maanantai 11. toukokuuta 2015

Salaperäinen raiskaaja lietsoo rasimia

Yle uutisoi 10 vuoden tuomion saaneesta lahtelaismiehestä, joka oli raiskatessaan saattanut uhrinsa hengenvaaraan ja aiheuttanut tälle hapenpuutteen vuoksi aivovamman. Juttu on julkistettu tuomiolauselmaa lukuun ottamatta salaiseksi.

Saman uutisen löysin myös Ilta-Sanomien nettisivulta. Siinäkin raiskaajan kerrottiin olevan lahtelainen ja oikeuden julistaneen tuomion salaiseksi 60 vuoden ajaksi.

Edelle kirjaamani uutisoinnin perusteella melkein jokainen median yleistä uutisointilinjaa seurannut ihminen lienee olettanut salaperäisen raiskaajan olleen maahanmuuttaja. Tämä johtuu siitä, että valtamedialla on - ainakin internetissä yleisen käsityksen mukaan - taipumus jättää maahanmuuttajarikollisten nimet mainitsematta uutisissaan.

Tällä kertaa maahanmuuttajien syyttäminen rikoksesta on kuitenkin aiheetonta, sillä Etelä-Suomen Sanomat on kertonut jo kaksi päivää sitten raiskaajan nimen: se on Konsta Petteri Niemi eli kyseessä lienee kantasuomalainen väkivaltarikollinen, jonka saaman tuomion lyhyyttä voi vain ihmetellä.

Koska rasismin väitetään Suomessa lisääntyneen viime aikoina niin, että jopa kanadalaiset ohjaajat ovat kiinnostuneet siitä, olisi varmaankin kaikkien kannalta hyvä, jos rikosuutisoinnissa pyrittäisiin aina ja rikollisten etnisestä taustasta riippumatta avoimuuteen tekijöiden viiteryhmän suhteen. Tämä vähentäisi spekulointia tekijöiden taustasta ja olisi siten omiaan vähentämään mahdollista rasismia.

Samalla kansalaiset saisivat omalle maahanmuuttoon liittyvälle mielipiteenmuodostamiselleen nykyistä oikeammat lähtötiedot, mikä sekin epäilemättä vähentäisi mahdollisesti perusteetonta muukalaisvihaa. Ja olisihan avoin uutisointi jo periaatteessakin länsimaisen yhteiskunnan periaatteiden mukaista.

JK kello 17.41: mielenkiintoista kyllä, Ilta-Sanomien uutisessa kerrotaan tällä hetkellä tekijän nimi (toisin kuin jutun kirjoittaessani), kuten edelle tekemästäni linkistä painamalla ilmenee. Hienoa, että lehti päätti siirtyä avoimuuden aikaan. Rikollisen nimi näkyy myös HS:n uutisoinnissa, joka on julkaistu kello 17.14. Uskon ja toivon Sanoma Oy:n jatkavan samalla linjalla myös jatkossa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hesari muuntelee totuutta jälleen
Abdigadir Osman Hussein vapautetaan hovioikeuden päätöksellä
HS jatkaa propagandaansa katkeraan loppuun asti

2 kommenttia:

  1. Itselleni kyllä tuli lähinnä mieleen että kyseiset julkaisut ovat myös olettaneet tekijän somaliksi ja siksi eivät ole edes vaivautuneet ottamaan taustoista selvää.Sitten virhe on havaittu ja välittömästi otettu nimi selville se julkaisten.
    Kyllä.Luottamus suomalaisen mediakentän "uutisointiin" on nolla.

    VastaaPoista
  2. Kun näin sen uutisen IS:n sivuilla nimen kanssa, ensi reaktioni oli "nimet kyllä kelpaa kun on kantasuomalaisesta kyse, mutta ei silloin, kun on jostain muusta." Kun olen kylmän sodan aikana viettänyt varhaislapsuutta, olen oppinut lukemaan voimakkaasti poliittisesti värittynyttä mediaa (Pravda, jne), mistä on ollut apua kotimaisten lukemisessa. Meillä kun aika harva toimittaja toimii säännönmukaisesti eettisesti kestävällä tavalla.

    Mitä tulee itse raiskaajaan, kohtuullista olisi tämän kohdalla karkoittaa sinne mistä hän on tullutkin. Ihan noin "maasta sinä olet tullut..." lausahduksen mukaan. Valitettavasti laki on tässäkin asiassa lempeä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!