tiistai 11. tammikuuta 2022

Kehopositiivisuus on kaksiteräinen miekka

Jo pidemmän aikaa on monissa yhteyksissä korostettu kehopositiivisuutta, jossa ajatuksena on saada kaikenlaisille kehoille tasa-arvoisesti kunnioitusta ja oikeuksia. Siitä puhuvat erityisesti ihmiset, joita vaivaa selkeä ylipaino ja henkinen kyvyttömyys - usein suoranainen sairaus - korjata asia.

On tietenkin selvää, että jokaisen on syytä hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Mutta yhtä selvää on myös se, että jokainen meistä voi vaikuttaa omaan olemukseensa. 

Ja siksi itse kunkin kannattaa huolehtia fyysisestä olemauksestaan sen verran, ettei eläminen muodostu raskaaksi ja ettemme välinpitämättömyyttämme aiheuta yhteiskunnalle ylimääräistä rasitusta. Siksi kehopositiivisuutta ei saisi milloinkaan käyttää fyysisen laiskuuden oikeuttamiseen. 

Erityisen tärkeää kehopositiivisuuden eli itsensä hyväksymisen korostaminen on nuorille, jotka ovat alttiita fyysisestä erilaisuudesta johtuvalle kiusaamiselle. Mutta samalla se saattaa olla kaksiteräinen miekka, joka heikentää nuorten intoa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Nämä ajatukset tulivat mieleeni kun silmiini sattui mielipidekirjoitus, jossa nostettiin esille suomalaislasten rapistuva fyysinen kunto. Tuon kirjoituksen mukaan tilanne on heikentynyt koronaepidemian aikana ja nyt jo 40 prosenttia tutkituista oppilaista on niin huonossa kunnossa, että se haittaa heidän terveyttään ja hyvinvointiaan sekä arjessa jaksamistaan.

Kirjoituksen taustana oli parhaillaan tarkastusprosessin loppusuoralla oleva väitöskirja, joka perustui lasten ja nuorten pitkäaikaisseurantaan. Siinä havaittiin, että fyysiset kunto-ominaisuudet kehittyvät luonnollisesti murrosiän aikana, mutta liiallinen kehon rasvakudoksen määrä vaimentaa kunnon kehittymistä.

Tulevan tohtorin mukaan "liiallinen paino tekee liikkumisesta raskaampaa ja voi rajoittaa toimintakykyä. Tämän vuoksi terveellisen painokehityksen tukeminen kasvun, kypsymisen ja kehityksen aikana on tärkeää."

Nähtäväksi jää, mihin suuntaan suomalaisten fyysinen kunto kehittyy tulevaisuudessa eli koronapandemian aiheuttamien rajoitusten poistuessa. Palaavatko lapset liikuntaharrastusten pariin ja ennen kaikkea, jatkavatko he fyysisen kuntonsa ylläpitämistä aikuistuttuaan. Vai rapistuvatko he sittenkin laiskanlinnassaan kyyhöttäviksi kehopositiivisuutta korostaviksi sohvaperunoiksi.


18 kommenttia:

  1. Lihomiseen vaikuttaa luonnollisesti liikunnan puute, mutta vähintäin yhtä paljon ruokavalio. Jos syödään paljon rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia ja esim makeisia, suklaata ja vastaavia, on normaalipainon ylläpitäminen lähes toivotonta, vaikka liikkuisi kuinka paljon. Kysymyksessä on paljolti itsekuri eli ns luonteen lujuus, mutta myös vanhempien vaikutus. Vanhempien pitäisi pitää huolta siitä, että lapset söisivät terveellisesti, ja että makeisten ja virvoitusjuomien kulutus olisi kohtuullista. Tässäkin on kuitenkin vaara myös siitä, että jos asiaa korostetaan liikaa, saattaa varsinkin tytöillä olla seurauksena oman painon sairaalloisen tarkkailun vuoksi anoreksia, eli liiallinen laihduttaminen.
    Suo siellä, vetelä täällä tässäkin, ja kohtuus pitäisi olla kaikessa.

    VastaaPoista
  2. Nykyinen hallitus ja EU ainakin pyrkivät heikentämään lasten harrastusmahdollisuuksia tulevaisuudessa. Nostamalla ihmisten liikkumiskustannuksia (aika ja/tai raha) onnistutaan varmuudella vähentämään vanhempien halua ja mahdollisuuksia kuljettaa lapsiaan esim. liikuntaharrastusten pariin. Tällä tuskin on ainakaan positiivista vaikutusta lasten fyysisen kunnon kehittymiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalla nuo liikunta ole ongelma, ei me ainakaan tarvittu ohjattua likuntaa, juostiin päivät ja joskus yötki pitkin pusikoita

