maanantai 7. lokakuuta 2019

EU:n rahojen loppuminen Turkissa ajaa kansainvaeltajia kohti Kreikkaa

Yle kertoi, että viime viikolla Kreikan saarille tuli Turkista enemmän ihmisiä kuin vuosikausiin. Sen seurauksena EU:n muuttoliikkeestä vastaava komissaari vaati turkkilaisia tehostamaan lähtijöiden torjuntaa.

Taustalla on jutun mukaan se, että EU:n Turkille antamat kuusi miljardia euroa ovat loppumassa. Lisäksi merkitystä saattaa olla sillä, että Italian edellisen hallituksen toimet ovat vaikeuttaneet Välimeren meritaksitoimintaa - sen seurauksenahan muuttoliike on kasvanut myös aiempaa lähtömaata Libyaa lähempänä olevasta Tunisiasta Italiaan.

Saksassa sisäministeri on puolestaan todennut, että "me tarvitsemme järjestystä pakolaispolitiikkaan, jolloin Euroopassa on sille selvät säännöt, mieluummin kuin niin, että tänne saapuu tuhansia tulijoita". Ministerin huolta on tuskin vähentänyt se, että Ranskassa muslimikäännynnäinen maahanmuuttaja teki terrori-iskun työpaikallaan poliisissa ja muistutti meitä kaikkia eurooppalaisia siitä, minkälaisia riskejä monikulttuuriseen yhteiskuntaan sisältyy.

Turkin tilanne on sikäli hankala, että siellä majailee jo nyt miljoonia parempaa elintasoa hakevia ihmisiä. Lisäksi maan sisäministeri muistutti, että Syyrian "Idlibin olosuhteet ja turvallisuus huomioiden meidän on ymmärrettävä, että saatamme kohdata uuden, 3 750 000 pakolaisen aallon" ja asetti näillä sanoilla kuvaannollisesti käden ojoon kohti EU:ta lisärahan saamiseksi.

EU onkin nyt vaikeassa tilanteessa. Erdoganin Turkista on tulossa säännöllinen rahanreikä, jonka armoilla Unioni joutuu elämään. Tilanne on altis turkkilaisten lisävaateille, koska se voi parhaan mafiaperinteen mukaisesti tehdä sellaisia tarjouksia, joista EU ei voi kieltäytyä ellei halua alueelleen muutamaa miljoonaa kehitysmaalaista.

Vaihtoehtoisesti EU voisi jättää Turkin tukemisen vähemmälle ja tiivistää omaa rajanvalvontaansa, mikä niin ikään vaatisi runsasta rahoitusta. Tämän vaihtoehdon tehoa kuitenkin vähentää se, että kansainvaeltajilla olisi edelleen oikeus vaatia turvapaikkaa vaikkapa rajavartijalta Unionin alueelle päästyään. Sen välttämiseksi olisi Unionin irtauduttava turvapaikkapolitiikan kansainvälisistä pelisäännöistä, mikä ei nykyisessä poliittisessa tilanteessa liene realistista.

Suomeksi sanottuna EU on ajanut itsensä tilanteeseen, jossa sillä on vain huonoja vaihtoehtoja. Mutta onneksi on edes vaihtoehtoja - vaikka sitten vain Turkin jonkinlaiseksi mesenaatiksi alistumalla.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mistä humanitaarisessa maahanmuutossa tapahtuneet muutokset kertovat?
Turkki lähetti uhkausviestin EU:lle
Eurooppalaispoliitikot Erdoganin diktatuurin asialla


15 kommenttia:

  1. Ilmeisesti vaeltajat pyrkivät Kreikan kautta Eurooppaan elätettäviksi. Kreikka julistakoon hätätilan ja sulkekoon rajansa ns. paperittomilta. Kreikan puolustusvoimien luulisi olevaan kykeneväinen estämään väkivaltaisen maahantunkeutumisen.
    https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=greece#manpower

    VastaaPoista
  2. Jännää, että EU:n ulkorajoja vartioivat EU:n naapurivaltiot. Kreikan kohdalla Turkki, Italian kohdalla Libya ja Suomen kohdalla Venäjä. Jotenkin tuntuisi normaalimmalta, että maat hoitaisivat rajavalvontansa itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos EU-maat hoitaisivat rajavalvonnan itse, turvapaikanhakijat pääsisivät helposti jättämään hakemuksensa esim. laillisessa rajanylityspisteessä. Tulijoiden määrä voisi kasvaa miljooniin / vuosi.

      Ongelman nimi on siis oikeus hakea turvapaikkaa (ja jäädä sillä perusteella oleskelemaan maahan). Ongelma tulisi ratkaista.

      -- Aika ajatella

      Poista
    2. Näyttää se rajojen valvonta olevan mahdollista:
      https://www.kansalainen.fi/saksa-jatkaa-rajatarkastuksia-jo-neljantena-schengen-maana/

      No, Ruotsin ja Suomen rajaa ei voida sulkea, koska siinä sulkeudumme itse. Vai mites se nyt olikaan se viisaus.

