MTV3 kertoi uudesta suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset jakautuvat äänestyskäyttäytymisessään neljään eri kuplaan. Ne ovat porvarit, punavihreät, kaikkiruokaiset eli liikkuvat ja vetäytyjät eli helposti äänestämättä jättävät.
Jutussa haastatellun tutkijan, Hanna Wassin mukaan vain noin kolmanneksen äänestäjäkunnasta muodostavilla porvareilla on oma puolue eli Kokoomus, mutta he inhoavat Vasemmistoliittoa. Sen sijaan punavihreillä on kolme suosikkia eli Vihreät, Vasemmistoliitto ja Sosialidemokraatit, mutta syvää vastenmielisyyttä Perussuomalaisia, Kokoomusta, Keskustaa ja Kristillisdemokraatteja kohtaan.
Kaikkiruokaisille käyvät kaikki perinteiset isot puolueet Vasemmistoliitosta Kokoomukseen, mutta Perussuomalaisia ja Ruotsalaista kansanpuoluetta inhotaan. Vetäytyjät puolestaan suosivat - jos äänestävät - Keskustaa, Kokoomusta, Vihreitä, Kristillisdemokraatteja tai Ruotsalaista kansanpuoluetta, mutta inhoavat Perussuomalaisia, Sosialidemokraatteja ja Vasemmistoliittoa.
Noita listoja katsellessani jäin ihmettelemään, että miten voi olla mahdollista, että Perussuomalaiset on kannatukseltaan Suomen toiseksi suosituin puolue. Heitä ei tämän tutkimuksen mukaan suosi kukaan, mutta suurin osa äänestäjäkunnasta kyllä inhoaa syvästi.
Osavastaus löytyy hyvin ilmeisesti porvarileiristä, sillä kokoomuksen kannatus ei tunnetusti ole lähelläkään äänestäjien kolmannesta ja se on ainoa ryhmä, joka ei listannut Perussuomalaisia inhokikseen. Lisäksi viimeisen gallupin mukaan sen ja Perussuomalaisten yhteenlaskettu kannatus on noin 37 prosenttia. Siis hiukan yli kolmanneksen.
Miksei Perussuomalaisia sitten ole tutkimuksessa listattu porvareiden - tai minkään muunkaan kuplan - suosikiksi on mielenkiintoinen kysymys. Olisihan voinut kuvitella, että sen kannatuksen näkymättömyys olisi askarruttanut itseni lisäksi myös tutkimuksen tehneitä tutkijoita. Vai onko niin, että he ovat omien poliittisten intressiensä ajamiseksi piilottaneet heidät?
Jos emme usko tutkijoiden epärehellisyyteen - ja miksi uskoisimmekaan - voisi toinen syy olla tutkimuksessa haastateltujen epärehellisyys. Eli onko niin, että Perussuomalaisilla on edelleen ainakin hyvin toimeentulevien suomalaisten piirissä jonkinlainen stigma, joka estää näitä ihmisiä kertomasta jopa anonymisoidussa tutkimuksessa kannattavansa heitä.
Niin tai näin. Jos tulkintani Perussuomalaisten sijoittumisesta paljolti porvarikuplaan osuu oikeaan, kertoo tämäkin tutkimus jotain oleellista halla-aholaisia äänestävistä. Sen sijaan, että he olisivat yleisen vihervasemmistolaisen narratiivin mukaisesti syrjäytymässä olevia tai jopa syrjäytyneitä ressukoita, ovatkin he suomalaisen yhteiskunnan menestyjiä.
Tai tutkijan oman porvarikuplassa elävien ihmisten kuvauksen mukaisesti: "he on sellainen ryhmä, joka kokee, että heidän taloudellinen asemansa on turvattu, heillä menee hyvin, he ovat hyötyneet talouden globalisaatiosta, tulevaisuus näyttäytyy kirkkaana". Tämä ei liene sikäli yllättävää, että Perussuomalaiset on erittäin suosittu sekä yrittäjien että tavallista työtä tekevien ihmisten joukossa - se on siis lähinnä tavallisten keskituloisten ja ahkerasti työtä tekevien ihmisten puolue.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomalainen politiikka on rikki
Loogista ja tavallaan loogista
Perussuomalaisten vaaliohjelma
-
Perussuomalaisten gallupeissa näkyvä todellista alhaisempi kannatus sekä ennen muuta vaaleissa näkyvä ihmisten näkemyksiä selvästi alhaisempi kannatus aiheutuvat nimenomaisesti imago-ongelmasta.
VastaaPoistaMedia on luonut perussuomalaisille imagon, jonka mukaan kannattajat ovat luusereita. Puoluekannan ilmaiseminen on stigma. Eivät tähän monet halua samaistua, eivät edes nimettömissä gallupeissa.
