torstai 11. kesäkuuta 2020

Italialaisten lypsylehmät

Helsingissä on sitten päätetty vaihtaa Finlandiatalon surullisenkuuluisat marmoripinnoitteet uusiin. Edellinen kerta oli parikymmentä vuotta sitten, jolloin väitettiin - kuten myös nyt - että valittu marmori kyllä kestää pitkään. Toivon mukaan tällä kertaa noille väitteille on myös katetta.

Hyvää ei kuitenkaan lupaa ainakaan nykyisen marmoripäällystyksen eliniän aikanaan oikein arvioineen toimitusjohtaja Pekka Mesimäen näkemys, jonka mukaan nyt Finlandia-taloon valitusta marmorilaadusta tehty "Memphisin kaupungintalon julkisivu on... todella huonossa kunnossa". Ja että sen rapistuminen alkoi pian talon valmistumisen jälkeen. 

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) ja museoviraston junailema päätös kertoo paljon siitä huolettomuudesta, jolla julkisiin varoihin nykyisin suhtaudutaan: rahaa saa palaa kuinka paljon tahansa, kunhan omat intohimot tulevat täytetyiksi. Tässä tapauksessa siis 119 miljoonaa euroa Alvar Aallon järjettömäksi osoittautuneen näkemyksen kunnioittamiseen. 

Asia kuuluu tietenkin vain ja ainoastaan helsinkiläisille veronmaksajille. Näyttää kuitenkin siltä, ettei se kiinnosta heitä edes sen vertaa kuin amerikkalaisen pikkurikollisen kuolema poliisin käsissä - ainakaan itse en ole kuullut uuteen marmorikauppaan liittyvistä mielenosoituksista tai muista protesteista. Saati vaatimuksia apulaiskaupunginjohtajan tai edes museoviraston johdon saattamisesta edesvastuuseen.

Enkä ole myöskään huomannut kenenkään edes vaativan helsinkiläisveronmaksajien 119 miljoonan euron sijoittamista suomalaiseen kiveen seinämateriaalina, jotta se helpottaisi nyt käynnissä olevan koronavirusepidemian aiheuttamasta talousromahduksesta nousemista. Niinpä se valuu Italiaan sikäläistä kivikauppaa hallitsevien toimijoiden ja mahdollisesti heidän sisilialaisjohtoisten suojelijoidensa hyväksi. Siis samaan osoitteeseen, johon EU:n komissio vaatii meitä lappamaan tämän lisäksi myös miljardikaupalla puhdasta rahaa.

Enkä itse asiassa ole huomannut jälkimmäiseenkään asiaan liittyvää protestointia kaduillamme. Eli ei sekään tunnu olevan suomalaisille yhtä tärkeä asia kuin amerikkalaisen pikkurikollisen kuolema poliisin käsissä. Lienemme siis hyvinkin ansainneet asemamme italialaisten ja EU:n lypsylehminä. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

19 kommenttia:

 1. Kommarit palvovat mielellään henkilöitä. Aallosta on tehty pyhimys, jonka tuotoksia täytyy kunnioittaa, maksoi mitä maksoi. Merkillistä sikäli, kun äijän suunnittelemista taloista ehkä Paimion sairaala on ainoa säilyttämisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkkitehdeillä on laajemminkin oikeus toteuttaa hölmöjä ideoita. Hyvin harva tavallinen ihminen osaisi ajatella, että Tampereen kirjaston tulee näyttää metsolta ylhäältä katsottuna, tai että toimiva presidentin asunnon pohjaratkaisun on oltava tietyn kivilajin rakenteen mukainen. Täyttä hulluuttahan se on. Reima Pietilä oli kuitenkin jopa opettamassa uusia arkkitehtejä Oulun yliopistossa. Joten varmaan uudet arkkitehtisukupolvet pystyvät vielä idioottimaisempiin suorituksiin.

   Poista
  2. Tärkeämpi motiivi taitaa olla hävittää porvarillisen yhteiskunnan rippeiden varallisuuden rippeitä hornan tuuttiin.
   Köyhyys ruokkii vallankumousta ja köyhtyvä rapautuva yhteiskunta ruokkii kumouksen tarvitsemaa tyytymättömyyttä ja epävakautta.

