtaama vääryys?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Turvapaikka ehkäisisi laittomaan oleskeluun liittyviä negatiivisia ilmiöitä
Saido Mohamed - vihreä sisarensa edunvalvoja
Kuka valittaisi maahanmuuttoviraston myönteisistä päätöksistä?

18 kommenttia:

 1. Nigerialaiskirjeet, joka tunnetaan myös nigerialaishuijauksena (tai 419-huijauksena tätä huijausta käsittelevän Nigerian rikoslain luvun mukaan) on petos, jolla pyritään keräämään rahaa useimmiten länsimaissa asuvilta ihmisiltä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Nigerialaiskirjeet

  http://www.poliisi.fi/rikokset/huijaukset#Nigerialaiskirjeet ja niihin verrattavat lottovoitot

  VastaaPoista
 2. Itsekin tuli selailtua päivän lehdestä kyseistä artikkelia. "Hyvää" noissa HS:n kirjoituksissa on se, että yhä useammat lopettavat Helsingin Sanomien tilaukset tällaisten juttujen takia. Ainakin allekirjoittaneen tuntemassa työyhteisöpiirissä.

  Meidänkin taloutemme siirtyy, vihdoin viimein, päivittäisestä paperilehden tilauksesta pelkäksi sähköiseksi + viikonloppulehden tilaajaksi. Arkiaamuisin tälläisia "nyyhky propaganda" -uutisia ei jaksaisi edes aloittaa lukea.

  Setarkos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas voi myös kysyä kuinka monta muuta turvallista maata on Nigerian ja Suomen välissä? On se kumma, että arpa osuu taas tänne Pohjolan perukoille...

   Poista
  2. Nigerialaiskirjeet ovat saaneet seurakseen nigerialaistarinat. Jostakin omituisesta syystä Hesari varoittelee edellisistä mutta levittelee jälkimmäisiä, vaikka loppujen lopuksi kyse on samasta asiasta, rahan ottamisesta pois hölmöiltä. Yhden sosiaalituilla elätettävän kokonaiskustannukset lienevät jossakin 600 000 euron yläpuolella, joten mitään pikkurahoja ei tässä tavoitella.

   Poista
  3. Ei enempää eikä vähempää kuin elintason moninkertaistamista. Vaikka täytyy kyllä sanoa, että nigerialaiset työllistyvät ihan oleellisesti paremmin kuin varsinaiset ongelmaryhmät.

   Poista
 3. Hesaria ei ole pitkään aikaan kiinnostanut mitkään suomalaisia koskevat vääryydet. Lehti voisi muuttaa nimensä vaikka tp-hakijoiden julkaisuksi. Mikään valtakunnallinen, objektiivisesti uutisoiva lehti se ei ole ollut enää vuosikausiin.

  VastaaPoista
 4. Ikävää tässä tarinassa on se, että jos se menee läpi niin muodostuu ennakkotapaus.

  Sen jälkeen kaikkien muslimi-maiden homot ja lesbot tulevat tänne ja alkavat vaatia turvapaikka Suomesta.

  Ja se taas johtaa seuraavaan askeleeseen eli kuka tahansa muslimi-maasta tullut voi väittää olevansa hengenvaarassa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

  Siinä ollaankin tilanteessa, jossa Suomen viranomaiset eivät pysty asian todellista laitaa selvittämään. Mitä sen jälkeen tehdään? Kaikki sisään vai kaikki ulos?

  Muistaankseni myös Venäjältä on tullut uutisia missä sateenkaari-ihmisiä on vainottu.
  Pitääkö kaikki Venäläisetkin ottaa tänne?

  VastaaPoista
 5. Tavallaan HS kirjoitusta voi kiittää tänään.

  Sehän kertoo siitä epätoivosta mitä ulkomaiden ihmiset kokevat elämässään, että keinolla millä hyvänsä tulisi elanto itselle ja lapsilleen hankkia.

  Se, että tullaan Eurooppaan ja Pohjoismaihin, kertoo meidän hyvästä tilanteestamme ja elintasosta, joka on itse työllä saavutettu.
  Se työ on kuitenkin tehty meitä varten ei muita varten.

  On tiedossa, että maailmassa on miljardeja ihmisiä ja kaikkien siirtäminen korkeamman elintason maihin ei ole mahdollista.

  Tätä kuitenkin yrittävät kehitysmaiden "kerma". Tavat ja keinot vaan ovat väärät.

  Jotenkin muuten maapallon ihmisten toimeentulo ja ongelmat pitää ratkaista kuin siirtelemällä väkeä maasta toiseen.

  Olisiko Nigeriassakin jo ongelmana väestön määrä? Ratkaistaanko se sodalla vai syntyvyyden säännöstelyllä? Aloittaisin jälkimmäisellä, heidän omassa maassaan.

  Kirjoitus jotenkin kertoo siitäkin, että epätoivo ja keinot kovenevat.
  Valitettavasti meidän suomalaisten täytyy hädänalaistenkin ihmisten edessä ottaa järki käteen ja tunnustaa tosiasiat.

  Emme voi pelastaa koko maailmaa joten kovenevien keinojen edessä täytyy vastata samassa suhteessa, suomalaisten ja Suomen tulevaisuuden vuoksi.

  VastaaPoista
 6. Hesarin turvapaikkajutut eivät täytä toimittajatyön objektiivisuusvaatimusta alkuunkaan. En tuohon tämän päivän juttuunkaan usko lainkaan.

