Kirjoituksessa kerrottiin ensin SDP:n kilpailevan Suomen suosituimman puolueen asemasta hengittämällä tiukasti Keskustan niskaan. Jutun mukaan se on onnistunut saamaan takaisin työväen ääniä Perussuomalaisilta ja Vasemmistoliitolta.
Li Anderssonista (vas.) kerrottiin, että hän on sivistyneistön ehdokas, joka kalastelee samoja äänestäjiä Vihreiden kanssa. Tosin samalla muistettiin, että hän on "viime aikoina profiloitunut työväestön puolestapuhujana". Ja muun muassa ajanut 10 euron lakisääteistä minimipalkkaa.
Seuraavaksi todettiin, että myös SDP:stä käy virta ulos. koska punavihreät eivät koe puheenjohtaja Rinnettä omakseen. Kirjoituksen mukaan osa saattaa paeta jopa Keskustaan ja Kokoomukseen, joiden välillä ei kuitenkaan näyttäisi olevan minkäänlaista eroa. Tämän koukkauksen jälkeen päädyttiin siihen, että seuraavissa vaaleissa käydään kilpailu työväen äänistä.
Logiikkana pääkirjoituksessa näytti siis olevan vasemmiston nostaminen asemoimalla seuraavat vaalit niille tärkeän kysymyksen ympärille häivyttäen perinteiset porvaripuolueet asian suhteen merkityksettömiksi. Perussuomalaisia ei kuitenkaan voitu unohtaa tässä asiassa.
Niinpä jutun mielenkiintoisin osuus tuli vasta kirjoituksen lopussa. Ensin siinä nostettiin esiin jo aiemmin julkisuudessa spekuloitu riita pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) välillä taksiluvista. Perusteluksi asian esillä pitämiselle mainittiin se, että Sipilä toimi vuosi sitten samankaltaisesti Kokoomuksen suhteen.
Ottaen huomioon, ettei päätoimittajalla ole minkäänlaista näyttöä Sipilän ja Soinin riitelystä ja molemmat ovat kiistäneet julkisuudessa esitetyt väitteet, on kyseessä ns. kuolleen hevosen hakkaaminen. Sekin näytti kuitenkin kelpaavan päätoimittajalle työkaluksi Perussuomalaisten vastaiseen mielipidevaikuttamiseen.
Aivan lopuksi päätoimittaja ryhtyi vielä spekuloimaan sillä, että Perussuomalaiset saattaisivat tehdä saman kuin Vihreät ja Vasemmistoliitto viime vaalikaudella, eli lähtisi hallituksesta kesken kaiken oppositioon nostamaan kannatustaan. Tämä siis tilanteessa, jossa Perussuomalaiset on toiminut hallituksessa täysin lojaalisti myös itselleen ikävien ohjelmakohtien toteuttamisessa ja vastineeksi saanut läpi omat tärkeimmät tavoitteensa. Näistä oleellinen on erityisesti maahanmuuttoon liittyvän lainsäädännön kiristäminen, joka ei ole ollut kummankaan hallituskumppanin mieleen.
Hallituksen perussuomalaisten toimien, erityisesti maahanmuuttoasioissa tapahtuneiden muutosten, voi olettaa satavan soinilaisten laariin sitä enemmän, mitä pidempään hallitustaival jatkuu. Siten heidän kannaltaan olisi silkkaa hulluutta lähteä kaatamaan Sipilän kabinettia ennen seuraavia vaaleja.
Näin etenekin siksi, että maamme lehdistöllä olisi mitä todennäköisimmin vaikeuksia löytää riittävästi palstametrejä sen hehkuttamiseen, kuinka Perussuomalaiset lopultakin osoittautuivat vastuunkantoon kykenemättömäksi populistipuolueeksi. Siksi on täysin selvää, ettei puolue tule kaatamaan hallitusta, vaan haluaa sen pysyvän vallassa vaalikauden loppuun asti. Varsinkin kun gallupmittauksetkin ovat osoittaneet puolueelle muutaman viimeisen kuukauden aikana noususuuntausta.
* * *
Pääkirjoitus on tunnetusti lehden virallisen linjan kertova mielipidekirjoitus, eikä mikään tiedonvälitysuutinen. Tänä aamuna se oli tähdätty vasemmiston kannatuksen nostamiseen ja niiden kanssa osittain samojen ihmisten kanssa äänistä kilpailevien Perussuomalaisten mustamaalaamiseen.
Hienovaraisesti toki, sillä Helsingin Sanomat haluaa pitää kiinni maineestaan laatulehtenä. Ja sitä paitsi: tehokkainta vaikuttamista on se, ettei vaikutettava itse edes huomaa ajatuksiaan ohjailtavan.
