maanantai 26. lokakuuta 2015

Tynkkynen ulos, entä sitten?

Suomen Uutiset pudotti tänä aamuna poliittisen pommin. Sen mukaan Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen on erotettu puolueestaan. Syynä on hänen toimintansa ns. tuuletuskokouksen järjestämiseksi. Tarkalleen ottaen erottamisen syyksi on eritelty nimilistan kerääminen kokouksen järjestämistä kannattavista henkilöistä.

Tynkkysen erottaminen perustuu lehden mukaan siihen, että nimien keruu ja niiden käsittely loukkasivat lakia. Ottaen huomioon Tynkkysen aseman puolueen johtotehtävissä on tekoa lehden mukaan pidettävä erityisen moitittavana. Ja siksi hänet siis erotetaan.

Tynkkynen on puolueessaan edustanut maahanmuuttokriittisen siiven kiihkeätä osaa. Taustaltaan hän on kuitenkin arvokonservatiivisessa puolueessaan varsin erikoinen persoona: tositv-tähti ja biseksuaali.

Tynkkysen kohdalla arvokonservatiivisuuteen viittaa miehen uskovaisuus. Erottaminen puolueesta herättää kuitenkin kysymyksen siitä, kuinka suuri osa Tynkkysen biseksuaalisuudella on katolisen puheenjohtajan Timo Soinin johtaman puolueen päätöksessä erottaa tämä.

En tarkoita, että erottamisen syynä olisi varsinaisesti jokin muu kuin julkisuuteen ilmoitettu, mutta pidän mahdollisena, että seksuaalinen suuntautuneisuus (vai pitäisikö sanoa suuntautumattomuus) on ehkä vähentänyt miehen puolesta puhujien määrää. Se on myös lähes varmasti saanut puolueen ääriuskovaisimmat tarttumaan tilaisuuteen päästä eroon jumalattomana pitämästään puoluetoverista. Tämän kaiken tietävät vain asianosaiset itse, joten en spekuloi henkilöistä enkä koko asiasta sen enempää.

Tynkkysen erottamisen jälkeen mielenkiintoiseksi seurannan kohteeksi nousee puolueen maahanmuuttokriittisimpien jäsenten ja soinilaisten välisten suhteiden kehittyminen. Tynkkysen erottamiselle on hyvä syy (olettaen, että väitetty laittomuus on todella tapahtunut), mutta toisaalta hän ei ole ensimmäinen puolueesta kenkää saanut maahanmuuttokriittinen.

Ja toisin kuin aiemmissa tapauksissa, tällä kertaa erottamisen syy liittyy nimenomaisesti puolueen eli hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan, joka on herättänyt paljonkin närää sosiaalisessa mediassa. Niinpä moni maahanmuuttokriittinen saattaa kokea Soinin ja muun puoluehallituksen lyöneen itseään märällä rätillä päin kasvoja.

Minä kuitenkin toivon, ettemme nähneet Tynkkysen tapauksessa ensimmäistä askelta maan ainoan maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvan eduskuntapuolueen kahtiajakoon johtavaa täsmäiskua. Toivon myös Timo Soinin ymmärtävän asian, ja ajavan hallituksessa läpi sellaiset toimenpiteet, joilla Suomeen suuntautuva turvapaikanhakijavirta lopultakin supistuisi niin merkittävästi, ettei se enää muodostaisi uhkaa Suomen heikoissa kantimissa olevalle taloudelle, eikä myöskään Suomen tulevaisuudelle luottamukseen perustuvana demokraattisena ja kaikille turvallisena yhteiskuntana.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mitä tarkoittaa enemmistö maahanmuuttoasioissa
Ohjeita maahanmuuttopolitiikan muuttamiseksi realistiseksi
Perussuomalaiset kyllästyi nimittelyyn

13 kommenttia:

  1. Toistaiseksi olen ainakin itse tulkinnut ettei PS ole oikeasti maahanmuuttokriittinen, tai ainakin sellaiset jäset on ajettu siellä paitsioon sen jälkeen kun heidän saamillaan äänillä ensin noustiin hallitukseen. Ministereistä ainoastaan Mäntylä kuuluu tähän porukkaan, ja ministeripostien valinta osoitti ettei asialla ole Soinille mitään merkitystä.

    Katsotaan mitä seuraavissa vaaleissa äänestetään, jos äänestetään mitään. Voi olla että tulee äänestettyä jaloillaan.

    VastaaPoista
  2. Luulen, että Soini on jo näyttänyt meille oikeat kasvonsa: vallanhimoinen pyrkyri.

    Maahanmuuttokriittisille taitaa luontevin vaihtoehto olla Muutos 2011, jonka aion itsekin ilmoittaa jos minulta asiaa joskus johonkin mielipidekyselyyn kysytään.

