Hallitus teki budjettiriihessään monenlaisia päätöksiä, joiden avulla maamme olisi tarkoitus selättää korovankriisi, edistää siirtymistä hiilineutraaliin talouteen ja turvata maamme talouden kasvu sitten, kun maamme palaa normaaliaikaan. Päätökset jokainen voi lukea edellä linkittämästäni Ylen jutusta, joten en ala tässä toistamaan niitä. Sen sijaan keräsin yhteen kommentteja, joita yhteiskunnan toimijat ovat niistä sanoneet.
Aloitetaan pääministeristä. Hänen mukaansa budjetti on elvyttävä. Ja niin se totta vieköön onkin koska nettovelkaa otetaan aiempaan verrattuna noin viidennes lisää.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta myötäili puoluetoveriaan ja arveli, että budjettiriihessä sovitut panostukset osaamiseen, työttömien työnhaun tukemiseen ja palkkatukeen ovat oikean suuntaisia. Elorannan mielestä elvytyksen jatkaminen ja siitä johtuva julkisen talouden velkaantuminen ovat perusteltuja tässä tilanteessa.
Hänen vastapelurinsa eli Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pahoitteli, että "menoja kasvattavat muun muassa panostukset julkisiin työvoimapalveluihin, oppivelvollisuusiän nosto ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. Näiden kustannusten huomiointi tiputtaa ilmoitettua työllisyyslukua alaspäin, koska työllisyystavoite on mitoitettu siten, että uudet työlliset saadaan ilman valtion tukea."
EK näkee kuitenkin järkevinä päätöksinä sähköveron laskemisen EU:n minimiin ja väylämaksun puolituksen jatkamisen sekä liikenneinfran rahoituksen lisäämisen. Kilpailukyvyn ja uudistumisen eteen olisi sen puheenjohtajan näkemyksen mukaan tarvittu enemmän konkreettisia päätöksiä tässä ja nyt.
Kokoomuksen Antti Häkkänen totesi, että "tilapäistä elvytystä tarvitaan jonkin verran, mutta samalla pitäisi tehdä talouskasvua ja työllisyyttä vauhdittavia päätöksiä". Ja kysyi, että "minkä ihmeen takia työllisyyspäätökset vesitettiin riihessä?"
Raskainta kritiikkiä hallitus sai kuitenkin puheenjohtaja Jussi Halla-aholta (ps), joka totesi hallituksen toimien rapauttavan "Suomen kilpailukykyä etenkin vientiteollisuuden alueella". Samalla "polttoaineverojen korotukset osuvat tavalliseen kotitalouteen, liikkumiseen ja asumiseen etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella... Ainoa tapa, jolla julkinen talous saadaan tasapainoon on se, että Suomeen syntyy uutta tuottavaa työtä ja tämä hallitus ei valitettavasti toimillaan sitä edistä".
Toisin sanoen hallitusta poliittisesti lähellä olevat toimijat kehuivat päätöksiä ja oppositio tyrmäsi ne rankoin sanakääntein. Siksi on lopuksi syytä kuulostella riippumattoman toimijan näkemyksiä. Sellaisen lausui Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä.
Hänen mukaansa "on hyvä, että budjetissa laitetaan paljon paukkuja siihen, että koronakriisi saadaan hallintaan esimerkiksi testauksen kautta... Saadaanko Suomen talous oikenemaan keskipitkällä aikajänteellä. Siihen ei tänään julkistetussa kestävyystiekartassa ole mielestäni askelmerkkejä... työllisyyspolitiikan kunnianhimon taso ei ole ihan sitä, mitä hallitusohjelmassa sovittiin."
Yhteenvetonsa hallituksen suunnitelmista maamme talouden oikaisemisesta koronakriisin jälkeen Vihriälä muotoili sivistyneesti ja kiihkottomasti. Sen mukaan "tiekartta on minun nähdäkseni vielä aika löysä harjoitus, jota on tarpeen täsmentää viimeistään keväällä".
Nähdäkseni Vihriälän näkemys on sekä perusteltu että todenmukainen. Vähemmän sivistyneesti sanottuna hallitus epäonnistui budjettiin kirjattujen toimenpiteiden suhteen täydellisesti. Kalle Isokallion kommenttia lainatakseni "hallitus uskoo, että narun työntäminen on helpompaa, kuin narun vetäminen".
