tiistai 29. marraskuuta 2016

Uusia tietoja Alepposta

Helsingin Sanomien nettiversio uudistui tänään käsittämättömän sekavaksi. Löysin sieltä kuitenkin jutun Aleppon taisteluiden uudesta vaiheesta. Kirjoitetaan siis siitä.

Lehdessä kerrottiin, että Syyrian hallitus on lopultakin lyömässä Aleppon kapinalliset. Sen seurauksena kaupungista on syntynyt joukkopako muualle. On siis ilmeistä, että kapinallisten kukistuminen ei ole enää kaukana.

Eikä siis myöskään kaupungin asukkaiden kärsimysten loppuminen - elleivät kapinalliset sitten saa joltain taholta runsaasti lisäjoukkoja tai esimerkiksi voimakasta ilmavoimien tukea, jonka seurauksena Venäjän ilmaherruus katoaa ja hyökkäävät joukot voidaan tuhota raskain pommituksin ennen nyt väistämättömältä näyttävää tappiota.

Helsingin Sanomien kirjoitus on monessa mielessä kiinnostava. Sen riveiltä sattui silmiini ensimmäistä kertaa tieto siitä, että Syyrian hallituksen ohella myös kurdijoukot ovat osallistuneet Aleppon taisteluihin kapinallisia vastaan.

Nähtäväksi jää mikä on kurdien intressi Aleppoa kohtaan. Haluavatko he pitää valloituksistaan kiinni sodan mahdollisesti päättyessä esimerkiksi kiristääkseen hallitukselta myöhemmin itsehallinnon tai jopa itsenäisyyden hallitsemilleen seuduille. Vai tyytyvätkö he pelkästään Syyrian ja siis myös kurdialueiden rauhoittumiseen?

Jutun riveiltä näin myös ensimmäistä kertaa ketkä ovat pitäneet kaupunkia hallussaan. Sen mukaan kapinallisten "rivit koostuvat useista erilaisista aseryhmistä islamistisista maltillisempiin. Osa islamistisista kapinallisryhmistä on syyllistynyt vähintään samanlaisiin raakuuksiin kuin Syyrian hallitus".

Tältä osin herää kysymys länsimaisen (tai ainakin suomalaisen) lehdistön aiemmasta kirjoittelusta, jonka perusteella minulle on syntynyt käsitys siitä, että Venäjän tukemat Assadin joukot ovat käyneet Aleppossa raakaa sotaa lähinnä demokratian puolesta laillisin keinoin taistelevia ryhmittymiä vastaan. Ehkä olen lukenut uutiseni huolimattomasti?

Nyt luetun valossa on joka tapauksessa hyvinkin ymmärrettävää se, etteivät Aleppon kapinalliset ole saaneet sen kummempaa apua länsimailta. Ei kai islamistiryhmien tukeminen voi olla niiden intresseissä?

Kolmas jutusta löytyvä tieto koskee syyrialaislapsien englanninkielen taitoa. Se on käsittämättömän hyvä kun huomioidaan jo jonkin aikaa julkisuudessa olleen seitsenvuotiaan tyttösen kirjoittama uusi Twitter-teksti.

"Tonight we have no house, it's bombed & I got in rubble. I saw deaths and I almost died. - Bana #Aleppo."

Ei taitaisi onnistua tavalliselta suomalaiselta seitsenvuotiaalta englanniksi. Eikä "&"-, "-"- ja "#"-merkkeineen edes omalla äidinkielellä. Taidan siis joutua epäilemään kirjoittajan identiteetin aitoutta. Samaan ovat päätyneet myös Syyrian hallitusta lähellä olevat tahot.

Kaiken kaikkiaan on toivottava, että Aleppon kapinallisten kukistuminen olisi hyvä asia. Ja että kaupungin asukkaat saisivat lopulta rauhan. Toisaalta ihmisten joukkopako kaupungista viittaa siihen, että he pelkäävät Assadin kostotoimia.

Rangaistukset kapinaan ryhtyneitä kohtaan olisivat luonnollisesti hyvinkin ymmärrettäviä, mutta summittaisesti kenttäoikeuksissa jaettuna ja siten myös syyttömiin kohdistuessaan eivät missään tapauksessa hyväksyttäviä. Niinpä on toivottavaa, että Venäjä ja länsimaat löytävät toisensa ja estävät Assadin joukkojen kostotoimet ja auttavat oikeudenkäyntien järjestelyissä.

Täällä länsimaissa olisi puolestaan ymmärrettävä, että nyt Syyriasta pois pyrkivien joukossa on mitä todennäköisimmin runsaasti Aleppon islamistiryhmien jäseniä, joille ei ole syytä antaa turvapaikkaa missään tapauksessa. Näin siitä huolimatta, ettei ole epäilystä heidän joutumisestaan Syyrian hallituksen vainon ja jopa kuolemanrangaistusten kohteeksi.

