lauantai 6. huhtikuuta 2019

Ympäristöpaniikin lietsomisellakin on seurauksensa

MTV3 uutisoi tiedon, jonka mukaan Suomessa kuolee pienhiukkasten takia vuosittain 1 800 ihmistä. Niiden tärkeimmäksi lähteeksi mainitaan omakotitalojen lämmittäminen puulla.

Uutinen ei kertonut sitä, mihin laskelmat perustuvat. Verrokiksi annettiin kuitenkin Intian New Delhi, jossa sanottiin kuolevan vuosittain 1,2 miljoonaa ihmistä ilmansaasteiden takia. Hurja luku ottaen huomioon New Delhin Wikipediassa mainitun noin 300 0000 ihmisen väkiluvun. 

En kuitenkaan usko, että New Delhin väestö uusiutuisi neljä kertaa vuodessa, vaan toimittaja lienee tarkoittanut Intian toiseksi suurinta kaupunkia eli koko Delhiä. Sen väkiluku on Wikipedian mukaan 16 tai 19 miljoonaa ihmistä.

Siten MTV3:n uutisen mukaan Delhissä kuolee ilmansaasteisiin joka vuosi noin kuusi prosenttia väestöstä. Tämäkin luku on niin korkea, että se epäilyttää.

Niinpä tarkistin intialaisten eliniänodotteen - se on 67 vuotta. Sen mukaan laskettuna intialaisista kuolisi vuosittain kaiken kaikkiaan noin 1,5 prosenttia. Todellisuudessa tuo osuus on kuitenkin selvästi pienempi, koska maan väestö on nopeassa kasvussa eli vanhat eli kuolevat ikäluokat ovat pienempiä kuin nuoret.

Niin tai näin. Joka tapauksessa on selvää, että uutisen mukaan Delhissä kuolee vuosittain pelkästään ilmansaasteisiin peräti (yli) neljä kertaa suurempi osuus ihmisistää kuin kaikkiin syihin koko Intiassa. Tämä ei voi pitää paikkaansa, joten tältä osin MTV3:n uutinen ei pidä paikkaansa edes siteeksi.

Palatakseni Suomeen, niin olisi mukava tietää millä tavoin tuo 1 800 Suomessa pienhiukkasten takia kuolevaa ihmistä on arvioitu. Nyt MTV3:n linkittämä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote ei asiaa avaa, vaan kertoo ainoastaan että kyseessä on arvio.

Lopuksi totean, etten kirjoittanut tätä ajatustani kyseenalaistaakseni THL:n arvion. Kirjoitin sen siksi, että MTV3:n olisi kannattanut tutkia hetki uutiseen liittämäänsä esimerkkiä Intiasta, jotta se ei olisi tullut sisällyttäneeksi vakavaan ja terveytemme kannalta tärkeään uutiseensa ilmiselvästi liioittelevaa vertailukohtaa, joka on omiaan vähentämään lukijan luottamusta itse pääasiaan.

Näin se tuli - epäilemättä tahtomattaan - edesauttaneeksi kansalaisten epäluottamusta terveydenhuollon ammattilaisiin, mikä on meilläkin näkynyt pahimmillaan esimerkiksi rokotteista kieltäytymisinä ja sitä kautta tuhkarokkotapauksina. Edes ihmisten ympäristöpaniikin lietsominen ei ole tähän pätevä syy.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nuorten pahoinvointiin on puututtava
Todellisuuden hämärtymisellä saattaa olla ikäviä seurauksia
Kollektiivinen syyllistämiskirjoitus punavihreässä mediassa

14 kommenttia:

  1. Taitaa MTV3:n huutimet tarkoittaa New Delhin metropolin aluetta jolla enklanninkielisen wikipedian mukaan asuu n. 26,5 miljoonaa populaa.

    https://en.wikipedia.org/wiki/New_Delhi
    (Metro: 26.454.000 (2016))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatat hyvinkin olla oikeassa, mutta itse asia ei siitä muutu. Väite 1,2 miljoonasta vuotuisesta ilmansaasteiden aiheuttamasta kuolemasta tarkoittaisi että New Delhissä kuolisi ilmansaasteisiin joka vuosi 4,5 prosenttia sen väestöstä eli kolme kertaa saman verran kuin koko Intiassa kuolee keskimäärin kaikkiin syihin (eli 200% enemmän). Eikä tässä ole siis huomioitu väestöpyramidin vaikutusta.

