lauantai 10. maaliskuuta 2018

Itä-Ghoutan siviilit saamassa rauhan, mutta kurdien tilanne synkistyy

Syyrian Itä-Ghouta on ollut lähes päivittäin lehtien otsikoissa. Pääsääntöisesti on kauhisteltu siviiliväestön kohtaloa taistelujen keskellä. Niin myös tänään Iltalehdessä. Ja eilen Ylellä.

Kuten tiedetään, kyse on viime kädessä vallasta Syyriassa. Maan presidentti Bashar Al-Assad on jonkin asteinen hirmuhallitsija, joten myös länsimaat yllyttivät maailmanparannusinnossaan kapinallisia sotaan häntä vastaan. Pääosan kapinallisten parissa ryöstivät kuitenkin nopeasti islamistiset ryhmät, joiden kohtalon puolestaan sinetöi Venäjän päätös asettua Assadin puolelle puolustamaan omia alueellisia etujaan.

Itä-Ghoutan humanitaariseen tilanteeseen ei ole kuin yksi kestävä ratkaisu. Se on kapinallisten kukistuminen ja alueen päätyminen hallituksen valtaan. Tosin siinäkin tapauksessa alueen väestöä saattaa kohdata kosto-operaatio, kuten sisällissodissa on kautta vuosisatojen ja ympäri maailman ollut tapana.

Siksi on kummallista, että meidän mediamme on keskittynyt puhumaan avustuskuljetuksista itse sotatapahtumien jäätyä huomattavasti vähemmälle. Toki niistäkin on uutisoitu ja sen perusteella on syytä uskoa, ettei ratkaisu Itä-Ghoutassa ole enää kovin kaukana.

Koko Syyrialle se ei kuitenkaan tiedä rauhaa. Maan pohjoisosissa Turkin islamistinen hallinto on lähtenyt valloitussotaan tarkoituksena muodostaa turvavyöhyke omaa rajaansa vastaan. Operaatiosta tihkuneiden tietojen mukaan operaatio ei ole ollut menestys, mutta lienee realistista olettaa kurdien ja Syyrian hallituksen vastarinnan olevan toivotonta alueellista sotilasmahtia vastaan.

Samalla Turkki on laajentanut Kurdien vastaisen sotansa Irakin puolelle ilman, että kukaan tuntuisi välittävän asiasta. Kurdeille tämä on äärimmäisen ikävä asia, sillä heillä oli erittäin suuri rooli ISISin kukistamisessa sekä Syyriassa että Irakissa, minkä olisi voinut kuvitella johtaneen siihen, että länsimaat nyt puolestaan asettuisivat heidän tuekseen.

Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei kurdien asia kiinnosta ainakaan länsimaita, jotka seuraavat varsin vaiteliaina sivussa turkkilaisten operaatiota. Ainoan avun tullessa Venäjän tukemalta shiialaiselta Assadilta ei ole vaikea arvata, mihin kurdien sympatiat heidän kukistumisensa jälkeen kohdistuvat.

Mutta ei mennä asioiden edelle. Kurdit ovat osoittaneet Irakin ja Syyrian tapahtumien yhteydessä sellaista taistelutahtoa ja -kykyä, jollainen on harvinaista tuolla maailmankolkalla. Paikalliset arabisoturithan ovat jo ajat sitten onnistuneet tekemään itsensä naurettaviksi.

Nähtäväksi jää, ovatko turkkilaiset heitä parempia, vai onnituvatko kurdit tällä kertaa siinä, millä juutalaiset vuosina 1948-49 lunastivat oikeuden omaan valtioon. Mikäli niin käy, on se melkoinen näpäytys myös todelliseen toimintaan kykenemättömille länsimaille.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Islamistien ihmiskilvet pommitusten kohteena
Uusia tietoja Alepposta
Paras on hyvän vihollinen

11 kommenttia:

 1. Sinänsä myös outoa valtamedian vaikeneminen kurdien kohdalla, että meillä on edelleen iso joukko hemmoja kouluttamassa niitä. Väitän, että kurdien osaamista on nostettu ihan toiselle tasolle kansainvälisen koulutusoperaation myötä. Ei me siellä yksin huseerata, on siellä muitakin.
  Turkki, yksinvaltiaansa myötä tekee asiat vaikeaksi. Ei Syyrian sota lopu siihen, että isis murskataan. Erdokan, Israel, Iran ja Putin pitää saada aisoihin ennen kuin mitää radikaalia tapahtuu. Valitettavasti kaikilla noilla mailla ei ole takarajaa sinkkiarkuille. Homma siis jatkuu maailmantappiin asti. Sadan vuoden päästä kukaan ei edes muista tai välitä miksi soditaan. Näin se vaan menee.

  VastaaPoista
 2. Aika moni Euroopassa ajattelee noin, että Putin, Erdogan, Xi ja Trump pitäisi saada kuriin.

  On siinä kaikkitietävillä eurooppalaisilla arpeetia. Kukaan ei vaivaudu pohtimaan, että pitäisikö omaa lähestymistapaa muuttaa ja mikä oikeastaan on tämän maailman normaali.

  VastaaPoista
 3. Media, Sanoma-korserni etunenässä, on asettelut tavoitteeksi Suomen Nato-jäsenyyden. Sanoma on jopa myöntänyt tämän julkisesti.

  Pääpointteja jäsenyydelle on ollut, että Suomen tulee kuulua Natoon, koska, koska se on läntisten demokratioiden liitto, jonka arvot me jaamme.

