Optimistiväite perustunee siihen, ettei kukaan muu ole vielä ennustanut Suomelle näin nopeaa talouskasvua vuonna 2017. Vähiten kasvuun uskovat valtiovarainministeriön ekonomistit, jotka arvelivat vajaa kuukausi sitten kasvunopeudeksi vain 1,2 prosenttia. Puoli vuotta sitten se oli vieläkin pessimistisempi arvellen kasvun jäävän alle prosenttiin.
On ollut huvittavaa seurata ekonomistien ennustelua. Suomen talouden toteutunut kasvuvauhtihan on viimeisten tilastojen mukaan jo 2,8 prosenttia, joten edes OP-ryhmän ennustetta ei voi mitenkään pitää optimistisena. Niinpä veikkaan, että jatkossa kuulemme ekonomistiemme suusta vieläkin positiivisempia arvauksia.
Sinänsä Suomen talouden piristymistä ei ole ollut vaikea ennustaa. Siitä esimerkkinä kirjoitin puoli vuotta sitten, että Suomen talouskasvu on vuosina 2017-2021 vähintään kaksi prosenttia vuodessa eli "yhteensä yli 10 prosenttia - ja todennäköisesti jopa merkittävästi nopeampaa".
Olenko nyt siis suuri talousguru? Vai olenko kerrassaan onnekas vastarannan kiiski? Vai mistä tässä on kysymys?
Oma ennusteeni perustui sille yksinkertaiselle tosiasialle, että Suomen talous on kansainvälisessä vertailussa pieni ja vientivetoinen, joten sen nousut ja laskut ovat rakenteellisten syiden takia muuta maailmaa jyrkempiä. Asian vahvistaa Suomen talouden viime vuosikymmenten historia.
Tämänkään kirjoituksen tarkoituksena ei ole oikeasti testata omaa ennustuskykyäni vaan demonstroida sitä, kuinka turhia prosentin kymmenyksinä annetut ekonomistien talousennusteet todellisuudessa ovat. Tosin sen ymmärtämiseen taitaisi riittää jo sekin, että OP-ryhmän ennuste on kaksinkertainen verrattuna VM:n vastaavaan. Jälkimmäisen pessimismiin lienevät vaikuttaneet hallituksen tarpeet, joiden takia tieteellinen puolueettomuus on saanut väistyä politiikan tieltä.
Mitä tästä kaikesta opimme? Ainakin sen, että vaikka ekonomistien ennusteet eivät olekaan tieteellisen tarkkoja, ovat ne kuitenkin mainiota asiaviihdettä. Ja kansahan tarvitsee leipää ja sirkushuveja, joten nautitaan niistä nyt, kun kesäsäätkin ovat saapuneet ja talous kasvaa kohisten.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Professori on niin diplomaattinen :)
VastaaPoista"Jälkimmäisen pessimismiin lienevät vaikuttaneet hallituksen tarpeet, joiden takia tieteellinen puolueettomuus on saanut väistyä politiikan tieltä."
EK:lla on tarve ja "oma lehmä ojassa" tässä asiassa joten tottakai hallitus ja valtiovarainministeri Orpo etunenässä ajavat kavereiden etua.
Pitää turvata omistajien voitot ja johtajien bonukset.
Niitähän ei missään nimessä saa vaarantaa työntekijöiden palkoilla, vielä vähemmän palkankorotuksilla.
Tulemme siis taas näkemään krokotiilinkyyneleitä ja itkuvirsiä kun EK edustajat pääsevät median eteen.
Sitä teatteria meille esitetään koko kesä ja syksy.
Eihän hallitus "kyennyt" puoliväliriihessä edes yritystukien minkäänlaiseen karsimiseen vaikka se tutkimusten ja jopa yrittäjien mielestä olisi perusteltua.
http://www.ksml.fi/kotimaa/Orpo-ajaa-lähes-nollalinjaa-syksyn-palkkaneuvotteluihin/988513
"Ennustuksissa" on kyse ainoastaan Tilastokeskukselta tms saatujen toteutuneen bruttokaupankäynnin lukujen extrapoloinnista tulevaisuuteen. Talous"tieteilijät" ovat kehittäneet omat extrapolointikaavansa talouteen huomioiden kertoimilla ostopäälliköiltä/kansalaisilta saatujen kyselyjen tuloksia, huomioiden kertoimilla työmarkkinakentän tilanteen, hallituksen investointipäätökset, ym ym.
VastaaPoistaEli taloustiede on yksinkertaista tilastomatematiikkaa. Itse en usko kuin muutaman kuukauden ennustuksiin. Hieno kuvaus/animaatio, miten talouskone toimii, löytyy YouTubesta tai Googlesta hakusanalla "How Economic Machine Works".
Setarkos
Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan VM ei ole säännöllisesti yli- tai aliarvioinut kansantalouden kehitystä. Ei VM ole muita ennustajia huonompi tai parempi.
VastaaPoista