lauantai 26. marraskuuta 2016

Muslimien jalanjälki ja Fidel Castron kuolema

Maailma on iso paikka. Niinpä jokaisena aamuna on valittavana joukoittain uutisia, joiden pohjalta ihmiset muokkaavat maailmankuvaansa.

Tämän päivän uutistarjonnasta nousee esiin islamilaisen ja muun maailman suhde. Paneudutaan siis siihen siitä huolimatta, että uutiset ovat kertoneet myös maailman pitkäaikaisimman kommunistidiktaattorin, eli kotimaansa talouden ja ihmisoikeudet tuhonneen Fidel Castron, kuolemasta. 

* * *

Helsingin Sanomat kertoi, että Irakissa elää noin 3,4 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Tätä lukua voi verrata taannoiseen Helsingin hallinto-oikeuden linjaukseen, jonka mukaan Mosulissa elänyttä ihmistä ei voi palauttaa Irakiin. 

Ovatko nuo kaikki 3,4 miljoonaa siis "vakavassa vaarassa joutua oikeudenloukkausten kohteeksi". Vai jäikö Helsingin hallinto-oikeudelta jotain huomaamatta?

Samassa jutussa kerrotaan myös mosulilaisesta naisesta, joka vain odottaa pääsyä takaisin kotikaupunkiinsa. Minusta hänellä on oikea asenne ja toivon että paluu kotiin järjestyy mahdollisimman pian. Ainakin kaupungin vapauttajilla on monikymmenkertainen ylivoima sitä hallussaan pitäviä ISIS:in taistelijoihin nähden, joten musliminaisen toive saattaa toteutua suhteellisen nopeastikin. 

Seuraava kysymys kuuluukin, että pystyvätkö valloittajat sopimaan keskenään rauhasta. Palaako alue shiia-vetoisen hallituksen valtaan, vai ryhtyvätkö paikalliset vaatimaan omaa sunni-hallintoaan. Entä sunnalaista islamia tunnustavat kurdit? Onko heillä sellaisia vaatimuksia, jotka johtavat väkivallan jatkumiseen. Tai niin ikään sunnalaisuuteen kallellaan olevilla turkkilaisilla? 

* * *

Kaakkois-Aasian Myanmarissa on aamun lehden mukaan menossa etninen puhdistus, jota johtaa Nobelin rauhanpalkinnolla palkitun Aung San Suu Kyin hallitus. Puhdistuksen kohteena on maan muslimiväestö. 

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että islamilainen Bangladesh ei ole valmis ottamaan vastaan kaikkia etnistä puhdistusta pakenevia myanmarilaisia alueelleen vaan on sulkenut monilta rajansa. 

Syy tähän jäi jutun perusteella epäselväksi, mutta Bangladeshin asenne kertonee jotain oleellista muslimien keskinäisestä solidaarisuudesta. Vai onko kyseessä sittenkin vai tosiasioiden tunnustamisesta liittyen muslimiryhmien kykyyn elää keskenään?

Nykyinen kriisi alkoi jutun mukaan siitä, kun joukko aseistettuja ihmisiä hyökkäsi kolmelle poliisin vartioasemalle. Viranomaiset ovat sanoneet epäilevänsä teoista muslimikapinallisia. 

Poliisien tappaminen ei ole kuitenkaan koko totuus. Kuten arvoisa lukijani varmasti muistaa, on Myanmarin muslimien ja maan buddhalaisen enemmistön välisistä kahinoista uutisoitu jo pitkään. Sen merkkinä Kaakkois-Aasiassa on nähty jo vuosien ajan ns. venepakolaisia. 

Tässä tilanteessa iso kysymys kuuluukin, että mistä johtuu buddhalaisten toiminta maan muslimiväestöä kohtaan. Ovatko he raakoja vallankäyttäjiä, jotka käyvät viattomien ihmisten kimppuun. Vai onko sittenkin kyse siitä, etteivät Myanmarin muslimit ole pyrkineet elämään maan tavoilla vaan pikemminkin toimineet yhteiskuntaa hajottavasti? 

Olisi ollut mukava kuulla myös siitä, ovatko muslimiväestön johtajat tuominneet aamun lehden mainitsemat iskut maan poliisia vastaan. Vai onko niille löytynyt ymmärrystä niin muslimijohtajien kuin koko islamilaisen väestön piirissä? 