      Poista
  2. Kiinnostaisi tietää, millaiset ihmiset ovat alttiita tälle ilmastopaniikille, onkohan siitä vielä tehty minkäänlaista tutkimusta. Joka tapauksessa asiasta uutisointi on lähtenyt ns. lapasesta ja mittasuhteet ja terve varovaisuus myös johtopäätösten tekemisessä on usein unohdettu. Jos voisin veikata, mikä tulee olemaan yksi aikamme suurista virhearvioista esim. 50 vuoden päästä tarkasteltuna, niin se on ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Sen sijaan ympäristön pilaaminen ja ylikansoitus ovat kriittisiä aiheita, joihin olisi täytynyt tarttua ja joita olisi ollut syytä pitää esillä vähintään samalla tavalla kuin ilmastonmuutosta ja ratkaisuja etsien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaankin kaikenlaiset ihmiset. Olen itse nuoruudessani uskonut täydellisesti suomalaisten metsien kuolemisen happosateisiin ja muihin saasteisiin.

      Sivumennen sanoen se on myös syy siihen, miksi olen pysynyt varovaisella kannalla suhteessa ihmisen rooliin ilmaston lämpenemisen syynä siten kuin se on meille esitetty. Ja etsinyt itse erilaisista tilastoista vahvistusta asialle - varsin kämmästyttävin havainnoin, kuten kaikki blogiani pidempään seuranneet tietävät.

      Siitä huolimatta kannatan kohtuullisia toimenpiteitä siihen varautumiseksi. Toki Afrikan väestöräjähdyksen pysäyttämisen tulisi olla siinäkin asiassa tärkein yksittäinen toimenpide, enkä ymmärrä mistä syystä ei tehdä yhtään mitään.

      Poista
  3. Hömppään uskovia ihmisiä on Suomessa paljon. Ennen ei uskottu kuin Kekkoseen ja Jumalaan.

    Maailmanlopunennustajat kiehtovat varsinkin naisten mieliä.Ei maailmanloppua tule vielä miljardeihin vuosiin. Ilmastonmuutos on asteissa mitattuna merkityksetön maassa, jossa säätilojen vaihtelu on vuosittain 70 celsiusasteen haarukassa.

    VastaaPoista
  4. Eipä taida ihmisen historiasta löytyä aikaa jolloin ihmisyhteisöissä ei olisi esiintynyt jonkinmuotoista uskonnollisuutta. Uskonto on pikemminkin jonkinlainen alkuperäinen ajattelulaatu, eikä siis ollenkaan sellainen opillinen totuusjärjestelmä, jollaiseksi me uuden ajan eurooppalaiset uskonnot kuvittelemme ja koemme.

    Ja alkuperäiseen ajattelulaatuun kuuluvat olemuksellisesti "kaikkialliset" tajunnalliset hahmot, kaikkivalta ja kaikkivoipaisuus. Tiedonfilosofit ovat huomauttaneet osuvasti, että myös oma "tieteellisen" selittämisen perinteemme rakentuu vahvasti teologisen selittämisen perinteelle -- me esimerkiksi yhä koemme, että selitys on sitä pätevämpi mitä suuremman ilmiöjoukon se sulkee piiriinsä.

    Kieli ja ajattelu ovat alun alkaen yhtä ja samaa, ja hahmonmuodostus metamorfoituu käsitteenmuodostukseksi. Ihminen elää kielimaailmassa, ja kielen luonteesta sosiaalisena muodosteena suoraan johtuu, että kielimuodot pyrkivät kehittymään pysyviksi. Vain hyvin pieni osa kielestä voi olla "uutta luovaa" -- suurimman osan tajuntamme aineksesta on toistettava jo olemassaolevaa. -- Nämä kovat kognitiiviset tosiasiat näkyvät esimerkiksi siinä että kaikkina aikoina kaikissa yhteisöissä esiintyy "tunnustuksellista" ajattelua.

    Globaalin tietoisuuden maailmassa myös tunnustukselliset "tiedolliset" opit omaavat globaaleja sisältöjä. Varsinainen suuri uusi maailmanuskonto on "talous", jossa autonomiseksi muuttunut raha-ajattelu on kulissi "rahaan" olemuksellisesti kuuluvalle, pohjimmiltaan uskonnollislaatuiselle kaikkivoipaisuuskuvitelmalle. -- Mutta taloususkonto ei korvaa kaikkia uskonnon tehtäviä, joita ovat esimerkiksi hyvän ja pahan moraalinen erottaminen, syyllisyyden ylläpitäminen ja eskatologia, jonka edessä uskonnon valta lopullisesti "todistetaan". Maailmanlopun ennustus on olennainen, koska se toteuttaa kaikkien ihmisten tasa-arvoisuuden lopullsen tuomion ja kuoleman edessä.

    Niinpä taloususkonto tarvitsee rinnalleen täydentävän tajunnallisen komponentin, ja se on nyt globaalissa maailmassamme tuo "ilmastonmuutos".