Itse kysyin edellisessä aihetta koskevassa kirjoituksessani, että kumman tien hallitus valitsee: ongelmien jättämisen seuraajilleen vai niihin tarvittavien ratkaisujen huomioimisen jo nyt. Eilen samamme vastaus oli selvääkin selvempi: Sanna Marin ja kumppanit valitsivat ensimmäisen vaihtoehdon, joka on selkärangaton, vastuuton ja myös sukupolvirasistinen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poikkeuksellisen tärkeät budjettineuvottelut
Autoilijan uusi lisävero
Totisesti on Sanna Marin nyt karvansa näyttänyt
Jösse sanoittaa kansan tuntoja: https://www.youtube.com/watch?v=13A7FHc2CIg
VastaaPoistaNiin, nythän käytännössä koko maailma on ollut Lockdown-tilassa epämääräisen ajan, eli talous on pysäytetty suoraan "laukalta". Tälläistä pysäytystä ei ole maailmanhistoriassa aiemmin ollut (paitsi sotien takia). Millä tavoin talous saadaan taas käyntiin, kun infrastuktuuri on kuitenkin ehjää ja toimivaa, toisin kuin sodan jälkeen ?
VastaaPoistaMielestäni nyt on virhe edistää minkäänlaisia ympäristötoimia, koska lockdownit ovat syöneet yrityksien kassavarantoja ja velkaannuttaneet niitä, sekä yhteiskuntia. Vaikka talous saataisiinkin jotenkin käyntiin, on tuottavuus heikkoa, ympäristötekojen vaatiman lisävelan takia. Lisävelkaa pitää ottaa heikon kassatilanteen takia, siis.
Lisäksi, työttömyys jää todennäköisesti korkeammalle tasolle tämän ympäristötoimien edistämisen takia, joka taas nostaa painetta verojen korotuksille.
-Raksaäijä-
Hallitus tekee viisaita päätöksiä. Ehkä pääsemme taloudenpidossa ystävämme Italian tasolle, jolloin rahavirta kääntyy ja Suomesta tulee nettosaaja.
VastaaPoistaEpäiletkö tämän siis olevan hallituksen salainen agenda? Se kai tarkoittaisi sitä, että Marinin kabinetti näkee Suomen tilanteen toivottomaksi.
PoistaPunaisten fasistihuorien maanpetturihallinto EI ole minun hallintoni.EI ole aika monen muunkaan.Toimin sen mukaisesti.
VastaaPoista"Vastuuton" kuvaa oikein hyvin tätä budjettia. Itseäni kiukuttaa tuo turve, se on kuitenkin kotimainen polttoaine ja kohtuullisen helposti saatavilla. Tuo valtion lisävelka huolestuttaa myös kovin...
VastaaPoistaTyökaveri vinkkasi mulle blogista: romahdusteoria.blogspot.com
Aika hyvä, siinä sivutaan taustoja epäsuorasti...
-Tuumailija
Tuhka sanoisi että Suomen hallitus jatkaa trendiä joka on jatkunut vuosikymmeniä euroopassa ja muualla maailmassa.
VastaaPoistaEKP printtaa rahaa hallituksille koska tätä kulutusyhteiskuntaa on pakkoa pitää pystyssä, koska jos se kaatuu tulee ongelmia.
Mikä tahansa hallitus joka joutuu selvittämään sitä sotkua tulee olelmaan epäsuosittu. Joten kaikki lykkäävät ikäviä päätöksiä ja näkevät vain oman todellisuutensa.
"Valtion velalla ei ole väliä"
Koko petturipoliitikkojoukko on hiljaa kuin kusi sukassa maahanmuuttoteollisen kompleksin vähintään 3 miljardin vuosittaisista kustannuksista, jotka joudutaan rahoittamaan tehden lisää ulkomaanvelkaa.
VastaaPoistaViherkommunistihallitus on moraaliposeeraten vain lisäämässä tätä kustannuserää:
"Hallitus nostaa kiintiöpakolaisten määrää",
https://www.kansalainen.fi/halitus-nostaa-kiintiopakolaisten-maaraa/
Kalergi-suunnitelma
Pauli Vahteran mukaan Suomen valtion velasta on 76 %, yhteensä noin 83 miljardia euroa aiheutunut kehitysavusta ja maahanmuutosta. Tämän kun saisi graafiikaksi kuluneiden vuosien mukaiselle aikajanalle suhteessa valtionvelkaan.
PoistaKäytännössä nämä yhdessä kustantavat Suomelle paljon enemmän kuin ilmavoimien hävittäjien hankinta ja ylläpito!