      Poista
  3. Erdogan tuntuu olevan niitä johtajia, joihin tehoavat vain voimakeinot. Ei enää euroakaan kiristäjälle, vaan miljardit on käytettävä riittävän suuriin rajavalvontajoukkoihin, joilla on oltava riittävä aseistus ja oikeus tarvittaessa myös käyttää niitä. Euroopalla ei ole mitään velvolisuutta ottaa vastaan loputonta elintasosiirtolaisten tulvaa - varsinkaan, jos tekosyynä härskisti käytetään hädänalaisuutta.

    VastaaPoista
  4. Pitkään on toitotettu, että pakolaisongelmaan pitää hakea ratkaisuja yhdessä, siis lähinnä EU-maiden yhdessä. Koska ratkaisua on haettu väärästä suunnasta, sellaista ei ole saatu. Sopimus Turkin kanssa on purkkaviritys, josta pitäisi päästä eroon pikimmiten. Vastaavasti pitäisi päästä eroon Suomen ja Venäjän välisestä sopimuksesta.

    Pakolaisongelma todellakin pitäisi ratkaista yhdessä. Ongelma on globaali, ja siksi sopivin toimija on YK ja sen pakolaisjärjestö. Koska EU-maat ja EU ovat YK:n merkittävimpiä rahoittajia, niillä pitäisi olla vaikutusvaltaa. Trumpin USA taistelee myös turvapaikanhakijaongelman kanssa ja voisi siksi tukea järjestelmän uudistamista.

    Miten järjestelmää tulisi uudistaa? Pitäisi toimittaa turvapaikanhakijat YK:n hallinnoimille ja rahoittamille pakolaisleireille. Pitäisi kohentaa leirien olosuhteita, joskaan ei niin paljon, että ne alkaisivat houkutella muitakin kuin hädänalaisia. Jos leirejä ei saada perustettua riittävästi ongelmamaiden tai niiden naapurien alueille, on tarvittaessa muidenkin maiden perustetta vastaavan tasoisia leirejä, YK-rahoituksella.

    Tämä uudistus ratkaisi kaikki keskeiset ongelmat. Välimerelle ei lähdettäisi eikä sinne hukuttaisi, koska leireille pääsee turvallisemminkin ja Eurooppaan ei pääse. Kulttuurien kohtaamisista aiheutuvat ongelmat eivät pahenisi Euroopassa. Trump pääsisi helposti eroon Väli-Amerikasta tulevista turvapaikanhakijoista, ja tulijavirta ehtyisi nopeasti.

    -- Aika ajatella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne tulijat ole turvavapaikanhakijoita, ne ovat elintasopakolaisia.
      Elintasopakolaiset haluavat päästä paremman elintason piiriin tai mieluummin ilmaisen elatuksen piiriin kuten nykyiset "turvapaikanhakijat".
      Eli ei näiden elintasopakolaisten aiheuttamaa ongelmaa YK ratkaise.
      Ratkaisu on se, että siirtolaisuus lopetetaan ja ihmisten siirtyminen alikehittyneistä maista näihin niin sanotusti kehittyneihin maihin estetään.
      Muuten sekä Eurooppa että Yhdysvallat menettävät kulttuurinsa ja oman elämänsä.
      Trumpin hallinto on tehnyt hyvät sopimukset Meksikon ja Hondurasin kanssa mitkä ovat oleellisesti vaikuttaneet siirtolaisten kulkuun Amerikassa.
      Siinä on mallia miten asiat hoidetaan. Tämä EU:n nössöily ei mitään ratkaise kun Afrikan väkiluku räjähtää miljardeihin.

      Poista
    2. Yle tänään:

      "USA: Turkki aloittaa pian sotilaallisen operaation Koillis-Syyriassa"
      Yhdysvallat ei osallistu operaatioon, mutta on alkanut vetää omia joukkojaan pois alueelta.

      https://yle.fi/uutiset/3-11008067

      Artikkelista poimittua:

      Turkin tavoitteena on ajaa terroristeinaan pitämät kurdijoukot pois rajaseudulta.
      Turkki pyrkii muodostamaan puskurivyöhykkeen, jolle se palauttaisi Turkkiin paenneita syyrialaispakolaisia.

      Poista
    3. Elintasopakolainen, joka jättää turvapaikkahakemuksen, on turvapaikanhakija. Suurin osa jättää hakemuksen, koska ei muuten saisi oleskelulupaa ja koska voisi joissakin tapauksissa saada muutoin syytteen laittomasta rajanylityksestä.

      -- Aika ajatella

      Poista
    4. YK ei siirtolaisongelmaa edes pyri ratkaisemaan. Päinvastoin, se pyrkii muuttamaan massasiirtolaisuuden normitouhuksi korostaen, että kansaa ei saa kuunnella. Suomikin hyväksyi GCM-siirtolaissopimuksen vähin äänin ja sammutetuin lyhdyin. Nämä tahot ylistävät demokratiaa ja ohittavat sen räikeästi käytännössä.