Stigma on itseään voimistava monesta syystä.
1) Julkisesti perussuomalaisten kannattajiksi tunnustautuu vain harva pitkälle kouluttautunut. Kaveripiirissä näin voidaan tehdä, mutta tieto ei siitä paljon leviä eikä imago muutu.
2) Edellisestä seuraa, että perussuomalaisten ehdokkaiksi ei saada kouluttautuneita ihmisiä, jolloin ehdokaskunta voimistaa imagoa.
3) Akateemisen loppututkinnon suorittaneista perussuomalaisten kannatus on näppituntumalla sanoen selvästi suurinta diplomi-insinöörien ja luonnontieteellisen koulutuksen saaneiden keskuudessa. Selvästi vähäisintä se on yhteiskunnallisen ja valtiotieteellisen koulutuksen saaneilla. Toisin sanoen niissä ryhmissä, jotka hakeutuvat mieluusti politiikkaan, perussuomalaisten kannatus on lähes olematonta, kun taas perussuomalaisten kannatus on selvästi suurinta niiden keskuudessa, jotka suhtautuvat politiikkaan vastentahtoisesti koska eivät kestä kompromissien tekoa ääliöiden kanssa.
Ovatko perussuomalaisten äänestäjät enimmäkseen syrjäytyneitä vai menestyjiä?
VastaaPoistaAinakin suurimmissa kaupungeissa aika paljon voisi päätellä siitäkin, missä kaupunginosissa he ovat saaneet eniten ääniä. Aina vaalien jälkeenhän äänten lukumäärät julkaistaan myös äänestysalueittain. Ja kun on selvästi olemassa rikkaiden ja köyhien kaupunginosia, tästäkin voisi kyllä tehdä päätelmiä, ja on tehtykin.
>>onko niin, että Perussuomalaisilla on edelleen ainakin hyvin toimeentulevien suomalaisten piirissä jonkinlainen stigma, joka estää näitä ihmisiä kertomasta jopa anonymisoidussa tutkimuksessa kannattavansa heitä.>>
VastaaPoistaOn. Olen korkeasti koulutettu ja hyvässä ammatissa mutta voin kertoa vain aivan lähimmälle ystäväpiirilleni kannattavani perussuomalaisia. Missään ns. anonyymissä tutkimuksessa ei sitä kertoisi.
Minä kai sitten en kuulu mihinkään noista neljästä kastista; Minulle kelpaa mikä tahansa puolue, mukaanlukien PS ja RKP. Minä valitsen puolueen sen mukaan mikä niistä vaikuttaa olevan minun puolellani, tai ainakin ei-niin-paljon minua vastaan.
VastaaPoistaKokemukset sosialismista ja kommunismista ovat sen verran järkyttävät, että vasemmistolaisuus (eli ei myöskään nykyiset vihreät) ei kelpaa missään olosuhteissa.
Poista"Eli onko niin, että Perussuomalaisilla on edelleen ainakin hyvin toimeentulevien suomalaisten piirissä jonkinlainen stigma, joka estää näitä ihmisiä kertomasta jopa anonymisoidussa tutkimuksessa kannattavansa heitä."
VastaaPoistaOmalla kohdallani tämä näkyy niin, että katson olevani kokoomuslainen, joka äänestää perussuomalaista.
Kannatus mitataan seuraavan kerran kevään kunnallisvaaleissa ja sen äänestäjädatasta voidaan vetää johtopäätöksiä. Jälkikäteen tehty tutkimus on aina täsmällisempi kuin mikään tulevaisuuden ennustamistoive. Mitä olen sivusilmällä seurannut persujen vaalikiertuetta, niin näyttäisi olevan taas ylläriä tulossa, mikä antaa taas aiheen kysyä, että mistä niitä ääniä tulee kun kukaan ei persuja tunnusta äänestäneensä? Vaikka seuraavat vaalit ovat kuntatason asia, niin muistetaan sellainen tosiseikka, että tie kansanedustajaksi käy lähes 100-prosenttisesti kunnallispolitiikan kautta.
