torstai 21. joulukuuta 2017

Rasismia vai vaikenemista - kas siinäpä vasta kysymys

Iltalehti uutisoi siitä, kuinka huoltoasemaketjun kaupan henkilökunnan tilassa oli intialaisperäisen ja yleisesti kansallispukua käyttävän vähemmistömme parissa tunnetusti yleiseen epäsosiaaliseen käytökseen liittyvä viesti. Kyseisen huoltoasemaketjun vastaava toimialajohtaja kertoi, että "teksti ei missään nimessä vastaa meidän arvojamme eikä eettisiä periaatteitamme".

Tämän hän sanoi ehkä rehellisesti tai sitten vaikeni julkisen paineen alla - en tiedä. Selvää on kuitenkin, että lehdistössämme olisi syntynyt varsinainen kalabaliikki, mikäli toimialajohtaja olisi lähtenyt puolustamaan alaistaan ja sanonut, että henkilökunnan tilassa ollut kirjoitus johtui aiemmista huonoista kokemuksista sekä yleisesti tiedossa olevasta kyseisen vähemmistön joukossa yleisestä epäsosiaalisesta käytöksestä.

En puolusta tässä mahdollista kylttiin liittyvää rasismia tai etnistä profilointia. Totean kuitenkin, etten halua joutua maksumieheksi etnisten vähemmistöjemme epäsosiaalisen käytöksen enkä siitä johtuvan valvonnan takia. Avaimet ongelman ratkaisemiseksi ovat etnisellä ryhmällä itsellään.

Aamulla lukemani juttu palasi mieleeni istuttuani alkuillasta junassa. Vaunuun sattuivat matkalippujen tarkastajat, jotka joutuivat toteamaan erään Suomessa uudempaan etniseen ryhmään kuuluvan poikkeuksellisen päivettyneen henkilön matkalipun "jääneen kotiin".

Yksittäistapauksestahan siinäkin oli kyse, mutta jostain syystä samalta maailmankolkalta tulleista ihmisistä on aika ajoin uutisoitu mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita, joissa matkalippua vaatineesta henkilöstä on jopa sukeutunut rasisti ja työtön.

Onneksi tänään ei käynyt niin, vaan tarkastajat selvittivät tilanteen päivettyneen henkilön kanssa ja pääsivät jatkamaan työtään ilman, että kukaan olisi syyttänyt heitä rasismista. Mutta eihän tämä asia oikeastaan kuulu minulle, satuin vain olemaan paikalla.

Totean kuitenkin, että vaikeneminen tosiasioiden edessä on älyllistä epärehellisyyttä niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Yksilölle se voi olla pienemmän riesan tie, mutta yhteiskunnalle lähes varma tie monikulttuuriseen helvettiin. Eikä sellainen ole edes etnisten vähemmistöjen etu.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rasistileiman julma seuraus?
Vihapuhetta Helsingin rautatieasemalla
Etelä-Pohjanmaan romanit ja Veijo Baltzarin näkemys

30 kommenttia:

 1. " Poikkeuksellisen päivettynyt? "Kade? Onhan se rusketus tai päivetys somaa. Kokonainen teollisuudenala yrittää meitä naisia kemikaalien avulla päivettää. Onhan se nättiä omata pigmenttiä ja välillä ihan harmittaa, että on itse näin kalpea iholtaan. Se pitää silti hyväksyä. Erilaisuus on nimittäin rikkaus ihmislajin piirissä.

  VastaaPoista
 2. Erilaisuutta pitäisi hyväksyä, joopa joo. Voihan sitä varastelua erilaisuudeksikin nimittää. Kumma kun näissä ongelma on aina se, että joku haluaa puuttua perseilyyn, mutta ei se perseily. Totuushan on se, että joku joutuu nuo varastelusta aiheutuvat kustannukset korvaamaan, eikä ole mikään ihme jos siinä yrittäjältä hihat palaa. Tämä tietyn porukan varasteluhan taitaa olla aika yleistä, itsekin olen joutunut eräällä huoltamolla samantyyppistä tapausta seuraamaan.

  VastaaPoista
 3. ^Iltaa, jos kommentoit mulle, niin itse otin kantaa eniten vain ihan ihonvärin erilaisuuden hyväksymiseen. Varastelu on aina väärin, mutta siitähän kantasuomalaiset itse eivät tietenkään tiedä yhtään mitään. Siis varastelusta.

  VastaaPoista
 4. Itsehän erehdyin kirjoituksen perusteella luulemaan, että nyt puhutaan saamelaisista. Nunnukanunnuka laelaelaelaelaa vaan.