Allalinkki hyvään kirjoitukseen.
https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/08/21/mittasuhdevirheita-ja-nakoalattomuutta/
Rahalla saa monenlaisia hävittäjiä!
Vahtera lienee oikeassa. Ja käsittääkseni viestisi meni tämän myötä hänelle.
PoistaEhkä taloususkonnon maailmassa määre "vastuuton" pitäisi korvata todellisuutta paremmin kuvaavalla termillä "uskoton".
VastaaPoistaKun kootuilla ja ennen muuta luoduilla pääomilla -- joita ne "lainaksi" otettavat summat siis ovat -- ei enää ole yhteyttä sen enempää reaaliseen varakkuuteen -- joka on kasautunut siinä määrin harvoihin käsiin, ettei mitään markkina-arvoja voi noteerata, kuin myöskään alasajettavien kansallisvaltioiden kansantalouksiin, jotka nykyisellään toimivatkin vain näiden luotujen velkasummien "reaalisina" kirjaamisalustoina --
-- varsinaiseksi ongelmaksi jää vain se miten talouden vatikaanissa systeemin uskottavuus saadaan säilymään. Ja siihen on tietysti toistaiseksi ainoa vastaus, että vakavalla uskonnollisella hartaudella paatosteltelevien auktoriteettien saarnoilla, joita myös poliitikot omina uskontunnustuksellisina versioinaan esittävät.
Siis mihin oikeasan tarpeeseen muka satojen tai tuhannen miljoonan kehitysmaalaisen kansainvaellusta tarvitaan? Miksi suursijoittajat masinoivat sellaista? -- Sitä tarvitaan vain kansallisvaltioiden systeemisen tilan jatkuvaksi sekoittamiseksi ja kasvavan toimialustan ylläpitämiseksi.
Ja tässä me sitten pähkäilemme että onko meidän marimme ja mattimme "talouspolitiikassaan" viisaita vai eivät. Kyllä tuon "viisauden" tilalle pitäisi myös keksiä paremmin todellisuutta vastaava termi. "Marionettikin" olisi marinia parempi.
Saakohan tässä esittää eräänlaisen työjärjestyspuheenvuoron ja udella, mistähän mahtaa johtua, että tämän blogin kommentit aika usein katoavat toistuvasti bittiavaruuteen, kun painan "Julkaise"-nappia? Onko kyseessä jokin tekninen häikkä, vai jokin blogistin asettama rajoitus, tai kenties ylläpidon enemmän tai vähemmän epäonnistunut säännöstelypolitiikka? Siis vähän samaan tapaan kuin omassa "Alkon kassalla" blogissani jokin ylläpidon toimijataho nollaa aika ajoin peukutukset jostain syystä.
VastaaPoistaEn tiedä. Itse olen poistanut vain selvästi laittimat eli väkivaltaan kehottavat kommentit. En kuitenkaan ole käynyt penkomassa Googlen roskakori palauttaakseni poistettuja asiallisia viestejä.
PoistaSamaa katoamista olen ihmetellyt minäkin.
VastaaPoistaEhkä Blogspot/Google kadottaa joidenkin valittujen blogien viestejä tarkotuksella. Ideana olisi herättää blogien kommentoijissa ärtymystä ja epäluuloa. Blogin ja sen ylläpitäjän sosiaalinen pääoma pienenisi ja kommentoijat katoaisivat.
VastaaPoistaMainitsin edellä, että tämä koskisi joitakin valittuja blogeja. Ehkä valitsija on algoritmi, joka tunnistaa epäsuotavat sanat ja niitä käyttävät sekä ottaa huomioon hyvinä itseään pitävien ihmisten tekemät ilmiannot.
Acc
Taitaa Acc kommentti osua naulan kantaan!
PoistaMinun kommenteille teki kesällä juuri samaa, se katosi kuin tuhka tuuleen heti kun olin painanut Julkaise-painiketta. Nyt kun en ole aikoihin kommentoinut, lukenut kylläkin päivittäin ajatukset niin kommentointi toimii taas moitteetta.
Ylläolevaan taustatiedoksi, että olen kirjoittanut kommentit nimettömänä. Omasta mielestäni olen kirjoittanut ihan asiallisesti, välillä kuitenkin aika vahvoja mielipiteitä.
Nyt olen ottanut tavaksi kopioida tekstin ennen Julkaise-painikkeen painamista, jotta kirjoitus on tallessa katoamisen varalta.
Se mikä ei tapa se vahvistaa!