Tänään minulla on poikkeuksellisen lyhyt sanoma. Se koskee perjantaista hallituksen ja demokraattisen päätöksenteon vastaista lakkoa, joka kohdistuessaan Sipilän kabinetin päätökseen vailla vaikutusvaltaa oleviin yrityksiin ja tavallisiin työntekijöihin, osoittaa jälleen kerran sen, miksi poliittiset lakot olisi kiellettävä samaan tapaan kuin useimmissa muissa maissa on tehty. Samaa mieltä näytti olevan espoolainen Nicholas Kujala.
Ja sitten vielä toinen kappale niille, jotka välttämättä halusivat ymmärtää ensimmäisen kappaleen väärin. Lakko-oikeus on mielestäni sinänsä välttämätön edellytys työmarkkinoiden toiminnalle tasapainottaessaan työnantajan ja työntekijöiden välistä epäsuhtaa, kunhan se kohdistuu pelkästään molempia osapuolia koskeviin asioihin. Samoin puolustan suomalaisten oikeutta osoittaa mieltään mistä tahansa asiasta - kunhan se tapahtuu rauhallisesti eikä siihen liity paikkojen rikkomista tai väkivaltaa.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Bussikuskit jälleen lakossa
Lakko ja poliittinen lakko
Konduktöörit paljastavat vatuloinnin ja otvailun poliittisessa päätöksentekojärjestelmässämme
-
Mielenosoituksen järjestäminen olisikin ollut se oikea menettely heiltä tässä asiassa, ei poliittisen lakon järjestäminen. Mutta ilmeisesti he eivät halua sellaista järjestää, koska siinä on mahdollisuus floppiin eli että osallistujia ei olisikaan kovin kummoisesti.
VastaaPoistaIhmettelen, että JHL-liiton lukumääräisesti pienet ammattiryhmät lopettavat bussien, metrojunien ja raitiovaunujen ajon. Eihän liitto ole tästä päättänyt. Hoitoalan työntekijät eivät voi tehdä etäpäiviä, vaikka eivät työnseisauksen takia töihin pääsekään.
VastaaPoistaLakko laiton, mutta hallituksen laillisuus myös hieman huteralla jalustalla viime kesän uuvatoinnin jäljiltä.
VastaaPoistaAktiivimallin epäkohdat pitää korjata.
VastaaPoistaOlisi hienoa, jos voitaisiin neuvotella ja sopia.
Hallitus ei noudattanut tehtyä kiky-sopimusta. Jos yksi sopijaosapuoli rikkoo tehdyn sopimuksen, tulee rikkojaa rangaista heti. Pitkävihainen ei kannata olla, jos sopimuksen rikkoja ottaa opikseen.
VastaaPoistaTyöväenliikkeellä ei oikein ole muitakaan vaihtoehtoja kuin lakko. Pelkkä mielenosoitus olisi turhan laimea, aseellinen vallankumous olisi liioittelua. Lakossa on se huono puoli, että siitä kärsii ulkopuoliset. Mutta minkäs teet?
Parasta olisi, ettei kukaan keikuttaisi yhteistä venettä. Jos keikuttaa, on naivia kuvitella, että muut eivät reagoisi.