  Romanit ovat saaneet paljon p'skaa niskaansa tässä maassa aikojen saatossa - kukapa ei. Mieleeni johtuu koulukaverini joka tuli mustalaissuvusta. Hän taisteli itsensä kuiville vuosien huumeriippuvuudesta ja toimii nyt vertaistukena narkomaaneille. Tumma tukka ja kaikki, hai sie! Voisiko tässä olla nyt pointtina että todistettavasti joku ROMANI tekee jotain hyvää tämän yhteiskunnan puolesta? Kyllä, sekä myös kaino toive siitä, että arvoisa tajunnanvirran Prosessori joskus vaikka huvikseen tarkastelisi asioita siltäkin kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo,0.1% pilaa koko heimon vaivalla saadun maineen vähä rankkana hemmimafiana,no,tuskin ne tätä lukee...

   Poista
  2. Tuskin, ja miksi lukisivatkaan? En usein ymmärrä itsekään miksi täällä käyn lukemassa kun asenne ja sävy on 99.9% negatiivinen kaikkeen paitsi johonkin "geneettiseen kantasuomalaisuuteen" tai mihin lie. Jos suomalaisuutta määrittelee ihonvärin perusteella, ei tee kunniaa suomalaisille arvoille ja rajaa valtavasti pois elämänviisautta. Mielestäni sellainen maailmankuva Professorilta edustettuna on tavattoman suppea otanta suomalaisesta kulttuurista, toki hänellä on oikeus mielipiteisiinsä kuten kaikilla ihmisillä. Mielestäni se on vain erilaisuuden pelkoa ja lopulta se on minusta itsensä hyväksymisen vaikeutta.

   Toivotan näin Joulun kynnyksellä kaikille suomalaisille, kalpeille ja päivettyneille, verrarikansalle ja kansallispukuisille Hyvää Joulua.

   Poista
  3. Tunnen itsekin romeneja, jotka rakentavat tätä yhteiskuntaa siinä kuin kuka tahansa kantasuomalainen. Tämän kirjoituksen pointti ei ollut romanien kollektiivinen syyllistäminen rikoksista, vaan sen toteaminen, että mikäli vähemmistöt haluavat lopettaa esimerkiksi etnisen profiloinnin, on heidän (ja vastavuoroisesti yhteiskunnan) tunnustettava se tosiasia, että heidän piirissään esiintyy paljon erilaista rikollisuutta. Tämä tarjoaisi pohjan asiantilan muuttamiseksi - ja siinä eivät voi toimia tehokkaasti muut kuin nämä vähemmistöt itse.

   Poista
  4. Kiitos selvennyksestä ja vastauksesta.

   Ongelmista on varmasti hyvä puhua vähemmistöjenkin kohdalla kuten totesit. Kyllä minusta ajan saatossa on ollutkin jonkin verran keskustelua romanien itsensäkin osalta mm heidän kunniakäsityksestään kulttuurissaan. Käsittääkseni tästä johtuvia vakavia tilanteita tapahtuu heidän piirissään. Itse lähden siitä, että vähemmistöt ovat yhteiskunnassa aina jollain tavalla altavastaajia ainakin määrällisesti. Tällöin ylenpalttisen nokittelun sijaan myös valtaväestö voisi katsoa mitä hyvää sellaisesta yhteisöstä löytyy, mikä on auttanut heitä selviämään vähemmistönä yhteisössä. Silti, tietenkin niistä ongelmistakin on puhuttava.

   Huomattavaa on silti se, että asiaaa käsiteltäessä helposti liitetään käsite rasismi kuten kirjoituksesikin otsikossa ja pohditaan asiaa sen kautta. Mielestäni se tuo esiin sitä, että rasismin käsite keskustelussa on monella erottamaton osa vähemmistöistä puhuttaessa.

   Poista
 5. Eihän tuossa kai ihonväriä arvosteltu, vaan varastelua. Varmaan joku romani tekee jotain hyvää, mutta hänkin kärsii sen pahaa tekevän porukan aiheuttamasta maineesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenen toimesta hän kärsii? Ja miksi? Kärsitkö sinä kantasuomalaisten rikoksista ja syylistätkö niistä itseäsi?

   Poista
  2. Kyllä, minä kärsin kaikkien tekemistä rikoksista - ellen muuten niin maksajana yhteiskunnan optimaalista heikommasta toiminnasta. Huomaa myöse, että en pyytänyt romaneja syylistämään itseään, vaan tunnustamaan tosiasiat ja ryhtymään yhteiskunnan kanssa yhdessä toimiin niiden korjaamiseksi.

   Poista
  3. Jos pidät tuota asiaa tosiasiallisena faktana, tiedemiehenä laittanet myös jotain tilastoja asiasta. Pidätkö Iltalehden uutisointia asiasta merkkinä siitä, että väitteesi on tosi?

