torstai 1. maaliskuuta 2018

Mytologisia tapahtumia

Katselin televisiosta 50 kilometrin hiihtokilpailua. Suomalainen kulki edellä, mutta venäläinen saavutti häntä kilometri kilometriltä. Lopulta tämä tuli suomalaisen kannoille kuin huuhkaja ja meni jopa ohi. Ero suomalaiseen oli selvä ja näytti siltä, että Suomelta karkaisi arvokisojen kultamitali jälleen kerran.

Peli ei ollut kuitenkaan vielä pelattu, sillä suomalainen lisäsi vauhtia ja meni uudelleen venäläisen ohi. Tahti tiivistyi tiivistymistään ja ladulta kuului venäjänkielistä pulinaa. Lopulta suomalainen karkasi ja venäläinen jäi sekunti sekunnilta. Suomeen tuli maailmanmestaruus.

Niin. Edellä oleva kuvaus on Ylä-Tatran MM-hiihtojen kuninkuusmatkalta vuodelta 1970. Neuvostoliiton Vjatseslav Vedenin oli jo voittanut kisoissa kultaa ja hiihti minuutin lähtöeron Kalevi Oikaraiseen kiinni. Kyse oli siis väliaikalähdöstä eli suomalainen oli enimmillään yli minuutin venäläisen perässä.

Kuten kaikki muistamme, voitti Iivo Niskanen viime sunnuntaina 50 kilometrin hiidon olympiakultaa kilpailussa, jonka tapahtumat voisi kirjoittaa lähes identtisillä sanoilla kuin Oikaraisen voiton 48 vuotta sitten. Yhteistä miehille oli myös susi.

Niskanen nimittäin kuvattiin voiton jälkeen susiturkissa, jollainen liittyy hiihtokansan mytologiaan. Se puolestaan lienee saanut alkunsa siitä, kun "Susi-Kalle" Oikarainen hiihti iltahämärissä suden väsyksiin ja ampui sen kuolleeksi.

1960-luvulla suden ampuminen oli vielä uroteko, eikä kukaan tiettävästi moittinut Oikaraista pedon kellistämisestä - päin vastoin. Niskanen sen sijaan sai someloukkaantujien ryöpyn niskaansa käyttäessään vanhaa turkkia, jonka alkuperäinen kantaja ei palaisi henkiin vaikka karvavaatteelle antaisi tekohengitystä.

Siksi someloukkaantuminen oli sekä tekopyhää että perinteitä halveksivaa. Susiahan kaadetaan Suomessa sekä laillisesti että laittomasti. Niskasen turkki on kuitenkin nyljetty venäläisen suden päältä jo vuosikymmeniä sitten.

Eikä Suomessa liene muutenkaan sellaisia markkinoita uusille susiturkeille, että se vaikuttaisi susien laittomaan kaatamiseen. Sille on aivan muut - sinänsä yhtä mytologiset syyt.

Tosiasia kuitenkin on, että 50 kilometrin hiihdon suomalainen olympiakulta on paljon yleisempi tapahtuma kuin suden aiheuttamat ihmisvahingot: kultaa on tullut vuoden 1900 jälkeen neljästi kun suden tappamia ihmisiä ei ole ollut ainuttakaan. Siksi tappamiseen johtavat mytologiset syyt eivät ole hyväksyttäviä, vaikka toimivatkin hyvänä perusteena petokannan lailliselle säätelylle.

Annetaan siis hiihtäjien pitää mytologinen turkkinsa. Ja huolehditaan samalla siitä, ettei susiin kohdistu laitonta vainoa vaan kanta pidetään kurissa luvallisella metsästyksellä.

Näin voittavat sekä suomalainen kulttuuri että maamme ainoa peto, jolla on merkitystä ylisuuren hirvikannan aiheuttamien vahinkojen säätelyssä. Sillä on nimittäin varsin suuri merkitys myös ihmishenkien menetyksen kannalta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä.
Iivo Niskanen, maailmanmestari
Sundby vaatii väliaikalähtöä arvokisojen kuninkuusmatkalle
Sus siunatkoon

6 kommenttia:

 1. Pohjois-pohjanmaalla oli jäänyt kaksi sutta lyyen ajan sisällä autonalle 8-tiellä, ja smaan aikaan väittävät että siellä ei ole monta sutta, jotakin se jo kertoo susien määrästä, yhdelle kaverille oli jäänyt riistakameraan 6 suden lauma lähellä raahea, joissakin paikoisssa sudet alkaa jo pyöriä talojen pihoilla, se ei ole enään tervettä ..
  Jos susia ei senverta saa pyytää laillisesti, että tulevat senverta aroiksi että eivät pyöri asutuksen keskellä, tulee ihmislle laittomat keinot ja ne onki sitten paljon tehokkaammat ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa siinä, että laillinen metsästys on sallittava siinä mitassa, että se pitää suden varuillaan. Susikannan arvioinnissa on viime aikoina edistytty mm. ottamalla DNA-menetelmät käyttöön. On hyvä syy olettaa, että myös kanta-arviot tarkentuvat sen myötä.

   Poista
 2. Ai niin yksi tuttu sanoi kerran että enmmin ottaa karhun naapuriksi kuin suden ..

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tää menee nyt hieman offtopic, mutta liittyy tähän päivään. Viinakaupat saa olla auki tuntia pitempään, hyvä se. Mutta, ja iso mutta on polliisin aiheeseen liityvä huoli. Ei millään keritä kyttäämään lisääntyneen viinajuonnin tuomia haittoja, kun ei ole polliiseja tarpeeksi. Kyllä niitä olisi varmasti ihan tarpeeksi, mutta voimien kohdentaminen on syvältä sielä mihin ei aurinko paista. Juutua on ollut, että 300 polliisia on palkattu vahtimaan etteivät pottunokat puhu pahaa fasessa ja tviitviiit ja mitä näitä onkaan. Entäpä jos näistä edes 200 siirrettäisi tekemään oikeaa polliiswn työtä, valvomaan järjestystä ihan tuonne kaduille ja kujille? On siinä tietysti se hankaluus, että ei niistä mahtaisi siihen olla, kun osaavat vain kuten se virheä nettipolliisi toisiaan kytätä. Sieltä kai se tapahtui se polliisin yksityisen veiskuuppikanavankin vuoto. Arvelee Huru-ukko

  VastaaPoista
 5. Upea turkki!
  No, Iivo nappaa kultaa seuraavissa MM-kisoissa, jolloin asukokonaisuus täydentyy polviin ulottuvilla susisaapikkailla, susikarvahatulla ja susiturkisrukkasilla. Onnea jo nyt etukäteen!

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!