maanantai 14. syyskuuta 2020

Poikkeuksellisen tärkeät budjettineuvottelut

Helsingin Sanomat sanoi pääkirjoituksessaan, että Sanna Marinin (sd) hallitus "voi jäädä historiaan hallituksena, joka hoiti koronaviruspandemiaa mutta siirsi jo alkupuolella valtakauttaan seuraajiensa huoleksi sekä pandemian tuottamat lisäkulut että isot rakenteelliset kysymykset – kuten työllisyyden ja tuottavuuden kasvattamisen sekä velkaantumisen hillitsemisen... Hallitus voi hankkia paikkansa historiassa myös onnistumalla. Silloin on ymmärrettävä, että pandemian vastainen taistelu on taloudelle niin raskas urakka, että Suomen kansantalouden isoja ja kroonisia heikkouksia on pakko hoitaa akuuttien ongelmien rinnalla." 

Tänään alkavat budjettineuvottelut osoittavat kumman tien hallitus valitsee. Jos se on edellä mainituista jälkimmäinen, on noissa neuvotteluissa budjetin menomomentit jaettavaa jyviin ja akanoihin. Siis sellaisiin, jotka edistävät maamme menestystä sekä niihin, jotka ovat sille haitallisia tai yhdentekeviä. 

Jääkäämme siis odottamaan minkälaisia muutoksia ylin valtiovalta päättää tehdä valtion menoihin. Kehitelläänkö uusien rahasampojen syntymistä edistäviä keinoja? Turvataanko suomalaisen yrityskentän kyky selvitä koronaviruksen luomien ongelmien yli? Karsitaanko turhaa vuosien mittaan kertynyttä taloudellista painolastia? Ja ymmärretäänkö, että moraaliposeerauksen hinta on juuri nyt poikkeuksellisen korkea?

Samalla tulee testatuksi edunvalvontajärjestöjen halu ja kyky tukea hallituksen toimia: onnistuvatko ne löytämään yhteisiä linjauksia kaikkien eduksi. Vai pitäytyvätkö ne poteroissaan ampuen sieltä toisiaan ja hallituksen oman viiteryhmän kannalta hankalia päätöksiä - vaikeuttaen Marinin kabinetin (toivottavasti järkeviä) pyrkimyksiä luotsata maamme talous läpi käsillä olevan vaikean ajan. Tai onnistuvatko ne yhteistyössä peräti kääntämään hallituksen (mahdollisesti) järjettömän päätöksenteon suuntaa?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Uusi vero vaatii kompensaation
Budjetti heijastaa hallituksen uskoa keskusjohtoisuuteen
Huomioita valtion prioriteettilistasta

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen juttu Keskustan roolista ja kipuilusta:

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.1190469

    VastaaPoista
  2. Jotenkin tulee mieleen ajatus, tai eräs vaihteohto lauseesta: Kepu pettää aina. Myös kannattajansa. Asiaahan Alkio puhuu, liekö sujua alkukepulaiselle Alkiolle?
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  3. Jospa Kepu keksisi nytkin pettää nykyhallituksen ja lähtee. Pistäisivät hynttyyt yhteen ps:n ja kokoomuksen kanssa. Voi olla, että kannatusluisu lakkaisi tai ei ainakaan menisi ihan niin pahaksi kuin tässä hallituksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näistä nykykepuista ole siihen. Hillotolppa maistuu niin hyvältä. Aivan kuin nuolaisisi sannaa syvältä.

      Poista
  4. Alueellisen politbyroomme keskeiset jäsenet kertovat ylpeinä, että ovat ”Marxinsa lukeneet”. Näin ollen luvassa on lisää julkista taloutta, tuotannon alasajoja ja veronkorotuksia - sekä tietysti sosialististen neuvostotasavaltojen liiton vankkumatonta tukemista.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!