sunnuntai 6. lokakuuta 2019

WWF valeuutisten sylttytehtaana

Mietin tänä aamuna pitkään, mistä kirjoittaisin. Lopulta päädyin tuomaan esiin Ylen uutisen, jossa kerrotaan WWF:n koululaisten harhaanjohtamisesta - siis heille tehdystä kuvamanipulaatiosta, jossa jääkarhu ja sen poikanen ovat pienenpienellä jäälautalla, vaikka alkuperäisessä kuvassa ne seisovat laajalla jääkentällä. Näin siitä huolimatta, että asia tuli mainituksi jo eilisen kirjoitukseni keskusteluketjussa - tosin Iltalehden alkuperäiseen uutiseen viitaten - ja olen muutenkin kirjoittanut viime aikoina paljon ilmastonmuutoksesta.

Nämä kaksi uutista välittävät WWF:stä vähemmän mairittelevan kuvan, vaikka sen viestintäjohtaja sanoikin pahoittelevansa - ei kuvan julkaisemista vaan sitä, ettei sen luonnetta kuvayhdistelmänä ole mainittu. Pahoittelun krokotiilinkyynelmäistä luonnetta kuvasi kuitenkin se, että hän oli vasta nyt huomaavinaan, että "esimerkiksi koululainen ei erota sitä, mikä on mainoskuva, mikä uutiskuva".

Kun on jäänyt kiinni koululaisten huijaamisesta, on pyrkimys vahinkojen minimoimiseen selittelemällä tietenkin ymmärrettävää. Lienee kuitenkin lähes varmasti niin, että jääkarhukuvan muokkaus tehtiin vakaassa tarkoituksessa ja nimenomaisesti koululaisten ilmastoahdistuksen lisäämiseksi.

WWF:n viestintäjohtaja väitti myös, että "lyömme jatkuvasti faktoja tiskiin varsinaisessa uutisviestinnässämme". Tämä pitänee osittain paikkansa, mutta en ole huomannut järjestön tuovan esiin kuin ilmastonmuutoshypoteesia tukevia faktoja. Se on siis jättänyt kertomatta ne tosiasiat, jotka ovat sen kannalta ongelmallisia.

Esimerkiksi sen, ettei arktisen napajään koko ole pienentynyt seitsemään vuoteen vaan oli esimerkiksi toissapäivänä noin 16 prosenttia laajempi kuin lokakuun 4. päivänä vuonna 2012. Tai että jääkarhut ovat eläneet myös edellisen interglasiaalin aikana, jolloin arktiksen ilmasto oli 2-4 astetta nykyistä lämpimämpi ja napajää mitä todennäköisimmin suli pois joka kesä.

Minusta on ikävää, että WWF:n kaltaiset järjestöt käyttävät epärehellisiä keinoja johtaakseen ihmisiä harhaan. Toki vielä ikävämpää on alan tutkimukseen ilmiselvästi pesiytynyt epärehellisyys.

Lopputuloksena tästä epärehellisyydestä on vaikeus muodostaa objektiivinen kuva ilmaston lämpenemisen todellisuudesta. Onhan selvää, että jos ihmisen rooli tässä asiassa on ratkaiseva, tulee se ilmi myös rehellisten analyysien ja tiedottamisen kautta. Sen sijaan huijaaminen ja siitä kiinni jääminen herättävät epäilyjä koko asiaa kohtaan ja - mikäli kauhukuvat ovat todellisia - johtavat lopulta korjaavien toimenpiteiden viivästymiseen kuten sadussa paimenpojasta ja sudesta.

Tai mikä vielä pahempaa - mikäli ihmisellä ei todellisuudessa ole merkittävää roolia ilmaston viimeaikaisessa lämpenemisessä, on saatu syntymään taloudellista kehitystä haittaava kalabaliikki, josta kovimman hinnan maksavat maailman vähävaraiset. Sekä ne nuoret, jotka ahdistuvat näistä kauhukuvista ja jättävät esimerkiksi lapset hankkimatta sen takia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hämmentäviä ilmastouutisia
Ylimenopäivä on pohjimmiltaan valeuutinen
Ilmaston mittaamista vai tilastohuijausta?

