Tänään Suomelle äänestetään presidentti seuraaviksi kuudeksi vuodeksi. Ilmassa ei kuitenkaan ole normaalia "urheilujuhlan" tunnelmaa ja jännitystä, sillä lopputulos on jo etukäteen selvä. Voiton vie joko tänään tai toisella kierroksella istuva tasavallan päämies Sauli Niinistö.
Vaalikampanjat on käyty, enkä ole niistä suuremmin innostunut, en edes vaalitenteistä. Listattakoon kuitenkin muutama vähemmälle huomiolle jäänyt seikka, jolla saattaa olla merkitystä valinnan kannalta.
Ensin tuleva voittaja Sauli Niinistö. Lähtiessään toiselle kaudelle hänen ei tarvitse enää huolehtia kansansuosiostaan eikä myöskään lehdistön reaktioista. Se mahdollistaa - jos presidentti niin haluaa - tervejärkisen politiikan, mutta myös mistään piittaamattoman oman agendan ajamisen.
Valitettavasti vain ehdokas itse tietää kumman linjan hän tulee valitsemaan. En kuitenkaan pelkää Saulin muuttumista edeltäjänsä kaltaiseksi käveleväksi katastrofiksi.
Laura Huhtasaarella (ps) on ollut terrorismin sävyttämä vaalikampanja: hänen kotirauhaansa on rikottu ja sosiaalisessa mediassa häntä on uhkailtu jopa polttopulloiskulla. Lisäksi MTV3 ja itse kukin on voinut huomata hänen kadunvarsille sijoitettujen vaalijulisteidensa olleen yleisesti sabotoinnin kohteena.
Tapahtumat taitavat kertoa enemmän Huhtasaaren vastapuolesta kuin hänestä itsestään. Merkillepantavaa tapahtumissa on kuitenkin niiden herättämä vähäinen huomio mediassamme - ikään kuin naiseen kohdistuva kotirauhan rikkominen ja uhkailu olisivat hyväksyttävämpiä kuin samat asiat mieheen kohdistettuina.
Tuula Haatainen (sd) asuu vauraiden ihmisten Tammisalossa, eikä hänen rauhaansa ole siellä häiritty. Ehkä siitä syystä hänen vastauksensa lähes kaikkiin esille tulleisiin ongelmiin on veronmaksajan kukkarolla käyminen.
Paavo Väyrysen (ex-kepu) aikanaan päivärahojen toivossa kodikseen ilmoittamaa jalasmökkiä ei ole mainittu. Eipä sillä, tapaus on vanha, mutta huomioiden miehen myöhemmät vaiheet se kertonee edelleen kaiken oleellisen tämän kampanjan ykköspopulistin luotettavuudesta.
Lisäksi se sopii erinomaisesti erääseen Keskustasta yleisesti käytettyyn sanontaan, vaikkei Keminmaan keisari puolueen ehdokas olekaan. Mikä sekin kertonee jotain oleellista miehestä, jonka nimestä jo kauan sitten johdettiin sana "väyrystely" kuvaamaan jatkuvaa poliittista takinkääntämistä.
"Rehellisyydessään" Väyryselle vetää ehdokkaista vertoja vain Pekka Haavisto (vihr), joka on antanut ymmärtää olevansa professori. Näin ei kuitenkaan ole, sillä ansioluettelonsa mukaan hän on ylioppilas.
Nils Torvaldsilla (ruots) on fiksu poika. Itse hän on entinen stalinisti, mikä kertonee riittävästi sopivuudesta maan päämieheksi.
Merja Kyllönen (vas) vastusti liikenneministerinä kiihkeästi yksityisautoilua ja aloitti siksi maamme tiestön rappeutumisprosessin. Muuten kyllä lupsakan oloinen kaikkea kaunista ja hyvää ajava nainen.