Niin tai näin. Jotta väkivaltaisuudet Myanmarissa loppuisivat kehotan Myanmarin muslimeita tarkastelemaan peilikuvaansa ja miettimään millä keinoin he voisivat lujittaa Myanmarin yhtenäisyyttä. Sellainen politiikka johtaisi aivan varmasti heidän olojensa paranemiseen ennemmin tai myöhemmin. 

Vai ovatko uskonnollinen kiihko ja "vääräuskoisista" eristäytyminen sittenkin muslimeille suurempi arvo kuin ihmisarvoinen elämä?

* * *

Kolmas islamilaiseen maailmaan liittyvä uutinen kertoo Turkin presidentin ultimaatumista päästää maassa olevat pakolaiset Eurooppaan, jos EU edistää vielä Turkin jäsenyysneuvotteluiden jäädyttämistä. EU:n kannalta uhkauksen toteuttaminen johtaisi uuteen muslimipakolaisten vyöryyn. 

Tapaus osoittaa kuinka vaikeaan tilanteeseen EU on saattanut itsensä salliessaan laittomasti alueelleen tulleiden ihmisten hakevan itselleen turvapaikkaa. Ja vieläpä myöntävän sellaisia valtavalle osalle tulijoista.

Toisin sanoen EU on aivan itse luonut pakolaisongelmansa. Ja siten se voi myös ratkaista ongelmansa ilman Turkin kaltaista ulkopuolista apua. Kyse on vain tosiasioiden tunnustamisesta ja käytännön toimenpiteiden muuttamisesta niiden mukaiseksi.

Ehdotankin nyt syntyneessä tilanteessa, että EU:n päättäjät katsovat tosiasioita silmiin ja sulkevat Unionin rajat tulijoilta. Kumipaatilla Turkista tulevat tulee toimittaa takaisin aluevesirajan ulkopuolelle ja osoittaa heille oikea kulkusuunta kohti itää tai etelää. Maarajoille taas on rakennettava toimiva rajavalvonta, joka palauttaa EU:n alueelle tunkeutuneet ihmiset rajan toiselle puolelle. 

Unionin alueelle ihmissalakuljettajien tuomana saapuneet ihmiset, joiden saapumisreittiä ei tunneta, eikä heitä voida siksi palauttaa minnekään, voidaan sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle ja tarjota heille sänky sekä riittävästi kaalikeittoa ja vettä juotavaksi - ja nämäkin vain työntekoa vastaan. 

Yleisestä turvapaikanhakuoikeudesta tulee luopua, tai ainakin myönnettyjen turvapaikan tarve on arvioitava vuosittain. Esimerkiksi kaikki Mosulista tulleet ja turvapaikan saaneet olisi palautettava Irakiin välittömästi Mosulin vapauduttua. Vapaaehtoisen paluun vaihtoehdoksi voidaan toki tarjota edellä mainittua kaalikeittodieettiä suljetussa yksikössä.

* * *

Aamun neljäskin muslimimaailman uutinen sijoittuu Turkkiin. Sen mukaan siellä on pidätetty kambodzhalais-fidziläistaustainen ISIS:in terroristi Neil Prakash alias Abu Khaled al-Cambodi.

Kyseessä on Wikipedian mukaan buddhalaisuudesta islamiin palannut australialainen, jonka on ilmoitettu jo kuolleenkin. Miehen kiinni jääminen on tietenkin hyvä juttu sinänsä. Valitettavasti se kuitenkin kertoo myös omaa karua kieltään muslimien jalanjäljistä länsimaisessa yhteiskunnassa. 

Kuten kaikki muutkin edellä kerrotut uutiset. Paitsi Castron kuolema, joka epäilemättä oli päivän ylivoimaisesti paras uutinen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
 


9 kommenttia:

  1. On kummallista, kuinka hitaasti eurooppalaiset yhteiskunnat ryhtyvät toimenpiteisiin, jotka voi ennustaa ennemmin tai myöhemmin välttämättömiksi. On ilman muuta selvää, että jossakin vaiheessa rajat joudutaan sulkemaan todella suuren katastrofin välttämiseksi. Ryhtymällä toimenpiteisiin ajoissa voitaisiin välttää pienemmät katastrofit. Kummallista myös on, että vapaa maassa liikkuminen sallitaan henkilöiltä, joilla ei ole maassaolo-oikeutta. Kaiken järjen mukaan heidät tulisi internoida, ja silloin myös heidän perustoimeentulonsa ja terveydenhoitonsa voitaisiin taata.