   Poista
 6. Ilmeisesti tämänkin ketjun toimialajohtaja on sitä mieltä, että annetaan tavaran vain vaihtaa omistajaa valitulle ryhmälle ilman maksusuoritusta, perästä tulee toinen maksaja. Sinä. Sukulaiseni oli valokuvaaja, ja joutui ottamaan kuvia heimolaisista, jotka teettivät työn, mutta eivät lunastaneet kuvia. Ei uskaltanut kieltäytyä, vaikka tiesi mitä tulossa on. Olihan aina joku, joka maksoikin.

  Rehellistä puhetta ongelmista ei vain uskalleta käydä. Vähän sama kuin se afganistanilainen, joka ei tehnyt terrori-iskua tänään Melbournessa, meidän odotetaan uskovan, että kuka tahansa mielenterveysongelmista kärsivä ajaa maasturilla rauhallisten jalankulkijoiden päälle.

  VastaaPoista
 7. Minusta fokuksen pitäminen vähemmistö(je)n ongelmissa vuodesta toiseen ei välttämättä edistä itse tilannetta millään tavalla. Ihan inhimillistä on sorsia toisia omista syistään johtuen, mutta mielestäni tasapuolisuuden nimissä myös hyviäkin asioita voidaan nostaa esille ongelmien ohella.

  Mielestäni Professori vaikuttaa kirjotuksensa perusteella henkisesti ryhdikkäältä ja tyylikkäältä ihmiseltä. Se asettaa odotuksia myös kirjoitusten sisällölle ja sanottavalle. Siksi itse tulen välillä kommentoimaan tänne, koska odotan monipuolista analyyttisyyttä häneltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi on luonteeltaan mielipidefoorumi. Sellaisena se sortuu helposti negatiivisten ilmiöiden käsittelyyn.

   Mutta olen kyllä ajoittain nostanut esille myös positiivisia asioita. Näin erityisesti tutkimukseen ja talouteen liittyen. Mutta myös esimerkiksi afrikkalaisiin ihmisiin.

   Poista
  2. Olen kyllä huomannut sen, että kirjoitat myös positiivisista asioista, arvostan sitä. Toivottavasti jatkossa vielä enemmän näin!

   Poista
  3. Tässä sinulle informatiivinen vaihtoehto:

   https://ibnmatti.blogspot.fi/2017/08/mita-lannen-tulee-tietaa-jihad-kautta.html

   Poista
 8. Henkisesti ryhditöttömänä ja tyylittömänä ihmisenä voinen kysyä, edistääkö tilannetta jotenkin, jos suljemme silmät siltä. Miten erilaisuuden pelko, itsensä hyväksymisen vaikeus tai kantasuomalaisten rikokset liittyvät asiaan. Ongelmahan on tiettyjen ryhmien harrastama keppostelu, jonka kustannukset tulevat muiden maksettaviksi. Jotkut yrittäjät erityisesti joutuvat kärsimään tästä, jolloin ymmärrettävästi ns. käämi saattaa kärähtää. Vielä on kai sallittua ajatella, että yrittäjälläkin olisi jokin oikeus saada ongelma ratkaistua. Katsotaanpa asiaa yrittäjän kannalta ja mietitään, mikä olisi oikea ratkaisu asiaan. Ehdotuksia ? Ja niitä hyviä asioita voi luetella myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä tavalla silmiä suljetaan, kun tässäkin on koko ajan kyse siitä, että "ne" eli vaikka romanit tekee jotain huonoa ja sitten ihmetellään yhdessä ääneen, ettei on se hirveätä kun ei tästä saa edes puhua. Kirjoitus ilmentää sananvapautta kaikella tavalla. Kantasuomalaisilla itsellääkin on kunniakäsitys, jota kunnianloukkauslaki ilmentää. Emme mekään oikein kestä yhtään vaikka Berlusconin höperöä heittoa että ruokamme olisi syömäkelvotonta tms.

   Mielestäni aika vapaasti voi kyllä tässä maassa keskustella. Pitäisitkö hyvänä rajatonta sananvapautta?

   Poista
 9. Professorin noudattaa hyvin maltillista oikeaa linjaa tässä ja muissa tämän kaltaista aihepiiriä käsittelevissä kannanotoissaan. On kuulunut ja tulee kuulumaan päivittäiseen lukemistooni, kommentteineen.
  Proffalle Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle ja tämän ketjun muillekin lukijoille.

   Poista
 10. Olisi ehdottoman rasistista sanoa esimerkiksi: "Mannet ovat työtävieroksuvia varkaita". Sanottakoon siksi esimerkiksi: "Kerjääminen ja rikollisuus merkitsevät romaneille vaihtoehtoa paskaduunille." Tämä on suora sitaatti megafoni.kulma.netista, ja siksi varmuudella edistyksellisesti ja antirasistisesti sanottu, vaikka tarkemmin ajatellen sisällössä ei ole kummostakaan eroa.