    Asiasta kolmanteen, minulta ei ole kysytty koskaan poliittista kantaani, mikä pistää ihmettelemään sitä että millä alueella näitä poliittisia galluppeja oikein tehdään? Kanta-Helsingin alueella? Vai laajemmin pääkaupunkiseudulla? Vai ovatko otokset niin pieniä, että kyselyyn osallistuminen vastaa todennäköisyydeltään lottovoittoa? Millaisella perusteella näitä puolueiden kannatusarvioita laskeskellaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lottovoitto on todennäköisempi. Otokset on havaintojeni perusteella 1000-2500. Otos suurenee niin ennuste paranee ainakin jos otos siinä samalla monipuolistuu, muutenhan se vain vahvistaa virhettä. Tyyliin Kalliossa tehty laaja kysely ihan mistä tahansa asiasta saattaa antaa verraten erilaisen tuloksen kuin vastaava Ilomantsissa.
      Sellainen otoksen valinta saattaisi todistaa että Suomi elää rinnaikkaisuniversumissa jossa koko todellisuus on superpositiossa ei pelkästään hallituksen politiikka yleensä ja persujen erityisesti.
      Vahvasti epäilen että muutoksen tuulet on ilmassa, Jarmo Korhonen lienee oikeassa anylyysissaan poliittisestä kentästä, monellakin tapaa. Verrattain pienten eturyhmien asioiden ajamisesta on se hyöty että ainakin niiden tuki säilyy. Minusta alkaa vaikuttaa että PS ensisijaisesti ajaa Soinin ja Soini puolueen etua. Se on vähän turhan pieni eturyhmä.
      Soinin ansio on ollut antaa kanava yhteiskunnalliselle paineelle, sitä ei kuitenkaan voi tulpata, mikäli hallitus ei nyt aloita hyvin jämäkkää toimintaa niin PS ei ole ainoa jossa alkaa päitä pudota. Kokoomuksen ja keskustan riveissä maahanmuuttopoliitikan vastustus on aivan yhtä suurta kuin PS:n kannattajien piirissä. PS:llä kyse on lupauksesta, näillä kahdella ei. Mutta kun hallitus toimii vastoin 5/6 omien äänestäjiensä tahtoa aivan perustavan tärkeässä asiassa niin miten pitkään se voi jatkua? Periaattessa tietenkin neljä vuotta, mutta käytännössä? Milloin meillä on ensimmäiset uhrit? Toivottavasti meidän kajahtaneet onnistuvat löytämään oikeat kohteet kun alkaa tuntua että on pakko tehdä jotain. Tähän mennessä lähinnä onnistuneet mahdollisimman viattomia sivullisia vahingoittamaan. No, ehkä jos ne toimis loogisesti niin ne ei enää olis kajahtaneita, vaan terroristeja, tai vapaustaistelijoita toisesta suunnasta katsottuna..

      Poista
  3. Muutos2011 on nykyisin muutos.
    Eikös potkukelkka ole uudestisyntyyneestä, kielellisesti lahjakkaasta, lyhyen ja keskipitkän aikavälin yhteiskunnallisia ennusteita tuottavan, jeesustelun suuntauksen pohjalta ponnistanut. Tai se hänen. Aika outoa että aina erotetaan, luulis ettei puheenjohtajia noin vain erotella.
    No, siinähän se on sitten malli miten Soinistakin pääsee.

    VastaaPoista
  4. Onhan Tynkkysen tapa käsitellä periaatteessa puolueen sisäisiä asioita ollut aika erikoinen ja suoraan sanoen riitaa haastava. Näkisin Tynkkysen käyttäytyneen hieman kokemattomasti ja harkitsettomasti varsinkin nimilistojensa kanssa. Olisiko 3. varapj:n paikka noussut hieman hattuun?

    Asioilla on kuitenkin kaksi puolta aina ja minä näen edelleen sen häämöttämän tulevaisuudessa, että PS kutistuu pikkupuolueeksi ja demarit saavat ansaitsematonta lisäystä kannatukseensa. Mediallakin on tässä oma roolinsa luonnollisesti. PS:n on nyt järkevintä vetää mahdollisimman tiukkaa ja järkevää politiikkaa hallituksessa ja toivoa, että lopussa kiitos seisoo. Kansan muisti on kuitenkin aivan uskomattoman lyhyt.

    VastaaPoista
  5. Tynkkysen toiminnan arvostelu on ulkopuolisten taholta hankalaa, sillä puolueen sisäiset asiat ja henkilösuhteet ovat toki vain arvailujen ja esille tulleiden todisteiden varassa. Perussuomalaisia EI ainakaan missään nimessä voi enää pitää maahanmuuttokriittisenä puolueena. Kritiikillä ei pysty olemaan mitään arvoa, mikäli hallitustaival ja henkilökohtainen poliittinen ura tallovat perusperiaatteet alleen.