    Sillä on kaikki kaikkien uskontojen olemukselliset ominaisuudet profeettojen äänenpainoista, syntiinlankeemuksesta ja syyllisyydentuntojen ylläpitämisestä aina eskatologiaan saakka. Ja, ah, niin myös nuo pyhimyksensä, jeannedarkinsa, viattomat kärsijänsä -- ihan koko rekvisiitta.

    VastaaPoista
  5. Ihmisethän kaiken kuluttamisen maailmassa tekevät.
    Ilmansaasteitakin olisi vähemmän jos ihmisiä olisi vähemmän kuluttamassa.
    Saasteiset miljoonakaupungit ovat saasteisia koska siellä on liikaa ihmisiä.
    Aloitetaan siis ihmisten vähentämisellä, käytännössä syntyvyyden säännöstelyllä.
    Kaiken kehitysavun ehtona tulee olla syntyvyyden säännöstely!
    Suomi on tässäkin asiassa mallioppilas, meillä ei ole liian suuri syntyvyys joten täällä Suomessa on turha kohkata ennen kuin suuren syntyvyyden alueet ja maat ryhtyvät todellisiin ponnistuksiin.
    Mehän olemme vain pisara meressä!

    VastaaPoista
  6. Tuli tällainen 8 vuotta vanha juttu mieleen:

    https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/117817-euroopasta-loytyy-%E2%80%9Dyksi-maailman-tappavimmista%E2%80%9D-maista

    "hengitysilma on maassa niin huono, että siihen kuolee vuosittain yli 400 ihmistä miljoonaa ihmistä kohti.
    ----
    Suomessakin jopa 2000 ihmistä kuolee vuosittain pitkäaikaisen huonolle hengitysilmalle altistumisen vuoksi."


    "Mielenkiintoista! Sillä tuo Suomessa 2000 ihmistä on juurikin tuo "400 ihmistä miljoonasta". (400 x 5 = 2000)"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viitannee siihen, etteivät nuo laskelmat ole kovin vahvalla pohjalla.

      Poista
  7. Ilmastouskovaisuus on hyvin vaarallinen ilmiö uuden maailmanjärjestyksen toteutumisen kannalta,
    http://nwohavaintoja.blogspot.com/2019/04/ilmastouskovaisuus-on-hyvin-vaarallinen.html

    The 9/11 Truth Movement, Free Energy Suppression and the Global Elite’s Agenda,
    https://www.checktheevidence.com/wordpress/2008/05/30/the-9-11-truth-movement-free-energy-suppression-and-the-global-elites-agenda/

    Todellinen Matrix, osa 1,
    http://www.magneettimedia.com/todellinen-matrix-osa-1/

    VastaaPoista
  8. Tämä jankutus pienhiukkasista puunpolton takia alkoi muistaakseni n. 15-20v. sitten. Sen jälkeen uskollisesti muistetaan mainita puunpoltosta puhuttaessa "pienhiukkaset".

    Minua tämä puhe epäilyttää vähän helvetisti. Kyseessä on AINOA aidosti omavarainen lämmitysmuoto useimmille mm. omakotitaloasujille.

    Pedataanko tällä puheella pienhiukkasista uutta talousmallia, jossa puunpoltto ja siis omavaraisuus kielletään tai perustellaan hillittömät maksujen korotukset näille "pienhiukkasten" tuottajille. Saadaanko puulämmityksen "paskalaki" jolla velvoitetaan hankkimaan HEPA-suodattimet tms. yksinkertaisimpiinkin telttakamiinoihin?

    Sillä eihän se käy, että ihmiset saavat ilmaiseksi omavaraisesti lämmittää kotejaan vaan homma on hoidettava "clean tehc":illä..?


    t: Vitjaantunut Stadilainen

    VastaaPoista
  9. Suomessa ilmansaasteiden, myös pienhiukkasten määrä on pienimpiä maailmassa. Uudenpien asuntojen tuloilma tulee suodattaa niin, että esimerkiksi pienhiukkasten määrä puolittuu.

    Nyt olemme aivan kärkitilalla maailmassa ja jos merkittäviä päästörajoituksia tehdään muille kuin uusille tulisijoille on aivan perusteltua kysyä, onko asiassa mitään järkeä.

    https://yle.fi/uutiset/3-10188244

    T. Yks Jamppa vaan

    VastaaPoista
  10. Hengittäminen alkaa olla jo sen verran vaarallista puuhaa, että vaikkapa ilmastoangstia kärsivän vihervasemmiston pitäisi ottaa se vaaliohjelmaansa otsikolla "hengittäminen kiellettävä vuoteen 2020 mennessä".
    Samalla ratkeaisi dieselit ja lihansyöntikin kertaheitolla.
    Kunnon fanaattisuutta kehiin kun kerran lillitään lähes uskonnollisen hurmion vallassa.

    VastaaPoista
  11. 3000 000 vai 300 000 New Delhi? Kirjoitusvirhe Proffalla?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!