  VastaaPoista
 11. Olisi mielenkiintoista lukea tieteellinen selvitys siitä, mistä Suomen mustalaiset saavat rahat elämiseensä. Eivät kaikki ole ravihevosten omistajia.

  VastaaPoista
 12. Professori kirjoitti: "...monikulttuurinen helvetti..." eli siis Paskastania.
  Ainakaan järki-ihmiset eivät halua maastamme sellaista ja siksi "...vaikeneminen tosiasioiden edessä on älyllistä epärehellisyyttä niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla."

  Monia asioita voi miettiä, joskus murehtiakin - ihmisarvoa, rasismia, rikoksia, raiskauksia, murhia ja vaikenemista.

  Mitä enemmän maassamme on siivellä eläjiä, sitä huonompaan suuntaan yhteiskuntamme menee - siis kohti Paskastania.

  Asiaan on kiinnittänyt myös huomiota professori Viren puheenvuorossaan tulonsiirroista.
  Näin joulun alla hänellä on meille kaikille viesti mutta erityisesti poliitikoille:
  "Valitettavasti tilastot eivät kiinnosta poliitikkoja, heillä on ”näkemys”, johon mitkään tosiasiat eivät vaikuta. "

  http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248035-rikkaat-rikastuvat-ja-koyhat-koyhtyvat-vai-miten-se-menee?ref=karuselli

  Jottei elämämme ihan menisi paskastanian asteelle, pari varoittavaa esimerkkiä:
  Yle teksti-tv sivu 134
  "Ampumakuolemien määrä kasvoi Ruotsissa"

  Ampumakuolemien määrä Ruotsissa on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

  Tänä vuonna ampumavälikohtauksissa kuoli joulukuun puoliväliin mennessä 40 ihmistä, kun vuonna 2011 kuolleita oli 17.
  Tilastointi alkoi tuolloin. Vuonna 2012 ampumakuolemia oli myös alle 20.

  Monet ampumisista liittyvät jengitappeluihin ja rikollisten välienselvittelyihin.
  Valtaosa tekijöistä ja uhreista on parikymppisiä miehiä.

  Ruotsin poliisi kuvailee ampumasurmia aiempaa häikäilemättömämmiksi.
  Ruotsissa on ollut tänä vuonna yhteensä 306 ampumavälikohtausta.

  Varsinainen artikkeli otsikoi asian näin:
  "Ampumakuolemien määrä tuplaantui viidessä vuodessa Ruotsissa – Poliisi: "Nykyään tähdätään suoraan päähän"
  https://yle.fi/uutiset/3-9990427

  Ja toisaalla:
  "Kolme Melbournen yliajossa loukkaantunutta yhä kriittisessä tilassa"
  "Epäilty yliajaja oli tullut Afganistanista pakolaisena Australiaan, kertoi Australian pääministeri."
  https://yle.fi/uutiset/3-9990326

  Lopuksi totean, että on hienoa ettei Professori vaikene. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afgaanimuslimi iski Australiassa, jättikö Suomi-media jotain kertomatta?

   http://oikeamedia.com/o1-50412

   Poista
 13. Ja ettei totuus unohtuisi:

  http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2017/12/valden-joululahja.html

  "Ja tää puurokin on ihan paskaa"

  VastaaPoista
 14. ^Häpeällistä ja epäkristillistä Sipilän hallitukselta leikata leipäjonoista, toisten viimeisestä oljenkorresta.

  Hursti Presidentiksi 2018.

  VastaaPoista
 15. Onhan vissiin romaneissakin se prosenttiluokan vähemmistö, joka ei siirry suoraan lapsilisiltä varhaiseläkkeelle ja "ravihommiin". Romanit ovat helisemässä kun samalle uhriutumisen alttarille on tunkenut etnisesti paljon mielenkiintoisempia diskoläpsyttelijöitä.
  Kaikkihan muistavat vanhan sanonnan "millä sanoilla alkaa maanpäällinen helvetti? Hai sie mie muutin teijän naapuriin". Nykyisin on samaan helvettiin monikulttuurisempiakin vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. multa romanit pöllivät pyöränpumpun penskana. kristillisesti ajteltuna ois pitäny lahjoittaa perässä myös itse pyörä. mutta on niitä hyviäkin manneja. faija ns kohteli mua huonosti, niin en tiedä mistä saivat mannepojat tietää edes, mutta kantoivat kasan p*skaa rappusille viestillä "sille miehelle". en vihaa.

   Poista
 16. Manneilla 95% pilaa koko porukan maineen. Takana on 500 vuotta kotoutusta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!