torstai 18. tammikuuta 2018

Talouttamme vaivaa turvallisuushakuisuus

Helsingin Sanomat kirjoitti aamun pääkirjoituksessaan siitä, kuinka työvoimapula on rakennettu Suomeen huolella. Lehden mukaan prosessin "rakenneosia ovat osaoptimointi puolueissa ja työmarkkinoilla, kyvyttömyys kokonaisuudistuksiin, huono ymmärrys erillisten päätösten ja politiikkaohjelmien yhteisvaikutuksesta pitkällä aikavälillä, yleinen lyhyt­näköisyys ja taipumus paikata puutteellinen poliittinen uskallus näpertelyllä. Hitaasti kypsyneestä keitoksesta on syntynyt työllisyyspolitiikan kankea ´Suomen malli´, joka pitää rakennetyöttömyyden aivan liian suurena. Kaikki kärsivät, varsinkin työttömät."

HS:n näkemys on lähellä omaa käsitystäni. Erityisesti painottaisin vielä eräänlaista turvallisuushakuisuutta, jossa hyvinvointivaltioomme rakennettua turvaverkostoa ei uskalleta panna kokonaisremonttiin. Sitä vastustavat raivoisasti esimerkiksi suomalaisen työvoiman "edunvalvojat", jotka järjestävät jopa mielenosoituksen säilyttääkseen talouselämämme stagnaation.

Hyvä esimerkki tästä on hallituksen lanseeraama työttömän aktivointimalli. Sen yhtenä pontimena lienee ollut havainto, jonka mukaan työttömät työllistyvät aivan oleellisesti paremmin hiukan ennen ansiosidonnaisen työttömyysturvan päättymistä kuin sitä aiemmin.

Toisin sanoen suuri osa työttömistä on tyytyväisiä ansiosidonnaisen työttömyysturvan varassa elämiseen, vaikka tämä tosiasia kiistetään usein jyrkästi. Mutta miten muuten olisi ymmärrettävä pienipalkkaista työtä laistavan pitkäaikaistyöttömän lanseeraama kansalaisaloitekaan?

Tilanne on paitsi epäoikeudenmukainen talouttamme omalla panoksellaan rakentavia työssä käyviä ja yrittäjiä kohtaan, niin myös kestämätön koko kansantalouden kannalta. Ja rapauttaa lopulta veropohjamme, jolloin kärsijöiksi joutuvat viime kädessä tulonsiirroista eniten riippuvaiset yhteiskunnan heikoimmat.

Jos itse olisi ollut Suomen diktaattori, olisin lisännyt työttömien aktiivimalliin irtisanomissuojan oleellisen heikennyksen, kunnollisen koulutuksen (siis ei työttömille räätälöityä työttömyyskurssitusta vaan ammattitutkinnon suorittamisoikeuden) ja yrittämisen työttömyysturvan varassa. Jälkimmäinen olisi erityisen tärkeää haja-asutusalueilla, joilla työpaikkoja ei tahdo löytyä, vaan ne täytyy luoda enemmän tai vähemmän tyhjästä.

Valitettavasti en ole diktaattori. Niinpä Suomeen saadaan tulevaisuudessa yhä kasvava työvoiman osaamisen ja sijoittumisen kohtaanto-ongelma, jonka seurauksena taloutemme joutuu ratkomaan työvoimapulaansa tekijöiden tuonnilla, vaikka maa on täynnä niin kotoperäisiä kuin turvapaikkaruljanssin mukanaan tuomia työttömiä.

Lohdutuksena kaiken yllä leijuu siinäkin tilanteessa jähmeän hyvinvointivaltion luoma jonkinlainen turvallisuuden tunne. On siis toivottava, ellei suorastaan rukoiltava, että maamme veropohja kestäisi sen ylläpidon.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Toivorikasta uutta vuotta, herra pääministeri!
Aktiivimallia puoltaa moni asia
Menestyksen avaimia kaikille Ylä-Savosta

12 kommenttia:

  1. Olisiko ennenminkin toivottava ettei veropohja kestä tätä menoa enää kauaa? sillä mitä pidempään se kestää, sitä pahemmaksi ongelmat menevät ennen romahdusta ja sitä katkerampi kalkki niiden korjaamiseksi on juotava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yhä useammin tullut mieleen. Kuume auttaa paranemisessa. Kun maassa on satojatuhansia työttömiä, uusia nuoria eläkeläisiä tulvii maahan, EU-yhteisvastuut kasvavat ja päättäjät harrastavat veroparatiiseja, niin pää tulee vetävän käteen väkisinkin. Tosin on mahdollista, että päättäjien tavoitteena onkin lopulta konkurssikypsän Suomen luovuttaminen EU:n haltuun.

      Poista
    2. Onko tämä "uusien nuorten eläkeläisten" aikaansaannoksia? Samalla kysyn, että miksi tuhlaamme rahaa elintasopakolaisiin kun omia työttömiä on satoja tuhansia, jotka tarvitsisivat apua elämänsä kuntoon saattamiseen.

      "Pudasjärven vastaanottokeskuksessa tulipalo: "Kyseessä ei ole pikkupalo"
      "Oulun vastaanottokeskuksen Pudasjärven yksikössä on tulipalo. Paikalla on toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä."

      https://yle.fi/uutiset/3-10028566

      Poista
  2. Työttömyyden hoidossa tuodaan esiin, että Ruotsissa tai Tanskassa on parempi työllisyys mutta myös panostetaan työvoimaviranomaisiin.
    Nyt kun tilanne Suomessa muuttuu, todellakin tarvittaisiin työvoimaviranomaisten tukea, jotta työttömät selviäisivät muutoksesta.
    Se tietysti vaatii panostusta ja mitä tekee Orpo? Toimii turvallisuushakuisesti vai omaa kaksinaismoraalia?
    Minusta alla mainittu summa voitaisiin hyvin käyttää työttömien muutostilanteen tukemiseen varsinkin kun se jo alunperin on työttömyyden hoitoon varattu.

