torstai 11. tammikuuta 2018

Uskonnollis-kulttuurinen perimä tunisialais-ruotsalaisessa viitekehyksessä

"Yön aikana aiheutettiin vahinkoa useille rakennuksille ja kymmeniä poliisiautoja poltettiin. Lisäksi kauppoja ryösteltiin... Silminnäkijän mukaan nuoret käyttivät kaaosta hyväkseen, heittivät kiviä kauppojen ikkunoihin ja varastivat esimerkiksi elektroniikkatuotteita... Kahta juutalaista koulua heitettiin yöllä polttopulloilla... Poliisi puuttui tilanteeseen käyttämällä kyynelkaasua"

Se saattaa yllättää lukijani, ettei edelle täältä kopioimani kuvaus koske Ruotsia. Sen sijaan se on Tunisiasta, jossa arabikevään arvellaan yleisesti johtaneen onnelliseen lopputulokseen.

Ruotsin ja Tunisian vertailu on sikäli mielenkiintoinen, että nähdäkseni samankaltaisuudet edellä kuvattujen tapahtumien ja nyky-Ruotsin välillä ovat silmiinpistävät. Molempiin liittyy holtitonta paikkojen ja omaisuuden tuhoamista.

Sen osoittavat esimerkiksi lainaukset viiden vuoden takaisesta tekstistä, johon kokosin suomalaismedioiden välittämiä tietoja länsinaapurista: "40 nuorta oli heitellyt poliisia viime sunnuntai-iltana kivillä sekä hajottanut paikkoja ja poltellut autoja niin, että heitä rauhoittamaan tarvittiin samankokoinen poliisiosasto. Riehunnan seurauksena kymmeniä lähialueiden asukkaita jouduttiin evakuoimaan."

Jatkan vielä toisella vanhalla kuvauksellani nykypäivän Ruotsista. Se on noin kolmen vuoden takaa, mutta saattaisi olla peräisin myös äskettäisen vuodenvaihteen tienoilta.

"Ainakin Örebrossa, Landskronassa, Växjössä, Tukholmassa, Huddingessa, Malmössä ja Lindköpingissä ilotulitteita on käytetty ihmisten terrorisoimiseen, bussien ja rakennusten turmelemiseen ja/tai poliisien vastaiseen toimintaan. Myös rakennuksia on särjetty. Tavalliset ihmiset ovat peloissaan."

Tunisiassa mellakoiden syyksi on kerrottu veronkorotukset ja kohoavat hinnat. Ruotsissa mellakoinnin syyt ovat epäselvempiä, mutta joissain tapauksissa kovaa menoa on liitetty jengisotiin. Toisaalta edellä kuvatusta viiden vuoden takaisten tapahtumien taustasta on julkisuudessa ollut sellainenkin tieto, että niiden syynä olisivat olleet poliisin mellakoimaan ryhtyneistä ihmisistä käyttämät "halventavat ilmaisut".

Olivat Tunisian tai Ruotsin tapahtumien välittömät syyt mitä tahansa, niiden taustalla on yksi yhteinen tekijä. Se on mellakoitsijoiden yhteinen uskonnollis-kulttuurinen perimä. Onko tuo tekijä oleellinen, on tietenkin toteen näyttämättä, mutta itse toivoisin vakavasti otettavaa yhteiskuntatieteellistä tutkimusta sen merkityksestä.

Näin voitaisiin joko tunnistaa ruotsalais-tunisialaisen ongelman alkulähde tai vaihtoehtoisesti sulkea uskonnollis-kulttuurisen perinnön merkitys ongelmien aiheuttajana. Tämä olisi tärkeää siitä riippumatta, mikä olisi tutkimuksen lopputulos - eli tapahtumien välisen korrelaation perusteella esittämäni hypoteesin oikeaksi tai vääräksi osoittaminen.