    Toinen professori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yle Kasvokkain, kirkkoherra Kari Kanala.
      http://yle.fi/uutiset/3-9315680

      "Helsingin seurakunnat majoittavat yösijaa tarvitsevia paperittomia viikko kerrallaan loppuvuoden ajan"

      "Kaikki yösijan tarvitsijat eivät ole kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, arviolta noin puolet on kantasuomalaisia kodittomia"

      Kirkkoherra korostaa, että ihmisiä on autettava hädässä.

      – Suomen pakkaset ovat aika kova juttu, Kanala huomauttaa.

      Vaihtoehto kielteisen päätoksen saaneille, Suomen pakkasista kärsiville, on paluu kotimaahan.
      Matkan kustantaa Suomen valtio ja esim Irakin viilein kuukausi on Wikipedian mukaan tammikuu, keskimääräinen alin 3,8 astetta.

      Poista
  2. Aikoinaan tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbusin jälkeen esim. Pohjois-Amerikkaan matkasi paljon väkeä Euroopasta.

    Aikojen kuluttua siirtolaiset ottivat maanosan haltuunsa ja kantaväestöä siirrettiin reservaatteihin.
    (Intiaanireservaatti on nimitys, jota käytetään Yhdysvalloissa ja Kanadassa
    sijaitsevista intiaanien tai eskimojen hallitsemasta alueesta./Wikipedia)

    Miten käy Euroopan? Tulijoita tulee jatkuvasti, välillä enemmän, välillä vähemmän.
    Virta ei kuitenkaan lopu niin kauan kun Euroopan jokin osa ottaa heitä vastaan,
    siitä pitävät huolen salakuljettajat ja Euroopan korkeampi elintaso. Turkki tulee sekoittamaan tilannetta hetken päästä.

    Tulijoiden määrän yhä lisääntyessä, mielestäni rauhanomainen yhdessäelo ei tule kysymykseen.
    Sen osoittavat esim. toistuvat terroriteot Euroopassa ja Ruotsin tiettyjen alueiden katastrofaalinen tilanne.
    Myöskään Euroopan maiden talous ei kestä eikä rahat riitä tulijoiden elinikäiseen täysihoitoon.
    Kerran tänne päästyään, tulijat eivät suostu joukoittain palaamaan kotimaansa alempaan elintasoon.

    Kysymys kuuluu, laitetaanko reservaatteihin Lähi-Idästä ja Afrikasta tulleet
    siirtolaiset vai Eurooppalainen kantaväestö?

    VastaaPoista
  3. Mikään määrä kokemusta ja todisteita ei EUn johtajille ja kansallisille poliitikoille riitä antamaan ymmärrystä, kuinka vaarallisella tiellä ollaan muslimisiirtolaisten lisääntyessä, ja osan radikalisoituessa vasta seuraavassa sukupolvessa.

    Religious freedom in the World -raportti kertoo, että maailman suunnattomasti lisääntyneestä uskonnollisesta vainosta on pääasiassa vastuussa muslimien militantit järjestöt. Burman Rohingya-muslimit on ainut muslimiryhmä pitkässä listassa vainottuja. Jesidit, kristityt, juutalaiset, bahait ym. joutuvat paikoin kansanmurhaksi kutsuttavan raakuuden ja joukkosurmien kohteeksi. Länsimaista mediaa ei tunnu paljon kiinnostavan, islam-kritiikin leimaavat vihapuheeksi.

    VastaaPoista
  4. Taitaa olla niin, että muslimien poistaminen maasta ei ole mitenkään ristiriidassa rauhaan pyrkimisen kanssa. Siksi tuo Aung San Suu Kyin rauhanpalkinto on luultavasti mennyt sopivalle henkilölle.

    Islam jakaa maailman kahteen osaan: Dar al-Islam (rauhan maailma) ja Dar al-Harb (sodan maailma). Kuten arvata saattaa, tuo rauha koskee ainoastaan sitä puolta maailmasta, jossa islam on vallalla. Kunnon muslimit ovat ikuisessa sodassa kaikkien muiden kanssa. Tee siitä sitten monikulttuuria!

