perjantai 5. tammikuuta 2018

Viiden prosentin nainen

Suomessa valitaan uusi presidentti muutaman viikon kuluttua. Siitä huolimatta asiasta ei ole juurikaan puhuttu. Syy lienee siinä, että Sauli Niinistön voitto näyttää varmalta - eikä lehdistöllä näyttäisi olla tarvetta muuttaa tätä odotusarvoa.

Toki lehdet ovat julkaisseet mielipidekyselyjä presidenttiehdokkaiden suosiosta, mutta niistäkään ei ole oikein saanut suuria uutisia, koska muutokset ovat olleet olemattomia. Niinistö on omissa lukemissaan, Haavisto yli kymmenen prosentin kannatuksessa ja muiden suosio yleensä enintään kolmen prosentin tasolla.

Tänään Yleisradio julkaisi kuitenkin uusimman oman gallupkyselynsä tulokset. Ja niissä nähdään lopultakin pieni liikahdus.

Toki Niinistö on edelleen ylivoimainen. Häntä kannattaa tämän kyselyn mukaan peräti 72 prosenttia äänestäjistä. Haavisto puolestaan kulkee tavan mukaan kakkosena noin kymmenen prosentin suosiolla.

Mutta muiden kohdalla näkyy pilkahdus uutta. Etenkin Laura Huhtasaaren kannatus näyttäisi lähteneen nousuun: häntä kannatti nyt viisi prosenttia vastanneista, kun marraskuussa lukema oli neljä ja lokakuussa kolme prosenttia. Taustalla saattavat olla vaalikoneet, joiden mukaan Huhtasaaren näkemykset vastaavat selvästi parhaiten äänestäjien tahtoa.

Tosiasia kuitenkin on, ettei Niinistöllä tule ilman jonkinlaista skandaalia olemaan mitään vaikeuksia uusia valtakirjansa. Ja itse asiassa todellista kilpailua ei ole myöskään tulossa sinänsä merkityksettömästä kakkossijasta: onhan Haavistolla edelleen kaksinkertainen kannatus verrattuna Huhtasaareen.

Niinpä Ylen uusimmasta gallupkyselystä ei olisi tullut tämänkään blogikirjoituksen aihetta, ellei Ilta-Sanomien Timo Haapala näyttäisi säikähtäneen Huhtasaaren nousua. Hän nimittäin otti ja kirjoitti tänään - nelisen tuntia Ylen gallupin julkaisemisen jälkeen - kolumnin, jonka mukaan "Huhtasaaren kummalliset näkemykset paljastavat ehdokkaan heikot eväät" ja "kansa... ei tunnu ymmärtävän ehdokasta, joka ei vakuuta asiaosaamisellaan".

Haapalan avautumisesta ei voi tehdä kuin yhden johtopäätöksen. Maamme punavihreään journalistikuntaan - ja sen taustalla naruja veteleviin toimeksiantajiin - näyttää vuosien 2011 ja 2015 jälkeen iskenyt valtava persupelko. Niin valtava, että jopa viiden prosentin nainen ansaitsee joutua mustamaalauskirjoitelman aiheeksi.

Tämä on äärimmäisen mielenkiintoista.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Äänestäjien näkemykset käyvät parhaiten yhteen Laura Huhtasaaren kanssa
Presidenttiehdokkaidemme arvot punertavat
Laura Huhtasaari ja vakaumuksen vapaus

19 kommenttia:

 1. Olisin halunnut kysyä professorilta kuinka luotettavina hän pitää näiden kannatuskyselyjen tuloksia? Otos on kuitenkin vain promillen luokkaa kaikista äänestäjistä, ja sitä tietoa kuinka moni kyselyissä jättää vastaamatta, ei yleensä ainakaan tyrkytetä esiin. Ja kun vielä muistaa miten hyvin kannatuskyselyt kertoivat tuloksen vuoden takaisissa jenkkien presanvaaleissa, niin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari prosenttiyksikköä sinne tänne, mikäli ihmiset vastaavat näkemyksensä mukaan. Toisaalta joissain tilanteissa vastaajat eivät ole rehellisiä. Tämä koskee etenkin puolueita, joiden julkinen kuva on huono.