  Tätä taustaa vasten on hyvin ymmärrettävää, että kotimainen media mieluusti vaikenee Nato-maa Turkin toimista kurdeja vastaan.

  VastaaPoista
 4. Olen ollut muutamissa sodissa NATO:n lippalakin alla ja väitän , että se toimii. Jätkiltä viedään aseet käsistä Libanosissa, sinisen baretin myötä. Ei meiltä viety, meillä oli lupa toimia.yk on paskin organiasaatio ikinä. Käykää ihan aukuisten oikeasti katsomassa mitä se on saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
 5. "Siksi on kummallista, että meidän mediamme on keskittynyt puhumaan avustuskuljetuksista itse sotatapahtumien jäätyä huomattavasti vähemmälle."

  On paljon muitakin asioita joita raakataan Ö-mappiin Suomen median toimesta:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ongoing_armed_conflicts  t: W-tuuntunut Stadilainen

  VastaaPoista
 6. Tuhka muistuttaa vielä että Iran on myös pelaaja Syyriassa. Sen joukot mahdollistivat että Syyrian hallinto ei kaatunut, yhdessä Venäjän ilmatuen ja logiostiikan kanssa. Iranilla on myös omat tavoitteensa. (Sota Israelin kanssa?)

  Turkilla on kiire saada Kurdit aisoihin koska ne lisääntyvät enemmän kuin etniset Turkkilaiset. Kurdeilla on jossain vaiheessa ennemmän väkeä laitettavaksi lihamyllyyn.

  Kurdit ottivat nyt Syyrian hallinnon ja Venäjän "liittolaiseksi" kun edelliset jättivät. Siinä länsimaat menettivat "maajoukkonsa" Syyriassa. Ilmasodalla voit voittaa taistelut ja ehkä sodan, mutta vakauden ja rauhan saaminen ei onnistu.

  Syyrian sota ei pääty koska siihen sekaantuvilla on vielä paljon porukkaa heittettäväksi lihamyllyyn.

  Sodoat päättyy silloin kun osapuoli EI enää pysty jatkamaan sotaa. Yleensä kun KOLMANNES taistelijoista on kuollut. Sitten ne ei enää pysty jatkamaan sotaa.

  Vielä ei ole näkyvissä. Kyllä ne sodat ampumalla päättyy.

  VastaaPoista
 7. Korpit haaskalla:

  ”Turkish media has exposed a plan by five nations to divide Syria into two separate states.

  The Turkish-language Star daily claimed on Monday that representatives of the US, Britain, France, Jordan and Saudi Arabia have had a secret meeting on Syria in Washington.

  The paper argued that during the meeting the representatives of these countries planned to split Syria, adding that the US representatives pressured for forming an autonomous government in Eastern and Northern Syria.

  The six-step plan according to Star includes:

  1- Forming a “terror state” in Eastern and Northern Syria (alluding to Kurds).
  2- Helping the “terror state” reach the Mediterranean Sea.
  3- Getting United Nations involved in forming and recognizing the new nation.
  5- The US will find an office for the “terror state” at the UN.
  6- Persuading Turkey to accept the new plan and end military operations in Northern Syria.
  According to the paper, the regions where the “terror state” will be formed will include the oil-rich areas in Deir Ezzur in Northeastern Syria.

  It also added that Pentagon has accelerated plans to disintegrate Syria after Turkey started its Operation Olive Branch against the Kurds in Northern Syria and is trying to link the regions controlled by the Syrian Kurds to the Mediterranean Sea…”

  Koko artikkeli: http://tapnewswire.com/2018/03/five-country-plan-to-disintegrate-syria/

  Näyttää siinä olevan mukana kolme johtavaa maata meidän "demokraattisesta läntisestä arvoyhteisöstämmekin" eikä ensimmäistä kertaa vastaavanlaisella asialla: Libya, Irak, Jugoslavia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajoita ja hallitse...

   Poista
  2. Mitäs vikaa siinä olisi? Jos kansat niillä alueilla eivät halua toimia yhtenä valtiona niin eikö pysyvä ratkaisu silloin ole omat valtiot tai autonomiat?

   Ainahan sitä ollaan valitettu miten suurvallat ovat epäreilusti vetäneet viivottimella maitten rajoja kansoista piittaamatta. Nyt kun tilannetta oltaisiin korjaamassa, ei kaikille kelpaakaan?

   Hajoittamalla hallittavaksi!   t: W-tuuntunut Stadilainen

   Poista
  3. Nämä haaskalle tulleet korpit eivät kysyneet kansojen mielipidettä.

   Poista
 8. Hyvä tauti paranee sairastamalla ja paha tauti paranee kuolemalla ja sodat loppuu sotimalla. Mutta, mutta. Tähän asti nämä sodat ovat olleet sössimistä ja tuhertamista, joten ratkaisu velttoiluun on: Ydinkärkiohjukset. Kun ydinkärkiohjuksia on käytetty tarpeellinen määrä, niin silloin kaikki ovat tyytyväisiä. Liikakansoitus ja köyhyys on poistettu kerralla ja jopa femakot ovat tyytyväisiä, koska sovinistisiat eivät enää mielikuvaraiskaa ja tuota mielipahaa femakoille ja sovinistisiat ovat myös tyytyväisiä koska femakkoja ei ole enää olemassakaan. Siis kaikki voittaa. Sieg Hali.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!