      Poista
  3. Joku pösilö ehdottaa tähän tietenkin koululiikunnan lisäämistä joka saa karisemaan hyvin ne rippeetkin koko asiasta.. Lukiossa jossa ollaan opiskelijoita on suorastaan törkeää pitää pakollisia liikunta tunteja. Koska liikunnan opettajat pitävät kiinni hyvä palkkaisesta työstään niin siitä luopuminen on mahdotonta, mutta sen liikunnan tulisi olla _täysin_ omaehtoista ja vapaavalintaista ne tunnit jotka siihen nyt varataan. Mihinhän ammattiin hakeutuu ne tyypit jotka haluaa nähdä poikia suihkussa? Kaikki minun nähneeni ainakin ja kaikki on nykyisenkin mittapuuni mukaan pösilöitä ei se voi olla sattumaa

    VastaaPoista
  4. Turussa jopa koululääkärit vähättelevät lasten lihavuutta.
    Pyritään lakaisemaan maton alle lihavuus tai raju ylipaino vaikka kaikki tietävät, että niistä seuraa haittaa terveydelle ja pahimmillaan lihavuus siirtyy mukana aikuisuuteen.
    Myös opiskelujen kannalta tilanne on huolestuttava koska huonokuntoinen ihminen ei jaksa opiskella tehokkaasti.

    VastaaPoista
  5. Kaiken maailman taikasanoja sitä taas keksitäänkin selviä asioita sekoittamaan ja ajattelua hämärtämään. Sellaiset ihmiset tietysti menevät mukaan tuollaisiin vedätyksiin, jotka menevät mukaan muihinkin vedätyksiin tai jotka katsovat moisesta jotakin hyötyvänsä. Ei kehoilla ole oikeuksia, tasa-arvolla ei ole mitään roolia kehoihin suhtautumisessa ja millään määräyksellä ei voida päättää sen enempää niihin kohdistuvasta kunnioituksesta kuin sen puutteestakaan.

    Aivan yksinkertaisesti, ylipainoinen on ylipainoinen, anorektinen on anorektinen, hyväkuntoinen on hyväkuntoinen, huonokuntoinen on huonokuntoinen. Noita asioita voi omalla kohdallaan pitää tärkeinä tai vähemmän tärkeinä ja teki kummin päin tahansa, tulosten kanssa joutuu/täytyy kuitenkin itse elää. Se on jokaisen oma asia ja yleensä myös oma valinta.

    Se todellinen ongelma on moisten taikasanojen tehtailu. Jos esimerkiksi henkilö A on ylipainoinen ja se hänelle myös ääneen sanotaan, hän keksii taikasanan ”kehopositiivisuus” ja ryhtyy sitä toistelemalla vaatimaan, että koko muu maailma ryhtyy sen voimalla muuttamaan ajatuksiaan ja arvostuksiaan. Onko kyseessä massiivinen narsismi vai kuvittelevatko he elävänsä jossakin Harry Potter -maailmassa, jossa taikasanan sanominen ja sauvan heilautus muuttaa maailman toiseksi, kukapa sen tietää. Tai suoraan sanottuna edes siitä välittää. Mutta pöljyyden edessä itset jumalatkin tuntuvat olevan voimattomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä olet niin pihalla kehopositiivisuuden tarkoituksesta kuin olla voi. En itsekään pidä sanasta, joka on suora käännös englannin kielestä. Parempi sana on kehorauha. Rauha sille, ettei kenelläkään ole oikeutta kommentoida toisen painoa (paitsi hoitavalla lääkärillä.)
      On käsittämätöntä kuinka paljon varsinkin miehet "huolitrollaavat", ikäänkuin olisivat muka huolissaan ylipainoisten terveydestä, mutta sitähän tuntematon ihminen ei ole, vaan käyttää hyväkseen tilaisuutta pilkata toisen ulkonäköä. Mitään muuta ihmisen ulkoisessa olemuksessa ei oteta niin paljon esille, kuin paino.
      Ylipaino on monisyinen asia. Suurelta osin liiallinen syöminen tai syömättömyys johtuu tunne-elämän ongelmista. Nyt on löydetty myös geeni, joka altistaa tälle. Hormonit vaikuttavat, useat sairaudet ja lääkkeet. Sinä et voi kenenkään kohdalla tietää, mistä hänen ylipainonsa johtuu, etkä pysty mitään päättelemään kenenkään elintavoista, ellet tunne henkilöä.

      On tutkittu, että ylipainoiset saavat huonompaa kohtelua ja hoitoa terveydenhuollossa. Heidän vaivojaan ei oteta vakavasti, vaan kaikki pistetään ylipainon piikkiin. Kuitenkin hekin ovat töissä ja veronmaksajia, joten yhtäläinen hoito kuuluu myös heille, mutta tämä ei toteudu.
      Fatphopia on nykyään niin suuri ongelma, että luulisi fiksujen ihmisten ottavan asioista selvää, ennen kommentointia. Joku tuolla ylempänä peräänkuulutti itsekuria. On erittäin hienoa, jos se toisilla onnistuu ilman ongelmia, mutta sanotko masennuksesta kärsivälle, että "ota itseäsi niskasta kiinni ja ryhdistäydy?"