   Poista
  2. Niin, se, että pikkuruisellakin otoksella saadaan melko hyvä kuva parametrin arvosta perusjoukossa, perustuu tietysti otannan ehdottomaan satunnaisuuteen. Vaan kuinka tavallista on näiden julkistusten yhteydessä raportoida yhtään tarkemmin otannan ominaisuuksista. Yleensähän tyydytään johonkin "Tutkimusta varten hastateltiin niin ja niin montaa suomalaista", tms

   Poista
 2. " Miten ilta meni? " " Noin niin kuin omasta mielestä? "

  VastaaPoista
 3. Kiinnitin huomiota tuohon samaan Haapalan kirjoitukseen. Ettei vain olisi ollut koko moka. Toistaiseksi pressanvaaleista on pidetty niin matalaa profiilia kuin mahdollista, mutta nyt jos lähdetään aktiiviseen Laura-mollaukseen, sillä on luultavasti päinvastainen vaikutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatat hyvinkin olla oikeassa. Samaa mieltä näytttävät olevan monet muutkin tätä kirjoitusta kommentoineet (tuossa alempana).

   Poista
 4. Minulla on sellainen suoraan muinaisugrilaisuuden alkuhämäristä kumpuava atavistinen kutina, että Huhtasaaren kannatus olisi n.20% luokkaa ja Niinistöllä gallup-lukemaa paljon alhaisempi. Tällä syyhyllä mentisiin toiselle kierrokselle Niinistö vs. Huhtasaari otteluparilla. Oliko se MTV,joka esitti samansuuntaisia lukemia jonkin pressaväittelytilaisuuden jälkeen?

  VastaaPoista
 5. Haapalan juttuun en keksinyt oikein motiivia. Hyvä että Professori keksi.

  JK. Minulla on ollut vaikeuksia kommentoida blogspot-blogeihin. Liekö ollut vika Pale Moon -selaimessa, nytten on FF.

  VastaaPoista
 6. Mustamaalauskampanja alkaa ja Huhtasaari kiittää. Muistan erään raivoisan kampanjan, jonka tarkoituksena oli ilmeisesti ajaa Perussuomalaiset kokonaan ulos eduskunnasta. Tuloksena oli se kuuluisa Iso Jytky. Toivottavasti tämäkin mustamaalauskampanja lähtee hyvin käyntiin.

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen aina inhonnut tätä perussuomalaisten mollaamista. Ajattelin sittenkin, ihan näpäyttääkseni mediaa, äänestää sittenkin Lauraa ensimmäisellä kierroksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura? No hitto miks ei!

   https://www.youtube.com/watch?v=I5zRPbh1Fas

   Poista
 8. Timo Haapalan olisi hyvä muistaa, että
  tyhjät tynnyrit kolisevat!

  VastaaPoista
 9. Laura Huhtasaarella saattaa olla uinuvaa kannatusta, jota ei saada selville ennen vaaleja. Nuorten ehdokas hän on aivan varmasti, mikä vääristää gallup-lukuja.

  Kuuden vuoden päästä Laura saattaa olla kahden suosituimman ehdokkaan joukossa, mikäli säilyttää linjansa.

  VastaaPoista
 10. Lauran valttikortteja olisi puhua totta kaikista niistä asioista, joista muut hyssyttelevät tai jopa valehtelevat kansalle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä häneltä ainakin odotetaan. Iso kysymys kuuluu tietenkin, että miksei sitä odoteta muilta ehdokkailta?

   Poista
 11. Ilmeisesti Ilta-Sanomissa saa mainita vain konsernin omat mielipidemittaukset?
  Kun väkisin piti saada pieni kannatusprosentti?

  Mutta mahtavatko todella olla noin peloissaan, että tulevia eduskuntavaaleja ajatellen pitää mollata?

  VastaaPoista
 12. Lauran aviomiehen haastattelu:

  "Matkalla Mäntyniemeen presidentin puolisoksi: työterveyslääkäri ja muotisuunnittelija"

  https://yle.fi/uutiset/3-10000411

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!