Helsingin Sanomat otti pääkirjoitussivullaan kantaa suomalaisen demokratian keinovalikoimaan. Sen mukaan kansalaisaloitteet täydentävät hyvin edustuksellista demokratiaa. Niinpä Sveitsin mallin mukaisia sitovia kansanäänestyksiä ei pääkirjoittajan mielestä tarvita.
"Kansalaiset voivat nostaa esiin aiheen, johon puolueet eivät jostain syystä ole tarttuneet. Aiheesta käydään laaja julkinen keskustelu, mutta vastuu lopullisesta päätöksestä on niillä, joilla on eniten keinoja perehtyä aloitteen mahdollisiin seurauksiin."
Ei minulla ole mitään kansalaisaloitteita vastaan. Saattaahan niillä ollut jonkinlainen vaikutus suomalaiseen lainsäädäntöön, kuten tasa-arvoinen avioliittolaki osoittaa. Oleellista tässä on kuitenkin huomata, että vaikutuksen edellytyksenä on kansanedustajien enemmistön eli poliittisen eliitin kannatus.
Niinpä aloite on poliitikoille ja valtaeliitille lopultakin täysin harmiton ja lainsäädännön linjauksen kannalta merkityksetön. Aloitteen allekirjoittamismahdollisuus vain purkaa hieman kansan parissa tunnettuja paineita mutta ei voi johtaa eliitin vallan murtumiseen. Siten se pikemminkin vahvistaa kuin purkaa poliittisen eliitin valtaa.
Kuvaavaa kansalaisaloitteiden merkityksettömyydestä on se, että kansan ylivoimaisen enemmistön kannattama näkemys pakkoruotsin muuttamisesta vapaaehtoiseksi ruotsiksi ei mennyt eduskunnasta läpi. Niinpä suomalainen nuoriso on edelleen pakotettu opiskelemaan oman pienen kielensä lisäksi toinen, jonka kansainvälinen merkitys on lähes yhtä olematon.
Taustalla pääkirjoittajan näkemyksessä lienee se, että maamme punavihreyteen taipuvainen eliitti ei todellisuudessa juurikaan poikkea siitä äärikonservatiivisesta eliitistä, joka 1800-luvulla vastusti yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Olihan sen mukaan selvää, ettei tyhmä kansalainen osaisi äänestää järkevästi vaan vallan antaminen hänelle johtaisi katastrofiin.
Viime kädessä Helsingin Sanomien kannanotto kansanäänestyksiä vastaan on siis epäluottamuslause kansalle. Näin siitä huolimatta, että Sveitsissä edustuksellista demokratiaa täydentävien kansanäänestysten voi nähdä tuottaneen yhden maailman vauraimmista ja miellyttävimmistä paikoista elää. Siis siitä huolimatta, että siellä kansan syvät rivit ovat moneen kertaan kaataneet maan poliittisen eliitin haaveet.
Esimerkkeinä sveitsiläisten kansanäänestyksen viime vuosien päätöksistä voidaan mainita rikoksiin syyllityneiden ulkomaalaisten automaattinen karkotus, yritysjohtajille asetettavan palkkakaton hylkääminen, erittäin korkean kansalaispalkan torppaaminen ja pidättäytyminen avioliiton määrittämisestä vain naisen ja miehen väliseksi liitoksi.
Jokainen voi mielessään katsoa näistä Google-haun kautta ensimmäisinä vastaan tulleista päätöksistä kokoamaani listaa ja miettiä miten vahvasti ne kuvaavat tyhmän kansan vastuutonta ja osaamatonta päätöksentekoa. Sekä tietenkin verrata niitä meillä Suomessa Helsingin Sanomien mukaan "parhaan asiantuntemuksen" (sic!) eli eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen viime aikoina tekemiin päätöksiin vaikkapa Talvivaaran kaivokseen tai koulutukseen liittyen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kansalaisaloite ei lisää kansalaisten vaikutusvaltaa
Allekirjoita aloite kansanterveyden parantamiseksi!
