maanantai 4. toukokuuta 2015

Hallitusneuvottelujen jännityskohteet

Tämä viikko tuottaa ensimmäisen yrityksen muodostaa Sipilän uusi hallitus. Tulevan pääministerin ensimmäinen kyselykierros ei tuottanut juuri uutta, joten varsinaiset neuvottelut alkavat vasta nyt. En lähde veikkailemaan lopputulosta, mutta muutama kommentti sallittakoon.

Edellinen hallituskausi osoitti, että SDP:n ja Kokoomuksen yhteistyössä on iso railo, joten olisi onnetonta mikäli ne istuisivat samassa hallituksessa. Tämän tietää myös Sipilä, joten näiden kolmen hallitus lienee poissuljettu.

Tämän tietää myös Timo Soini, joka tässä tilanteessa pyrkii luonnollisesti saamaan mahdollisimman paljon oman puolueensa asioita tulevan hallituksen ohjelmaan. Jos ajatellaan puolueen kannattajakuntaa, kuten Soinin on pakko tehdä, tämä tarkoittaa Suomen etua valvovaa EU-politiikkaa sekä maahanmuutosta ja muista maailmanparantamismenoista tinkimistä. Muista asioista hän voinee tarvittaessa tinkiä ilman kannattajakuntansa suurempia protesteja.

Kokooomus on näkemyksissään lähellä Sipilää. Toisaalta Keskustassa on voimakasta vetoa punamultaan, mikä kertoo puolueen sisällä vallitsevista poliittisista näkemyseroista. Siten yksi neuvottelujen mielenkiintoisimmista kysymyksistä liittyy siihen, kumman kelkkaan tuleva päähalituspuolue lähtee - samalla näemme kuinka vahvasti Sipilällä on puolue hallussaan.

Kolmas mielenkiintoa herättävä seikka liittyy takiaispuolueisiin. Tarkalleen ottaen siihen, onko RKP ja sitä kautta pakkoruotsin jatkuminen mukana. Vihreät tuskin sopii Soinin kanssa samaan hallitukseen, ja KD:n mukanaololla ei ole politiikan sisällön kannalta merkitystä. Vasemmistoliitto ei kelpaa Sipilälle.

Ja vielä on neljäskin jännityksen kohde. Se koskee etujärjestöjen kanssa solmittavaa yhteiskuntasopimusta: saadaanko siitä sellainen, että maan hallitus voi toimia tehokkaasti Suomen nostamiseksi nykyisestä ahdingostaan. Tämä edellyttää sitä, että kaikki järjestöt tuntevat saavansa sisällytettyä omia tavoitteitaan paperiin.

Lopuksi niitä asioita joista Sipilän ei tarvitse vääntää: yksityisen sektorin toimintaedellytyksiä parannetaan, sote-uudistus tehdään maakuntamallin mukaan, julkiset palvelut muotisanaa käyttääkseni halpuutetaan ja maan sisäistä ja ulkoista turvallisuutta vahvistetaan.

Edessä on siis mielenkiintoinen viikko. Toivotan Sipilälle menestystä hallitusneuvotteluissa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkavaatimukset vastaavat suomalaisten näkemyksiä
Juha Sipilän ajatukset pohjustavat tulevaisuuden Suomea
Toiveet kohdistuvat Juha Sipilään ja muihin hallitusneuvottelijoihin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!