Eilisen Iltalehden mukaan toimittaja Marko Hamilo on viime aikoina kiinnittänyt huomiota siihen, että hyvin koulutetut ihmiset ovat yllättävän mediakritiikittömiä ja alttiita uskomaan kaiken, mitä lehdet kirjoittavat. Hamilon mukaan mediakritiikittömille ihmisille voi syöttää "aikamoista pajunköyttä".
Koska suomalainen vihervasemmistolainen valtamedia käyttää Hamilon mainitsemaa seikkaa siekailematta hyväkseen, olisi hienoa jos suomalaiset oppisivat soveltamaan kaikkeen lukemaansa mediakritiikkiä. Ja aivan erityisesti ns. laatulehtien virallisiin mielipidekirjoituksiin, jotka on tehty erityisen taitavasti ja joista tässä ruodittu teksti on erinomainen esimerkki.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Helsingin Sanomat, pääkirjoitus
Helsingin Sanomat kiihkoilee maahanmuutosta
Helsingin Sanomat aloitti vaalikampanjansa
On ikävä tosiasia, että Helsingin Sanomat ei tarjoa lukijoilleen riittävästi maailmankuvan rakennuspuita. Jos lisäksi uskoo lehden uutisoinnin sellaisenaan totena, tulee väärin informoiduksi monissa tärkeissä asiakysymyksissä.
VastaaPoistaSeuraavassa on satirisoitu HS:n ulkomaan uutisten toimituspolitiikkaa:
http://alastontotuus.blogspot.fi/2006/04/paskan-valumisesta.html
En kyllä tunne ketään joka pitäisi Hesaria laatulehtenä. Kyllä kai sitä pidetään puhtaasti totuttuna pakkopullana, aamulahvin seuralaisena. Monet ovat tehneet saman kuin minäkin, lopettaneet tilaamisen. hh
VastaaPoistaKyllä sitä yleisesti sellaisena pidetään. Ainakin journalistien ja poliitikkojen parissa.
Poista;-)
Poistahh
HS on laatulehti, jos tarkastellaan toimituksen kokoa, ladontaa, mainontaa, markkinointia, toimituksellista kattavuutta, toimituksen linjakkuutta ja niin edelleen.
PoistaHS ei ole laatulehti, jos ajatellaan että lehdessä painetun asian pitäisi olla "totta" tai antaa puolueeton ja kantaaottamaton katsaus.
HS sisältää erittäin paljon mielipidettä ja vaikuttamista, johon liittyy aktivismia ja tahallista tulokulmaa.
Omalta osaltani olen antanut säälin käydä oikeudesta. Kuukausiliite tulee vielä.
Hieno captcha muuten. "Valitse ruudut, joissa on katukylttejä." Kuvassa on baarin mainoskyltin osa. Oikea vastaus on klikata ne ruudut, joissa näkyy jokin teksti- tai kuvaosa mainoskyltistä, mutta jättää ne ruudut valitsematta, joissa näkyy kyltin pohjaväri, ei muuta.
PoistaJos HS ja muut mediat ovat hautaamassa Perussuomalaisia, voisin ehkä sittenkin vaivautua äänestyspaikalle, ihan kiusan vuoksi. Äänestämään tietenkin Perussuomalaisia, heidän puolueessaan on ollut paljon järki-ihmisiä. Ja nyt minulla on hyvä syy lähteä Kauppatorille ja Yliopistonkadun kävelykatupätkälle juttelemaan PS:n ehdokkaiden kanssa vaalien alla. Happihyppelyä!
VastaaPoistajepsis. Samoilla linjoilla Turkkulaisen kanssa. Taitaapa tämäkin lokakampanja lopulta sataa persujen laariin. Ei suomalaistkaan ihan niin tyhmiä ole, mitä hesari kuvittelee.
Poistahttps://www.hs.fi/tilaus/tietoa/#peruutus
hm
Medialukutaidon kehittämiseen on jo pitkään tähdätty suomalaisissa kouluissa. Tästä yhtenä esimerkkinä tekstitaidon koe ylioppilaskirjoituksissa. Kuinka moni lopulta sisäistää ja vie oppinsa käytäntöön on tietysti jo täysin toinen asia. Yliopiston lehterit täyttyvät kokemukseni mukaan punavihreästä ajatushutusta ainakin omalla alallani.
VastaaPoistaNäin on tosiaan tehty. Punavihreys henkilökunnassa korreloinee yliopistolaitosten tutkimus- ja koulutusalojen kanssa.
Poista