maanantai 29. kesäkuuta 2020

75 prosentin huoli

Helsingin Sanomat kertoi, että 75 prosenttia suomalaisista on huolissaan maan velkaantumisesta. Näin siitä huolimatta, että suurin osa katsoo velanoton olevan ymmärrettävää koronaviruksen aiheuttamien talousongelmien lievittämiseksi.

Velkaantumisesta ovat HS:n mukaan erityisen huolissaan hyvätuloiset, ylemmät toimihenkilöt, johtajat ja yrittäjät. Puolueittain tämä heijastuu siten, että huolissaan ovat varsinkin Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kannattajat. Sen sijaan etenkään Vasemmistoliittoa äänestävät eivät katso Suomen velkaantumisen antavan aihetta murehtimiseen.

Omalta osaltani totean, että ymmärrän kyllä Suomen velkaantumisen yritysten ylläpitämiseksi vaikeimman ajan yli sekä myöskin vaikeuksiin joutuneiden suomalaisten auttamiseksi. Sen sijaan minun on mahdoton hyväksyä sitä, että velkarahaa käytetään sellaisiin toimiin, joista hyödynsaajat ovat muualla kuin Suomessa tai jotka luovat uusia kiinteistä julkisia menoja.

Siksi pidän myös Sanna Marinin (sd) punaviher-hallituksen monia linjauksia järjettöminä ja vastuuttomina. Asia olisi toisin, mikäli se olisi tehnyt toimia, joilla julkisen talouden nykytilanteessa ei-välttämättömiä - mutta Antti Rinteen (sd) hallitusta pystyttäessä lisättyjä - menoja supistettaisiin vähintäänkin aiemmalle tasolle ja Marinin kabinetti kieltäytyisi yksiselitteisesti suomalaisten veronmaksajien varojen sitomisesta vastuuttomasti asioitaan hoitaneille Unionin alueille.

Siksi on syytä toivoa, että Matti Vanhanen (kepu) pystyy muuttamaan hallituksen toimintalinjan kohti aiemmin ilmoittamaansa suuntaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Vanhanen linjasi tulevaisuutta
Marin kieltäytyi edes vihjaamasta
Merkelin/Macronin yhteisvastuulainan hinta olisi Suomelle kova

6 kommenttia:

 1. Ja milloin kansan suuren enemmistön käsityksillä olisi ollut vaikutusta poliitikkojen niin paremmintietävään kohkaukseen? Otetaanpa taas tuo ikuisuusesimerkki pakkoruotsi. Kolme neljäsosaa kansalaisista vastustaa sitä, mutta vuodesta ja vaalikaudesta toiseen se vaan porskuttaa.

  VastaaPoista
 2. Suomi on velkaantunut joka vuosi vuoden 1990 jälkeen. Oli pari vuotta, jona tulot ylittivät menot, mutta vain koska myytiin kaikki merkittävä valtion omaisuus (puolet Fortumista ja Neste Oilista, Partek, Ylen digiverkko, Soklin kaivokset, Postisäästöpankki, Sonera jne). Vuosiin mahtuu mm. Nokian suuruuden vuodet, eikä sellaisia koskaan enää tule. Kun korkeasuhdanteessakaan ennen rahoituskriisiä ei pystytty velkaa lyhentämään, miten sitten koskaan.

  Velkaantumista ei saada lopetettua. Sipilän hallituksenviimeisen vuoden nollataso johtui kirjanpitokikkailuista. Kansa voi olla huolissaan, mutta samalla se ei luovu mistään. Yhtälö on mahdoton.

  Laskin, että kehitysapu vuodesta 1990 ja humanitäärinen maahanmuutto vuodesta 1990 on aiheuttanut kolme neljäsosaa valtion velasta. Jo presidentti Koivisto varoitti ottamasta velkaa kehitysapua varten. Tilanne on vain pahentunut. Nyt otetaan velkaa, jotta voidaan avustaa Kreikkaa, Italian mafiaa ja Espanjan perustuloa. Vanhaseen en luottaisi. Nuorisosäätiön holtiton meno alkoi hänen aikanaan ja jatkui Kaikkosen ja uuden Kepu-johdon myötä. Vanhanen sanoi Kreikan lainojen myöntämisen aikaan, että on väärin kantaa huolta Kreikan rahoista, koska Suomi tienaa niiden avulla. Mutta jos tappiot ovat voittoja, Vanhanen saa valtiontalouden kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on viimeisten 30 vuoden aikana ollut huomattava joukko selkärangattomia/kyvyttömiä poliitikkoja, jotka ovat maallemme aiheuttamistaan suurista vahingoista huolimatta päässeet kuin koira veräjästä: osa viettää huomattavan eläkkeensä turvin lokoisia eläkepäiviä, osa törkeimmistä vahingontekijöistä ja pettureista kuten bilderbergi ja vapaamuurari Katainen, saa huippupalkaa tyhjäntoimittajan (korruptio)virasta Sitrassa, saatuaan tuhotyöstään palkiona ensin nauttia Brysselin lihapatojen antimista. Katainenhan mm. kasvatti valtionvelkaamme melkein 50 miljardia euroa ja demari Urpilaisen kanssa sälytti suomalaisten veronmaksajille x-kymmenen miljardin euron takausvastuut kreikkalaisten veloista - jotka olivat syntyneet mm. ranskalaisten banksterien keinotteluvoittojen pelastamiseksi.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. Eikä pidä unohtaa satojen tuhansien suomalaisten kiroamaa tapaus Carunaa, josta jälkeenpäin kumpikin vastuussa ollut petturi, Katainen ja
   viherkommunisti P.Haavisto syyttävät toinen toistaan.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 3. Velkaa vaan otetaan ja neljännes miljardi on muilla, lähinnä kehitysmailla, meille päin takaisinmaksamatta:
  https://www.talouselama.fi/uutiset/te/95ed89ba-f023-40ae-9bfa-bf07348cabfa

  VastaaPoista
 4. Ei ole uskottavaa, että Matti Vanhanen toisi jämäkkyyttä hallitukseen. Voiko hän vastustaa nuoria naisia? Voiko hän vastustaa EU:n rahavaatimuksia? Ylipäänsä, hyväksyttäisiinkö hänet hallitukseen, jos hänet koettaisiin uhaksi vihervasemmiston tolkuttomuudelle?

  Lähinnä Vanhasesta on jäänyt mieleen naisseikkailut, oma-aloitteinen anteeksipyytely, kun muslimit kiristivät länsimaita Muhammed-piirroksista sekä pakeneminen pääministerin paikalta polvivaivoihin vedoten lahjussyytteiden kuumottaessa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!