      Poista
  5. Näyttää vahvasti siltä, että EU:n hallintoelinten kyky hoitaa alueen omia asioita on luvattoman huono. Rajavalvonnassa on heittäydytty Turkin armoille ja sen harjoittaman kiristyksen maksumiehiksi. Tulee mieleen Rooman valtakunnan loppuajat, kun gooteille maksettiin vuotuisia lunnaita, etteivät he alvariinsa tekisi niitä ryöstöretkiä. Tämän lisäksi on kehitetty sellaiset säännöt, että rajavalvonnan toimimaan saattaminen olisi omiin sääntöihin hirttäytymisen takia ilmeisesti käytännössä mahdotonta vaikka siihen kykyä löytyisikin. Ja kaiken huippuna sitten ärhennellään ja uhkaillaan niitä maita, jotka omaehtoisesti ja parhaansa mukaan pyrkivät hoitamaan sitä tehtävää, jonka EU on omalta osaltaan laiminlyönyt. EU tai sen tapainen yhteistyöelin on hyvinkin tarpeellinen, mutta kuka tosissaan uskoo, että tällainen porukka, joka ei kykene edes lopettamaan sitä Strasbourgin ja Brysselin välistä reissaamista, pystyisi vastaamaan minkäänlaisen liittovaltion hallitsemisesta. Ja kuitenkin he moisen pystyttämistä kovasti haikailevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. US tänään:

      Mepit hermostuivat Ruotsin ”comeback”-komissaariehdokkaaseen – Taas kiusallinen hetki Ruotsin tv:ssä

      https://www.uusisuomi.fi/uutiset/mepit-hermostuivat-ruotsin-comeback-komissaariehdokkaaseen-taas-kiusallinen-hetki-ruotsin-tvssa/ade00841-b1cb-4142-a815-415b0b0be685

      Artikkelista poimittua:

      ”Minusta on ehdottoman tärkeää, että meillä on pakottavaa solidaarisuutta [tvingande solidaritet] EU-maiden kesken.
      Kun meillä on yhteiset ulkorajat, pitää meillä on yhteinen järjestelmä pakolaisten vastaanottamiseen”, Johansson sanoo nyt.

      Poista
  6. EU:n mukaan tulijoista voitiin luokitella oikeiksi pakolaisiksi vain n. 3 %, muut olivat sitten ns. elintasopakolaisia tai siirtolaisia. Siirtolaisuudessa ei ole sinänsä mitään pahaa, tullaan omilla papereilla ja etsitään töitä. Jos kyvyille ei ole kysyntää ko. maassa, niin sitten yritetään jossain muualla, ehkä. Siirtolaisena, ei turvapaikanhakijana.

    Olin syksyllä 2015 Kosilla 3 vkoa keskellä tätä härdelliä. Netistä luin hesarin kauhujuttuja miten meren raivolta kumiveneissä pelastuneet (tyyni sää, välimatka 6 km Turkista) naiset ja lapset hoippuivat viimeisillä voimillaan rantaan. Todellisuus: yhtään kumivenettä ei näkynyt, korskeat jätkät tulivat Turkista turistibotskeilla, valtasivat kaupungin salamannopeasti, ja yhtä nopeasti häipyivät myös turistit. Hotellinomistajat itkivät menetyksiään, ja useita hotelleja yksinkertaisesti tulijat vain ottivat haltuunsa. Koko pikkuinen kaupunki oli yht'äkkiä muuttunut ei-kreikkalaiseksi. Rannoilla ei voinut naisihminen olla, jollei nyt välttämättä halunnut olla sonnilauman tallottavana ja klähmittävänä. Ja media jauhoi poloisista.

    Mikäli oikein muistan, niin ne ainoat kiveen hakatut oli Mooseksen lait. Kaikkia lakeja ja soppareita voidaan muuttaa olosuhteita vastaaviksi, miksi ei näitä iänikuisia Geneven sun muitakin. Ei tässä nyt ole yli 70 vuoteen Euroopassa massamurhattu ihmisiä, joten pieni päivitys voisi olla paikallaan. Ai niin, mutta nythän ei olekaan eurooppalaisista kyse vaan niistä paremmista maailmoista. Joilla nyt vaan menee itsestään mitenkään riipumatta hieman huonommin - kun se Eurooppa ja länsimaat. Afrikkalainen sananlasku: kyllähän me mut ku noi.
    tira+

    VastaaPoista
  7. YK ei saa mitään järkevää aikaiseksi. Siellähän on sata enemmän tai vähemmän sekavaa kehitysmaata äänestämässa asioista!
    Nehän haluavat omat "roskasakkinsa" työntää Länsimaihin.

    VastaaPoista
  8. Muammar Gaddafi julisti aikoinaan:
    Me muslimit tulemme valtaamaan Euroopan ampumatta laukaustakaan.
    Se valloitus ON MENOSSA!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!