keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Donald Trump sanoi ilmaston alkavan jäähtyä

Kuluneella viikolla kerrottiin USA:n presidentin Donald Trumpin vierailleen laajojen metsäpalojen riivaamassa Kaliforniassa. Käynti nousi kansainvälisiin otsikoihin, koska Trump oli arvellut maapallon ilmastosta, että "se alkaa jäähtyä. Katsokaa vain."

Trumpin haastaja Joe Biden oli samaisen uutisen mukaan kutsunut Trumpia ilmastontuhoajaksi, jonka politiikka johtaa entistä voimakkaampiin luonnonkatastrofeihin. Näyttäisi siis siltä, että rapakon takana retoriikka on sekä mielenkiintoista että rajua. 

Itse ilmastonmuutoksen suhteen ei ole tapahtunut sen kummempia. Kuten arvoisa lukijani ehkä muistaa, totesin heinäkuussa, että tänä vuonna sarktinen merijää saattaa sulaa pienemmäksi kuin koskaan ennen mittaushistorian aikana. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kahdeksan vuoden takainen ennätys jää sittenkin voimaan ainakin tuon merijään laajuuden osalta. 

Aivan varmaa tämä ei vielä kuitenkaan ole, mutta ennätyksen lyöminen vaatisi aivan poikkeuksellista muutosta napajään laajuudessa, sillä saavutamme parin päivän kuluttua sen ajankohdan, jolloin jää on pitkäaikaisten tilastojen mukaan pienimmillään ja ero tämän hetken ja ennätysvuoden 2012 välillä on melkoinen. Toki kuluva vuosi saavuttaa selvästi tilastokakkosen aseman. 

Mikäli kuitenkin uskomme Donald Trumpia, vuoden 2012 tilastomerkintä jää jatkossakin ennätyspieneksi. Jos taas luotamme Joe Bideniin ja nykyisiin ilmastomalleihin, pitäisi jään sulamisen edetä erittäin ripeästi, koska kahdeksan vuotta on jo lähes viidenneksen koko 42-vuotisesta tilastohistoriasta. 

Jääkäämme siis odottelemaan ensi vuoden syksyä ja jännittämään pohjoisen napajään kohtaloa maapallon vaihtelevassa ilmastossa. Mutta ennen kuin se on käsillä, näemme saako Donald Trump jatkokauden maailman merkittävimpänä valtiomiehenä vai vaihtuuko valta Washingtonissa vähemmän ristiriitaisia tunteita herättävälle Joe Bidenille. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nyt jännittää!
USA:n levottomuuksista
Yle: vaaleissa huijaaminen on hyväksyttävää

7 kommenttia:

 1. Suuressa mitassa ilmastonmuutos on viherryttänyt palloamme, laajentanut tropiikkia navoille päin ja samalla siirtänyt ja kaventanut muita ilmastovyöhykkeitä. Kalifornia on perinteistä kuivuusaluetta, jossa metsäpalot voisivatkin olla tuon suuren muutoksen seurauksia yhdistettynä osaamattomuuteen metsäpalojen sammuttamisessa. Suomessahan ne kaikki sammutetaan, yleensä heti alkuunsa.

  Trump tuskin jää kiinni ilmastoennusteestaan, kuten eivät muutkaan ilmastoennustelijat, kun lyhyin tarkastelujakso muutokselle on 30 vuotta. Itse en ole havainnut sellaisia merkkejä ilmaston viilenemisestä, joille voisi ennustaa jatkoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trumpin ulostuloja on media aina pilkannut mutta hän on ollut lähes ellei aina kuitenkin oikeassa lausunnoissaan.

   Poista
 2. Ei Trump ihan yksin ole väitteensä kanssa:

  "Brittiläiset ja venäläiset tutkijat ennustavat, että maapallon ilmastoa saattaa viilentää seuraavina vuosikymmeninä uusi minijääkausi.

  Tutkijoiden tekemä matemaattinen malli Auringon magneettikentän muutoksista viittaa siihen, että auringon aktiviteetti saattaa alkaa väliaikaisesti laskea vuodesta 2021 lähtien.

  Sky News kertoo, että matematiikan professori Valentina Zharkova Northumbria Universitystä on laventanut aiempaa venäläistutkimusta, jossa on ennustettu Auringon tuottamien kahden magneettisen aallon liikkeitä.

  Zharkova väittää, että hänen mallinsa tarkkuus on 97 prosenttia, ja siinä on mukana aiempia minijääkausia. Ennusteen mukaan auringon aktiviisuudessa on tulossa harvinainen ajanjakso, jolloin auringonpilkkuja ei ole tulossa käytännössä lainkaan. Viimeksi tällainen tapaus oli vuosien 1645 ja 1715 välisenä aikana, jolloin Euroopassa oli minijääkautena tunnettu ajanjakso. Tuo ajanjakso tunnetaan Maunderin miniminä."
  https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-varoittavat-auringon-aiheuttamasta-minijaakaudesta-joka-voi-viilentaa-maapalloa-2030-luvulla/

  Korruptoituja ilmastotieteilijöiä ja petturipoliitikkoja myötäilevä valheellinen valtamedia saa tietysti Suomessakin lisää kierroksia Trumpin vastaisessa kampanjassaan, ikäänkuin sillä olisi jotain vaikutusta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, lystikästä!

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 3. Olisipa jo ensi syksy!

  VastaaPoista
 4. Ihmeellisesti ne ilmastonmuutoksesta aiheutuvat metsäpalot päättyvät Kanadan rajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Ilmastonmuutos ei olekaan globaali ongelma. Siksi Suomenkin kannattaa satsata omaan ilmastoon.

   Poista
  2. Eikös sitä nimenomaan globaalina ongelmana markkinoida? Kanadassa tosiaanki metsäpaloja on vähiten sitten vuoden 1990.https://www.thegwpf.com/reality-check-canada-wildfires-at-lowest-level-for-decades/

   Poista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!