Sama tulee koskemaan Mosulin kukistuessa myös Irakista lähteviä ISIS:in taistelijoita. Ja sen jälkeen kukistamisvuorossa olevia Syyrian alueella toimivia kalifaatin jihadisteja.

Nyt on siis viimeistään aika sulkea Euroopan rajat kaikilta syyrialaisilta ja irakilaisilta - ja kehottaa heitä palaamaan kotimaihinsa niitä rakentamaan ja ottamaan tarvittaessa vastaan se rangaistus, joka tappiolliseen sisällissotaan ryhtymisestä seuraa. Ja vastineeksi painostaa Assadia rehellisten oikeudenkäyntien järjestämiseksi ilman älyllisesti epärehellisiä vaatimuksia varsinaisten kapinallisten säästämiseksi.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Venäjä yksinkö sotkee Syyrian tilannetta?
Länsimaiden pitäisi tunnustaa tosiasiat Syyriassa
Ruotsinsuomalaistyttö Syyriassa

8 kommenttia:

  1. Panin itsekin merkille eilen jostain lukemastani jutusta tuon kurdien osuuden. Toki jo aiemmin on häirinnyt valtamediamme äärimmäisen pelkistetty näkökanta liittyen syyllisyyteen erittäin monimutkaisessa tilanteessa.

    Sota on erittäin julmaa ja varsinkin sisällissodat. Loppuselvittelyt tuskin ovat hitustakaan armollisempia. Onhan meilläkin syytä muistaa tilanne Suomessa 1918 ennen kuin valtiorikosoikeudet edes saatiin toimimaan tai niiden päätöksiin mitään tolkkua.

    Aleppon kapinallispesäkkeen sortuminen todella tuntuisi ainoalta keinolta lievittää siviiliväestön kärsimyksiä. Samalla kapinallisryhmittymät kuitenkin menettävät vahvan propaganda-aseensa.

    VastaaPoista
  2. Pidän parhana tietolähteenä MuroBBS:n yleisen keskustelun Syyria-juonnetta ja sieltä Zakun kirjoituksia:
    http://murobbs.muropaketti.com/threads/syyrian-konflikti-tuleeko-libya-vol-2.762302/page-257

    VastaaPoista
  3. Ekäpä se hyysärin nettiversio on tarkoituksella tehty sekavaksi, että sieltä ei löytyisi mitään toimitusta raskauttavaa materiaalia. Arvelee Huru-ukko

    VastaaPoista
  4. Hihihihihi
    Hesari - henk.kohtaisesti luen mielummin vaikkapa Aku Ankasta Syyrian tilanteesta.Roope-sedällä on ihan yhtä ajantasaista ja asiantuntevaa tarinaa Alepposta.Ei tietysti kovin pätevää mutta kuitenkin.Mukavampi lukeakin kun iloiset värit ja kaikkea.

    VastaaPoista
  5. Siviilien pako voi johtua siitä että kapinalliset islamistit lopulta päästävät heidät pakoon, tai eivät enää pysty estämään pakoa. Aiemmin ovat pitäneet siviiliväestöä ihmiskilpinä. Tuttu taktiikka mm. palestiinalaisilla.

    VastaaPoista
  6. Aleppo on ollut lähes piiritettynä useita kuukausia. Miten ihmeessä siellä voisi yhä elää 250 000 siviiliä? Miten heitä on huollettu? Todennäköisesti siviilejä on paljon vähemmän, kuten tuosta pohjoisosan luvuista voisi päätellä.

    Jännästi muuten Mosulin siviileistä tunnutaan olevan paljon vähemmän huolissaan.

    VastaaPoista
  7. Vuonna 1984: mikä oli eilen mustaa on tänään valkoista ja huomenna voi olla vaikkapa keltaista.

    Ja mikä tuolla voidaan laskea "islamistiseksi" kun kaikki ihmiset tuolla päin ovat eriasteisia uskovaisia hihhuleita ja islam jossain järjestyksessä pakostakin kielenkärjellä.. siellä ei ikinä yhteiskunta pääse eroon hihhulismista, se on niin rakenteellinen osa kulttuuria.

    VastaaPoista
  8. No menipä tosiaan sekavaksi.

    Lisäksi jokin mainos tms. päivittää sivua tämän tästä, niin että mahdollinen kommenttiosiolle kirjoittamisen alla ollut kommentti katoaa noin minuutin välein.

    Ei näin, Hesari, ei näin...

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!