    VastaaPoista
  5. Islam aiheuttaa ongelmia kaikkialla minne se leviää ja sehän leviää,jos sitä ei estetä.
    Myanmarissa toimivat aivan oikein ja Euroopassa tulisi toimia samoin. Turkin wannabe diktaattori Erdoganille saisivat sanoa päin naamaa että me emme taivu kiristäjille ja rajat kiinni,mutta sellaisen suoraselkäisyyden odottaminen EU-johtajilta on kyllä allekirjoittaneen mielestä suorastaan hölmöä optimismia.

    VastaaPoista
  6. Uutisissa sanottiin, että Suomi haluaa jatkaa neuvotteluja Turkin kanssa. Kenen mielipidettä silloin kysyttiin? Juha Sipilänkö? Onko Sipilällä tässäkin oma lehmä ojassa vai miksi haluaa? Tienaako suku?

    VastaaPoista
  7. Irakin tilanteesta sanoisin, että USA:ssa ei ikävä kyllä opita historiasta yhtään mitään. Hivenen reilun 70 vuoden takaa he voisivat ottaa esille silloisen Moskovan-suurlähettiläänsä George F. Kennanin ns. pitkän sähkeen 22.2.1946, jossa hän varoittaa amerikkalaisia entisten liittolaisten neuvostoliittolaisten totaalisen erilaisista tulevaisuudentavoitteista. Kennanin sähkettä ei ymmärretty silloin eikä nyttemminkään, kun kaadettiin Saddam mutta kuviteltiin tilalle voitavan perustaa länsimainen demokratia. Ei sellaista voi perustaa arabikulttuuriin sen paremmin kuin 5-vuotiaiden länsimaisten lastentarhaan aivan samasta syystä: asianomaiset eivät ole kykeneviä sisäistämään demokratian pelisääntöjä ja toimimaan niiden mukaan. Molemmilla ihmisryhmillä on oltava voimakas auktoriteetti, joka sanelee mitä tehdään, missä ja milloin, ja rankaisee tekemättä jättämisestä tai väärin tekemisestä.

    Burman (josta en halua käyttää sinänsä oikeaa muotoa Myanmar sen jatkuvan mediassa väärinääntämisen takia: ei se ole mikään "myönmäri" vaan "mjanma") edesottamuksista Rohingya-vähemmistöä vastaan kysyisin, ovatko rohingyat sorrettuja, vai kohdistaako Burma heihin tarpeellisia poliisitoimia heidän rikollisen toimintansa johdosta? Tämäkin kysymys riippuu toki siitä kenelle se esitetään, löytyneehän maastamme varmaan henkilöitä, joiden mielestä Suomi aloitti Talvisodan avaamalla tulen rajan ylittäviä neuvostojoukkoja vastaan.

    Turkki puolestaan käyttäytyy tietyssä mielessä rationaalisesti: siellä on nähty EU-maiden yhtäältä kyvyttömyys hallita lähi-itämaalaisten tulvijavirtoja ja toisaalta poliittisen ja virkaeliitin piiriin pesitytynyt halu saada näitä virtoja EU: n alueelle. Turkissa ei ainakaan jälkimmäisten pyrkimyksten motiiveja ymmärrettäne, mutta ne tarjoavat oikein mukavan peukaloruuvin, johon pöljä vääräuskoinen ihan itse haluaa työntää peukaloaan. Ei siis omaa peukaloaan, vaan niiden hölmöläisten alamaisten, sellaisten kuin Pohjoismaissa...ja voi rietale, että raivostuttavatkin nuo pahuksen unkarilaiset, tshekit, slovakit ja puolalaiset, jotka kieltäytyvät peukaloruuvistaan!

    VastaaPoista
  8. Ihmettelen Castron kovaa mollaamista jopa kuolemasta ilahtumista. Jos unohdetaan amerikkalaisten propaganda ja tarkastellaan yhteiskunnan tilasta kertovia lukuja, lapsikuolleisuutta, koulutusta, eliniänodotetta, niin siinä jää moni maa taakse jopa se ihailtu Yhdysvallatkin. Muslimaista puhumattakaan.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!