torstai 29. tammikuuta 2015

Löytääkö Alexander Stubb uuden vaihteen kirikierroksen alkaessa

Yle on julkaissut tuoreet puolueiden kannatusarviot. Niiden mukaan kokoomus olisi saamassa enää 16,3 prosentin kannatuksen. Toisin sanoen puolueen kannatus on pudonnut Alexander Stubbin puheenjohtaja- eli pääministerikaudella kokonaista 5,5 prosenttiyksikköä eli neljänneksen. Tämä tekee Stubbista yhden kaikkien aikojen huonoimmista kokoomusjohtajista - ainakin jos huonoutta mitataan puolueen kannatuksen romahduksella.

Stubb näyttäisi analysoivan tilannetta varsin mielenkiintoisesti. Hän ja muu hallitus ovat hänen mukaansa ajaneet hartiavoimin Suomen asiaa, mutta äänestäjät pohtivat vain suuria kansainvälisiä kriisejä - Ukraina, Kreikka ja Pariisin terrori-isku.

Eikä Suomenkaan taloudessa ole hurraamista. Pääministerin johtopäätös onkin, että hän on perinyt vaikean taloustilanteen ja siksi Kokoomuksen kannatus on romahtanut.

En sano, että Stubb on väärässä. Mutta en myöskään allekirjoita hänen väitettään. Enkä ainakaan pidä järkevänä äänestäjien moittimista huonosta ymmärryksestä?

Sen sijaan kannustan Stubbia pohtimaan huonon tuurin sijasta sitä, onko hän todella ajanut hallituksessa hartiavoimin niitä asioita, joita hänen puoluettaan viime eduskuntavaaleissa kannattaneet olisivat halunneet? Ja jos on, niin ovatko asiat edenneet riittävän tehokkaasti, jotta äänestäjä on voinut olla tyytyväinen pääministeriinsä?

Toki on myös niin, että Alex on äärimmäisen karismaattinen poliitikko, joka ei jätä ketään kylmäksi, vaan herättää sekä positiivisia että negatiivisia tunteita. Siis vähän kuin Paavo Väyrynen joka uransa huipulla oli Suomen ehdoton äänikuningas, mutta myös todennäköisesti inhotuin poliitikko.

Stubbin tapauksessa tykkääjiä on EU-vaalien mukaan 148101 äänioikeutettua. Mutta negatiivisesti suhtautuvien määrää ei liene koskaan mitattu.

Omalle persoonalleen pääministeri ei tietenkään itse voi juuri mitään. Eikä pidäkään voida. On kuitenkin selvää, että Kokoomus tuli ottaneeksi valtavan riskin tehdessään pepsodent-hymyisestä äänikuninkaasta puheenjohtajansa.

Toisaalta Paavo Väyrynen aikanaan Keskustan puheenjohtajana tuli nostaneeksi oman puolueensa kannatusta huolimatta aiheuttamistaan negatiivisista tunteista. Miksi Stubb olisi tässä suhteessa huonompi?

Kevään vaaleihin on vajaa kolme kuukautta aikaa. On siis loppukirin aika niin Stubbille kuin muillekin politiikan ammattilaisille.

Yleisurheiluanalogian mukaisesti kellot ovat siis soittaneet viimeiselle kierrokselle, jonne lähdettäessä Keskustalla on selvät etumatka demareihin, joita juuri ohitettu Kokoomus peesaa tiukasti. Hiukan kärkikolmikon perässä ovat kiriin lähteneet myös Perussuomalaiset pienen väsähdyksen jälkeen.

Muut puolueet ovatkin jo kaukana perässä, eikä niistä tässä sen enempää. Sen sijaan jään arvoisan lukijani kanssa seuraamaan kirikierroksen tapahtumia. Lähteekö joku vielä samanlaiseen rakettikiriin kuin Julma-Juha Väätäinen aikanaan Helsingin Olympiastadionilla. Tai sammahtaako joku kuin Jörgen Brink Val di Fiemmen viestinhiihdossa. Ainakin Julma-Juha on jälleen ehdolla, Ruotsalainen sen sijaan ei.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poliittisia näkökulmia Kreikan vaalien vaikutuksiin Suomessa
Hallitus haluaa hoitaa koko maailman pitkäaikaissairaat terveiksi!
Puolueiden välillä on eroja: yksiä äänestetään tunteen ja toisia asioiden perusteella



4 kommenttia:

  1. Kokoomus tulee olemaan vaalien suurin häviäjä, koska sillä ei ole enää valovoimaisia johtohahmoja. Nyt kun Vapaavuorikin nostaa kytkintä ja lähtee kenties Euroopan investointipankkiin, alkaa Kokoomuksen takki olla tyhjä. Stubb on tietysti Stubb, mutta miehellä ei ole konsesukseen tarvittavaa neuvottelutaitoa. Kun seuraavat johtonaamat ovat joko liian vanhoja (Zyskowicz) tai liian "tuomittuja" (Kanerva) tai muuten epäsopivia (Kataja) tai haluttomia (Orpo), niin Kokoomus on väistämättä ongelmissa.

    Sama ongelma on itseasiassa Keskustalla, ettei sillä ole Sipilän jälkeen näkyviä kasvoja, vaan enemmänkin harmaata massaa. Koko puoluekenttää Suomessa vaivaa oikeasti jonkinlainen homogeeninen vaikutelma, jossa penaalin terävimmät kynät eivät halua poliittisen järjestelmän päättäviin tehtäviin. Jäljelle jää kyvyttömyys tehdä hyviä päätöksiä ja liiallinen lobbaajien kuunteleminen. Koko kyvykkyyttä mittaa omista asioista kiinnostuminen, jota mitattiin joskus muinoin A-Studiossa (?) sillä, että kysyttiin Suomen valtion budjetin loppusummaa. Ja aika harva sen nimittäin silloin tiesi.

    VastaaPoista
  2. No niin, Stubb voi syyttää aina edellistä hallitusta tämän päivän talousongelmista. Edellistä hallitusta, jonka valtiovarainministeri oli...? Hmm.

    VastaaPoista
  3. Eiköhän Stubb karista tämän maan tomut jaloistaan vaalien jälkeen. Luultavasti Katainen on luvannut jonkun viran, kun otti Stubbin nenän edestä komissaarin paikan. Suomessahan ei ole korruptiota, mutta hyvät geljet tekevät toisilleen hyviä vastapalveluksia.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!