Ennen ehdottamani tutkimuksen tulosten saamista olisi syytä pidättäytyä lisäämästä ongelmien aiheuttajaksi epäillyn uskonnollis-kulttuurisen aineksen määrää niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Tunisiassa olisi puolestaan syytä löytää keinot mielenosoitusten rauhoittamiseksi, ennen kuin arabikevään saavutukset muuttuvat syyrialaistyyppiseksi sisällissodaksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tunisia on matkalla kohti nykyaikaa
Ruotsin mellakat jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen


5 kommenttia:

 1. Se holtiton paikkojen tuhoaminem ja ryöstely taitaa olla yleistä missäpäin maailmaa vaan missä muutenki mellakoidaan tms.
  Onhan se vähän niinku vitsiki jo elokuvissa, maailmanloppu uhkaa niin porukka ryöstelee ensinnä televisiot

  VastaaPoista
 2. ...ja Suomessa ei olisi syytä toimia älyttömästi kuten esimerkki osoittaa.
  Yle tänään:
  "Turvapaikanhakijoita kastetaan uimahallissa kristityiksi: "Tämä ei ole mitään, josta ihmisten tarvitsisi tietää"

  "Perinteisiin kirkkokuntiin sitoutumattomat seurakunnat ovat kastaneet turvapaikanhakijoita. Kaikki kastetut eivät ole ymmärtäneet, mihin uskontoon heidät on liitetty. Kirkkohallitus ihmettelee toimintaa."

  https://yle.fi/uutiset/3-10007142

  Artikkelista poimittua:

  "– Tämä ei ole mitään, josta ihmisten tarvitsisi tietää. Asian voisi jo haudata. Tämä ei ole mittasuhteiltaan iso juttu, Ruonala toteaa."

  Lausuma kuvaa hyvin uskovaisten epärehellisyyttä ja toimintaa keinoja kaihtamatta.
  Että tällaista uskonnollis-kulttuurillista Suomessa.

  VastaaPoista
 3. Uskonto, kulttuuri, mentaliteetti, temperamentti..

  VastaaPoista
 4. Kyllä niissä kulttuureissa ja ihmisissä on jotain vikaa jos heidän valtionsa sortuvat anarkiaan suunnilleen heti kun kovaotteinen johto korvataan "demokratialla". Yhteiskunnat koostuvat ihmisistä.

  Toinen juttu on yleinen kurittomuus. Nuoret miehet tarvitsevat kuria - siitä ei ole epäilystäkään.

  Olen itse pyörinyt suur-Kallion kaduilla, Hagiksessa ja Steissilläkin ihan lapsesta saakka ja nähnyt miten asiat menevät kun kuria yrittävät pitää sosiaalitanttamaiset lässyttäjät sosio-ekonomisine teorioineen. 11-13v. kundi osaa jo pyöritellä niitä tanttoja miten haluaa.

  Oman eletyn kokemukseni pohjalta voin täydellä varmuudella sanoa, että sellainen hempeämielisyys yhdistettynä kyseisiin kulttuureihin ja jengielämän ihannointiin on todella vaarallinen yhdistelmä. Myös ilman tuliaseita ja kranaatteja.

  Minulla ei ole mitään ymmärrystä loputtomaan paapomiseen ja muiden syyttelyyn kun kyseessä on luonnevikaiset kurittomat nuorisokriminaalit,


  t: Vit...Stadilainen

  VastaaPoista
 5. Mellakoitsijoiden motivaatioita on turha tutkia, paitsi jos uskoo suvakkien niitä lukevan. Jos lukevat, eivät usko lukemaansa tai nonsoleeraavat sen.
  Kansainvälinen lehdistö (huomioi kuitenkin lehden ideologinen väri) on jo vuosia tuonut esiin ongelmat, joita hallitsematon maahanmuutto ja monikulttuurisuuden pakkosyöttö ovat aiheuttaneet. Poliitikot eivät ongelmista välitä, koska agenda (tärkeimpänä osana sitä hillotolppa).

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!