torstai 7. toukokuuta 2015

Saate hallitusneuvottelijoille

Suomeen yritetään saada aikaiseksi Keskustavetoinen kolmen suuren hallitus, jossa pääministeripuolueen lisäksi ovat mukana Perussuomalaiset ja Kokoomus. Näin ilmoitti hallitustunnustelija Juha Sipilä.

Seuraavien viikkojen aikana puolueet pyrkivät sovittamaan yhteen intressinsä neljän seuraavan vuoden ajaksi. Tehtävä ei ole helppo, vaikka kaikki puolueet luetaankin talouspoliittisesti kohtuullisen lähellä toisiaan oleviksi.

Näin siksi, että hallitusta vastassa ovat valtavat haasteet yhteiskuntasopimuksen kaaduttua ilmeisen niljakkaiden etujärjestöjen kyvyttömyyteen ottaa vastuuta koko Suomen hyvinvoinnista. Tässä tilanteessa ei voi toivoa muuta kuin sitä, että Sipilän joukkue löytää oikeat keinot Suomen talouden tervehdyttämiseen ja panee ne toimeksi välittämättä ympärillä pörräävistä haaskalinnuista tai kapuloita rattaisiin paiskovista tahoista.

Ainakin puheenjohtajien tiedotustilaisuudesta minulle välittyi sellainen käsitys, että tämä voisi olla jopa mahdollista - ainakin ensimmäisen kolmen hallitusvuoden ajan kun tulevat vaalit eivät aiheuta ylimääräisiä paineita. Erityisesti mieltäni lämmitti kaikkien kolmen näkemys pitää Suomen etu kaiken muun edellä, mukaan lukien omat intressit.

Lupaavana pidin myös sitä, että jo tiedotustilaisuudessa sekä Soini että Stubb lausuivat repliikkejä, jotka ainakin minä tulkitsin heidän kompromissihalukkuutensa selittelyksi omalle kannattajakunnalle. Tämä on tärkeää, sillä kukaan ei voi saada tahtoaan läpi jokaisessa asiassa. Sen sijaan toimiva ohjelma voidaan saavuttaa kaikkien tinkiessä tasapuolisesti itselle vähemmän tärkeissä asioissa. Toivon tämän linjan näkyvän seuraavien viikkojen neuvotteluissa.

Olen tässä blogissani muutenkin antanut moneen kertaan ohjeita Suomen talouden tervehdyttämiseksi: esimerkiksi Keynesiläisyyden dilemmaKoska ja miten Suomen yrityssektori kääntyy kasvuun?Kuinka julkisista menoista vähennetään kuusi miljardia? sekä Valtion tehtävät sisältävät sellaisia ajatuksia, joiden toivoisin näkyvän hallitusohjelmassa tavalla tai toisella.

Näillä ajatuksilla toivotan "kolmelle ässälle" menestystä neuvotteluihin. Tehkää hyviä linjauksia ja hallitkaa niillä keinoin, joita edustamanne vahva eduskuntaenemmistö teille tarjoaa. Jos sen sijaan ette pysty luomaan yhteistä hyvää linjaa, katsokaa peiliin ja ymmärtäkää luopua ajoissa edes yrittämättä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ratkaisuehdotus Helsingin asuntopulaan ja maaseudun näivettymiseen
Hallitusneuvottelujen jännityskohteet
Juha Sipilän ajatukset pohjustavat tulevaisuuden Suomea

1 kommentti:

  1. Erään Reija Härkösen mielestä millään muulla ei ole väliä, perustakoon hallituksen vaikka muumipuolueet, kunhan rasisteja ei tule, etenkään rasistisia persuja ..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!