Akateemisessa todellisuudessani moni on ihmetellyt paperitehtailla ja laboranttiopiskelijana kannuksensa hankkineen Jari Lindströmin nimitystä oikeus- ja työministeriksi. Etenkiin kun mies on avoimesti kertonut poliittiseksi innoittajakseen edesmenneen Tony Halmeen.
Toki Lindsröm on jo näyttänyt kykyjään toimiessaan edellisessä eduskunnassa reilun vuoden ajan Perussuomalaisten ryhmänjohtajana. Ja tietenkin oman puolueensa piirijärjestön puheenjohtajana. Mutta siitä huolimatta nimitystä on siis yleisesti ihmetelty.
Tänään Lindström sitten pudottikin varsinaisen pommin vaatimalla työnantajajärjestöjä aktiivisuuteen yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi. Muussa tapauksessa hallitus voi palauttaa työnantajille Kela-maksut hoidettaviksi.
Ilmeisesti Lindströmin avaus on asiasisällöltään varsin painava, sillä EK:n Jyri Häkämies reagoi heti yhtä lapsellisesti kuin työntekijäpuolen edustajat aiemmin yhteiskuntasopimusvaatimuksiin. Eli ryhtymällä pohdiskelemaan kuinka paljon Kela-maksujen palauttaminen työnantajile maksaisi.
Minä en usko hetkeäkään, että Lindströmin tarkoituksena on palauttaa työnantajien harteille Kela-maksuja. Sen sijaan hän yrittää löytää keinot siihen, että työelämäjärjestöt lopultakin ryhtyisivät yhdessä miettimään, mitä ne voisivat tehdä Suomen talouselämän virkistämiseksi. Sen aikaansaamiseksi kun tarvitaan molemmat osapuolet.
Pääministeri Sipilä sen enempää kuin valtiovarainministeri Stubb tai puheenjohtaja Soinikaan eivät ole tätä kirjoitettaessa ottaneet kantaa Lindströmin ulostuloon. Toivon sillä kuitenkin olevan heidän hyväksyntänsä, koska muussa tapauksessa uuden hallituksen lupaavasti alkanut taival tai ainakin sen toimintakyky saattaa katketa viime aikoina rummutetun keskinäisen luottamuksen katoamiseen.
Sinänsä on harmi, ettei Kela-maksujen siirtoa työnantajille huomattu ottaa mukaan jo hallitusohjelmaan. Silloin se ei olisi vaikuttanut yhtä selvästi uhkaukselta kuin näin esitettynä. Tyylipisteitä Lindströmille ei siis voi kovin paljon antaa, mutta sillä ei ole väliä mikäli uhkaus johtaa koko kansakuntaa hyödyttävän yhteiskuntasopimuksen syntyyn.
Kaikkien pitäisi tässä tilanteessa muistaa, että viime kädessä talouden tehostuminen on niin työnantajan kuin työntekijänkin etu. Ja etenkin isojen poikien pöydissä ilman edustajaa olevien työttömien ja muiden yhteiskunnan haavoittuvimpien tuki ja turva. Konkurssitaloudestahan eivät hyödy kuin onnekkaat keinottelijat ja hämärämiehet.
Mutta katsotaan nyt, kuinka peli etenee. Ryhtyvätkö kaikki puhaltamaan samaan hiileen vai tekikö Lindström ensimmäisessä julkisuuteen nousseessa avauksessaan ainoastaan oman maalin?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Professorin panostussuunnitelma-ajatuksia
Nyt on tekemisen meininki!
Saate hallitusneuvottelijoille
JK Juha Sipilä ei ilmeisesti ollut tietoinen Lindströmin avauksesta. Hallituksen sisäistä luottamusta tämä ulostulo tuskin kuitenkaan lisää, vaikka Sipilä (ja myös Stubb) adoptoisikin avauksen. Jäädään siis odottamaan jatkokertomusta.
-
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015053119785024_uu.shtml
VastaaPoistaIL paljastaa: Tällainen on hallituksen salainen uhkauslista - järeät aseet ay-liikettä vastaan
Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksella on salainen lista toimenpiteistä, joilla se aikoo pakottaa ammattiyhdistysliikkeen yhteiskuntasopimukseen.