VastaaPoistaOma taustani on ihan normaalista suomalaisesta työläisperheestä ja uskon, että vanhempani äänestivät demareita. Itse olen ollut yrittäjänä oikeastaan koko aikuiselämäni ja oma nuoruuden "demariuus" katosi, kun huomasin sen nuivan suhtautumisen yrittäjiin. Sittemmin äänestelin pitkään kokoomusta, kunnes huomasin, että siitä oli tullut julkisella puolella virkasuhteessa olevien miesten puolue, joka esiintyi edelleen porvari- ja yrittäjäpuolueena, vaikkei sitä ole enää hetkeen ollut. Tämän jälkeen minulla on ollut hienoisia vaikeuksia löytää äänelleni kotia. Viime vaaleissa äänestin PS:ää, mutta hiukan pitkin hampain. Syy "pitkähampaisuuteeni" on se, että puolueeseen on oikeasti ujuttautunut jonkinlainen äärioikeistoklikki, jonka kanssa en koe yhteyttä. Seuraavissa vaaleissa aion äänestää liberaalipuoluetta. Sen ohjelma tuntuu varsin myönteiselle sellaisten asioiden suhteen, joita itse pidän tärkeänä tulevaisuuden kannalta.
VastaaPoistaKriisiytyvät yhteiskunnat jakautuvat kahtia, mutta tällainen jakolinja ei nouse näkyville jos puolueista puhutaan ikään kuin jokainen puolue tarjoaisi oman vaihtoehtonsa.
VastaaPoistaItse asiassa omassa yhteiskuntatodellisuudessamme hallitsee vahva kahtiajako. Yhtäällä ovat kaikki muut puolueet, rajalinjan takana Perussuomalaiset.
Perussuomalaisista on muodostunut niin sanottu "negatiivinen kultti" (Durkheim). Kun kriisiytyvän yhteiskunnan ihmiset ovat tietyllä tavalla henkisesti eksyksissä, normaali samaistuminen "omaksi tunnettuun" ideologiaan ei selvyyden synnyttämiseksi enää riitä. Yhä useampi ihminen määrittelee itsensä "kielteisestä käsin" -- siis enemmänkin ottamalla etäisyyttä ja irtisanoutumalla jostakin kuin kannattamalla jotain yhä enemmän toinen toisiaan muistuttavaa puoluetta.
Ja niin syntyy tuo pinnanalainen mutta hyvinkin todellinen rajalinja: muut puolueet vs. Perussuomalaiset. Luulen, että se on se kaikkein merkittävin poliittinen jakolinja tämän päivän Suomessa.
Perussuomalaisten itsensä pitäisi siis miettiä jotain ihan muuta kuin esimerkiksi sitä miten heistä sukeutuisi yksi uusi salonkikelpoinen puolue muiden puolueiden joukkoon. "Kielteisen kultin" mekanismia voi myös hyödyntää, jos todelliset tiedolliset ja asenteelliset resurssit otetaan käyttöön ja valtavirtapuolueiden heikot henkiset eväät saadaan kyseenalaistettua.
Ne todellakin ovat niin heikot, että olen ihmetellyt miksi punavihreää valtavirta-ajattelua ei pystytä järeämmin haastamaan.
Punavihreät ovat soluttaneet tiedotusvälineet, Hesari ja YLE etunenässä.
PoistaYliopistoissa on melkoinen määrä vasemmistolaisia professoreita, perinteisesti esim. Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa, jne.
Virkamiehistössä lienee paljon "oikein" ajattelevia, ja lisää tulee Ohisalon ja kumppaneiden rikollisella nimityspolitiikalla.
Koulujen oppimateriaalit alkavat olla aikamoista propagandaa, ja opettajissa on paljon "oikein" opettavia.
YLEn ja Hesarin uutisointi on jatkuvaa manipulointia ja pimitystä.
Itse en haluaisi asua matu-rikollisjengien terrorisoimassa/hallitsemassa banaanivaltio Afrikka-Suomessa, jollaista tilaa ovat lähestymässä mm. Ruotsi, Saksa ja Ranska maanpetturi-poliitikkojensa johdolla, EU-diktatuurin vahvalla myötävaikutuksella.
VastaaPoistaKoska kaikki muut puolueet näyttävät petturipoliitikkojensa johdolla pyrkivän tuohon tilaan, äänestän todennäköisesti perussuomalaisia seuraavissa vaaleissa.
Banaanivaltiota kohti ollaan Suomessa menossa, koska maahanmuuttoteollisen-kompleksin ylläpito, vähintään 3 miljardia euroa vuodessa jo nyt täytyy peittää kantasuomalaisten veronmaksajien piikkiin otetulla UUDELLA ULKOMAANVELKARAHALLA.