6 kommenttia:

 1. Kiinnittäisin huomiota tuon otsikon osuvuuteen, mutta vähän eri fokuksella.

  Tuollaiset tunnustukselliset ja laajempiin kannattajajoukkoihin vetoavat järjestöt, olivatpa ne sitten tällaisia yhden asian liikkeitä tai vaikkapa poliittisia puolueita, voivat opettaa meille jotain tavasta jolla yhteiskunnalliset instituutiot muodostavat sosiaalisia jatkumoita paljon sen ohi, mikä on niiden "tiedollinen" tai "opillinen" tai "arvoihin liittyvä" sisältö.

  Kun, sanotaan nyt vaikka puolue perustetaan, sen ohjelma puhuttelee aikalaistasolla esillä olevia ongelmia ja tuntoja. Mutta samalla syntyy jatkumo, joka toimii ja toimii ja toimii vaikka koko yhteiskunta ympärillä muuttuisi toiseksi tai kolmanneksikin.

  Kaikkein sementoituneimpia tällaisia instituutioita taitavat olla suuret uskonnot, jotka elävät yli historiallisten aikojen ja maailmankuvan perusteellistenkin mullistusten. Niissä on siis jokin aivan peri-inhimillinen sosiaalista institutionalisoitumista sementoiva ominaisuus.

  WWF on, kuten otisikko sanoo, nimenomaan "tehdas". Se tuottaa tuotettaan, ja sen jatkuvuus perustuu tapaan jolla se saa suosinsa ja kannattajansa, eikä siinä mikään sisältö merkitse "totuudellisuutensa" voimalla, tai häiritse "valheellisuutensa" vuoksi. Se on ikään kuin "itsekantava" sosiaalinen ilmiö. (Durkheimilta sitten enemmän.)

  Koko "vihreä liike" omaa juurikin tällaisen "tehtaan" ominaisuudet. Se syntyi jatkumona taannoiselle, tavallaan ensimmäiselle globaalimittaiselle, maailmanlopun uhkaa muodostaneelle tapahtumaketjulle, nimittäin suurvaltojen 50-luvun lopulla suorittam ille maanpäällisille ydinkoeräjäytyksille. Se ammensi niistä lähtökohdista jatkumon, jonka perillinen nyt "ilmastonmuutosta" eskatologiana julistava "punavihreä" politiikka on.

  Asiasta kiinnostuneille enemmän blogikirjoituksessa johon pääsee nimeäni klikkaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä tuosta analyysistäsi. Se näkyy suomalaisessa politiikassa siten, että puolueet (myös muut kuin Vihreät) ovat aikanaan syntyneet ajamaan jotain asiaa. Mutta kun nuo asiat ovat toteutuneet ryhtyvät puolueet ja niissä mukana olevat poliitikot haistelemaan yhteiskunnallista ilmapiiriä ja rakentamaan itselleen tulevaisuutta ryhtymällä puhumaan asioista, joilla arvelevat olevan kannatusta äänestäjien piirissä. Joskus nämä ovat myös asioita, joiden he tietävät olevan yhteiskunnalle haitallisia, mutta puolueen tai poliitikon tulevaisuuden kannalta hyödyllisiä turvatessaan kannatuksen seuraavissa vaaleissa.

   Poista
  2. Tahtoo se raha alkaa senleen, WWF:N toimintaaki, pitää keksiä konteja milläa saadaan rahavirtoja, vaikka sinänäs WWF on ollut ylensä aika asiallinen järjestönä ..

   Poista
 2. Molemmat kommentit aivan oikeassa.
  Tosin proffan viimeistä lausetta voisi retusoida muutaman sanan verran: ...mutta puolueen eli siis poliitikon tulevaisuuden...

  VastaaPoista
 3. Natsittaja-sisäministeri Ohisalo ja hänen vihernatsi-puolueensa: http://nwohavaintoja.blogspot.com/2019/10/vihernatsit-on-paastetty-hallitukseen.html

  VastaaPoista
 4. https://www.vapo.com/blogi/posts/120/kylla_energiaturpeen_kaytto_voidaan_lopettaa_vaikka_huomenna#11123631

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!