    Suomen tilanteessa perussuomalaisten kortti on nyt täydellisesti katsottu. Mikäli poliittisen ratkaisun mahdollisuuteen yhteiskunnassamme enää vähimmässäkään määrin uskotaan, todellisten kriitikoiden tulisi ryhmittyä puhtaan pöydän äärelle hyläten kaiken maailman rukousaamiaisilla toikkaroinnit. Alasimella on nyt Suomen ja suomalaisten tulevaisuus. Mistä löytyisi se nykypäivän Risto Ryti, joka uhraisi oman poliittisen tulevaisuutensa yhteisen päämäärän vuoksi?

    VastaaPoista
  6. Politiikka on, monen muun asian ohella, joukkuepeliä. Silloin, kun erottamiseen päädytään, on aina olemassa muodolliset syyt ja todelliset syyt. Ne ovat yleensä enemmän tai vähemmän lähellä toisiaan, mutta merkittävämpiä ovat todelliset syyt. Ja tässä tapauksessa se todellinen syy näyttäisi olevan, että Tynkkynen ei lopultakaan ymmärtänyt, että politiikka on myös joukkuepeliä. Nopea nousu näytti kihahtaneen hattuun. Vaikka hän ajoi monessa suhteessa oikeansuuntaisia asioita, hän ei ymmärtänyt, mitä keinoja niitä ajaessa voi käyttää ja kuinka pitkälle voi varoitusten jälkeen mennä.

    Kyllä tämä näyttää kertovan myös jonkinlaisesta Soinin väsymisestä. Hän kokee, perustellustikin, perussuomalaisen puolueen omaksi luomuksekseen ja haluaa sen myös sellaisena pitää. Hänen näkemyksensä mukainen puolue olisi nähdäkseni lähinnä maltillinen konservatiivipuolue, työväenpuolue ilman sosialismia ja maahanmuuttokriittinen puolue ilman rasismia. Väsymys alkaa näyttäytyä siinä, että hän ei enää jaksa paimentaa nuoria intoilijoita niihin puitteisiin, joissa hän haluaa puolueen toimivan, vaan viheltää pelin tylysti poikki. Halla-ahon kohdalla paimentaminen onnistui, paljolti varmaan myös Halla-ahon fiksuuden ansiosta. Tynkkysen kohdalla kärsivällisyys ei riittänyt. Tynkkynen ei näyttänyt ymmärtävän pelin henkeä, vaan lisäsi höyryä, kun järkevämpää olisi ollut pitää pieni tuumaustauko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisena kuin tuossa kuvaat Soinin näkemyksen mukaista "Perussuomalaista puoluetta" en näe siinä oleellisia eroja vanhoihin puolueisiin nähden. Koreografia on Vennamolta mutta substanssi?

      Luottamuksen voi pettää vain kerran. Mitä tulee tilalle jää nähtäväksi, eikä se hyvältä näytä. Ihmiset ovat laajalti huolissaan ja katkeroitumassa.

      Poista
    2. Jos tuollainen puolue olisi oikeasti olemassa, perussuomalaiset olisivat tarpeeton. Mutta kun selllaista ei ole. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat maahanmuttomyönteisiä laitavasemmistopuolueita. SDP peesaa niitä, eikä ole aikoihin ollut työväenpuolue, vaikka sellaista yrittää väittää. Kokoomuksen prioriteeteissa duunareiden asiat eivät ole mitenkään tärkeysjärjestyksen kärjessä, ei liioin keskustan. Kokoomus kuvittelee saavansa maahanmuutolla halpaa työvoima, mutta saa vain työtöntä voimaa.

      Poista
  7. Ei mulla mitään kättä pidempää ole arveluitteni tueksi antaa, mutta en ihan purematta niele tuota suuntautumusta potkujen syynä tai edes vauhdittajana. Enemmänkin uskon kyseessä olevan varoittavan esimerkin siitä, miten käy niille, jotka nousevat Soinia vastaan. Tuo henkilörekisteririkos potkujen syynä on vähän neuvostoliittolainen "kun syyllinen tiedetään, rikos on helppo keksiä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...tai sitten Soini vaan halusi kiusankappaleen pois päiväjärjestyksestä, jotta voi nauttia elämänsä tähtihetkistä ulkoministerinä (kätellä USA:n presidenttiä, Venäjän ulkoministeriä jne.) sekä keskittyä urasuunnitelmansa toteuttamiseen eli odotella Postin pääjohtajan paikan vapautumista (kutsutaan myös eläkeviraksi). Muistaakseni se on SMP:n eiku siis Perussuomalaisten mandaatti...

      Poista
    2. Kyllä minäkin pidän todennäköisimpänä syynä Soinin kostoa siitä, että Tynkkynen nousi niin vahvasti puolueen johtoa vastaan. Suuntautumisella saattoi olla vaikutusta siihen, ettei juuri kukaan noussut puolustamaan Tynkkystä. Tai sitten ei.

      Poista
  8. Kommentoin Tynkkysen tapausta seuraavalla tavalla:

    http://hiljaistapohdintaa.blogspot.fi/2015/10/perussuomalaisten-varapuheenjohtaja.html

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!