Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on yrittänyt viedä läpi hallintarekisterilakia valehtelemalla eduskunnalle. Ja oppositio on asian paljastuttua nostanut äläkän.
Hallintarekisteri tarkoittaa sitä, että rekisteriin merkitään arvopaperin todellisen omistajan sijasta sen hoitaja, esimerkiksi pankki. Se olisi myös uudistus, joka veisi suomalaista järjestelmää lähemmäs monia muita Euroopan maita.
Tällä hetkellä suomalainen järjestelmä toimii niin, että osakkeenomistaja on automaattisesti arvopaperikeskuksen, eli Euroclear Finlandin asiakas. Tiedot osakkeenomistajista saa suoraan Euroclear Finlandista. Jos hallintarekisteri astuu voimaan, tämä ketju siis muuttuu.
Esimerkiksi valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitää rekisteriä ongelmallisena rikostorjunnan kannalta. Hänen mukaansa rekisteri saattaisi laskea kynnystä rikollisiin järjestelyihin.
Esimerkiksi rahanpesuun voi liittyä tarve piilottaa omaisuutta. Nissisen mukaan järjestelmä tulisi myös väistämättä hidastamaan viranomaisten tiedonsaantia.
Nissisen kanssa samoilla linjoilla on noin 90% rekisteriin kantaa ottaneista viranomaisista. Vain kymmenen prosenttia jakaa valtiovarainministerin käsityksen. Ja nämä luvut ministeri on siis sekoittanut keskenään ilmeisen tahallisesti ja eduskuntaa harhauttaakseen.
En olisi kuitenkaan kirjoittanut tästä aiheesta, ellei se olisi paljastanut Stubbin luonnetta poliitikkona ja päättäjänä. Toki hän pakon edessä myönsi valehdelleensa, mutta sittenkin siirsi syyn ministeriössään toimivien alaistensa niskoille. Tämä ei ole sellaista johtajuutta, jota minä tai muutkaan tavalliset suomalaiset arvostaisivat.
Stubbin toiminnan ei oikeastaan olisi pitänyt yllättää ketään sillä valtiovarainministerimme on jo aiemmissa käänteissä paljastunut epärehelliseksi. Esimerkiksi hänen totuutta vähättelevät laskelmansa turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista päätyivät tämänkin blogin riepoteltaviksi.
Itse asiasta vielä sen verran, että lakimuutoksella pyritään, Stubbin sanoin, "arvopaperikaupan kustannusten alentamiseen. Alhaisemmat kaupankäynnin kustannukset vahvistaisivat kasvua ja työllisyyttä Suomessa. Hallituksen vaikea tehtävä onkin punnita viranomaisten esittämät huolet ja toisaalta kilpailun avaamisesta aiheutuvat hyödyt."
Tämä kuulostaa hyvältä, mutta asiaa valmistelevan ministerin osoittauduttua valehtelijaksi on hyvä yhtyä toisen hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon (ps) näkemykseen: ”jotta uudistus voisi saada kannatuksemme, on vedenpitävästi todistettava sen taloudelliset hyödyt ja ettei järjestelmän väärinkäytöksille jää mahdollisuutta.”
Hyötyjen ja haittojen punnitsemisessa ei ole syytä kiirehtia, sillä finanssialan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen arvioi lauantai-iltana ettei kyseessä ole Suomen olennaisin ongelma juuri nyt. Stubb palatkoon valmistelussaan siis lähtöpisteeseen, ellei sittenkin joudu erotetuksi tehtävästään muunnellun totuuden puhumisesta johtuvan luottamuspulan takia. Tai häneen siitä syystä kohdistuvan paineen noustua liian kovaksi.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Stubbin laskelmat, mutta Sipilän luvut
Alexander Stubb tiedepolitiikkona
Kataisen ja Stubbin vastuunkannosta
-
Vaikea olla kanssasi eri mieltä. Hallintarekisteriasiassa on syytä palata lähtöpisteeseen.
VastaaPoistaIlmaisin eilen yhtälaisen huoleni yhteiskuntasopimuksen ja pakkolakien valmistelusta. Niissä on kyseessä yksi suurimmista lähiaikojen muutoksesta ja jos toimet ovat vääriä olemme entistä pahemmassa pulassa mm kotimarkkinoiden joutuessa ongelmiin.