  Setä Topelius pyörähtäisi kateellisena haudassa, jos lukisi Hesarin turvapaikkajuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bilderberg-Erkon Brysselin Pravda tukee propagandallaan Bilderberg-agendan toteuttamista, johon kuuluu mm. kansallisvaltioiden ja kansallisuuksien tuhoaminen - mm. väestönvaidolla/monikulttuurilla.
   Erkko kävi kuulemassa ohjeistusta Bilderberg-kokouksessa ja hänen jälkeensä monet lehden päätoimittajat ovat käyneet siellä kuulemassa ohjeistusta propagandan suoltamiseen.
   Daniel Estulinin mukaan (The True Story of the Bilderberg Group) "Laajalevikkisimpien lehtien päätoimittajat ja pulitzer-palkitut
   luottotoimittajat eivät istu Bilderberg-kokouksissa hankkimassa
   aineistoa kriittisiin artikkeleihin, vaan he ovat paikalla
   varmistamassa, että kokouksissa päätettyjä agendoja aletaan myydä
   lehtien palstoilla kansalle. Bilderberg-ryhmä esimerkiksi valitsee,
   kenet se haluaa nähdä seuraavana EU:n tai USA:n presidenttinä tai
   Saksan liittokanslerina..."

   Poista
 7. "Yhtä työpaikkaa voi hakea jopa tuhansia hakijoita" – Keniassa kytee nuorisotyöttömyyden ruutitynnyri"

  "Epäonnistuminen nuorisotyöttömyyden hoidossa voi heijastua lähivuosikymmeniä Eurooppaan ja aina Suomeen asti. Kenian työttömistä 80 prosenttia on alle 35-vuotiaita."

  http://yle.fi/uutiset/3-9603923

  Tämä kertoo sen tosiasian mistä kenkä puristaa. Ihmisillä on kotiseudulla ongelmia joten lähdetään leveämmän leivän perään.
  Nämä ihmiset eivät kuitenkaan ole oikeutettuja turvapaikkaan. Se tulee ymmärtää ja hyväksyä myös täällä Suomessa, oli tarina sitten nigerialainen, kenialainen tai mikä muu hyvänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Työperäiselle maahanmuutolle on omat reittinsä.

   Poista
 8. Näinhän sitä kirjoitetaan toisaalla:

  https://beta.oikeamedia.com/o1-16104

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin ihmiset maksavat maltaita salakuljettajille, jotta pääsevät veneisiin ja pois Libyan maaperältä.

   Ja sitten EU:n sekä erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen laivat hoitavat kuljetuksen turvallisesti Italiaan.

   On järjetöntä touhua mutta joku siitä Euroopassakin hyötyy ja suuresti!

   Poista
 9. Nigerian pääkaupunki jo 25 vuotta sitten Abuja, siirrettiin Lagosista tuonne pohjoiseen kun siellä muslimienemmistö. Mutta mitäpä faktoista kun story on hyvä. hesari luottaa sokeasti uhrin sanomisiin ja maantiede nyt on vaan maantiedettä. Kunhan Turkua ei Suomen pääkaupungiksi mainita.
  tira+

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virhe taisi kyllä olla minun, ei Hesarin. Se ei kuitenkaan muuta itse asiaa oleellisesti, sillä Abujassa oli jo vuonna 2005 2,5 miljoonaa ihmistä, nyt varmasti paljon enemmän. Ei sieltäkään kukaan löydä piilossa olevaa ihmistä, ellei hän halua itseään löydettävän.

   Poista
 10. "Yritykset myyvät venäjänkielisille valmennusta turvapaikanhakuun – "Uzbekistanilainen homo vaatii vähemmän paperityötä kuin ukrainalainen baptisti"

  "Palvelujen hinnat vaihtelevat 2 000 ja 10 000 euron välillä. Maahanmuuttoviraston tiedossa ei ole, että Suomeen tulleet turvapaikanhakijat olisivat ostaneet palveluja."

  http://yle.fi/uutiset/3-9640812

  On siinä Migrillä haastetta...

  VastaaPoista
 11. Äärivasemmiston visiot sallituista maahanmuuton perusteista ovat muutenkin täysin käsittämättömiä, jos niiden implikaatiot kirjoittaa auki, mitä asianosaiset eivät luonnollisesti koskaan tee, koska ideana on pelkkä ad hoc -hyvemainostus yksittäisten anekdoottien pohjalta.

  Asuinpaikan Suomestahan pitäisi irrota mm. Afganistanin tai Irakin kansalaisuudella (n. 30 miljoonaa ihmistä kummassakin), olemalla homoseksuaali Venäjällä, jossain vanhoillisessa kolmannen maailman valtiossa tai ehkäpä kenties jopa missä hyvänsä maassa, missä ei tunneta homoavioliittoa (en osaa edes arvioida lukumääriä, koskenee tämäkin kymmeniä ellei satoja miljoonia ihmisiä). Hesarillehan nyt ei tarvitse osoittaa edes mitään aitoa vainoa, pelkkä teoreettinen mahdollisuus riittää. Ja tietysti tämä toteutuu missä hyvänsä sisällissodassa tai sitä lähestyvässä maassa, jossa kuka hyvänsä on toisen osapuolen (tai -puolien) vainoama ja siten pelastettava omalta yhteiskunnaltaan.

  Kova totuus on tietysti se, että vaikka ihan kaikki mainitut ihmiset kokisivat aitoa vainoakin, niin kykymme auttaa on silti rajallinen ja kärsimämme negatiiviset vaikutukset jokseenkin samat tästä huolimatta, mistä syystä siedettävälle määrälle pitää asettaa yläraja. Mikä ei tietysti fundamentalisteilta onnistu koskaan.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!