Kalergi-suunnitelma
"Poliisiylijohtaja: Ruotsiin tullut kymmeniä vaikutusvaltaisia rikollisklaaneja
PoistaRuotsia on puhuttanut koko päivän poliisiylijohtaja Mats Löfvingin yleisradioyhtiö Sverigesradion uutisohjelma Ekotille antama haastattelu, jossa poliisiylijohtaja kertoo, että Ruotsissa on tällä hetkellä 40 ulkomaalaistaustaista täysin rikollista perheklaania. Eli suomeksi sanottuna mafiatyylisiä perheitä...",
https://pt-media.org/2020/09/05/poliisiylijohtaja-ruotsiin-tullut-kymmenia-vaikutusvaltaisia-rikollisklaaneja/
Artikkelin mukaan myös: "Ohjelman juontajalla Monica Saarisella näyttää olevan sääliagendaa ja hän yrittää kyseenalaistaa poliisiylijohtajan väitteet. Saarinen vetää esiin köyhyyden ja vakiojutut sosioekonomisista tekijöistä jne. Saarinen kysyy, että miten Löfving voi olla niin varma, että nuo ihmiset ovat tulleet Ruotsiin selvän suunnitelman kanssa.
– Siksi, että se on tiedusteluosaton kuva, joka meillä on. Lisäksi tämä peilaa monivuotisen historian. Voin ottaa kymmeniä esimerkkejä Tukholmasta, Södertäljestä, Göteborgista, Malmöstä kuten myös Landskronasta ja Jönköpingistä. Mutta jos alkaisin kertomaan tarkempia yksityiskohtia näistä suvuista niin tekisin heille karhunpalveluksen ja mainostaisin heitä, Löfving vastaa."
Niinollen Sveriges Radio'lla eli Ruotsin Ylellä näyttää olevan samanlaiset punapolitrukki-toimittajansa kuin Suomenkin Puna-Ylellä suoltamassa kansansa tuhoamiseen tähtäävää monikulttuuri-mädätystä ihmisten tajuntaan."
Suomeenhan sellaisten klaanien jäsenet pääsevät taikasanalla "asylum", kun viherkommunisti-sisäministeri Ohisalon mukaan turvapaikanhaku on perusoikeus.
Kalergi-suunnitelma
PS:aa lukuunottamatta puolueissa vallitsee yhä voimistuva äärivasemmistolaisklikki (esim. Saarikko/Kekusta). Sen kannattaminen on virallisilta tahoilta ja enimmäkseen veronmaksajien kustantamana propagoitu poliittisesti korrektiksi. Propagandalla on uskomaton teho! Äärioikeistolla pelotellaan samalla, kun vasemmistolainen ja islamilainen terrorismi saavat toimia vapaasti. Pitkä rivi ulkomaalaisten tappamia suomalaisia ei hetkauta tiedotusvälineitä, mutta leikkikuollut irakilainen nostetaan EU-tasolle ja tilataan seiltä tuomio Suomelle.
VastaaPoistaIsoon laumaan (80% äänestäneistä) kuuluminen on ihmiselle tärkeämpää kuin huomata ja reagoida edessä näkyvään rotkoon. On poliittisesti korrektia hyväksyä lisää miljardeja maahanmuuttoon, tehottomaksi todettuun kehitysapuun ja EU:n pystyssä pitämiseen. Näihin verrattuna kansalliset hienosäädöt ovat lillukanvarsia.
Vaikka koulutuksen pitäisi tuottaa järkiperäistä päättelykykyä, sokeimpia tuntuvat olevan korkeimmin koulutetut asiantuntijat. Pienen maan talous ja yhteiskuntarauha voidaan tuhota muutamassa vuosikymmenessä ilman, että lammaslauma edes haluaa huomata mitään. Kaikilla on omat aivot, mutta useimmat ovat ulkoistaneet ajattelun politrukeille.
Narratiivi persuja vastaan on vahva. Viime viikolla Halla-ahon tuomitessa sosiaaliturvapopulismin, oli moni keskustelufoorumi täynnä aihetta "Koska köyhät ymmärtävät etteivät persut aja heidän asiaansa?" Ikään kuin valtaosa äänestäjistä olisi tulonsiirroilla eläviä. Ilmeisesti ihmisillä on mielikuvissaan jonkinlainen puolirikollinen kuulapää -persu, joka ei ensinkään vastaa todellisuutta. Jos lukee puolueohjelman, huomaa kyseessä olevan erittäin perinteisen keskiluokkainen puolue, joka ei mitenkään yritä profiloitua "vähäosaisten auttajaksi".
VastaaPoistaItse olen istunut karonkassa missä vieressäni istuva mies ihmetteli, että "Kuka persuja oikein äänestää? En tunne ketään." Hymyilin enkelimäisesti ja vaihdoin puheenaihetta. Olisi ollut sosiaalinen itsemurha sanoa, että tässäkin pöydässä istuu ainakin kaksi.
Jutun grafiikassa on ilmeisesti virhe. Leipätekstin mukaan vetäytyjät ovat etäisen kiinnostuneita perussuomalaisista ja vasemmistopuolueista eivätkä suinkaan vieroksu niitä. Grafiikassa vetäytyjien lemmikit ja suosikit ovat menneet väärinpäin.
VastaaPoista