Huolestuttavaksi asian tekee se, että yhteiskuntaopimuksen ja pakkolakien pohjana olevat tiedot ja väittämät ovat pitkälti peräisin Stubbin poliittista ohjausta nauttivalta Valtiovarainministeriöltä, joka on osoittautunut vähintään kyseenalaiseksi rehellisen faktatiedon tuottajaksi.
Myös yhteiskuntasopimusneuvottelut ja pakkolait pitäisi palauttaa lähtöruutuun ja aloittaa valmistelu uudestaan vasta kun Stubbin ministeriön tiedot on varmistettu.
http://kyseenalaistava.blogspot.fi/2015/11/peli-poikki-kunnes-stubbin-ja.html
Poistin tuplaviestin.
PoistaMinulla on vahvasti sellainen käsitys pakkolaeista, ettei niitä ole koskaan ollutkaan tarkoitus saattaa voimaan, vaan käyttää painostuskeinona työmarkkinajärjestöjen saattamiseksi tuloksellisesti neuvottelupöytään.
Jostain syystä viestit usein tulevat tuplana.
PoistaMinulla on sama kuva pakkolaeista. Pidän kuitenkin ongelmallisena sitä, että niiden avulla painostetaan työmarkkinajärjestöt toimiin, joiden toivottu tulos perustuu Valtiovarainministeriön näkemykseen. Samoin niiden pohjana olevat tiedot ongelmien syistä.
Nyt on nähty, ettei Stubbin johtaman Valtiovarainministeriön tilastot, pohjatiedot ja arviot ole totuudenmukaisia ja puolueettomia. Epäilin jo kesällä, etteivät Valtiovarainministeriön tuottamat tiedot voi pitää paikkaansa, koska kansainväliset instanssit tuottavat samoista asioista täysin poikkeavaa dataa (esim OECD, EuroStat, Maailman Talousfoorumi jne).
Minusta nyt pitäisi ottaa aikalisä yhteiskuntasopimuksen neuvottelemisessa ja pakkolakien käsittelyssä. Aikalisän aikana tarkistetaan pitääkö Valtiovarainministeriön tuottama data paikkaansa vai onko siinäkin käytetty poliittista ohjausta.
Jos nyt tehdään työelämään ja ihmisten ostovoimaan vaikuttavia päätöksiä vääristellyn tiedon pohjalta olemme kohta entistä pahemmassa suossa -vaikka se Stubbin ideologiaa auttaisikin.
Olen nähnyt noita vm:n valmistelemia laskelmia. Ne ovat tarkoitushakuisia ja perustuvat hyvin aurinkoisiin oletuksiin. Esimerkiksi oletetaan, ettei työmarkkinoilla parempina aikoina solmita kalliimpia sopimuksia, jolloin kilpailukyky jälleen rapautuu. Ilmeisesti hallintarekisteriä valmistellaan samalla tavalla eli halutaan tietty lopputulos ja sovitetaan laskelmat siihen.
VastaaPoistaTällainen käsitys minullakin on.
PoistaLuuliko Stubb pääsevänsä kuin koira veräjästä vai oliko tuon suuruusluokan kämmi jo tahallinen moka; näennäinen yritys?
VastaaPoista-Foliohattu-
Ehkäpä vallassaolo sumentaa järjen ja saa kuvittelemaan itsensä koskemattomaksi. Ja eihän tämä ollut ensimmäinen kerta kun Stubb puhui muunneltua totuutta.
PoistaNiin, kukaties Stubbin asennoituminen on todellakin niin elitististä ja nenä niin pystyssä, että noinkin karkeasti on jo alkanut aliarvioimaan ihmisiä..
PoistaStubb on myös TTIP ja muiden vapaakauppasopimusten vankka kannattaja. Jo tämän takia olisi syytä suhtautua kriittisesti sopimuksiin. Viime aikojen terrori-iskut ja maahantunkeutujien vyöry ovat vieneet ikävästä huomiota pois sopimusneuvotteluista.
VastaaPoistaPahoittelen offtopicia.
VH