Matti Vanhanen (kepu), kuten muistamme, haluaisi rajata ihmisten demokraattisia oikeuksia. Hänhän totesi taannoin, että "äänestäjillä ei saa olla sellaista illuusioita, että he saavat ilmaista ulkomaalaisvihamielisyytensä vaaleissa esimerkiksi perussuomalaisia äänestämällä".
Epäselväksi jäi, että tarkoittiko hän vihamielisyyden ilmaisemisen sadan vuoden takaisilla keinoilla olevan äänestämistä suotavampaa. Toivottavasti ei.
Edelle kokosin siis kaikista ehdokkaista muutamia aika vähän esillä olleita asioita, joilla on tai ei ole merkitystä itse kunkin äänestyspäätökselle. Listasta tuli aika negatiivissävytteinen, mutta sellaistahan se on, sillä jo vanha kansa tiesi, että "hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi".
Jotta yleisvaikutelma ei jäisi ikäväksi, totean vielä yhden itseäni ilahduttaneen seikan, jota ei ole analysoitu mediassamme kovinkaan innokkaasti. Viimeisten mielipidetiedusteluiden mukaan suunnitelmataloutta - ja siten taloutemme tuhoamista hyvillä aikomuksilla - ajavien puolueiden (SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto) ehdokkaiden yhteiskannatus on historiallisen alhainen, vain 20 prosentin tasolla.
Samaan hengenvetoon on tosin syytä muistaa, ettei näissä vaaleissa ole yhtään oikeistolaisesti ajattelevaa ehdokasta. Kyllönen on äärivasemmalla ja myös oikeistolaisimmat Niinistö ja Torvalds hiukan keskustasta vasemmalla. Muut ovat sitten siinä välissä.
Kaikesta edelle kirjoittamastani huolimatta - tai ehkä juuri siksi - kannustan arvoisaa lukijaani käyttämään äänioikeuttaan. Vain annetut äänet lasketaan ja vaikuttavat maamme politiikkaan.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Äänestäjien näkemykset käyvät parhaiten yhteen Laura Huhtasaaren kanssa
Presidenttiehdokkaidemme arvot punertavat
http://professorinajatuksia.blogspot.fi/2017/10/haataisen-ja-vanhasen.html
-
Vanhasen lausuma on yhtä järkevä kuin henkilö itsekin.
VastaaPoistaSuurta jännitystä en tunne. Niinistö valitaan, mutta muiden ehdokkaiden ääniosuudet kiinnostavat kovasti. Yltääkö Huhtasaari 8 prosenttiin? Lyökö Väyrynen Vanhasen? Entä Kyllönen Haataisen?
VastaaPoistaPuolue palkitsee Haataisen hyvän tuloksen palkankorotuksella ja virka-autolla; veronmaksajien piikkiin tietenkin.
Varsin vähälle huomiolle on jäänyt myös se, kuinka T.Haatainen vuonna 2013 keksi alkaa vaatimaan suomesta syyriaan lähteneille isis-terroristeille sotilastapaturmalain mukaista hoitoa, kun sitten maitojunalla kotosuomeen palajavat. Joku osa kansasta vallan pöyristyi ajatuksesta, että nämä saisivat virallisen sotaveteraani statuksen. Tuula teki oikein eduskuntakyselyn aiheesta.
VastaaPoista"---ikään kuin naiseen kohdistuva kotirauhan rikkominen ja uhkailu olisivat hyväksyttävämpiä kuin samat asiat mieheen kohdistettuina."
VastaaPoistaLienee retorinen kysymys:
tottapa tiedämme kaikki, millaiset seuraamukset olisivat paraikaa päällä, jos Tuulaan tai Merjaan olisi kohdistettu murto-osaakaan Lauralle omistetusta poliittisesta väkivallasta.
Eikä mainittuja aktiviteetteja kenties oltaisi voitu sivuuttaa aivan yhtä huolettomasti, jos ne olisivatkin kohdistuneet vaikkapa Pekka Haavistoon, joskin käännetyin ideologisin perustein?
Retorinen ellei peräti sarkastinen.
Poista