Sama asia kuin varsinaisessa tekstissäni, mutta toisin päin. Eli hallituksella tuskin on halua panna toimeen noita suunnitelmia, vaan ne on nähtävä hallituksen keinona saattaa ay-liike neuvottelupöytään. Minusta kyseessä ei siis ole uhkauslista, vaan lista toimenpiteistä, joihin hallitus katsoo joutuvansa turvautumaan, ellei etujärjestöiltä saada vetoapua maamme talouden kohentamiseen.
PoistaJa nyt Lindström siis on ilmeisesti omin päin esittänyt myös työnantajille samankaltaisia "houkuttimia".
Uskon Lindströmin tehneen oman maalin. Ja jos näin on, niin ei kyllä kovin hyvin alkanut tämä yhteistyö. Todella uskomatonta, että kun hallitus muodostettiin perjantaina, niin sunnuntaina tuodaan jo ohjelman ohi ajatuksia. Lindströmin kokemattomuutta, huolimattomuutta vai puhdas tahallinen teko? En pysty sanomaan, mutta jotenkin tuntuu siltä, ettei hyvältä näytä. Nyt oppositio sai tästä turhaan hyvän aseen itselleen.
VastaaPoistaOdotellaan vielä, mutta ei tämä kovin hyvältä kuulosta. Sinänsä ajatus työnantajien(kin) painostuksesta hakemaan ratkaisuja tosissaan on minusta hyvä, mutta kyllä näin isosta asiasta olisi ensin pitänyt sopia hallituksen sisällä. Erityisen kiinnostuneena odotan Stubbin kommentteja.
PoistaKaikesta huolimatta uskon, että hallitus menee tällä kertaa Lindströmin taakse. Se on kuitenkin eri asia kuin hallituksen sisäisen luottamuksen säilyminen.
Sipilä on jo blogissaan kertonut, että hallituksessa ei ole ollut sanallakaan puhetta moisesta, joten ei tässä nyt Lindströmin taakse olla menty. Iltalehti vielä kirjoittaa, että hallituksella on salaiset listat AY-mafian päänmenoksi (oma kassa, verovähennysoikeus pois) jos AY-mafia ei suostu sopimukseen. Taitaa olla lakko-syksy tulossa.
PoistaMutta edelleen ihmettelen Lindströmin ulostuloa. Tuntuu oikeasti ihan uskomattomalta, että perjantaina porukka koossa ja heti sunnuntaina sooloilut. Se siitä sisäisestä luottamuksesta. Jeesus soikoon! :(
Tarkoitin taakse menemisellä sitä, että kun asia on käsitelty hallituksessa päätetään yhdessä tehdä välttämättömyydestä hyve ja mennä porukalla Lindströmien idean taakse julkisesti. Mutta katsotaan nyt.
PoistaTässä vaiheessa on vielä vaikea muodostaa mielikuvaa siitä mitä hallitus tulee oikeasti tekemään. Hallitus on muistaakseni todennut että kaikkien pitäisi joustaa.
PoistaVuoden kuluttua näkyy paremmin minkälaisen hallituksen saimme ja minkälaisia päätöksiä tullaan tekemään.
Lindströmin tilalle olisi tarvittu Sampo Terho, mutta Soini halusi itseään vähemmän koulutetun ja helpommin kontrolloitavan Lindströmin. Olisi syytä pohtia miten maahanmuuttokriitikoita säännöllisesti mollaava ja syrjäyttävä Soini voidaan poistaa johtavasta asemasta puolueessa.
VastaaPoista... Se, että Lindströmiltä tulee tuollainen moka heti alkumetreillä, osoittaa, että tehtävä ei ole hänen hallussaan. Lisäksi hänellä on liikaa ay-painolastia ajattelussa ja suhtautumisessa.
PoistaSampo Terhon ohittaminen politiikan huippupaikoilta oli minusta sanalla sanoen käsittämätöntä. Syistä en tiedä.
Poista