    "Orpo lupaa aktiivimallin takia lisäpanostuksia työvoimaviranomaisten resursseihin jo alkuvuodesta"
    "Kaikkea viime vuonna käyttämättä jäänyttä rahaa eli jopa 70:tä miljoonaa euroa Orpo ei lupaa."

    https://www.aamulehti.fi/uutiset/orpo-lupaa-aktiivimallin-takia-lisapanostuksia-tyovoimaviranomaisten-resursseihin-jo-alkuvuodesta-200672996/

    VastaaPoista
  3. Muutama kuukausi sitten OECD totesi Suomen työmarkkinoiden olevan Euroopan joustavimpia. Irtisanominenkin on meillä eurooppalaisittain hyvin helppoa.

    Silti riittää niitä, jotka syyttävät ongelmista työmarkkinoiden jäykkyyksiä tai irtisanomisen vaikeutta. Ilmeisesti tosiasiat eivät haittaa ideologista ajattelua.

    VastaaPoista
  4. Tulee muistaa kuitenkin, että pitkäaikaistyöttömät eivät elä ansiosidonnaisella vaan ihan peruspäivärahalla. Ja tämän aktiivimallin mukaan heitä pakotetaan hakemaan töitä, joita he eivät osaa ja samoin myös työkokeilupaikkoja josta saa sen yhdeksän euron päivälisän. Karenssin uhalla. Työkokeilu on alunperin kehitetty päihde-, ja mielenterveyskuntoutujille, että he pääsisivät takaisin työelämän rulliin ja se on sinänsä ihan hyvä idea. Kymmenien vuosien työuran tehneille se on ihan puhdasta vittuilua ja työttömän syyllistämistä omasta tilanteestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalla tavallaan ymmärrän tuon velvoitteen, mutta toteutus on kyllä aivan sieltä syvältä. Meillä ON aika
      paljonkin sellaista porukkaa jotka ovat heittäytyneet muiden kannettavaksi ihan tahallaan. Tiedän ihmisiä jotka ovat irtisanoutuneet hyvästä työpaikasta esim. hoitamaan lapsia työttömyyskorvauksella. Lasten hoitamisessa kotona ei ole mitään vikaa, mutta siinä että se tehdään meidän muiden rahoilla eikä omilla on melkoisen paljonkin vikaa. Vasemmisto väittää kirkkain silmin ettei näitä väärinkäyttäjiä ole, tai heitä on vähän, mutta valitettavasti en asiaa kyllä usko. Jos joku makaa peruspäivärahalla kymmenen vuotta muuttamatta sinne missä on työtä tai opiskelematta uutta ammattia alalta jossa on töitä, ansaitseekin hieman potkua persauksiin vaikka se miten vituttaisi häntä.

      Poista
    2. Minusta synnyttämiseen pitäisi kannustaa suomalaisia eikä syyllistää.
      Ei tarttis lukea alla olevia artikkeleita (2017)

      "Tutkijat eivät olleet uskoa lukuja – lapsia syntynyt alkuvuonna ennätysvähän"

      – Kuuden viimeisen vuoden aikana olemme tippuneet keskitasoa alempaan syntyvyyteen eurooppalaisittain.
      Meillä on selvästi alhaisempi syntyvyys kuin varsinkin Ruotsissa ja Norjassa, Rotkirch toteaa.

      https://yle.fi/uutiset/3-9707111

      Poista
    3. Syyllistäminen on ihan omassa päässäsi. Hyväkään tarkoitus ei oikeuta väärinkäytöksiä.

      Poista
  5. Ainoa joustavuus meillä todella onkin tuo helppo ja halpa irtisanominen, jos mennään YT:den kautta. Yksittäistä huonoa työntekijää meillä ei meinaa saada irtisanottua ilman tolkuttomia kuluja ei niin millään.

    Tuo työttömän kieltäminen opiskella uutta ammattia on todella suuri ihmetyksen aihe. Mikä ihmeen logiikka siinä oikein on? ettei porukka käyttäisi työttömyyskorvauksia opiskeluun, kun muiden opiskelijoiden tuki on paljon pienempi? eihän aikuinen uutta ammattia opiskeleva edes välttämättä edes saa nykyään mitään opintotukia, koska se niiden kiintiö on jo käytetty sen edellisen ammatin opiskeluun. Ja kun sen aikuisen pitää saada lapsille leipää pöytään, niin ei ole mahdollista pudottautua työttömyyskorvauksilta opintotuille, jos niitä vaikka saisikin. Työttömän pitäisi ilman muuta saada opiskella uuteen sellaiseen ammattiin jolta löytyy töitä. Maailmanhaaveiluopiskelut ovat asia erikseen. Mutta se on helppo viranomaisenkin sanoa mille alalle porukkaa tarvitaan ja miltä valmistutaan suoraan kortistoon.

    VastaaPoista
  6. Sääli ettei koulutukseen kannusteta; töitä kyllä jossain määrin on, mutta paskaakaan ei pääse tekemään ilman sitä pakollista koulutusta..

    VastaaPoista
  7. Kerrankin professori kirjoitti rivien välit suoriksi. Poliittisen etnojargonin aika on ohi. Johtajat eturiviin ja me, kansallismielet seuraamme. Ja kertokaa, miksi peni-keskisuuri-miesyrittäjä ei pysty paikkaamaan duunaria hommiin? 5

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!