lauantai 16. toukokuuta 2015

Onko Päivi Räsänen tyhmä vai epärehellinen?

Päivi Räsänen väittää, että Perussuomalaisten lupaukset maahanmuuton kustannussäästöistä ovat vailla pohjaa. Hän ei kerro miksi, mutta sanoo asiasta vastanneena ministerinä tuntevansa luvut.

Sen jälkeen Räsänen linjaa, että ainoa asia, josta käytännössä voitaisiin säästää ovat kiintiöpakolaiset. Se olisi kuitenkin hänen mukaansa järjetöntä, koska juuri tämä joukko on hallituin ja humaanein tapa auttaa hädässä olevia.

Minä en ole Päivin kanssa tuosta humaanisuudesta samaa mieltä, sillä samalla kun pelastamme tuhatkunta hädänalaista Suomeen, tulemme näyttäneeksi keskisormea niille yli 50 miljoonalle pakolaiselle, joita emme valitse. Minun mielestäni paljon kestävämpi ratkaisu olisi käyttää vähät rahamme auttamalla heitä kaikkia siellä, missä he jo ovat ja samalla pyrkiä parantamaan heidän lähtömaidensa tilannetta, jotta he voisivat palata takaisin koteihinsa mahdollisimman pian.

En kuitenkaan ilmeisesti jaa mielipidettäni tulevan hallituksen kanssa, koska se haluaa pitää Räsäsen lailla kiintiöt vähintään nykyisen kokoisena. Tästä ei synny säästöjä, mutta sillä ilmeisesti voitetaan sympatiaa EU:n sisäpolitiikassa.

Mutta mennään sitten muihin säästömahdollisuuksiin, joita Räsäsen mukaan ei ole olemassa. En toki väitä tuntevani lukuja yhtä hyvin kuin Räsänen, mutta otetaan lähtökohdaksi hallitusneuvotteluista julkaistu paperi ja katsotaan löytyykö sieltä säästöihin johtavia linjauksia.

Paperissa sanotaan, että suomalaista asumisperusteista sosiaaliturvajärjestelmää selkeytetään. Tämän seurauksena suomalaisen yhteiskunnan vetovoima korkeampaa elintasoa hakevien, mutta siihen vaadittavia edellytyksiä vailla olevien, joukossa heikkenee. Ei ole epäilystä siitä, etteikö tämän joukon suuntautumisesta muualle syntyisi selkeitä säästöjä Suomen julkiseen talouteen.

Paperista löytyy myös kohdat turvapaikkahakemusten käsittelyn nopeuttamisesta, palauttamismenettelyn tehostamisesta ja rikollisten poistamisesta. Onko Räsänen tosiaankin sitä mieltä, ettei näillä ole merkitystä maahanmuutosta aiheutuneisiin kustannuksiin? Minä uskon näiden vaikuttavan sekä suoriin kustannuksiin, että sellaisten tänne tulevien määrään, joilla ei ole edellytyksiä saada turvapaikkaa.

Suurin vaikutus maahanmuuton kustannuksiin on kuitenkin paperista löytyvällä kohdalla, jonka mukaan perheenyhdistäminen linjataan EU:n yleisten periaatteiden mukaisesti nykyistä tiukemmaksi. Merkitys on suuri, sillä juuri perheenyhdistäminen on nykyisin sosiaaliturvan varaan asettuvien ihmisten merkittävin reitti maahamme.

Eivätkä maahanmuuton säästöt noihin lopu. Hallitusneuvottelijoiden linjauksen mukainen maahanmuuttajalasten ottaminen mukaan varhaiskavatukseen vähentää ajan myötä selvästi tiettyihin maahanmuuttajaryhmiin kuuluvien ihmisten syrjäytymistä - samaa asiaa auttaa myös näiden ryhmien aikuisten naisten ottaminen nykyistä paremmin kotouttamistoimien piiriin. Se ei ehkä johda heidän työllistymiseensä, mutta varmasti perheen lasten integroitumisen edellytyksiin ja sitä kautta heistä aiheutuvien suorien ja epäsuorien kustannusten määrään.

Edelle kirjaamani valossa Päivi Räsäsen esilletulo näyttäisi oxenstiernalaiselta esimerkiltä siitä kuinka vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan. Hänen näköalattomuutensa on suorastaan pelottavaa huomioiden Räsäsen tausta ministerinä sekä hänen oma todistuksensa maahanmuuttoon liittyvien lukujen tuntemisesta.

Vai olisiko kyseessä sittenkin vain poliittinen profiilinnosto tarkoituksellisella valehtelemisella? Eli arvoitukseksi näyttää jäävän kysymys siitä, onko Päivi tyhmä vai ainoastaan epärehellinen?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomen tuleva maahanmuuttopolitiikka
EU-komissio tarjoaa taakanjaon siementä
Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkavaatimukset vastaavat suomalaisten näkemyksiä

8 kommenttia:

 1. Tein FB päivityksen äsken:
  Ministeri Räsänen jauhaa joka paikassa siitä kuinka hän hoiti jo kaiken kuntoon, eikä perussuomalaisille jäänyt hallituksessa mitään tehtävää. Sekin vähä mikä tehdään on kristillisdemokraattien linjaa. Räsänen unohtaa kaikkein isoimman asian. Viime vuonna turvapaikan sai 501 henkeä ja 845 sai jäädä muuten vaan. Kaksi kolmasosaa kaikista menoista jäisi pois, jos nuo muuten vaan jääneet saisivat matkalipun kotimaahan. Ei tätä huomannut ps:n Eerolakaan.

  P Vahtera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Ehkä ongelma ei kuitenkaan ollut Eerola vaan kanssaneuvottelijat Keskustasta tai Kokoomuksesta. En tiedä.

   Poista
 2. Jos tämä "uutinen" olisi ollut jossain muussa mediassa kuin Pravdassa (pl. STT ja YLE) olisin aika tuohtunut minäkin.

  Luulen sen verran hyvin tuntevani Päivi Räsäsen ajatusmaailman että väitän Pravdan toimittajan Katja Boxbergin kirjoittavan tarkoitushakuista potaskaa. Ei olisi ensimmäinen kerta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet oikeassa, niin silloin olisi Räsäsellä oikaisemisen paikka. Sen verran hölmön vaikutelman tämä uutinen hänestä antaa.

   Poista
 3. Mistä Räsänen mahtaa tuntea ne luvut ?, (mitkä luvut).
  Valtio ei ole virallisesti edes laskenut maahanmuuton kustannuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, mutta niin hän kuitenkin lehden mukaan on sanonut.

   Poista
 4. VIlli arvaus että Päivi Räsänen on vain tyhmä ja Pravda valehtelee.Normipäivä siis.

  VastaaPoista
 5. Räsänenhän TVn vaalitentissä myös väitti, ettei EUn laajuista pakolaisten taakanjakosysteemiä ole tulossa eikä olemassa. Tietenkään tähän valheeseen ei puututtu tentissä. Eiköhän se kerro kaiken Räsäsestä, valehteli tai oli tietämätön.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!