   Poista
 2. Alvar Aallon yliarvostaminen synkeä luku siinä suomalaisten alamaisasenteiden historiassa, jossa me suuren maailman vaikutteita apinoimalla olemme tavoitelleet kansallista omanarvontuntoa. Niitä on muitakin. Mary Quantin matkiminen esimerkiksi. Edes nimeä ei ymmärretty vaihtaa.

  Aallonpohjaa ei vieläkään ole saavutettu. Aalto-yliopisto ei ole omaan naurettavuuteensa tukehtunut. Maljassa on kastettu kauhea lauma apinoita. Joku luulee vieläkin, että "Apinoiden planeetta" olisi sci-fi-elokuva. Ruben Östlund toi "The Squaressa" ne apinat makuuhuoneeseemme.

  Kiasma ja Oodi ovat kuin suoraan kauhuelokuvista. Pitäisiköhän eduskuntatalo maalata kauttaaltaan valkoiseksi? Alkaa olla korkea aika, huomenna sekin olisi jo rasismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Joku luulee vieläkin, että Apinoiden planeetta" olisi sci-fi-elokuva."
   Hahahaahahaaa, virkistävää tässä itkettävän masentavassa huuhaa-ajassa. Kiitos.

   Poista
 3. Pariisissa La Défensessa on rakennelma nimeltä La Grande Arche de la Défense tai lyhyemmin vain La Grande Arche. Se on alunperin päällystetty samanlaisilla marmorilevyillä kuin Finlandia-talokin. Myös siellä laatat ovat käpristyneet ja niitä on putoillut. Vuonna 2010 marmori korvattiin vaalealla graniitilla ja ongelmat loppuivat. Mikä estää tekemästä saman Finlandia-talolle? https://www.lesechos.fr/2017/05/la-grande-arche-prend-un-nouveau-depart-apres-des-annees-de-galere-170846

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alvar Aallon perilliset?

   Poista
  2. Siinä tapauksessa maksakoon perilliset sen.

   Poista
 4. Niin vaikea tuosta on ollut mitään vastaväittetä esittää kun luin tästä nyt tässä ekaa kertaa.. Päätös on siis lyöty lukkoon ja mikään valta maailmassa ei sitä muuta kuten malmin kentän raiskaustakaan. Sitä ei vaan voi muuttaa koska näin on päätetty ei pysty ei ei vaikka mitä tapahtuisi niin ei pysty kun jumalat on puhuneet.

  VastaaPoista
 5. Arkkitehtit ovat saaneet aikaan paljon älyttömyyksiä.

  VastaaPoista
 6. Tämä on vain arvaus. JOs Alvar olisi nähnyt suunnitelmansa marmorin käppyröist' elinaikanaan, niin olisi sanonut, että ei perkele. Vaihdetaan kotimaiseen garniittiin. Mutta juu, tää on vain arvaus. Jatietysti perikinta saa rojaltit päättömyyden jatkumisesta. Ja tuo loppukin on arvaus.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 7. Voisikohan hesari tehdä asiasta syväluotaavan jutun.

  VastaaPoista
 8. Antaa niiden entisten päreiden vinksottaa seinillä. F-talosta kuitenkin tehdään lähitulevaisuudessa moskeija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moskeija ainakin, jos viherkommunistit saavat päättää.

   Poista
 9. Huru-ukko on täysin oikeassa. Viimeisimmän remontin aikana Aallon leskivaimo sanoi, että Alvar itse varmasti vaihtaisi marmorin suomalaiseen graniittiin.

  VastaaPoista
 10. Muuten olen sitä mieltä (en aivan tosissani) että nykyisenä puurakentamista suosivana aikana Finlandia-talon julkisivut tulisi tehdä kelopaneleista. Kuten muistetaan, Guggenheim yritti tyrkyttää Helsingille hirveällä hinnalla ja törkeillä ehdoilla Eteläsatamaan harmaita puulaatikoita. Tässä olisi nyt tilaisuus saada kaikki tyytyväisiksi. Saataisiin harmaa puulaatiko, saataisiin puupintaa ja vältyttäisiin toistamasta jälleen kerran samaa munausta pintamateriaalin valinnassa.

  VastaaPoista
 11. Aalto University. Monta mieletöntä ideaa liitetään tulevaisuudessa kahteen sanaan, jos tulevaisuudessa on historiaa. Mutta jo Haavikkohan jankutti että Suomi on propagandan suurvalta. Ne näkevät jotka elävät. -jussi n

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!