torstai 26. marraskuuta 2015

Yllättävä käänne Gambian silpomisdraamassa

Ikävillä uutisilla on tapana tulla julkisuuteen paremmin kuin mukavilla. Nostettakoon siis tässäkin blogissa esille vaihteeksi myös yksi hyvä uutinen.

Se kertoo siitä, kuinka Gambian presidentti on antanut määräyksen, jonka mukaan naisten sukuelinten silpominen on vastaisuudessa kielletty. Uutisen mukaan samoin on tehty jokin aika sitten myös Nigeriassa.

Toivottavasti Afrikan maiden päätökset myös pitävät. On nimittäin vaikeaa kuvitella sen vastenmielisempää rituaalia kuin puolustuskyvyttömien lasten sukuelinten särkeminen primitiivisten uskomusten perusteella. Ja vieläpä juuri niiden läheisimpien toimesta, joiden luontainen rooli olisi suojella lasta kaikelta pahalta.

Tosiasia kuitenkin lienee, että naisten ympärileikkaaminen ei katoa Gambiastakaan yhdellä mahtikäskyllä, vaikka sen noudattamista valvottaisiinkin. Eikä se vaikuta lainkaan poikien sukuelinten silpomiseen.

Toisaalta on selvää, ettei käsky jää myöskään vaikutuksettomaksi. Olisikin hienoa, mikäli myös muut ympärileikkauskulttuurimaiden johtajat ottaisivat mallia Gambiasta ja Nigeriasta ja antaisivat vastaavat käskyt omissa kotimaissaan.

Niin toimien maailma muuttuisi jälleen hiukan paremmaksi paikaksi elää. Niin naisille kuin ajan myötä myös tiettyihin uskontokuntiin kuuluville miehille, joiden sukuelinten silpominen lapsena alkaisi näyttää juuri niin sivistymättömän brutaalilta, kuin se todellisuudessa onkin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tukkapölly on rangaistavaa mutta sukupuolielinten silpominen ihan okei
Etelä-Pohjanmaan romanit ja Veijo Baltzarin näkemys

1 kommentti:

  1. Kirjotin samasta aiheesta vähän eri kulmasta.

    Se on hienoa, että Afrikasta löytyy maita, joissa edes naisten sukuelimiä ei saa silpoa. Vielä kun saataisiin edes Suomeen laki, joka suojelee miehiä samalta...

    http://kyseenalaistava.blogspot.fi/2015/11/pippelinsilpojat-tuomiolle.html

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!