sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Uusiutuvien luonnonvarojen tutkimus yhteen laitokseen

Kirjoitin noin vuosi sitten siitä, kuinka silloinen hallituspuolue Vihreät torppasi Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) liittämisen silloin pienempien laitosten yhdistymisen kautta syntymässä olleeseen nykyiseen Luonnonvarakeskukseen (Luke). Sipilän hallitukseen Vihreät ei kuulu, joten vuosi sitten suunniteltu fuusio tullee toteutumaan tulevina vuosina.

Mikäli Sipilän hallitusohjelma toteutuu on meillä tulevaisuudessa vain yksi uusiutuviin luonnonvaroihin keskittyvä sektoritutkimuslaitos, jonka tehtävänä on tuottaa tutkimustietoa päätöksenteon pohjaksi sekä luonnonvarojen hyödyntämiseen että suojeluun liittyen. Aiemmin nämä näkökulmat on tuotettu erillisissä laitoksissa.

Tässä tilanteessa on nähtävissä sekä mahdollisuuksia että uhkia. Vaikka tutkimustieto itsessään on (tai ainakin sen pitäisi olla) tekijänsä arvomaailmasta riippumatonta, ovat siitä käytännön politiikkaan tehtävät johtopäätöksen kaikkea muuta kuin arvovapaita. 

Nykyisen Luken suunnalta tarkastellaan ympäristöön liittyviä asioita siitä näkökulmasta, että kuinka suuri taloudellinen hyöty oikeuttaa tuottamaan tietynkokoiseen ympäristörasitukseen. Sen sijaan Syken suunnalla pohdinta lähtee mieluumminkin siitä, minkälaisen ympäristörasituksen voidaan katsoa olevan riittävä estämään sitä aiheuttavan taloudellisen toiminnan. Käytäntö on osoittanut sen, että näiden näkökulmien kautta tuotetut vastaukset saattavat olla hyvinkin kaukana toisistaan, vaikka molempien laitosten tutkijoiden näkemykset perustuisivat samoihin tosiasioihin.

Nyt mahdollisesti perustettavassa "LukeSYKEssä" pitäisi olla mahdollista yhdistää jo tutkijoiden tasolla mainitut kaksi näkökulmaa. Näin päättäjien käyttöön pitäisi päätyä nykyistä monipuolisemmin perusteltuja ja yhteensovitettuja näkemyksiä. Tämän pitäisi olla koko kansakunnan etu. 


* * *

HS:n uutisen loppupuolella on varsin erikoista tekstiä nykyisestä Lukesta. Yhden laitoksen pääluottamusmiehen mukaan Luken "prosessit ja järjestelmät eivät toimi. Elämme erittäin sekavassa tilanteessa ja sitten lyödään tällainen uutinen. Se herättää hilpeyttä, kun ei ole saatu entistäkään fuusiota toimimaan. Niin, että mitäs järkeä tässä on". 

Lehden leipätekstissä selvennetään, että laitoksen tietojärjestelmät reistailevat, parhaillaan käydään yt-neuvotteluita ja jo nyt puuhataan uutta fuusiota. Ja "ihmiset ovat niin väsyneitä, että vitsiä on pakko vääntää jostain, kun koko ajan lyödään lyttyyn." 

Toivottavasti edelle lainaamissani tekstinpätkissä on kyse vain mainittujen yt-neuvotteluiden aiheuttamasta katkeruudesta, eikä Luken todellisesta tilanteesta. Mutta ellei ole, niin mahtaisikohan Sykestä löytyä tulevaan LukeSYKEen toimivat prosessit ja tietojärjestelmät, jotka saisi helposti laajennettua koko jättimäiseen tutkimuslaitokseen? 

Ja voisiko siten palauttaa tutkimuslaitoksen työntekijoiden työtyytyväisyyden, jonka tiedetään olevan keskeisessä asemassa minkä tahansa organisaation tuottavuudessa? Sillä tutkimustyön tehokkuuden parantamiseen kai näilläkin fuusioilla kuitenkin pyritään?

Aimpia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tyytyväisyys parantaa tulosta
Luonnonvaraministeriön esteenä on vihreiden pikkupolitikointi
Kohti poliittisesti ohjattua tutkimusta

1 kommentti:

  1. Yhteen vaan. Melkein samaa hommaa tekevät ja yhdistämisellä päästään ehkä siihen että hallinto ja byrokratia pienenee ainakin teoriassa ja saavat jossakin määrin yhteiset tietojärjestelmät.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!