Voidaanko yli 90% kannatusta nauttiva kansalaisaloite hylätä eduskunnassa?
-
Kansalaisaloitteilla voidaan kuitenkin tuoda yleiseen tietoisuuteen erilaisia epäkohtia ja muita asioita, jotka eivät muuten pääsisi julkisuuteen. Minusta sekin on jo hyödyllistä.
VastaaPoistaNyt muuten on laitettu vireille uusi kansalaisaloite jumalanpilkkalain kumoamiseksi. Siihen voi tutustua osoitteessa
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2251
Ellei ehdotettu poisto mene läpi, olisi ainakin suotavaa muuttaa jumalanpilkkalaki asianomistajarikokseksi. Tällöin ns ”puolestaloukkaantujat” eivät voisi tehtailla ilmoituksia. Toinen etu olisi, että näkisimme lööppilehtien kuvissa, minkälainen jumala kapuaa esille tekemään rikosilmoitusta kokiessaan tulleensa pilkatuksi…
Poista-Beowolf-
Taas yksi aloite, joka takuuvarmasti päätyy jo valiokunnassa roskakoriin. Tietenkin, jos se jostakin kumman syystä päätyisi täysistuntoäänestykseen, se aivan varmasti häviäisi. Sehän on mukavan ympäripyöreä pykälä jolla voidaan vaientaa Valtion Erityistä Suojelua™ nauttivaa muslimiyhteisöä tai sen jäseniä arvostelevat puheet.
PoistaAhtisaarihan tuossa taannoin purki, ilmeisesti brexitin tiimoilta, kiukkuaan ja vaati kansanäänestysten kieltämistä kaikkialla muualla paitsi Sveitsissä. No, nyt Maran täytynee sitten logiikan nimissä vaatia jo vaalienkin kieltämistä, kun viime viikolla tuli (jälleen) väärä tulos eräissä vaaleissa, ja the Asiantuntijat saivat taas uuden, kirpeän näpäyksen...;) Tuolla logiikallahan "demokratian pelastaminen" ym. ylevä kaiketi vaatisi vähintäänkin jyrkkiä rajoituksia äänioikeuteen, vaan se kysymys siinä nyt vähintäänkin herää, että keillehän kyseinen oikeus sitten loppuviimein ylipäätään jäisi?
VastaaPoistaSeuraavan artikkelin kommenteissa on huomattavasti enemmän olennaista asiaa globalisti Ahtisaaresta kuin itse artikkelissa:
Poista"Miten Martti Ahtisaaresta tuli katkera", https://vastavalkea.fi/2016/10/08/martti-ahtisaaresta-tuli-katkera/
RIKOLLISET vallanpitäjät:
VastaaPoista”Olli Heikkilän taistelu rikollista valtaeliittiä vastaan! (Video)
Nykyinen SOS-hallitus ja monet entisetkin ministerit joutuisivat tutkintaan.”
http://mvlehti.net/2016/11/12/olli-heikkilan-taistelu-rikollista-valtaeliittia-vastaan-video/
”Video: Olli Heikkilän taistelu rikollista valtaeliittiä vastaan! Osa 2
Suomessa vainotaan sananvapauden käyttäjiä.”
http://mvlehti.net/2016/11/14/video-olli-heikkilan-taistelu-rikollista-valtaeliittia-vastaan-osa-2/
”Allekirjoita kansalaisaloite: Sananvapauden turvaaminen mielipidevainolta
”Esitämme, että eduskunta ryhtyy toimenpiteisiin lakipykälän kansanryhmää vastaan kiihottamisesta poistamiseksi rikoslaista, säilyttäen kuitenkin rikoksen törkeän muodon pääpiirteissään.””
http://mvlehti.net/2016/11/14/allekirjoita-kansalaisaloite-sananvapauden-turvaaminen-mielipidevainolta/
Niin että saavat jatkaa rauhassa rikollista toimintaansa kun ovat KANSANVALITSEMIA - niinhän tässä taannoin ymmärsin professorin lausumasta!