      Poista
  6. EI OLE.Siinä EI ole mitään kaksiteräistä.
    Se on kuvottavaa mielisairasta paskaa kuten kaikki muukin vihreiden stalinistien ja muiden punaisten fasistien ajamat asiat.

    VastaaPoista
  7. Jotkut kehopositiiviset ovat tuottaneet paljon vaivaa ympäristölleen. Kun yksi tällainen sairastui, tarvittiin viisi palomiestä tuomaan hänet omakotitalon yläkerrasta ambulanssiin.

    Lihavuus koskettaa siten välillä muitakin ihmisiä kuin sitä lihavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinka paljon narkomaanien tai alkoholistien hoitoonvienti ja hoito koskettaa välillisesti muitakin ihmisiä? Kuitenkin näit tarpeelliseksi mainita yhden lihavan ihmisen.

      Poista
  8. Toisin kuin aikuisella, niin kasvavilla lapsilla myös rasvasolut lisääntyvät jos sattuu olemaan lihava. Siksi sitä lihavuutta pitäisikin kaikin keinoin välttää kasvuiän loppuun saakka - ja toki sen jälkeenkin.

    Yleisesti sattuu olemaan niin, että läskistä on pelkkää haittaa ihmiselle, ja tämä asia pitää uskaltaa sanoa ääneen eikä lässyttää mistään kehopositiivisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasvasolut syntyy joskus raskauden aikana, ei ne rasvasolut juuri lisäänny mutta kasvavat..

      Poista
  9. Lasse Hällströmin elokuva Gilbert Grape -- what's eating?.

    Jokaiselle opettavainen tarina siitä miten rakkaus voittaa ylipainon. Ja koko joukon muitakin elämän ongelmia.

    Johnny Depp ja Leonardo DiCaprio elämänsä toistaiseksi parhaimmissa rooleissa.

    Suosittelen.

    VastaaPoista
  10. Hyvä huomio. Tosin sillä varauksella, että voi olla 2 täsmälleen saman pituista ja -ikäistä ihmistä, jotka saavat ravinnostaan tasan saman määrän energiää ja jotka "liikkuvat" yhtä paöjon, mutta, silti toinen on laiha ja toinen lihava.

    Valitettavasti vanha valhepropaganda rasvan pahuudesta (ruuassa) voi edelleen hyvin (ensimmäinen Ano) ja koululaisetkin pumpataan täyteen hiilihydraatteja, millä varmistetaan lihominen. Koululiikunnan perään kuuluttaminenkin on potentiaalisesti turmiollista, sillä koululiikunta sadistisine liikunnanopettajineen on tuhonnut monelta täydellisesti motivaation liikuntaan. Esimerkiksi väen vängällä pakotetaan hiihtämään, vaikka mieluummin pelaisi esimerkiksi sulkapalloa (laji, jonka pelaajat ovat järkiään laihoja). Ei ymmärretä päämäärän (hyvä kunto) olevan keinoa (hiihto) tärkeämmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä keino pysyä laihana: syö rasvaa ja ala pelata sulkapalloa.
      Vähän haastetta sadistisille voimistelunopettajille: järjestä kokonaisen koululuokan sulkapallon peluu normaalilla liikuntatunnilla.
      Hehheh.

      Poista
    2. Haaste vastaanotettu:

      vedetään sulkisverkot liikuntasalin halki pituussuunnassa. Oppilaat kahteen joukkueeseen, joista muodostetaan neljän hengen pikkujoukkueita.
      Sitten ei kun pelaamaan.

      Ei tarvitse kuin käyttää hieman aivoja.
      Hehheh.

      Poista
    3. Käytetäänpä aivoja, piruhan piilee tunnetusti yksityiskohdissa. Miten pystytetään verkkojen tolpat lattiaan, porataanko koripalloparkettiin reiät? Vai pingoitetaanko verkkoja varten pitkät vaijerit päätyseinistä? Tehdäänkö systeemistä jonkinlainen konsepti, joka hyväksytetään käyttöön koko valtakunnassa, vai tekeekö jokainen opettaja asennukset itse ? Hehheh

      Poista
  11. Arvoisalle professorille tiedoksi: kehopositiivisuus (joka minusta on huono sana) tarkoittaa kehorauhaa. Sitä, ettei kenelläkään ulkopuolisella tuntemattomalla ole oikeutta kommentoida toisen painoa. Näennäinen "huoli" aikuisten ylipainosta on ainoastaan tekosyy päästä pilkkaamaan.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!